{!!% include 'snippets/cta.rain' %!!}

Onze teak leveranceer is FSC gecertificeerd.

0

Onze teak leveranceer is FSC gecertificeerd.

0

Door Roos, 18 september 2023

Is jouw moestuin al klaar voor het nieuwe seizoen

De moestuin liefhebbers weten het natuurlijk al veel langer, het nieuwe seizoen komt er weer aan! Het moment waarop we allemaal gewacht hebben. De vorst en de kou zijn uit de grond en de aarde kan weer klaar gemaakt worden voor nieuwe zaden en plantjes. Het is dan ook weer tijd om aan de slag te gaan en jouw moestuin klaar te maken voor het nieuwe seizoen. De eerste zaadjes kunnen namelijk alweer de grond in.

 

Zeker als je net nieuw bent begonnen met het starten van een moestuin kan het soms even een flinke zoektocht zijn waar je nu precies moet beginnen om je moestuin vorm te geven. Welke stappen moet je allemaal nemen en hoe zorg je er nu voor dat jouw moestuin succesvol zal zijn en straks ook de meest lekkere gewassen op zal brengen die vooral ook goed zullen gaan groeien?

 

In deze blog gaan wij antwoord geven op al deze vragen. We nemen jullie dan ook graag mee en vertellen jullie precies welke stappen je allemaal kunt zetten om ervoor te zorgen dat je moestuin er helemaal klaar voor is en jij kunt genieten van een succes vol seizoen! Stap voor stap laten we je zien hoe je aan de slag moet gaan en welke stappen er te zetten zijn! Op deze manier maken wij het heel overzichtelijk en makkelijk voor je om zelf ook aan de slag te gaan! Een goede tip is om een moestuin schriftje aan te leggen waarin je alle tips opschrijft. Op deze manier heb je ze allemaal bij de hand en kun je dan ook zo heel makkelijk zien welke stap er nu aan de beurt is! Lees je met ons mee?

 

Stap voor stap aan de slag

 

Als je graag aan een moestuin wil beginnen dan is dit het uitgelezen moment. Je bent dan ook precies op tijd want nu moet het wel een beetje gaan gebeuren allemaal. Maar ook als je al een moestuin hebt is het nu het perfecte moment om weer aan de slag te gaan en om ervoor te zorgen dat je moestuin er weer helemaal klaar voor is om het nieuwe seizoen te starten! Lees je met ons mee?

 

Ten eerste is het heel erg belangrijk dat je ervoor zorgt dat je moestuin dusdanig is ingericht dat je klaar bent voor het planten en zaaien van de zaden en stekjes. Dat is eigenlijk het hoofddoel waar we nu naartoe gaan werken en waar je dus ook straks veel profijt van zal hebben! Dit kun je dan ook op een aantal handige manieren doen.

 

Ten eerste is het dus heel erg belangrijk dat je moestuin er helemaal klaar voor is en dat begint natuurlijk bij de aarde van je tuin. Van daaruit werk je verder en zorg je er dus eigenlijk stap voor stap voor dat je tuin er weer helemaal klaar voor is. Het is belangrijk om al deze stappen in de juiste volgorde op te volgen zodat je het beste resultaat zal krijgen!

 

Bij het begin beginnen

 

Nu we stap voor stap aan de slag gaan om onze moestuin weer klaar te maken voor het nieuwe seizoen is het ten eerste heel belangrijk dat we goed kijken hoe onze moestuin erbij ligt na de winter. Er is een grote kans dat het een beetje een rommeltje is en dat er ook allemaal rommel en troep in en op de moestuin ligt. Dit is helemaal niet verwonderlijk en kom je waarschijnlijk op meer punten in je tuin tegen. Dit komt simpelweg doordat de herfst en de winter flink hebben huisgehouden en vooral de wind ook goed zijn werk heeft gedaan.

 

Dit is natuurlijk niet te voorkomen maar het is nu dus wel de hoogste tijd om de schade te beperken en om alles dus weer weg te werken en een plekje te geven! Te beginnen dus met het opruimen van de moestuin. Zorg er dan ook ten eerste voor dat alles wat er niet hoort uit de moestuin verdwijnt. Dit kun je heel eenvoudig doen door alle troepjes uit de tuin te ruimen zodat er enkel nog maar plek in de tuin is voor wat er daadwerkelijk hoort. Als je dit gedaan hebt scheelt dit vaak al enorm en zie je al een heel stuk duidelijker hoe je tuin eruit zal komen te zien straks als alles weer helemaal in orde is!

 

Let ook goed op dingen in de moestuin die stuk zijn en eventueel gerepareerd kunnen worden. Neem hier ook even goed de tijd voor en zorg ervoor dat alles weer in goede staat komt!

 

Een kijkje naar de aarde

 

Als je dit gedaan hebt dan is het goed om aan de slag te gaan met de aarde in je moestuin. Het is belangrijk om je goed te beseffen dat de aarde in je moestuin echt de basis is en ook echt de beslissende factor in het wel of niet slagen van je moestuin. Als de aarde namelijk niet in orde is zal je dat terug zien in je gewassen en dat is iets wat je natuurlijk liever wil voorkomen. Besteedt daarom dan ook extra aandacht aan je aarde en zorgt dat deze in goede conditie zal blijven zodat je zeker weet dat je moestuin goed van start kan gaan!

 

Is de aarde bijvoorbeeld erg droog of juist heel nat kijk dan hoe je dat kunt verhelpen. Soms kan het voldoende zijn om wat andere gezonde grond aan je aarde toe te voegen en dit goed te mengen en soms is het helaas ook nodig om een stuk van de aarde af te gaan graven en te vervangen door nieuwe aarde. Op deze manier weet je dus zeker dat de aarde weer gezond zal zijn en dat alles weer klopt.

 

Het is heel belangrijk om hier voldoende aandacht aan te besteden omdat je er alleen op die manier voor kunt zorgen dat je moestuin een kans van slagen heeft. Als de aarde namelijk niet in orde is dan is het heel lastig om hier voeding uit te halen voor de plantjes en dat zal ervoor zorgen dat ze niet kunnen groeien met alle gevolgen van dien. En dat is natuurlijk nu juist niet de bedoeling!

 

Maak je aarde er klaar voor

 

Als je dus hebt gekeken of de aarde nog in goede staat is of vervangen moet worden dan is het tijd om aan de slag te gaan en ervoor te zorgen dat de aarde er klaar voor is zodat je kunt gaan zaaien en planten.

 

Dit doe je door de aarde goed door te mengen zodat er lucht en dus zuurstof bij komt. Dit is enorm belangrijk voor de kwaliteit van de aarde en een stap die je dus ook zeker niet vergeten mag! Daarnaast is het om die reden ook heel belangrijk om er goed voor te zorgen dat de aarde gemengd is met eventuele verrijker of mest. Ook dit is belangrijk om vooraf goed te doen zodat je zeker weet dat dit het juiste effect heeft.

 

Op deze manier maak jij je aarde er helemaal klaar voor en dat is precies waar het allemaal om draait! Je aarde in de juiste conditie krijgen zodat je straks aan de slag kunt gaan met het planten van plantjes en zodat alles dus in goede staat blijft en je moestuin een grote kans van slagen heeft.

 

Geef de aarde in je moestuin vooraf ook alvast wat water zodat dit al wat in kan trekken voordat de zaadjes of stekjes erbij komen. Ook dit komt de kwaliteit van de aarde namelijk enorm ten goede!

 

Je kunt aan de slag met zaaien

 

Waarschijnlijk heb je natuurlijk al wel voor ogen wat je allemaal wil zaaien in je moestuin. Het is hierbij wel een belangrijke tip om ook goed te kijken naar wat jullie allemaal eten en gebruiken thuis. We zien namelijk meer dan eens dat mensen voor gewassen kiezen die ze eigenlijk helemaal niet eten thuis en die dan uiteindelijk in de groen bak belanden ontzettend zonde natuurlijk en ook niet de bedoeling, kijk dus goed naar het feit dat je wel gewassen kiest die jullie thuis ook echt gaan gebruiken! Zo heb je ook het meeste plezier van je moestuin!

 

Als je vervolgens hebt gekozen welke gewassen er in jouw moestuin een plekje gaan krijgen dan is het ook een echte aanrader om goed te kijken naar de zaaikalender. Op deze kalender kun je namelijk precies zien wanneer je welke gewassen kunt zaaien en zo zorg je er dus ook voor dat alles op het juiste moment de grond in gaat en dat is natuurlijk heel belangrijk. Zo heeft ieder gewas zijn eigen moment waarop het uiteindelijk het beste is om te zaaien en het is handig om jezelf hieraan te houden voor het beste resultaat!

 

Voordat je gaat zaaien is het slim om alvast te bepalen waar alles gaat komen. Let hierbij vooral ook op hoeveel plek het gewas in zal nemen als het boven de grond uit komt. Het is een veelgemaakte fout om gewassen veel te dicht op elkaar te planten waardoor je dus later in de problemen komt. Ook dit voorkom je natuurlijk veel liever dus raden wij je zeker aan om ervoor te zorgen dat je de gewassen een goed plekje geeft met voldoende ruimte om tot groei en bloei te komen!

 

Let hierbij ook op de hoogte van gewassen. Als sommige gewassen heel hoog groeien en ze nemen de zon weg van gewassen die dicht bij de grond blijven dan kan dit  natuurlijk nadelige gevolgen hebben. En ook dit wil je liever voorkomen. Let hier dan ook goed op en plant de gewassen op een manier zodat ze hier weinig moeite mee hebben en elkaar dus goed hun gang laten gaan!

 

Zorg voor de juiste start

 

En als het dan zover is en je hebt de zaden gezaaid dan is het vooral ook zaak om de aarde goed toe te dekken en ervoor te zorgen dat de aarde wat vochtig is. Op deze manier zorg je dus echt voor de beste start voor je moestuin plantjes! Wil je nu graag weten waar je welke plant een plekje gegeven hebt dan kun je dat dus ook heel makkelijk doen! Dit doe je dus weer door bijvoorbeeld ervoor te zorgen dat je de planten een bordje meegeeft wat je bij de zaaiplek in de aarde prikt. Hierop schrijf je op welk gewas er een plekje gekregen heeft. Op die manier weet je ook later nog precies waar je wat gezaaid hebt en weet je ook wanneer je kan verwachten dat er iets omhoog komt. Dat verschilt natuurlijk ook best wel per gewas.

 

De juiste start voor je moestuin is dan ook erg belangrijk en zorgt ervoor dat alles optimaal kan groeien en bloeien en dat is precies wat je graag wil zien! Op die manier heb jij straks een mooie oogst waar je heerlijk van kunt  genieten.

 

Hou alles goed in de gaten

 

Als het zaaien achter de rug is dan is het vooral zaak om alles goed in de gaten te houden. Loop regelmatig even je moestuin langs en kijk of alles nog in goede staat is. Staan de plantjes er nog goed bij. Is de aarde nog in goede staat en ga zo maar door. Door dat je dit regelmatig even checkt kom je later niet voor verrassingen te staan.

 

Ook is het erg belangrijk om je moestuin goed te beschermen. Als er namelijk op een gegeven moment de eerste gewassen hun hoofd boven de aarde uitsteken vormen ze een prima prooi voor dieren die hier ook wel een hapje van lusten. Dit wil je natuurlijk niet hebben en is ook echt zonde van al je werk. Vandaar dat we je dan ook zeker aanraden om ervoor te zorgen dat je alles goed in de gaten houdt en dat je eventueel een net om je moestuin heen spant om je gewassen te beschermen. Op die manier blijft alles veilig en weet je zeker dat je straks zelf degene bent die heerlijk van alle gewassen gaat genieten in plaats van de dieren om je heen!

 

Stap voor stap met je moestuin aan de slag

 

In deze blog hebben wij je laten zien hoe je dus stap voor stap met je eigen moestuin aan de slag kunt gaan. Op deze manier zorg je ervoor dat jouw gewassen goed kunnen groeien en dat je moestuin dus ook de best mogelijke start krijgt met alle voordelen die daarbij horen! Dit zorgt ervoor dat je moestuin er helemaal netjes uit komt te zien en dat je gewassen de beste kans krijgen om mooi te groeien! Dit is natuurlijk precies de bedoeling en dit wil je dan ook graag zien en bereiken!

 

Het heeft dan ook enorm veel voordelen om stap voor stap aan de slag te gaan. Zo zorg je namelijk voor een goede basis en daar heb je vervolgens enorm veel profijt van! Wij raden het dan ook zeker iedereen aan om goed te kijken welke stappen je zelf kunt nemen om ervoor te zorgen dat je moestuin een vliegende start krijgt!