{!!% include 'snippets/cta.rain' %!!}
0
0

Door Roos, 25 oktober 2021

Is regen nu positief of negatief voor je tuin

Als de herfst zijn intrede weer doet dan weten we eigenlijk al wel een beetje wat we kunnen gaan verwachten. En dat is namelijk regen, en dan ook niet een klein beetje of een enkele bui, nee in de herfst kan het in ons land flink regenen en kan er aardig wat vallen.

 

Na een lange en hete zomer ontstaat er vaak droogte, vandaar dat veel mensen in eerste instantie altijd heel erg blij zijn met wat regendruppels. De natuur heeft er ook best wel weer behoefte aan en de planten hebben het best flink nodig om weer lekker wat druppels op te kunnen vangen en ook de aarde vaart er wel bij!

 

Maar het heeft helaas niet enkel maar een positief effect op alles om ons heen. De regen kan namelijk ook best wel wat schade in onze tuinen aanrichten, zeker als de regen in grote hoeveelheden komt en gepaard gaat met veel wind. In deze blog gaan wij voor je uitzoeken hoe het nu precies zit met al deze regen en de uitwerking op onze tuinen. Is het nu positief dat het veel regent of moeten we dit negatief zien. En welk effect heeft het nu eigenlijk precies? En zijn er wellicht ook nog voorzorgsmaatregelen die we kunnen nemen om de schade in onze tuinen van de regen te beperken?

 

In deze blog gaan wij op onderzoek uit en gaan wij je dan ook precies vertellen hoe het nu zit met die regen, is het nu positief of negatief voor je tuin? Lees je met ons mee?

 

Regen heel veel regen

 

Nederland staat er eigenlijk ook wel een beetje om bekend. In het buitenland bestaat namelijk het beeld dat het in ons land heel erg vaak regent. Nu moeten we dat beeld wel een beetje bijstellen want zeker met de huidige klimaatveranderingen regent het in ons land ook lang niet meer zoveel als vroeger maar een feit is dat er zeker wel nog aardig wat uit de lucht kan komen vallen!

 

En dat heeft uiteraard ook invloed op de natuur in ons land en dus ook op onze tuinen. Uiteraard is het ten eerste zo dat natuur zeker vocht nodig heeft, vandaar dat het ook absoluut nuttig is dat het in ons land vaak regent! Dit heeft er dus onder andere in geresulteerd dat er veel groen is in ons land. Want ook hierom staan we bekend in het buitenland. Het feit dat ons land heel erg groen oogt en we veel planten, bloemen en bomen hebben staan! Maar dat is natuurlijk niet zomaar zo. Daar hebben we toch echt ook die regendruppels voor nodig. Doordat het dus regent krijgen deze bomen, planten en bloemen ook de kans om zo mooi te groeien en zien ze er zo gezellig uit!

 

Maar het is zeker niet alleen maar voordelig al die regen die uit de lucht komt vallen. Het kan sommige natuur namelijk soms ook schaden. En dan ligt het ook nog eens aan hoeveel regen er in hoeveel tijd valt. Daarnaast kunnen de regenbuien in ons land ook nog eens gepaard gaan met echt flink wat harde wind en dat is natuurlijk helemaal een boosdoener als het om het behoud van onze natuur gaat! De wind kan namelijk helemaal veel schade aanrichten en dat is helaas niet zo prettig.

 

Wel is het zo dat de hoeveelheid regen in ons land heel erg verdeeld is. En dan bedoelen we het feit dat er in de zomer en lente juist heel weinig regen valt en in de herfst en winter juist weer relatief meer. Hierdoor is dit dus ook niet zo goed verdeeld en dit heeft ook zeker invloed op het groen in ons land. Hierdoor zie je dus dat het groen in ons land er in de winter heel anders bij ligt dan in de zomer, hier zitten grote verschillen in. En deze verschillen hebben dan ook zeker weer invloed op de natuur en hoe deze groeit en bloeit.

 

Het positieve effect van regen op de natuur

 

Ten eerste heeft regen natuurlijk een positief effect op de natuur. Bloemen, planten en bomen hebben regen nodig om te groeien en bloeien. Op deze manier krijgen ze namelijk vocht en hierdoor zijn ze goed gevoed. Op deze manier hebben ze dus de mogelijkheid om te groeien en om tot bloei te komen. Veel planten, bloemen en bomen die te weinig vocht krijgen gaan verdorren of komen zelfs te overlijden. Ze drogen dan als het ware helemaal uit tot je er niks meer mee kunt.

 

Vaak als men dit ziet gebeuren in de tuin is er soms nog wel een reddingspoging mogelijk. Zo kun je er dan voor kiezen om bijvoorbeeld de plant of bloem in een bak met een laag water te zetten en te kijken of hij nog een beetje tot leven kan komen maar vaak is dit helaas al te laat. Maar zo zie je dus maar hoe belangrijk vocht is en hoe onmisbaar ook in onze tuinen!

 

Regen is dus zeker positief voor veel planten, bloemen en bomen in ons land en we zouden dan ook absoluut niet zonder kunnen, dit zou een hele grote negatieve invloed op onze natuur hebben namelijk. En gelukkig hoeven we ook niet zonder want het regent meer dan genoeg in ons land!

 

Maar ook voor de grond in ons land is de regen dus heel gunstig. Op deze manier krijgt de grond een bepaalde structuur en vochtigheid die dus weer heel goed is voor het groen in ons land. Hierdoor kan er ook vrij gemakkelijk wat groeien en dat is natuurlijk wel heel erg fijn. Dit is ook een van de redenen dat moestuinen het zo goed doen in ons land!

 

Uiteraard is er ook altijd een keerzijde en zitten er dus ook nadelen aan al deze regen in ons land en die laten we je dan ook graag in het volgende stukje lezen!

 

Het negatieve effect van regen op onze tuin

 

We hebben je net vooral laten zien hoe regen een positief effect op onze tuinen heeft en dan met name op de bomen, bloemen en planten die erin groeien. Maar helaas is het ook zo dat de regen een negatief effect kan hebben. Zo kan er in ons land namelijk een flinke hoeveelheid regen vallen en dat is zeker niet altijd gunstig voor de natuur in ons land. Hierdoor kan er namelijk ook een overschot aan vocht ontstaan en krijgen veel bloemen, planten en bomen als het ware natte voeten, ze komen dan in een laagje water te staan, veel beplanting kan hier helaas niet zo goed tegen en kan dan gaan rotten. Dat is natuurlijk wel iets dat je liever wil voorkomen!

 

Vandaar dat het dan ook zeker een aanrader is om voor een goede afwatering in je tuin te zorgen zodat het teveel aan water ook weer weg kan lopen en je dit probleem hopelijk kunt voorkomen! Maar het is dus wel duidelijk dat te veel regen lang niet altijd zo prettig is voor de beplanting in je tuin.

 

En niet alleen voor de beplanting in je tuin kan veel regen nadelig werken, ook voor andere items in je tuin kan een teveel aan regen best wel eens negatief uitpakken. Zo kan ook het houtwerk in je tuin er flink onder leiden. Uiteraard is dit echt wel bestand tegen een beetje vocht maar als het te heftig wordt dan kan dit zeker een nadeel zijn en kan dit er voor zorgen dat hout gaat rotten en schimmelen en hierdoor dus beschadigen en ook dat is iets wat je liever wil voorkomen!

 

Dus ook op bijvoorbeeld een schutting of een tuinhuis kan heel veel regen een negatief effect hebben. Daarnaast heeft vocht ook nog eens de neiging dat het altijd optrekt. Hierdoor trekt het dus als het ware ook helemaal in het hout en is het vervolgens nog lastiger om het weer netjes te krijgen!

 

Maar niet alleen de beplanting en het houtwerk kan schade van heel veel regen ondervinden. Ook de tegels in je tuin kunnen hierdoor scheef komen te liggen. Door de grote hoeveelheid water in de bodem komt de grond steeds verder te verzadigen, hierdoor komt de grond als het ware wat omhoog en dit kan er dan ook weer voor zorgen dat de tegels wat scheef komen te liggen. Dit is natuurlijk heel erg zonde en jammer. Vandaar dat het ook in dit geval weer heel erg fijn is om ervoor te zorgen dat je een goede afwatering in je tuin hebt! Op deze manier zorg je er namelijk voor dat het water goed weg kan en dat je dus geen problemen met de tegels in je tuin krijgt en dit is natuurlijk wel zo prettig! Het kan namelijk ook nog eens flink wat kosten als je wel problemen aan je tegels krijgt en dat wil je dus echt veel liever voorkomen. De tegels zelf blijven uiteraard vaak wel heel maar het leggen van de tegels zal dan soms opnieuw moeten gebeuren. En dit is een kostbare aangelegenheid!

 

Een goed afwatersysteem in je tuin

 

Doordat er dus veel regen in ons land valt doe je er heel erg wijs aan om voor een goed afwateringssysteem in je tuin te zorgen! Hiermee zorg je ervoor dat het water goed weg kan lopen en dat je dus geen overschot aan water in je tuin krijgt. Op deze manier kun je vervolgens dus gelukkig weer allerlei problemen voorkomen.

 

Investeer dus zeker in een goed afwatersysteem en in een goede regengoot in je tuin. Op deze manier kan het teveel aan water dus makkelijk weg en blijft het water wat je tuin wel nodig heeft goed hangen en dat is nu precies de bedoeling! Op deze manier krijgt je tuin dus wel al het water wat het nodig heeft en kan het teveel gewoon weer lekker weg! Enorm handig en slim en zo profiteer je dus ook optimaal van de regen in ons land!

 

Is de regen positief of negatief voor onze tuin

 

Op deze bovenstaande vraag kunnen we dus eigenlijk een dubbel antwoord geven. Want ja aan de ene kant is het dus heel zinvol en nuttig voor onze tuin en dan met name voor de beplanting maar aan de andere kant kan het dus ook schade veroorzaken! Dit is dus heel dubbel. Wel is het zo dat dit natuurlijk wel afhankelijk is van de hoeveelheid regen in ons land. Als er namelijk heel veel regen valt dan hebben we hier sneller een negatief effect van dan als er maar zo nu en dan een buitje valt.

 

Het zijn dan ook echt de periodes met heftige regenval in ons land die dan voor problemen kunnen zorgen helaas. Hierdoor komt er in korte tijd dan zoveel water naar beneden dat dit echt heel nadelig is en dat de tuin hier dus veel last van kan hebben. Dit komt omdat er dan water blijft staan met alle gevolgen van dien. Gelukkig heb je hierboven ook kunnen lezen dat je hier heel makkelijk iets aan kunt doen door ervoor te zorgen dat je zorgt voor een goed afwateringssysteem in de tuin. Op deze manier voorkom je dus dat er te veel vocht blijft staan en zorg je er dus makkelijk voor dat het vocht ook weer weg kan!

 

Zo zorg je er dus voor dat er zo min mogelijk schade aan je tuin en aan alle items die in je tuin staan ontstaat en dat alles zo lang mogelijk mee kan gaan! Investeer dus zeker in een goed afwateringssysteem zodat de regen op jouw tuin enkel maar een positieve invloed zal hebben in plaats van dat de regen schade aan zal brengen! Op deze manier heb je er enkel profijt van en blijven de planten, bloemen en bomen in je tuin gelukkig goed beschermd en dat zorgt er weer voor dat ze langer mee zullen gaan en je er veel plezier van zal hebben! Regen is dus zowel positief als negatief en kan zeker wel heel fijn zijn voor je tuin, al is het dus wel met mate!