{!!% include 'snippets/cta.rain' %!!}

Terug

Alleen vandaag nog 10% extra korting op het gehele assortiment - kortingscode CYBERMONDAY2021 - En voer GRATISHOES in bij opmerkingen bij elke tuin- of loungeset

Je tuin in de maand september

  • Door Roos
  • Friday 08 / 10 / 2021 0
Je tuin in de maand september

De natuur is altijd in beweging en zo ook onze tuin. Iedere maand veranderd de natuur en zijn er weer andere hoogtepunten, zo kan de ene maand heel geschikt zijn om bepaalde bloemen en planten te zaaien terwijl je in andere maand juist weer veel beter kunt oogsten. En zo heeft dus iedere maand zijn eigen programma.

Het is erg wonderlijk hoe de natuur in zijn werk gaat en dit allemaal regelt. Alles is perfect op elkaar afgestemd en door het jaar heen volgt de natuur een vast programma waardoor alles perfect met elkaar in harmonie is. Het is dan ook de bedoeling dat wij mensen dit niet te veel verstoren. Vandaar ook dat we vandaag de dag steeds meer mensen zien die ervoor pleiten om een natuurlijke tuin te realiseren, dit is een tuin waarbij er zo weinig mogelijk bemoeienis van de mens is en waarbij eigenlijk de weg van de natuur gevolgd wordt! En dit zorgt dan weer voor een prachtige tuin vol groei en bloei waar je heerlijk in alle rust van kunt genieten!

En zo heeft dus iedere maand zijn eigen programma en dus ook de maand September, in deze blog willen we je graag wat meer vertellen over de natuur en de maand September en wat je in deze maand eigenlijk allemaal kunt verwachten! Lees je met ons mee?

Wat gaan we deze maand allemaal doen

Als het op de tuin aankomt zijn er een aantal dingen die we in de maand September kunnen doen. Op deze manier houden we namelijk onze tuin in prima conditie en volgen we de weg van de natuur en zoals je hierboven hebt kunnen lezen is dit erg belangrijk en zorgt dit voor een mooi resultaat. Het is dan ook wijs om hierin mee te gaan en om goed om je heen te kijken en je planten en bloemen op de juiste manier te verzorgen!

In de maand September gaat het vooral over het oogsten van bepaalde soorten groen en het snoeien ervan. Daarnaast tref je in de maand september ook al de voorbereidingen voor de winter zodat jouw tuin daar straks prima tegen bestand is! En tot slot staat de maand september natuurlijk ook helemaal in het teken van het einde van de zomer en kunnen we er dus nog wel profiteren van de laatste heerlijke zonnestralen!

Maar wat moet er dan eigenlijk allemaal in de maand september gebeuren in de tuin? En waar begin je eigenlijk? Daar gaan we nu wat dieper op in!

Een plekje voor de vogels

We beginnen met een tip waar je misschien in de maand September helemaal nog niet zo snel aan denkt maar wat toch best wel belangrijk is. We weten allemaal dat de vogels het in de wintermaanden vrij lastig kunnen hebben. De temperaturen zakken en het is een stuk lastiger om voedsel te vinden. Veel vogels trekken dan ook aan het einde van de zomer naar het zuiden om de warmere temperaturen op te zoeken.

Maar voor lang niet alle vogels is dit een mogelijkheid en zij blijven dan ook in ons koude kikkerlandje en trotseren de winterse kou. Dit valt natuurlijk niet mee, maar gelukkig is er genoeg wat wij mensen kunnen doen om het deze vogels iets makkelijker te maken.

Zo kunnen we ten eerste natuurlijk de bekende vogelhuisjes ophangen, hier kunnen vogels namelijk beschutting in vinden. Maar het is natuurlijk ook een heel goed idee om ervoor te zorgen dat er in je tuin voeding voor de vogels te vinden is. Dit kun je bijvoorbeeld doen door vetbolletjes op te hangen. Maar wist je dat je hier het beste al in September mee kunt beginnen?

Nu denk je misschien dat het dan nog helemaal niet nodig is omdat er dan ook nog voldoende voor de vogels in de natuur te vinden is maar dit is dus niet helemaal waar. Uiteraard is er ook in de natuur dan best nog wel wat te vinden maar het is slim om de vogels alvast te laten zien waar ze straks hun voedsel kunnen halen. Op deze manier weten ze dat ze ook straks bij mindere tijden in jouw tuin terecht kunnen voor voedsel en beschutting.

Mocht je dus gaan zorgen voor plekjes met voedsel voor vogels hebben we nog wel een hele handige tip voor je. Het is namelijk wel zo slim om ervoor te zorgen dat je het voedsel op een plek legt waar katten niet bij kunnen. Mocht dit wel het geval zijn dan hebben zowel vogels als katten dit snel door en zullen de vogels zich niet snel meer laten zien helaas en dat wil je natuurlijk liever voorkomen!

Het oogsten van groenten

Wie een moestuin heeft weet al hoe belangrijk de maand September is en kijkt hier waarschijnlijk ook naar uit. In de maand september is het namelijk tijd om te oogsten, veel soorten groenten zijn dan rijp genoeg en kunnen geoogst worden. Vaak is het zelfs nodig dit dan ook echt te doen omdat deze soorten groenten voor de eerste vorst de grond uit moeten zijn omdat ze anders kunnen beschadigen. Het is dus zeker aan te raden om in September op tijd aan de slag te gaan om alle oogst uit de grond te halen!

Denk dan bijvoorbeeld aan groentesoorten zoals bloemkool en Chinese kool maar ook boontjes en wortels. Deze kun je allemaal het beste in de maand September uit de grond halen zodat je er heerlijk van kunt genieten! Want wat is nu lekkerder dan heerlijke verse groenten uit eigen tuin!

Een aantal groenten soorten kan nog wel wat langer blijven staan, zoals bijvoorbeeld de boerenkool. Maar bij deze soorten is het dan wel weer zaak om ze regelmatig te bemesten in de maand September meer nog dan in de maanden hiervoor. Op deze manier komen ook zij namelijk deze periode goed door en kunnen ze in de maand oktober alsnog uit de grond gehaald worden!

En wist je dat er zelfs in September nog groenten zijn die je dan kunt zaaien. Denk bijvoorbeeld aan de radijs! Als je nog een paar lege plekjes in je tuin hebt is het een prima idee om hier wat radijs in et zaaien. Dit kan prima in deze maand en komt razendsnel op! Toch fijn om zo snel nog even wat verse radijsjes op de valreep uit je eigen tuin te halen!

Het plaatsen van bloembollen in de grond

En dan is er nog iets waar de maand september bij uitstek geschikt voor is! Namelijk het plaatsen van bloembollen in de grond! Het is een ontzettend goed idee om dit juist in deze maand te doen zodat de bollen dan goed te kans krijgen zich te nestelen in de aarde.

Veel mensen denken dat je dit pas aan het einde van de winter kunt doen, maar niets is minder waar. Zaai ze in september in de aarde en je kunt in Januari soms al de eerste bloemen op zien komen waar je vervolgens heerlijk van kunt genieten! Het is namelijk vaak een prachtig gezicht om die narcissen en tulpen met hun eerste kleurtjes en blaadjes boven de grond uit te zien steken. Soms zelfs terwijl de rest van de grond nog bedekt is onder een laagje sneeuw!

Begin dus in September met het in de grond stoppen van je bloembollen en je kunt er aan het einde van de winter profijt van hebben! Een heel erg goed idee dus met een mooie uitkomst!

Het klaarmaken van je tuin voor de winter

En dan is er natuurlijk nog iets belangrijks wat toch echt in de maand September moet gebeuren. Namelijk het klaarmaken van je tuin voor de winter! Als de winter er weer aan komt vraagt dit een bepaalde voorbereiding van onze tuin. Op deze manier weet je namelijk zeker dat je tuin de kou aankan en dat er niks beschadigd raakt of verloren gaat.

Een goede voorbereiding is dus ook in dit geval het halve werk. Maar hoe zorg je er dan eigenlijk voor dat jouw tuin ook helemaal klaar is voor de komende winter? Dat laten we je graag in deze blog zien! Ten eerste is het heel belangrijk dat je jouw planten en bloemen goed beschermd. Bepaalde soorten kunnen namelijk niet zo goed tegen de kou en kun je dan ook beter niet buiten laten staan. Het is dan ook belangrijk om deze soorten of naar binnen te verplaatsen of om ze een beschut plekje in de tuin te geven waar ze beschermd zijn tegen weer en wind. Op deze manier zorg je er namelijk voor dat ze niet verloren gaan of beschadigen door het soms koude en extreme winter weer!

Daarnaast is het ook erg belangrijk om je tuin meubelen goed te beschermen. Vaak staan deze de hele zomer en lente buiten en nu is het dan vaak tijd om ze naar binnen te halen. Op deze manier bescherm je ze tegen de elementen van het weer waar ze soms toch wat minder goed tegen kunnen. Uiteraard is het lang niet altijd mogelijk om ze ergens binnen te plaatsen en dan zijn er vaak ook speciale beschermhoezen beschikbaar waarmee jij jouw tuin kunt beschermen tegen het weer. Uiteraard is dit niet voor alle soorten tuin meubelen van toepassing en zijn er zeker ook tuinmeubelen die juist wel prima tegen de zon kunnen. Dit is dan ook alleen maar fijn en deze meubelen kun je uiteraard ook prima buiten laten staan zonder hoes of overkapping. Wel is het natuurlijk altijd aan te raden om de tuinkussens naar binnen te halen aangezien deze er toch wel wat minder goed tegen kunnen!

Maar denk ook aan andere items in je tuin die je beter naar binnen kunt halen nu het weer soms flink tekeer kan gaan, denk dan aan bepaalde accessoires, of kinderspeelgoed. Bereid op deze manier je tuin goed voor op de herfst en de winter en zorg ervoor dat al je spullen dit ook goed doorstaan! Maak ook kleine klusjes af die nog waren blijven liggen zodat je ook hier prima van kunt profiteren na de winter en herfst en je dan niet hoeft te beginnen met het bijwerken van allerlei klussen!

Je tuin in de maand september

Zoals je wel kunt zien is er meer dan genoeg werk aan de winkel in je tuin in de maand September. Wat vooral belangrijk is in deze maand is dat je jouw tuin klaar maakt voor de komende herfst en winter. Zodat jouw tuin het koudere weer goed zal doorstaan. Dit kun je uiteraard op een aantal verschillende manieren doen maar het is belangrijk om hier aandacht aan te besteden.

Daarnaast is dit ook vooral de maand waarin je hopelijk heel veel kunt oogsten! Verschillende soorten groenten en fruit zijn nu klaar en rijp om geoogst en geplukt te worden en dat is natuurlijk wel heel erg leuk en fijn! Na maanden van voorbereiding en verzorging is het dan nu eindelijk zover en kun je letterlijk en figuurlijk de vruchten oogsten van je harde werk! Uiteraard zijn er ook een aantal soorten die nog net iets langer kunnen blijven staan maar de meeste soorten moeten toch echt wel voor de eerste vorst aan de grond komt de aarde uit!

En het is ook nog eens een maand waarin je kunt planten, al zouden heel veel mensen dit waarschijnlijk helemaal niet verwachten. Maar de maand September is toch echt de maand waarin de bloembollen de grond in kunnen op deze manier kunnen ze goed rijp groeien en kun je ze tegen de tijd dat het nieuwe jaar begint omhoog zien komen! Het is dan een prachtig gezicht om de eerste kleuren en bloemblaadjes te zien verschijnen terwijl er soms zelfs nog sneeuw op de bodem ligt!

Zo zie je maar in de maand September kun je dus echt je handen vol hebben aan de tuin en ook nog eens heerlijk genieten van een nazomer met soms zelfs nog een heerlijk zonnetje! Het is dan ook een heerlijke maand die veel mensen weten te waarderen!

Vergelijk producten Verwijder alle producten

You can compare a maximum of 3 products

Hide compare box
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »