Jouw voortuin opnieuw inrichten? Volg daarvoor dit stappenplan
Ben je voornemens om jouw voortuin volledig opnieuw in te richten? Of wil je graag enkele details in jouw tuin op een leuke manier gaan veranderen? In beide gevallen raden wij je van harte aan om dit artikel op je gemakje door te lezen. In dit artikel bespreken we namelijk volledig hoe je jouw voortuin opnieuw in kunt richten. Met behulp van het stappenplan uit dit artikel kun je in een handomdraai een voortuin ontwerpen waar je écht blij mee gaat zijn. Niet alleen de komende maanden, maar óók de komende jaren.
Voor meer en meer huishoudens is het gebruikelijk om veel tijd in de tuin door te brengen. Daarbij moet wel opgemerkt worden dat verreweg de meeste tijd in de achtertuin doorgebracht wordt, aangezien de voortuin zich daar beter voor leent. Als je bijvoorbeeld door een willekeurige woonwijk in ons land heen loopt, zie je bovendien dat de voortuinen in ons land niet al te groot zijn. Mocht je jouw voortuin opnieuw in willen richten, is dit dus één van de punten waar je mee rekening mee moet houden.
Tegelijkertijd zorgt dit er ook voor dat we automatisch meer tijd in onze achtertuin doorbrengen. Een achtertuin is over het algemeen een stukje groter en leent zich daardoor beter voor bijvoorbeeld een tuinset. Bovendien geniet je in een achtertuin over het algemeen meer van privacy; ook dat is één van de redenen waarom veel mensen toch de voorkeur de achtertuin geven.
Desalniettemin kan het zéker geen kwaad om jouw voortuin op een leuke manier in te richten. Juist door jouw voortuin op een leuke manier in te richten, ga je juist tegen jouw gewoontes in meer en meer gebruik van jouw voortuin maken. Lijkt dat jou ook wel iets? Wil jij ook meer en meer tijd in jouw voortuin door gaan brengen? Wil je daarom jouw voortuin op een leuke manier in gaan richten? Neem dit artikel dan zeker even op je gemakje door en laat je verrassen!
Stap 1: bepaal waar je jouw voortuin voor wilt gaan gebruiken
Lijkt het jou heerlijk om in jouw voortuin van een lekker kopje koffie in het ochtendzonnetje te kunnen genieten? Zou je dolgraag in jouw voortuin een leuke speelplek voor jouw kinderen genieten? Of zou jij juist graag zo min mogelijk onderhoud aan jouw voortuin willen besteden?
Ons advies is om allereerst voor jezelf te gaan bepalen waar je de voortuin exact voor wilt gaan gebruiken. Als je die keus gemaakt hebt, is het vervolgens een stuk makkelijker om een geschikt ontwerp te gaan maken. Indien je over deze stap goed na weet te denken, maak je de vervolgstappen voor jezelf een stuk makkelijker.
Wij weten als geen ander dat het vrij lastig is om dit direct te bepalen. Mede daarom willen wij je aanraden om eens een rondje door jouw woonwijk en omliggende wijken heen te lopen. Door in die wijken inspiratie op te doen, kun je uiteindelijk voor jezelf ook de juiste keuze gaan maken. Het gezegde ‘beter goed gejat dan slecht bedacht’ is hier absoluut op van toepassing.
Daarnaast kun je ook nog via het internet veel inspiratie op doen. Op het internet zelf, maar ook op de verschillende social media kanalen vind je veel leuke foto’s van de meest fraaie voortuinen. Via onder meer Instagram en Pinterest kun je in ieder geval veel inspiratie op gaan doen.
Mogen wij je van een vrijblijvende tip voorzien? Denk bij deze stap niet alleen aan het heden, maar ook aan de nabije toekomst. Als je nu bijvoorbeeld nog geen kinderen hebt, kan dit uiteraard over enkele jaren compleet anders zijn. Mogelijk ben je nu al met jouw kinderwens bezig, waardoor dit echt iets is waar je goed rekening mee moet gaan houden. Hier kun je dus ook al direct rekening mee houden bij het maken van een tuinontwerp!
Stap 2: bepaal welke uitstraling jouw voorkeur geniet
Bij het inrichten van een achtertuin is er duidelijk verschil tussen een tuin met een moderne stijl en een landelijke stijl. Ook bij het inrichten van een voortuin wordt dit onderscheid gemaakt. Mede daarom raden wij je graag aan om goed te bepalen waar jouw voorkeur naar uit gaat. Wil jij het liefste een tuin met een natuurlijke uitstraling? Of gaat jouw voorkeur toch echt uit naar een tuin met een landelijke uitstraling? Beide soorten stijlen brengen de nodige voor en tegens met zich mee, maar uiteindelijk bestaat er geen ‘goed’ of ‘fout’. Het ligt namelijk volledig aan jouw eigen wensen’.
Ook hierbij geldt weer dat het aan te raden is om inspiratie op te doen. Bovendien hoef je hierbij niet specifiek voor één van deze twee stijlen te kiezen, aangezien je ook voor de gulden middenweg kunt gaan. In dat geval combineer je bepaalde facetten van een landelijke tuin met bepaalde facetten van een moderne tuin.
Waarom het zo belangrijk is om hier een keuze in te maken? Omdat deze keuze uiteindelijk bepalend is voor de volledige inrichting van jouw voortuin, inclusief de keuze voor begroeiing, bestrating en tuinmeubelen. Uiteindelijk is de keuze dus zéér belangrijk voor de overige stappen. Ons advies is dan ook om óók goed over deze stap goed na te denken.
Vind je het lastig om een keuze te maken tussen de beide stijlen? Is er bijvoorbeeld niet echt een stijl die er voor jou met kop en schouders boven uitsteekt? Dan kun je uiteraard ook nog kiezen om jouw eigen stijl te gaan ontwikkelen. Eigenlijk is dat nog wel het leukste om te doen, aangezien je daarmee verschillende facetten met elkaar kunt combineren.
Al met al is de keus ook bij deze stap weer volledig aan jou. Denk in ieder geval goed over de stijl na, kijk ook goed naar de stijl van jouw huis en maak uiteindelijk de juiste keuze. En o ja, je kunt deze keuze uiteraard in één van de volgende stappen ook weer deels aanpassen. Bij het maken van een tuinontwerp ben je in ieder geval super vrij!
Stap 3: meet de afmetingen van jouw voortuin goed op
Heb je bepaald naar welke stijl jouw voorkeur uitgaat? Dan is het de hoogste tijd om de afmetingen van jouw voortuin op te gaan meten. Waarom dit belangrijk is? Nou, op basis van deze afmetingen ben je in staat om een geschikt tuinontwerp te maken. Een tuinontwerp waarmee je alle aanwezige ruimte in jouw voortuin goed kunt benutten.
Ons advies is daarom om de breedte en diepte van jouw voortuin even goed op te meten. Heb je in een hoek van jouw voortuin bijvoorbeeld een boom staan? Dan is het wellicht handig om deze boom niet mee te nemen in jouw berekeningen. Wil je echter definitief afscheid van deze boom gaan nemen? Dan is het uiteraard wel aan te raden om deze boom uit jouw tuin te halen; het gedeelte waar de boom nu staat, kun je dus ook meenemen bij het opmeten van de afmetingen.
Neem echt even de tijd voor deze stap, zodat je niet onverhoopt ergens een meetfout maakt. Ook willen wij je aanraden om het opmeten van de voortuin even met z’n tweetjes te doen; dat maakt het opmeten simpelweg een stuk makkelijker!
Stap 4: maak een eerste tuinontwerp
Heb je de afmetingen van jouw voortuin duidelijk in beeld gebracht? Dan ben je in staat om het eerste tuinontwerp te gaan maken. Ons advies is om echt met potlood en papier te gaan schetsen, waardoor je continu bij kunt schaven.
Ook willen wij je graag aanraden om de afmetingen in deze tekening continu te benoemen. Door overal de afmetingen te benoemen, kun je voorkomen dat je een denk- of rekenfout gaat maken. Mocht je onverhoopt toch die denk- of rekenfout maken, weet je deze bovendien in een vroegtijdig stadium op te merken.
In dit eerste ontwerp kun je uiteraard ook de eerder genoemde stappen meenemen. Zo kun je alvast de gewenste stijl in het ontwerp verwerken én kun je goed het gewenste doel van de tuin in jouw ontwerp verwerken.
Stap 5: schaaf het tuinontwerp bij, totdat je tevreden bent
Op basis van jouw eerste tuinontwerp, zie stap 4, kun je vervolgens verder gaan schaven aan jouw tuinontwerp. Denk nog enkele nachtjes goed na over een ontwerp, laat vrienden er naar kijken, laat een gespecialiseerde hovenier er naar kijken en pas het ontwerp, indien gewenst, deels aan.
Juist door jouw tuinontwerp continu bij te schaven, kun je uiteindelijk tot het best mogelijke tuinontwerp gaan komen. Dat is het tuinontwerp dat zowel qua functie als qua design volledig op jouw wensen aansluit. Dat is eigenlijk wat je wilt, niet waar?
Ons advies is dan ook om hier echt goed jouw tijd voor uit te trekken. Kijk heel kritisch naar jouw eigen tuinontwerp, probeer het ontwerp echt geheel naar wens aan te passen en hak vervolgens de knoop door. Als het ontwerp eenmaal naar wens is, heeft het immers geen zin meer om continu bij te schaven. Ga echter met het bijschaven wel net zo lang door totdat je echt voor de volle 100% tevreden bent!
Stap 6: tref de juiste voorbereidingen
Zo, heb je een definitief tuiontwerp voor jouw nieuwe voortuin gemaakt? Dan kun je de juiste voorbereidingen gaan treffen. Zo moet je voor jezelf een belangrijke knoop door gaan hakken: ga je de nieuwe voortuin zelf aanleggen of ga je hier een vakman voor in te huren? Als je enigszins handig bent, is het aan te raden om zelf jouw voortuin aan te gaan leggen. Je kunt hier namelijk een hoop geld mee besparen, maar je moet ook wel rekening houden met een flinke tijdsinvestering.
Wil je het graag zo makkelijk mogelijk voor jezelf maken? Dan is het wellicht interessant om een hovenier in te huren. Een hovenier neemt al het werk voor jou uit handen en levert hoogstwaarschijnlijk perfect werk af. Je hebt dus nergens omkijken naar, maar je moet aan het einde van de rit wel een flinke rekening betalen.
Als je eenmaal deze keuze gemaakt hebt, kun je de rest van de voorbereidingen in gang zetten. Zo kun je bijvoorbeeld alvast jouw huidige voortuin helemaal leeg gaan halen. Haal de bestrating eruit, gooi de begroeiing weg, schep de struiken uit jouw voortuin en maak vervolgens de gehele voortuin egaal.
Het leeghalen van de voortuin is sowieso iets wat je het beste zelf kunt doen. Dit is namelijk niet al te lastig, terwijl een hovenier hier wel gewoon de volle mep voor rekent. Door dit zelf te doen, kun je hier dus een hoop geld mee besparen. Vraag een paar vrienden om te helpen en jouw tuin bovendien binnen de kortste keren volledig leeg.
Stap 7: koop de juiste producten voor in jouw voortuin aan
Voordat jij zelf of de hovenier aan de slag kunt gaan, moet je wel nog de juiste producten aanschaffen. Het gaat hierbij zowel om de bestrating en om de begroeiing als om de tuinmeubelen. Ja, je leest het goed: zelfs in een voortuin kun je geweldige tuinmeubelen kwijt.
Zo staat onder meer een tuinbankje super leuk in een voortuin. Dankzij dit tuinbankje weet je een gezellig zitje te creëren, waardoor je bijvoorbeeld in jouw voortuin van het heerlijke ochtendzonnetje kunt genieten. Bovendien kun je vanaf dit tuinbankje jouw kinderen in de gaten houden, kun je gezellig met jouw buren kletsen of kun je gezellig genieten van het leven dat zich op straat voor jouw huis afspeelt.
Ook een kleine tuinset en/of een picknicktafel zijn super leuk voor in een voortuin. Dit zijn wellicht niet de eerste tuinmeubelen waar je aan denkt, maar het zijn zeker tuinmeubelen waarmee je nóg meer van jouw tuin kunt gaan genieten.
Verder is het ook aan te raden om de juiste tegels voor in jouw voortuin aan te gaan schaffen. Let hierbij goed op de afmetingen van de tegels en op de kleur van de tegels. Ons advies is om héél goed hierover na te denken, aangezien tegels in de meeste voortuinen een bepalende rol spelen. Een bepalende rol op het gebied van functie én op het gebied van uitstraling. Denk hier dus goed over na, vergelijk de nodige tegels met elkaar en hak vervolgens de knoop door.
Tot slot is het ook nog belangrijk dat je de juiste planten, struiken en bloemen voor in jouw tuin aan gaan schaffen. Vind je het lastig om dit volledig zelf te doen? Dan is dit wel iets waar je de hovenier voor in kunt schakelen. Een hovenier weet immers precies wat geschikte bloemen/struiken/planten zijn en waar je goed rekening mee moet houden.
Stap 8: aan de slag!
Zo, in de voorgaande 7 stappen heb je een volledig tuinontwerp voor jouw voortuin weten te maken. Het is nu de hoogste tijd om aan de slag te gaan. Wil je de voortuin zelf aanleggen? Steek dan direct de handen uit de mouwen, trek veilige kleding aan en kom direct in actie.
Wil je liever de voortuin door een hovenier aan laten leggen? Maak dan duidelijke afspraken met de hovenier en laat hem zijn gang gaan. Binnen de kortste keren geniet je van een prachtige én functionele voortuin. Een voortuin waar je echt van gaat genieten.
Slotwoord
Als we het over een tuinontwerp hebben, denk je mogelijk direct aan de achtertuin. Ten onrechte eigenlijk, aangezien je een voortuin ook op een super leuke manier in kunt richten. Is dat ook jouw grote wens? Dan heb je in dit artikel in ieder geval een stappenplan gevonden waarmee je echt uit de voeten kunt. Volg direct de verschillende stappen op en geniet binnen de kortste keren van jouw prachtige, gezellige en functionele voortuin. Veel plezier en succes met dit stappenplan en het aan (laten) leggen van jouw voortuin!