{!!% include 'snippets/cta.rain' %!!}
0
0

Door Roos, 21 september 2023

Kies voor de kasteel tuin

We kennen allemaal wel de dromerige plaatjes van prachtige kasteeltuinen vol schitterende bloemen en struiken en vaak zelfs nog een doolhof als kers op de taart. Tuinen waarin je heerlijk kunt ronddwalen en waarbij je geniet van een geweldige romantische sfeer. Dit is natuurlijk het droombeeld wat we allemaal van kasteel tuinen hebben en dat ook zeker weten aardig klopt.

 

Nu is het natuurlijk niet verwonderlijk dat heel veel mensen deze heerlijke stijl ook door willen trekken naar hun eigen woning maar dat wordt vaak toch wel even wat lastiger. Als je dit namelijk wil doen komt er best wel even wat bij kijken en kan het ook een flinke uitdaging vormen. Ten eerste is het zo dat je zelf natuurlijk vaak niet beschikt over een paar hectare land om de afmetingen van een kasteel tuin na te bootsen en daarnaast zien we ook vaak dat inrichting van een kasteel tuin best wel heel specifiek is en dat veel mensen daarom ook niet helemaal voor zich zien hoe ze dit kunnen vertalen naar hun eigen tuin.

 

Gelukkig is er een uitkomst en kun je dus ook met enkele slimme trucs en tips zelf je eigen tuin helemaal netjes inrichten en ervoor zorgen dat jouw tuin ook dat echte gevoel van een kasteel tuin krijgt. En geloof ons maar hier heb je echt geen gigantische tuin voor nodig. Al met enkele slimme en fijne aanpassingen kun jij jouw tuin die sfeer meegeven en dat is dan ook precies waar je natuurlijk naar op zoek bent.

 

Wij laten je in deze blog dan ook zien hoe jij dat nu aan kunt pakken. Die echte kasteel tuin sfeer gewoon zo in je eigen achtertuin? En geloof ons maar dat gaat een stuk makkelijker dan je denkt! Lees je met ons mee?

 

Een romantische kasteel tuin

 

Veel mensen kennen het beeld wel van een gigantische kasteel tuin waar het een en al romantiek uitstraalt en waarbij jij jezelf voor kunt stellen dat de jonkvrouwen er vroeger in hun prachtige jurken rondliepen. Er hangt altijd een bepaalde rust en kalmte en daarnaast een bepaalde schoonheid.

 

Kasteeltuinen zijn altijd enorm verzorgd en dat ziet er nu eenmaal al snel heel sfeervol en gezellig uit. Daarnaast draagt dit ook meteen bij aan het romantische beeld dat er van deze tuinen bestaat! Daarnaast is de schoonheid ook goed te verklaren aangezien een kasteeltuin vaak meerdere soorten verschillende bloemen bevat in de meest schitterende kleuren. Daarnaast mogen vooral ook de rozen vaak niet ontbreken wat voor een heel sfeervol geheel zorgt.

 

Vroeger stond de kasteeltuin ook echt bekend om de romantiek. Menig huwelijk werd in de kasteeltuinen gesloten en daarnaast werd er ook menig eerste afspraakje gemaakt door de wandelgangen van de kasteeltuinen. Niet zo vreemd dus dat dit romantische beeld vandaag de dag nog bestaat.

 

De kenmerken van een kasteel tuin

 

Net als heel veel andere soorten tuinen heeft ook de kasteel tuin een aantal hele duidelijke en dus ook bekende kenmerken die niet te missen zijn! Aan deze kenmerken kun je een kasteel tuin dus altijd en overal wel herkennen en dat is natuurlijk ontzettend fijn en handig.

 

Enkele van deze kenmerken zijn bijvoorbeeld dat een kasteeltuin altijd wel rozen bevat. Deze schijnen helemaal bij een kasteel tuin te horen en maken het romantische plaatje natuurlijk ook helemaal compleet dus wat dat betreft snappen wij dat ook volkomen. Maar het zijn niet enkel maar rozen die we opvallend vaak in een kasteel tuin tegen komen. Ook heggen in allerlei soorten en maten zien we maar wat vaak in een kasteel tuin verschijnen. Ook zij horen er echt helemaal bij en worden vooral vaak gebruikt om een doolhof van te maken. En dat is dan ook meteen een ander element van een kasteel tuin namelijk een doolhof. Bijna iedere kasteel tuin heeft er dan ook wel eentje en dat is natuurlijk ongelofelijk handig en leuk!

 

En dan gaan we verder met het volgende element van een kasteeltuin dat we eigenlijk altijd wel terug zien komen. Namelijk het feit dat er altijd wel borders in een kasteeltuin te vinden zijn. Deze zijn er in verschillende soorten en maten en voegen ook daadwerkelijk iets aan je tuin toe. Niet enkel zorgen borders voor groen in je tuin maar door het gebruik van verschillende soorten bloemen voegen ze ook nog eens een vrolijke noot toe! Wij zijn dus helemaal fan en vinden dat een mooie border of zelfs meerdere eigenlijk niet mogen ontbreken in een kasteeltuin!

 

Maar ook zien we vaak rozenbogen en prieeltjes voorbij komen. Deze kennen we natuurlijk allemaal wel en het zorgt dan ook zeker weten voor een gezellig en sfeervol beeld in je tuin! Daarnaast is het ook nog eens zo dat je hiermee een hele romantische sfeer realiseert en ook dat is natuurlijk wel heel erg prettig! Door dat je voor een romantisch beeld in de tuin gaat heb je al snel veel sfeer en gezelligheid te pakken.

 

En tot slot is het ook zo dat we vaak in een kasteel tuin een gazon tegenkomen. Dit werd vroeger gebruikt om heerlijk te picknicken in het zonnetje en dat is natuurlijk heerlijk!

 

Kortom er zijn zeker weten wel wat elementen te vinden die we vooral veel terug zien komen bij een kasteel tuin en die je dus ook heel handig kunt vertalen naar je eigen tuin als je graag de sfeer van een kasteel tuin in je eigen tuin neer wil zetten! Op deze manier maak je dan ook snel het plaatje compleet en realiseer jij jouw eigen tuin in kasteeltuin sferen!

 

Groot, groter, grootst

 

In tegenstelling tot de tuinen die we vandaag de dag tot onze beschikking hebben waren de kasteeltuinen vroeger natuurlijk enorm groot. Ze hadden dan ook over het algemeen een flinke afmeting en het was dan ook zeker weten mogelijk om er in te verdwalen.

 

Ze bestonden vaak uit meerdere niveaus en delen. En werden met elkaar verbonden door wandelpaden. Eigenlijk kon je uren wandelen in een kasteeltuin en dan had je soms nog niet alles gezien. Dat is dan ook meteen een belangrijk kenmerk van een kasteel tuin er is vaak zoveel te zien dat je niet eens weet waar je beginnen moet!

 

Van grote borders gevuld met de meest prachtige bloemen tot en met schitterende glooiende grasvelden, grote terrassen, stenen beelden en doolhoven. Maar vergeet ook vooral het prieeltje en de rozenboog niet. Je vond het er vaak allemaal en het was dan ook zeker weten een ware belevenis om een kasteeltuin te bezoeken! Ook totaal niet verwonderlijk dus dat we dat allemaal zo graag deden vroeger en dat het een waar feest was als je een uitnodiging ontving om bij de bewoners van een kasteel op bezoek te komen op een zomerse dag!

 

Een kasteel tuin is dus vooral enorm indrukwekkend niet enkel maar door zijn afmetingen maar zeker ook door zijn invulling, en dat maakt een kasteeltuin zeker weten tot een bijzondere plek!

 

Een kasteel tuin vertalen naar je eigen tuin

 

Als je dus in je eigen tuin de sfeer van een kasteel tuin aan wil brengen dan doe je dat op een aantal verschillende manieren. Ten eerste is het vaak wel zo dat je ertegen aan loopt dat je eigen tuin andere afmetingen heeft. Deze zullen lang niet altijd kloppen met wat je voor ogen hebt en dat zorgt er dan ook voor dat je aanpassingen moet doen en niet geheel alles over kan nemen van een kasteel tuin in je eigen tuin.

 

Maar dat geeft helemaal niets want dat maakt je juist creatief en zorgt er dan ook voor dat je nieuwe manieren gaat vinden en bedenken om dit toch deels mogelijk te maken en dat is natuurlijk heel erg leuk en ook echt een proces. Wat je vooral vaak ziet is dat je moet denken in mogelijkheden. Inderdaad je hebt dan wel niet dezelfde ruimte tot je beschikking als die een kasteel tuin heeft maar je hebt wel degelijk de mogelijkheid om dezelfde sfeer neer te zetten.

 

Dit kun je doen door bijvoorbeeld rozen in je tuin te verwerken. Deze staan wel echt als voorbeeld voor de kasteel tuin en zijn dan ook overal in een kasteel tuin terug te vinden, vooral klimrozen doen het daar erg goed en het is dan ook heel erg leuk om deze ook in je eigen tuin een plekje te geven. Als je het meteen goed wil doen en je hebt de ruimte dan kan het heel erg fijn zijn om voor een rozenboog te kiezen. Deze zie je natuurlijk vaak in een kasteel tuin terug en zorgen voor onwijs veel sfeer en gezelligheid!

 

Ook is het erg fijn om borders aan te leggen. Deze hebben dan wel niet de enorme afmetingen van de borders die je in kasteeltuinen ziet maar het is het idee wat telt. Bij een border is het vooral erg belangrijk om voor verschillende soorten planten en bloemen door elkaar te kiezen. En vooral de bloemen zijn hierbij enorm belangrijk! Als je de border namelijk vult met allerlei verschillende soorten bloemen door elkaar in allerlei kleuren dan geeft dit heel veel sfeer en gezelligheid.

 

En tot slot is een gazon natuurlijk ook altijd wel een heel erg goed idee al heb je hier natuurlijk wel een bepaalde ruimte voor nodig die lang niet iedereen heeft. Als je nu niet voldoende ruimte hebt voor een gazon kan het ook altijd leuk zijn om een strook gras aan de zijkant van je tuin aan te leggen. Op deze manier heb je dan ook meteen een stuk groen te pakken zonder dat je er onwijs veel ruimte voor nodig hebt!

 

Zoals je ziet zijn er dus voldoende manieren om de elementen van een kasteel tuin ook in je eigen tuin terug te laten komen en dat is natuurlijk ook wel heel erg prettig en fijn. Op deze manier voelt je tuin als een hele fijne plek aan en dat is een enorm mooi gezicht, stel je eens voor die echte sfeer van een kasteel tuin gewoon zo in je eigen achtertuin. Een geweldig mooi plaatje om te zien!

 

Zet de puntjes op de i

 

Bij heel veel stijlen maak je het plaatje vaak helemaal compleet door het toevoegen van accessoires. Dit is bij een kasteel tuin niet het geval. Hierbij heb je niet zoveel te maken met accessoires omdat ze die in die tijd natuurlijk helemaal nog niet gebruikten op de manier zoals we dat nu doen.

 

Toch zijn er wel enkele elementen die je toe kunt voegen en het is dan ook erg prettig om dat te doen. Zo kun je er bijvoorbeeld voor kiezen om kaarsen toe te voegen en op tafel te zetten. Deze gebruikten ze vroeger ook in de kasteel tuin en dat zorgde ook nog eens voor veel sfeer en gezelligheid. Maar ook een mooi stenen beeld kan heel erg veel doen voor de aankleding van je tuin!

 

Kies voor de kasteel tuin

 

Zoals je dus wel zien kunt is het prima te doen om een kasteel tuin te realiseren in je eigen tuin! Dit kan op heel veel verschillende manieren en gelukkig is er ook de ruimte en mogelijkheid om dit op geheel eigen wijze te doen!

 

Zo kun je natuurlijk in de basis al voor enkele elementen kiezen die je prima kunt toevoegen in een tuin die dus die sfeer over brengen. Denk aan een tuinpad, een stuk gras, borders vol bloemen of een rozenboog. Als je dit allemaal toevoegt aan je tuin dan ben je al een heel eind. Op deze manier is het dan ook heel fijn om deze sfeer weer te geven. Kies vooral voor veel kleurrijke bloemen en laat de rozen op meerdere plekken in je tuin terug komen! Dit geeft rust en vertrouwen en zorgt ervoor dat je tuin een hele fijne plek is om helemaal tot rust te komen!

 

Vroeger stond de kasteel tuin ook echt voor een plek waar men rust kon vinden, vandaag de dag is dat nog steeds wat die stijl met zich meebrengt en wat we dus ook in onze eigen tuinen terug vinden!

Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergenMeer over cookies »