{!!% include 'snippets/cta.rain' %!!}

Terug

Het zijn de herfstweken bij AVH - Deze week 5% extra korting bij besteding vanaf €500,- - 10% extra korting bij besteding vanaf €2500,- - Voer de kortingscode in!

Kiezen voor een terrasoverkapping

  • Wednesday 07 / 04 / 2021 0
Kiezen voor een terrasoverkapping

Kiezen voor een terrasoverkapping.


Tegenwoordig kiezen steeds meer mensen voor een terrasoverkapping in de tuin. Dit is logisch aangezien het veel voordelen biedt. Daarnaast staat het vaak ook nog eens erg mooi en geeft het de tuin een volwaardige uitstraling. Niet alleen zorgt het ervoor dat u optimaal gebruik van uw buiten ruimte kunt maken ook zorgt het voor beschutting tegen verschillende weersomstandigheden. Wij vertellen u graag de voordelen van het kiezen voor de juiste terrasoverkapping en wat dit kan toevoegen aan uw tuin!

Waar moet u op letten bij het maken van uw keuze


Bij het maken van een keuze voor de juiste terrasoverkapping zijn er een aantal zaken waar u rekening mee moet houden. Zo is het vooral handig om vooraf eerst goed te bekijken waar de overkapping voor zal dienen. Is het echt bedoeld als verlengstuk van uw woonkamer of heeft het juist als doel om spullen onder op te slaan, of wie weet is het wel de bedoeling dat de overkapping beschutting biedt aan planten. Al deze elementen hebben invloed op het maken van de juiste keuze. Zo is bij de keuze voor een overkapping als verlengstuk van uw woonkamer vooral ook de oppervlakte en sfeer van belang, terwijl bij het bieden van beschutting aan planten het materiaal weer een grotere rol zal spelen. Gelukkig kunt u tegenwoordig alle kanten op en is er een ruime keuze aan ontwerpen en materialen!

De overkapping als verlengstuk van uw woonkamer


Bij het gebruik van een terrasoverkapping als verlengstuk van uw woonkamer zijn er een aantal zaken waar u goed op moet letten! Zo is het vooral erg belangrijk dat de overkapping qua sfeer en ontwerp nauw aansluit bij uw woonkamer zodat het zal voelen en aanzien als één geheel. Het gebruik van dezelfde kleuren, verlichting of het terug laten komen van dezelfde materialen zal hierin enorm bepalend zijn. Maar ook de aankleding van de ruimte met de juiste meubelen en accessoires zal een grote rol spelen.

Belangrijk is dat het zal voelen als een fijne plek waar u veel tijd met uw gezin door zal gaan brengen. Weersomstandigheden zullen minder van belang zijn en als het even kan kunt u heerlijk genieten onder de overkapping. Zelfs regen en onweer zullen u hier niet van weerhouden u zit immers veilig en droog!

En ook bij het eerste lentezonnetje is het onder de overkapping al snel heerlijk vertoeven. De overkapping biedt beschutting en de temperaturen zullen er al snel oplopen tot een aangenaam niveau en het genieten kan beginnen! Op deze manier maakt u optimaal gebruik van uw tuin en betrekt u de ruimte bij uw huis. Dit alles zorgt voor extra woonplezier!

De overkapping als beschutting voor planten


Soms wordt een overkapping ook gebruikt om beschutting te bieden aan planten en bloemen. Ze staan zo heerlijk uit de wind en ook de felle zon zal niet recht op hen schijnen. Maar ze genieten wel mee van het klimaat en de frisse lucht buiten. Voor sommige planten en bloemen zijn dit de ideale omstandigheden om zich ten volste te ontplooien.

Ook een kweekbak doet het vaak erg goed onder een overkapping. Hierin kunt u verschillende kruiden en gewassen kweken en zullen deze in het begin vaak zeer tere plantjes niet te veel blootgesteld worden aan de elementen van de natuur. En krijgen zij op deze manier de rust en ruimte om uit te groeien tot mooie volwassen planten die wel tegen een stootje kunnen. Ook is het erg fijn om in de kweekbak bezig te zijn en hierbij zelf ook meteen beschermd te zijn tegen regen, wind of felle zon. Dit werkt toch een stuk fijner!

Het begin van de overkapping


Aan het begin van het proces voor het plaatsen van een overkapping is eerst vooral het ontwerp en de toekomstige plek van belang. Kiest u voor plaatsing direct aan het huis, of juist wat verder bij het huis vandaan. Dit is vaak ook afhankelijk van de huidige plek van uw terras maar soms is ook het terras nog niet aanwezig en heeft u volledig vrij spel bij uw keuze. Kijk dan vooral ook naar de opkomst en ondergang van de zon, naar eventuele bomen en begroeiing in uw tuin en naar eventuele inkijk vanuit omliggende woningen. Veel mensen kiezen namelijk liever voor een plek die privacy biedt!

Als de plek gekozen is zal er gekeken moeten worden naar het ontwerp en dan met name de afmetingen van de overkapping. Welke maat mag deze hebben, hoeveel oppervlakte kan het beslaan en hoe hoog mag er gebouwd worden. Allemaal zaken die van belang zijn bij het ontwerpen van uw droomoverkapping!

Ook de plaatsingen van de zijkanten, kiest u ervoor de overkapping bijvoorbeeld enkel aan de achterzijde te sluiten. Of wellicht kiest u ervoor om ook de zijkanten te sluiten en enkel de voorzijde open te houden. Soms kiezen mensen er ook voor om een klein schuurtje te verwerken in de overkapping. Maar ook deuren en ramen vinden vaak hun plek in de terras overkapping. Ook hierbij speelt de bestemming van de overkapping vaak een rol!

Hierdoor kan er goed gekeken worden waar er licht nodig is in de overkapping en waar het handig is om een in- of uitgang te plaatsen.
Vaak wordt er zeker bij een overkapping die aan een achterpad grenst gekozen voor een deur. Het kan namelijk erg fijn zijn om op die manier ook van achteraf de tuin te kunnen betreden. Maar ook dit is weer een erg persoonlijke keuze en zal voor eenieder anders zijn!

Materiaalkeuze.


De keuzen van het materiaal speelt een grote rol in de uitstraling van uw overkapping en zal voor een groot deel bepalen hoe uw tuin eruit komt te zien!
Er zijn ontzettend veel materiaalkeuzes, te veel om hier allemaal op te noemen. De meest voorkomende is uiteraard hout, maar hierin alleen zijn al honderden soorten en verschillende keuzes te maken. Niet alleen qua kleur maar ook qua look en structuur. Dit zal ook bepalen hoe de overkapping oogt. Naast hout is er natuurlijk ook de keuze voor steen. En ook hierbij geldt weer hetzelfde als bij hout, de keuzes zijn eindeloos.

Het is daarom erg belangrijk om altijd een keuze te maken die het beste bij u en uw tuin past. En ook hierbij is het weer belangrijk om de bestemming voor ogen te houden! Welk doel zal de overkapping gaan dienen en hoe moet het er in uw ogen dan uit komen te zien?

Ook is materiaalkeuze belangrijk voor de bouwconstructie, sommige ontwerpen vereisen het gebruik van steen en andere kunnen ook prima van hout vervaardigd worden. Hout en steen hebben beide heel verschillende eigenschappen dus het is belangrijk om hier goed naar te kijken en om te bekijken of deze eigenschappen wenselijk zijn binnen uw ontwerp.

Het plaatsen van de terrasoverkapping.


Het plaatsen van een terras overkapping kunt u zelf doen als u handig bent of u kunt het laten doen door een gespecialiseerd bedrijf. Er gaan vaak vele uren werk in zitten en er zijn zeker bepaalde vaardigheden vereist om een overkapping te plaatsen. Ook hierbij is het soort overkapping en de materiaalkeuze weer van belang. Soms moeten er ook heipalen geslagen worden om de overkapping te kunnen plaatsen dan is het vaak sowieso zaak dit door een gespecialiseerd bedrijf te laten doen.

Daarnaast moet u ook rekening houden met zaken als het verbinden van onderdelen met elkaar, het plaatsen van dak dragers, dak beslag en het aanleggen van eventueel water en verlichting. Ook dit zijn vaak zaken die een professioneel bedrijf beter tot uitvoering kan brengen als u er zelf niet ervaren in bent. Dit zijn vaak echt werkzaamheden die een vak apart bevatten en waarbij kleine fouten kunnen leiden tot onherstelbare schade. Maar eenmaal goed aangelegd zal verlichting en water zeer zeker van enorme toegevoegde waarde binnen uw overkapping zijn!

Als laatste is er dan nog de ondergrond van de overkapping. Soms staat deze direct op de tegels van het terras maar soms worden er ook vlonders geplaatst of houten vloerdelen om op deze manier de overkapping meer aan te kleden en warmte te geven! Dit wordt vooral vaak gedaan als de overkapping dient als een verlengstuk van de woning! In dit geval zorgt de vloer dan ook vaak voor een huiselijke uitstraling, precies hetgeen men zoekt als verlengstuk van de woonkamer!

De afwerking van de overkapping.


Na de plaatsing is het tijd voor de afwerking. Het kiezen van een kleur verf speelt hierin vaak een belangrijke rol. Bij deze keuze van de juiste kleur is het vooral ook goed om te denken aan bepaalde eigenschappen van kleuren, zeker ook omdat het een buitenruimte betreft. Zo zorgen lichte kleuren voor weerkaatsing van de zon en zullen ze minder warmte vasthouden. Terwijl zwart en donkere kleuren juist zorgen voor het binnenhouden van warmte en vaak ook juist rustiger ogen.

Belangrijk bij het maken van deze keuze is dan ook om te kijken naar de omgeving. Welke sfeer wilt u graag uitstralen met uw tuin? Bent u een erg kleurrijk type, en heeft u veel kleur in uw tuin dan kan een kleurrijke overkapping prima passen! Of misschien kiest u er dan juist voor om de overkapping heel rustig in lichte tinten te verven om zo een oase van rust te maken tussen alle kleur! Maar het kan ook zomaar zijn dat u het liefst gaat voor een natuurlijke uitstraling en de overkapping dan ook onbewerkt laat, enkel een beits om het hout te beschermen en verder geniet u van de prachtige natuurlijke tinten die het hout of steen van zichzelf al bezit.

Maar het kan ook zijn dat u in uw woning gekozen heeft voor een moderne uitstraling en dit graag door zou willen trekken in uw tuin. Dan wordt er vaak gekozen voor een donkere of zelfs zwarte overkapping, dit geeft een industrieel tintje aan uw tuin en is tegenwoordig zeer geliefd bij vele huishoudens!

De aankleding van uw overkapping.


Als de overkapping geplaatst is, alles in de verf staat, het dak erop zit en de eventuele vloer erin ligt dan is het tijd voor de aankleding. Eigenlijk het leukste deel van de overkapping vind ik zelf!
Met de aankleding kunt u namelijk volledig uw eigen sfeer toepassen binnen de overkapping. U kunt er als het ware uw eigen stempel op drukken en ervoor zorgen dat de overkapping perfect bij uw tuin en woning past en echt zal voelen als een verlengstuk van uw huis.

Dit doet u met name door de juiste keuze voor de juiste meubelen en accessoires. De keuze voor materialen, stoffen, kleuren en de plaatsing van items speelt hierbij een zeer belangrijke rol. Dit zorgt namelijk gezamenlijk voor gevoel van de overkapping!

Vaak wordt er in een overkapping gekozen voor het plaatsen van een bank of een eettafel met stoelen. Hierbij is het vaak belangrijk om te kijken door hoeveel personen de overkapping gebruikt zal worden om het aantal zitplaatsen en de grootte van de meubelen te bepalen.

Daarnaast kan er gekeken worden naar de keuze voor een bank en stoelen van stof, hout of leer. Dit alles afhankelijk van de look die u graag zou willen terugzien binnen uw overkapping. Maar ook het comfort speelt hierbij een rol. Een stoffen bank zit vaak heerlijk zacht maar kan vaak zeker buiten onderhevig zijn aan de elementen van het weer. Terwijl een leren bank juist weer enorm veel warmte zal vasthouden mocht hij tocht wat zonnestralen opvangen.

Daarnaast spelen ook de accessoires een grote rol! Mooie gekleurde vazen vol verse bloemen, of prachtige kaarsenstandaards welke zorgen in de avond voor een warme gezellige sfeer. Maar ook sierkussens, schilderijen en manden en bakken zien we vaak terug bij een overkapping!

Kortom alles waarmee u ervoor kunt zorgen dat de overkapping voelt als een tweede huis is welkom. Maak er een fijne plek van welke voldoet aan uw eisen maar waarbij u ook zeker oog houdt voor de omgeving en natuur om u heen! Dit alles zal bij elkaar zorgen voor veel woonplezier zowel binnen als buiten!

Laat een reactie achter

* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd

* Verplichte velden

Vergelijk producten Verwijder alle producten

You can compare a maximum of 3 products

Hide compare box
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »