{!!% include 'snippets/cta.rain' %!!}

Onze teak leveranceer is FSC gecertificeerd.

0

Onze teak leveranceer is FSC gecertificeerd.

0

Door Roos, 16 november 2023

Maak jij de keuze voor een onderhoudsarme tuin

Een tuin is natuurlijk een heerlijke plek waar je veel ontspanning en plezier kunt vinden en waar je dus ook heel erg van genieten kan. Maar naast al dat genieten moet een tuin natuurlijk ook goed onderhouden worden en dat kan best wel wat tijd en moeite kosten. Zeker als je een drukke levensstijl hebt of eigenlijk helemaal niet van tuinieten houdt kan dit dan ook een aardige uitdaging zijn.

Gelukkig zijn er wel manieren om ervoor te zorgen dat het onderhoud in je tuin beperkt blijft. Een grote factor in de hoeveelheid onderhoud is de beplanting in je tuin. De meeste planten vragen dan ook aardig wat onderhoud maar gelukkig kun je hier ook andere keuzes in maken. Zo kun je dus ook heel erg goed kiezen voor planten die weinig onderhoud nodig hebben en zichzelf ook goed kunnen verzorgen.

Met de juiste plantenkeuze kun je dus een prachtige en weelderige tuin realiseren zonder dat je voortdurend bezig hoeft te zijn met water geven, bemesten en snoeien. In deze blog laten wij je dan ook een selectie van planten zien die zichzelf goed verzorgen en die je dus helpen om een onderhoudsarme tuin te realiseren.

Waarom de keuze voor een onderhoudsarme tuin

Tegenwoordig maken steeds meer mensen de keuze voor een onderhoudsarme tuin. Maar waarom eigenlijk? Wat is vaak de reden dat mensen deze keuze maken en het liefste niet teveel in de tuin werken? Eigenlijk zien we vandaag de dag dat de meeste mensen steeds drukker zijn. Ze hebben een drukke baan, een huishouden, sociaal leven en een gezinsleven en houden dus een heleboel ballen in de lucht. Dit kan dan ook aardig pittig zijn en vooral flink tijdrovend.

Vandaar dat we dus tegenwoordig steeds vaker zien dat mensen de keuze maken voor een onderhoudsvrije tuin waarbij ze voor beplanting kiezen die weinig onderhoud vraagt. Dit heeft natuurlijk veel fijne voordelen want op deze manier hoef je dan ook niet met de beplanting in de weer maar kun je er dus handig voor zorgen dat je toch in een heerlijke groene tuin zit. Genoeg redenen dus om te kijken of een onderhoudsarme tuin ook goed voor jou zou gaan werken.

Plaats wat vetplanten in de tuin

We beginnen dan ook met vetplanten. Dit is een prima keuze als je graag voor beplanting kiest die weinig onderhoud nodig heeft en toch zorgt voor een groen beeld in je tuin. Vetplanten zijn dan ook meester in het opslaan van water waardoor je ze zelf dus niet veel water hoeft te geven en dus weinig onderhoud aan ze hebt.

Daarnaast doen ze het erg goed in droge omstandigheden doordat ze dit van origine gewend zijn. En het fijne is dat ze wel mooi groen zijn dus meteen een heel natuurlijke sfeer naar je tuin toe brengen. Populaire soorten zijn de Aloë Vera, Echeveria en de Sedum. Deze zijn niet alleen maar heel gemakkelijk te verzorgen maar voegen daarnaast ook nog eens prachtige texturen en kleuren toe aan je tuin.

Vetplanten in de tuin is dus een hele fijne keuze als je graag weinig onderhoud aan je tuin wil hebben maar wel wil genieten van een mooi groen uitzicht.

Lavendel geeft een vakantiesfeer aan je tuin

Als je in Frankrijk bent en lekker geniet van een zonnige vakantie dan ruikt het er natuurlijk altijd heerlijk naar lavendel. Vaak zie je dan ook overal de prachtige paarse kleur van de lavendel planten doorheen komen en zorgt dit dan ook voor een heel gezellig en sfeervol gezicht.

Lavendel is dan ook een hele goede keuze voor in de onderhoudsarme tuin. Het is dan ook een geurige en sierlijke plant die weinig onderhoud nodig heeft. De plant doet het heel erg goed in zonnige omstandigheden en doorlatende grond. Daarnaast trekt de plant ook nog eens bijen en vlinders aan zorgt het voor een heerlijke lavendel geur in je tuin. Heel veel voordelen dus om je over de streep te trekken om deze prachtige plant een plekje in je onderhoudsarme tuin te geven.

Snoei daarnaast wel de lavendel in het voorjaar een beetje bij om een compacte vorm te behouden en geniet van de prachtige bloemen die de plant in de zomermaanden laat zien. Genoeg redenen dus om ook te kiezen voor een lavendel plekje in je tuin en om hier heerlijk van te genieten.

De keuze voor siergrassen in de tuin

En dan hebben we ook de siergrassen nog. Ook deze vormen een geweldige aanvulling op een onderhoudsarme tuin vanwege hun aantrekkelijke uiterlijk en weinig andere vereisten. Ze zijn daarnaast ook nog eens winterhard en kunnen goed groeien in verschillende omstandigheden. Kies voor soorten zoals het pampagras, lampenpoetsersgras of zegge om beweging en structuur aan je tuin toe te voegen en te zorgen voor een heel fijn geheel.

Ook dit keer realiseer je zo weer handig en snel een hele groene tuin waar je optimaal van genieten kan vol van sfeer, rust en ontspanning. Precies zoals we een tuin graag zien alleen dan zonder al het onderhoud wat er vaak bij komt kijken.

Reserveer ook een plekje voor de vlinderstruik

Ook de vlinderstruik kan een prachtige aanwinst voor je onderhoudsarme tuin vormen. Dit komt vooral door de schitterende kleurrijke bloemen die deze plant heeft maar ook vanwege de aantrekkingskracht die deze plant uitoefent op vlinders en andere bestuivers. Deze struik vereist dan ook weinig tot geen zorg en kan heel er goed overleven in de volle zon. Snoei dan ook in het vroege voorjaar om nieuwe groei te stimuleren en de plant zo tot bloei te laten komen.

Een vlinderstruik in de tuin zorgt dan ook voor wat extra kleur in de tuin wat de meeste mensen wel erg op prijs stellen. Het is dan ook absoluut een heel goed idee of jij ook in jouw tuin een plekje voor de vlinderstruik realiseren kunt om er zo een heel mooi geheel van te maken.

Geraniums zorgen voor kleur

De geranium is een zeer veerkrachtige en mooie plant die zichzelf ook nog eens erg goed kan verzorgen. Je zou dus denken wat wil je nog meer. In ieder geval geeft dit genoeg redenen om de geranium te overwegen voor in je eigen achtertuin. Ze komen dan ook in verschillende kleuren en groeivormen en dat maakt ze zo bijzonder en speciaal. Zo heb je bijvoorbeeld bodembedekkers maar ook staande varianten. Allemaal even vol kleur en met prachtig groen blad.

Geraniums zijn daarnaast dus ook nog eens erg onderhoudsarm. Ze hebben maar heel weinig water nodig en bloeien daarnaast ook nog eens erg lang namelijk van het voorjaar tot de herfst en dat maakt de geranium wel echt tot een hele fijne plant om een plekje in je tuin te geven en zeker als je verder niet te veel tijd aan het onderhoud kwijt wil zijn maar toch graag wat kleur in je tuin wil hebben.

Hosta als schaduwplant

Veel mensen zijn gelukkig al bekend met de Hosta en dat is maar goed ook want dit is werkelijk waar een schitterende schaduwplant die dan ook zeker weten thuis hoort in een onderhoudsarme tuin. De Hosta staat dan ook bekend om zijn grote en decoratieve bladeren die echt prachtig zijn om te zien en daardoor dus ook zeer zeker tot hun recht komen in je tuin. Het feit dat de Hosta daarnaast ook nog eens weinig onderhoud nodig heeft maakt het tot een hele fijne plant om een plekje te geven in een onderhoudsarme tuin.

Ze hebben dan ook weinig zonlicht nodig en kunnen goed gedijen in schaduwrijke gebieden van je tuin. Zorg dan ook voor een goede vochtige grond en dan kun je elk jaar weer genieten van het weelderige blad van deze plant in je eigen achtertuin.

Ken jij de kruipende jeneverbes al

De kruipende jeneverbes is een winterharde en bodem bedekkende plant die maar weinig onderhoud vereist. Het is dan ook een ideale plant voor een onderhoudsarme tuin omdat het een plant is die erg goed bestand is tegen droge en ongunstige omstandigheden. Daarnaast voegt deze plant ook nog een structuur toe en groen aan je tuin zonder dat je er dus te veel mee in de weer moet.

En dat is dan ook precies wat we nodig hebben in een onderhoudsarme tuin. Prachtige struiken en planten die allemaal op hun eigen manier iets toevoegen zonder daarnaast te aanwezig te zijn of teveel zorg nodig te hebben.

Klimop in de tuin voor een groene sfeer

Een hele handige manier om snel wat extra groen aan je tuin toe te voegen is door te kiezen voor klimop in de tuin ook wel Hedera genoemd. Klimop is dan ook een bekende klimplant die zichzelf gelukkig ook goed kan verzorgen. Het is daarnaast ook een snelgroeiende plant en kan zich goed vastklampen aan muren, hekken en bomen. Daarnaast is de klimop ook nog eens winterhard en gedijt dus heel erg goed in zowel zon als schaduw. Wees echter wel voorzichtig met de locatie in de tuin waar je de klimop een plekje geeft want klimop heeft wel de neiging om zichzelf heel erg snel te verspreiden. Nu is dat op zich natuurlijk helemaal niet erg maar dit heb je wel liever op plekken waar je de klimop toch al graag terug had willen zien.

Daarnaast is de klimop vooral een plant die weinig onderhoud nodig heeft maar daarnaast dus wel meteen voor lekker veel groen in de tuin zorgt en dat is natuurlijk wel een hele prettige combinatie. Genoeg redenen dan ook om voor groen in de tuin te kiezen in de vorm van klimop en om zo dus te zorgen voor een onderhoudsarme tuin die er toch sfeervol en gezellig uit komt te zien.

De Japanse Esdoorn voor wat romantiek

En dan hebben we ook de Japanse Esdoorn nog, dit zijn bomen die zichzelf enorm goed kunnen verzorgen. Ze zijn dan ook winterhard en gedijen goed in de halfschaduw tot schaduwrijke omstandigheden. Daarnaast zijn ze heel elegant en romantisch om te zien en voegen ze meteen een prachtige roze kleur toe aan je tuin wat het plaatje natuurlijk helemaal compleet maakt.

Ook deze bomen zijn dus weer heel laag in onderhoud en heel hoog in sfeer en natuur. Vandaar dat ze dus ook weer een meer dan prima keuze vormen voor een onderhoudsvrije tuin.

Ken jij de Yucca al

En dan hebben we nog een prachtige plant voor je klaar staan die het geweldig doet in een onderhoudsarme tuin. Namelijk de Yucca. Deze plant is helaas nog wat minder bekend en dat is erg jammer want het is dus een plant met echt heel erg veel fijne voordelen.

Het grootste voordeel is dat het wederom een plant is die dus weinig zorg en aandacht nodig heeft waardoor deze plant het heel erg goed doet in allerlei omstandigheden en je er zelf dus weinig werk aan hebt. Precies wat je natuurlijk graag ziet in een onderhoudsarme tuin.

Yucca’s zijn dan ook ideaal om te plaatsen in een tuin met een mediterraan tintje of een woestijnthema.

De keuze voor een onderhoudsarme tuin

Een onderhoudsarme tuin is dus vandaag de dag een wens van veel mensen en om begrijpelijke redenen. Het is natuurlijk ook wel heel erg fijn om weinig onderhoud aan je tuin te hebben en alsnog te kunnen genieten van een hele groene sfeer en omgeving. Gelukkig is dit dan ook heel erg goed mogelijk en kun je met de juiste stappen een heel eind komen.

Kies dan ook voor planten die weinig water nodig hebben en daarnaast winterhard zijn en zichzelf goed kunnen redden. Denk bijvoorbeeld aan vetplanten, lavendel, siergrassen de Hosta of de klimop en zo zijn er nog veel meer mogelijkheden. Het is dan ook heel erg fijn om te kijken wat er bij jou in de tuin allemaal mogelijk is en hoe jij dus kunt zorgen voor een tuin met veel groen en een hele weelderige en natuurlijke sfeer zonder dat het een tuin is waar je ook veel onderhoud en werk aan hebt en dus veel tijd aan kwijt bent.

Door de keuze voor de juiste beplanting kom je dan ook al een heel eind en kun je grotendeels ook de natuur zijn gang laten gaan. Je kiest dan ook beplanting uit die voor veel sfeer en gezelligheid in de tuin zorgt maar daarnaast dus weinig zorg en onderhoud nodig heeft een meer dan perfecte combinatie dus waar je zeker weten je voordeel mee kan doen! Kijk dan ook goed welke onderhoudsarme planten voor jou een goede optie zouden zijn en ga hiermee aan de slag!