{!!% include 'snippets/cta.rain' %!!}
0
0

Door Roos, 25 september 2023

Maak jij gebruik van de diensten van een hovenier dit voorjaar

Het begint alweer langzaam aan richting het voorjaar te lopen. We zitten nu aan het einde van januari en het duurt niet lang meer of we zijn straks in maart beland. De maand waarin we het voorjaar weer duidelijk gaan merken en waarbij onze tuin dus zeer zeker ook weer het nodige onderhoud nodig heeft.

 

We noemen dit het zogenaamde lente klaar maken van onze tuin zodat onze tuin helemaal klaar is voor het nieuwe seizoen. Maar hoe pak je dit precies aan? En welke werkzaamheden moeten er eigenlijk allemaal verricht worden op dit moment om je tuin dus klaar te stomen voor de lente. En nog belangrijker ga je dit zelf doen of moet hier toch een hovenier aan te pas komen.

 

Vooral die laatste vraag is zeer zeker van belang want wat moet er eigenlijk allemaal precies gebeuren en kun je dit zelf of heb je hier toch wat extra hulp bij nodig? Wij zijn in deze blog eens voor je gaan kijken hoe dit nu precies zit. We hebben voor je  uitgezocht wat er eigenlijk precies moet gebeuren en wanneer de hulp van een hovenier toch wel erg handig kan zijn. Aan het einde van deze blog kun jij hier dus ook een goede en vooral weloverwogen keuze in maken. Lees je met ons mee?

 

Welke werkzaamheden moeten er allemaal verricht worden

 

Voor je natuurlijk over kunt gaan tot het maken van de keuze voor een hovenier of zelf aan de slag gaan is het ten eerste natuurlijk wel zo handig om even goed in beeld te hebben welke werkzaamheden er dan ook allemaal komen kijken bij je tuin in het voorjaar. Uiteindelijk kun je zo dan ook een weloverwogen keuze maken voor hoe je dit aan moet gaan pakken!

 

We beginnen natuurlijk met wellicht wel  de meest bekende werkzaamheden die er in het voorjaar om de hoek komen kijken namelijk het snoeien van je tuin. Zeker als je een tuin met aardig wat beplanting hebt kun je ook flink wat snoei werkzaamheden in je tuin hebben. Het leuke hieraan is dat je op deze manier ook altijd meteen resultaat ziet. Zodra er een struik of boom gesnoeid is ziet dit er ook al meteen een heel stuk beter uit.

 

Wel is het zo dat de ene struik of plant een stuk moeilijker te snoeien is dan de andere. Ook hierin moet je dus wel een handige keuze maken. Zo zijn bijvoorbeeld leibomen best lastig te snoeien en vragen ze ook wel wat kennis. Als je deze verkeerd snoeit kan dat namelijk echt onherstelbare schade aan de bomen opleveren hierbij is het dus wel handig om goed te bedenken of je dit zelf kan of beter kan laten doen.

 

Naast het snoeien kun je ook nog denken aan het onderhouden van je gazon. Veel tuinen hebben gras liggen en dit kan het in de winter en de herfst aardig zwaar gehad hebben. Zo zwaar zelfs dat het nu best wel even de nodige zorg en aandacht nodig heeft. Denk dan bijvoorbeeld aan het bemesten of beluchten van het gras. Op die manier zorg je er dan ook voor dat het gras weer in goede conditie kan komen. Mochten er eventuele kale plekken ontstaan zijn dan kan het vooral erg handig zijn om deze opnieuw in te zaaien.

 

Ook de andere vaste planten in je tuin hebben vaak best wel even de nodige zorg nodig. Zo kun je bijvoorbeeld dode takken en bladeren het beste verwijderen en ervoor zorgen dat ze dus niet teveel schade veroorzaken of voeding wegnemen bij de gedeeltes van de plant die het nog wel prima doen! Maar ook kunnen ze soms extra voeding en zuurstof nodig hebben. Het kan dan ook handig zijn om de grond rondom de planten even goed om te woelen en te voorzien van voeding en vocht.

 

En wat dacht je van de waterinstallatie in je tuin. Ook deze wil je na de winter weer nieuw leven inblazen. Het is dan ook een goed idee om even te kijken of alles nog wel goed werkt en in tact is zodat je zeker weet dat je het straks goed gebruiken kunt!

 

Ook de verlichting en elektra kun je dan meteen een beurt geven en ook hierbij is het weer van belang om alles even te testen en goed na te lopen zodat je zeker weet dat je er weer goed mee uit de voeten kunt in het nieuwe seizoen.

 

Dit zijn enkele van de meest voorkomende werkzaamheden van een tuin die dan ook zeker met regelmaat uitgevoerd moeten worden. Het is hierbij van belang dat je er goed op let dat je ervoor zorgt dat alles werkt en het goed doet. Maar ook dat je alles klaar maakt voor het nieuwe seizoen! Bekijk dan ook per onderdeel van wat je zelf kan of waar je eventueel een hovenier bij nodig hebt.

 

De werkzaamheden verdelen

 

Als we namelijk gaan kijken naar de werkzaamheden dan kan het ook zomaar zo zijn dat je een deel ervan prima zelf kunt maar een deel ervan ook  beter uit kunt besteden. Weet dan ook dat dit geen enkel probleem is. Je kunt met een hovenier namelijk goede afspraken maken en een deel van de werkzaamheden zelf uitvoeren en een deel door een hovenier laten doen.

 

Zo kun je onderaan de streep een goede verdeling maken en ervoor zorgen dat alle werkzaamheden goed worden uitgevoerd terwijl je hier niet zelf de hoofdprijs voor hoeft te betalen. Daar kun je dan ook zeker weten gebruik van maken van de diensten van een hovenier maar wat je zelf kan doen is wel je eerste verdienste.

 

Maak dus een goede verdeling van de werkzaamheden en kijk eerst goed naar wat je zelf zou kunnen. Juist klussen zoals snoeien van grote bomen en struiken kun je dan weer aan een hovenier overlaten zodat je zeker weet dat het goed gebeurd. Ook kun je natuurlijk altijd gebruik maken van de kennis van een goede hovenier.

 

Je tuin goed schoonmaken

 

Voordat je met allerlei ingewikkelde werkzaamheden aan de slag gaat is het vaak ten eerste zaak dat jij je tuin goed schoonmaakt. Dit is dan ook letterlijk je eerste verdienste. Door dit goed te doen zorg je er namelijk voor dat je tuin schoon en netjes blijft en dat alles er ook weer netjes bijligt voor het nieuwe seizoen. Dit is dan ook zeker weten de eerste manier waarop je aan de slag kan gaan in je tuin.

 

Vaak zien we dat er flink wat groene aanslag is gegroeid in een tuin. Dit stapelt vaak enorm op en het zorgt er dan ook voor dat je tuin er niet meer netjes uitziet maar ook dat het erg glad kan worden in je tuin. Hier zit je natuurlijk allemaal niet op te wachten vandaar dat het dan ook zeker erg belangrijk is om deze aanslag tijdig te verwijderen zodat je tuin hier niet teveel onder te lijden heeft. Dit kun je gelukkig vrij goed doen met heet water en eventueel een speciale aanslag reiniger.

 

Ook is het erg van belang om onkruid goed weg te halen uit je tuin. Ook hier kan je namelijk flink wat ellende van krijgen en het is dan ook zeker goed om dit weg te halen. Onkruid vraagt daarnaast ook voeding en neemt dit dus weg bij andere planten en bloemen in je tuin. Dit is natuurlijk niet de bedoeling omdat zij zo veel minder krijgen dan je eigenlijk zou willen en hierdoor dus ook niet goed groeien en bloeien. Meer dan genoeg reden dus om ook dat nare onkruid weg te halen en er zo dus voor te zorgen dat het netjes blijft.

 

Onder het schoonmaken vallen natuurlijk ook de werkzaamheden zoals alles aanvegen en het schoonmaken van je tuinmeubelen en eventuele houten onderdelen van je tuin. Geef dan ook alles even een lekker sopje en voor je het weet ziet het er allemaal al weer veel beter en stralend uit!

 

Je borders weer op orde

 

Veel mensen hebben de beplanting in hun tuin in borders staan. Dit vraagt dan ook zeker weten wel wat aandacht en het is dan ook belangrijk om ervoor te zorgen dat je de borders weer helemaal op orde maakt. Dit kun je dan ook op verschillende manieren doen.

 

Ten eerste is het dus ook bij je borders weer belangrijk dat je alle rommel verwijderd en eventuele dode planten, bladeren en takken weghaalt. Als je dit hebt gedaan dan is het vervolgens zaak om te kijken hoe je de planten die er staan zo goed mogelijk klaar kunt maken voor de lente dit doe je dan weer door ze voldoende voeding en vocht te geven maar ook door de aarde even goed om te woelen zodat er weer meer zuurstof bij kan.

 

Ook de rest van de aarde in de border kun je natuurlijk even goed onder handen nemen. Voorzie deze van extra voeding en vocht maar maak alles ook even goed los. Alles bij elkaar zorg je er zo dan ook voor dat je weer goed uit de voeten kunt en dat de aarde dus weer voldoende te bieden heeft voor de beplanting.

 

Wel is het zo dat het soms best lastig kan zijn om je borders helemaal lente klaar te maken en kan het dus ook soms van pas komen om hier de hulp van een hovenier bij in te roepen zeker omdat je graag wil dat je planten wel even mee kunnen en weer vol groei en bloei het voorjaar in gaan zodat je er veel plezier aan beleven kan.

 

Wanneer maak je de afweging voor een hovenier

 

Als jij dus wil dat je tuin helemaal klaar is voor het voorjaar dan komt hier aardig wat bij kijken. Het is dan ook zeker zo dat je hier even flink wat werk aan hebt en het is dan ook belangrijk om hier even goed naar te kijken. Hoe kun je dit het beste aanpakken. Welke werkzaamheden kun je zelf goed uitvoeren en waar heb je dus echt een hovenier bij nodig?

 

Dit alles is dan ook zeker van belang als je uiteindelijk zeker wil weten dat je tuin weer helemaal in goede staat zal komen. Het is vooral goed om te kijken welke klussen je zelf kan en welke klussen je beter uit kunt besteden. Ook is het slim om goed te kijken naar de tijd die je zelf hebt om deze klussen te doen. Soms is het namelijk ook beter om sommige klussen uit te besteden omdat ze je anders simpelweg veel te veel tijd kosten. Dit kan dus ook een hele goede afweging zijn.

 

Op deze manier bepaal je dus uiteindelijk waar je zelf mee aan de slag gaat en wat je dus gaat laten doen en dat is heel erg fijn en prettig. Zo zorg je er dus voor dat jouw tuin straks helemaal klaar is voor de lente en dat alles er weer netjes bij ligt. Je wil natuurlijk graag dat de beplanting in je tuin nog een ronde mee kan en zeker de vaste planten blaas je dan ook op deze wijze nieuw leven in!

 

Het is dan ook vooral slim om goed te bepalen voor welke werkzaamheden in je tuin het beter is om de kennis en kunde van een hovenier aan te spreken en wanneer je beter zelf aan de slag kan gaan. Uiteindelijk zorg je zo voor een goed verzorgde tuin die goed het voorjaar in kan. Daarnaast is het ook slim om wellicht meteen advies in te winnen over het zaaien en planten van eventuele nieuwe beplanting als je die wens hebt. Vaak zien we dat mensen dit op bepaalde momenten doen die helemaal niet handig zijn. Iedere soort plant heeft zo zijn eigen maand waarin hij het beste gezaaid en geplant kan worden. Het is aan te raden om hier rekening mee te houden voor het beste resultaat! Onderaan de streep kan een hovenier dus zeker weten goed van pas komen en ligt het er vooral aan op welk gebied je van de diensten van een hovenier het beste gebruik kunt maken.

Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergenMeer over cookies »