{!!% include 'snippets/cta.rain' %!!}
0
0

Door Caitlin, 20 mei 2020

Met heel de familie tafelen aan een grote tuintafel

Als jij iemand bent die van gezelligheid, koken en buiten zitten houdt, dan is de kans groot dat jij regelmatig gasten in je tuin hebt voor een diner. Hou jij ervan om familie en vrienden bij elkaar te brengen voor een gezellige maaltijd in jouw tuin? Test jij jouw kookkunsten graag uit op een groter gezelschap? Dan heb je natuurlijk voldoende zitplaatsen nodig en eveneens een tuintafel die je voldoende ruimte biedt voor alle gasten en familie.
In veel Hollywood-films zie je ze terug, die eindeloos lange tuintafels, waar vader, moeder, opa, oma en talloze kinderen en kleinkinderen met zijn allen aan zitten en luidruchtig genieten van een weldadige maaltijd. Natuurlijk is dit maar film, maar een soortgelijke tafel kan werkelijkheid worden, ook in jouw eigen tuin! Bedenk hoe fantastisch het zou zijn om zelf zo’n grote groep familie en goede vrienden aan één grote tuintafel in de tuin te hebben samen te genieten van goed eten en goed gezelschap!
Met een grote tuintafel biedt je plaats aan alle gasten en familie in jouw eigen tuin. In plaats van meerdere kleine tafels heb je met één grote tuintafel een luxe, lange tafel om gezamenlijk aan te zitten. en creëer je echt dat familiegevoel!

Rechthoekig model

De rechthoekige tuintafel wordt over het algemeen het meest verkocht. Ook voor de grote tuintafel is deze vorm het meest praktische. Het voordeel van een rechthoekige tafel is dat je deze eenvoudig in een hoek tegen de muur kunt plaatsen, waarmee deze minder ruimte inneemt.

Ronde tafels

Het aanbod van ronde grote tuintafels neemt de laatste jaren steeds meer toe. Het grote verschil tussen een rechthoekige en een ronde tuintafel is dat er bij een ronde tuintafel geen specifiek hoofdeinde is. Bij een ronde grote tuintafel maakt het immers weinig verschil aan welke kant van de tafel je plaatsneemt.
Ronde tafels zijn ook verkrijgbaar in groot formaat, waaraan je met bijvoorbeeld tien of twaalf personen kunt dineren. Het voordeel van de ronde vorm is dat je er eenvoudiger wat krukjes bij kunt plaatsen voor extra personen, aangezien je minder last hebt van hoeken of tafelpoten.

Uitschuifbare tafels

Indien je op zoek bent naar een grote tuintafel is een uitschuifbare tafel ook een optie. Hiermee heb je een tafel met een vaste breedte en hoogte, maar met een verstelbare lengte. De tafel heeft daarbij aan een of beide kanten een verlengstuk dat verborgen zit onder het tafelblad, en dat je kunt uitschuiven en vergrendelen. Soms beschikt het verlengstuk ook over extra tafelpoten voor extra ondersteuning.
Een nadeel van een uitschuifbare tuintafel is dat deze door het extra blad in ingeschoven positie een stuk zwaarder is dan tafels van vergelijkbare lengte. Bovendien zijn de tafels meestal niet inklapbaar en kun je ze niet zo eenvoudig binnen zetten.

Houten tuintafel

Bij een grote tuintafel zul je in de meeste gevallen uitkomen bij een houten tafel. Een houten grote tuintafel is immers heel landelijk en degelijk en ziet er heel solide en rustiek uit. Hiermee maak je als gastheer of gastvrouw dan ook een goede indruk op jouw gasten.
Vaak zal een houten grote tuintafel een hardhouten tuintafel zijn. Bij de aanschaf hiervan dien je te letten op de aanwezigheid van het FSC keurmerk. Dit keurmerk geeft aan dat het hardhout waaruit de tafel is gemaakt afkomstig is uit FSC-gecertificeerde bossen. Dit betekent dat het hout duurzaam is gewonnen en niet illegaal is gekapt.
Teakhout is een zeer populaire hardhout soort en een grote tuintafel van dit hout heeft een zeer mooie uitstraling en lange levensduur. Het is daarmee veelgevraagd als materiaal voor een houten grote tuintafel. Van nature verkleurt teak na verloop van tijd grijs, wat erg mooi kan zijn. Je kunt het ook lakken indien je de grijze kleur niet zo mooi vindt. Hierdoor blijft de natuurlijke bruine kleur van het hout langer behouden. Dit dien je vervolgens dan wel elk jaar opnieuw te doen. Door de schaarste van teakhout zie je tegenwoordig steeds vaker andere hardhout soorten, zoals acacia, beuken en eiken in grote tuintafels.

Aluminium

Aangezien een grote tuintafel degelijk en solide dient te zijn is een metalen tafel ook een goede keuzemogelijkheid. Er wordt bij metalen tuintafels ook vaak gebruik gemaakt van metaal voor alleen het onderstel, waarbij het tafelblad van een synthetisch materiaal of hout wordt gemaakt. De meest gebruikte metaalsoort in tuinmeubilair is aluminium, maar verder zul je ook roestvrij staal tegenkomen.
Dit lichtgewicht metaal is door fabrikanten goed te verwerken vanwege zijn buigzaamheid, maar is zeer sterk en kan bovendien niet roesten. Dit maakt het een ideaal materiaal voor blootstelling aan de elementen. Aluminium wordt doorgaans voorzien van een poedercoating, dat wil zeggen een stevige verflaag, die voorkomt dat het gaat oxideren.
In veel gevallen zal bij een grote tuintafel een aluminium onderstel worden gebruikt in combinatie met een tafelblad van glas of polywood, wat een houtachtig materiaal is gemaakt van polyethyleen.