{!!% include 'snippets/cta.rain' %!!}

Terug

U bent weer van harte welkom in onze showroom wij zijn weer geopend - 12% extra korting op alles - voer de kortingscode in WINTER12

Met welke kosten moet je rekening houden bij de aanleg van een nieuwe tuin

  • Door Roos
  • Thursday 25 / 11 / 2021 0
Met welke kosten moet je rekening houden bij de aanleg van een nieuwe tuin

De aanleg van een nieuwe tuin is een ontzettend leuk proces. Je begint als het ware met een leeg doek en hebt vervolgens de mogelijkheid om een tuin helemaal naar je eigen wensen in te richten en vorm te geven. Op deze manier kun je er dus voor zorgen dat je tuin volledig aan je wensen voldoet. Je hebt de mogelijkheid om na te denken over praktische zaken maar ook over zaken als inrichting en het groen in de tuin. Dit is natuurlijk ontzettend leuk om te doen maar kan ook een ware uitdaging vormen.

 

Er komt namelijk vaak een stuk meer bij kijken dan je soms op het eerste oog denkt en dat zorgt ervoor dat je soms ook flink wat meer kosten gaat maken dan je misschien op het eerste oog had verwacht. Vandaar dat het heel belangrijk is om vooraf goed na te denken over hoe je zou willen dat je tuin eruit komt te zien zodat je hier een mooi kosten plaatje van kunt maken. Alleen op deze manier kun je erachter komen of alle wensen binnen je budget vallen en of je dus de tuin van je dromen kunt verwezenlijken of dat je wellicht hier en daar wat keuzes moet maken.

 

In deze blog gaan wij dan ook precies voor je op een rijtje zetten met welke kosten je allemaal rekening moet houden bij de aanleg van een nieuwe tuin. Zo kun je dus precies zien waar je allemaal rekening mee moet houden en op deze manier zorg je ervoor dat je dus zelf ook een tuin van je dromen kunt realiseren voor je eigen budget!

 

Er komt meer bij kijken dan je denkt

 

Als we het gaan hebben over de kosten die komen kijken bij het aanleggen van een nieuwe tuin dan kunnen we een ding met zekerheid stellen en dat is dat er altijd veel meer bij komt kijken dan je op het eerste gezicht denkt! En dat is ook echt zo.

 

Ook al denk je voor een bepaald bedrag klaar te zijn er blijken altijd werkzaamheden of details te zijn waar je niet aan had gedacht maar die wel heel erg belangrijk zijn voor het resultaat. Vandaar dat we ook zeggen dat er altijd meer bij komt kijken dan je denkt. En het is dan ook zeker handig om hier ook met je budget rekening mee te houden zodat je niet voor een dilemma komt te staan.

 

Reserveer dan ook altijd wat ruimte voor onverwachte uitgaven daar doe je jezelf echt een groot plezier mee! uiteraard kun je de meeste werkzaamheden en kosten aardig goed inschatten en helpt het ook al enorm om een goede begroting te maken maar uiteindelijk kun je daar niet volledig alles mee ondervangen en blijft er dus ook zeker nog een hoop over wat aan je aandacht kan ontsnappen en waar je dus een reserve voor in moet bouwen! Alleen op die manier kun jij ervoor zorgen dat je budget kloppend is en je niet voor verrassingen komt te staan!

 

Voor ieder budget een tuin

 

Je kunt je wel voorstellen dat er een groot verschil is tussen hoe tuinen aangelegd worden, welke materialen er gebruikt worden, hoeveel iemand zelf doet en dat dit dus ook voor een groot deel de kosten bepaald. Vandaar dat wij ook altijd zeggen dat er voor ieder budget wel een tuin te vinden is.

 

Je kunt het zo duur of goedkoop maken als je zelf zou willen. Ten eerste is het zo dat je natuurlijk zelf de materialen kiest en hier kun je heel veel op besparen of juist heel veel aan uitgeven. Dat is heel erg persoonlijk. En daarnaast ligt het er ook aan wat je zelf doet en wat je laat doen. Als jij veel zelf kunt doen is dat natuurlijk wel heel erg handig want op deze manier kun je dan ook aardig wat kosten besparen! Dit heeft dan ook vaak voor veel mensen de voorkeur.

 

Maar het kan natuurlijk ook zo zijn dat je hier zelf helemaal niet handig in bent of dat je hier geen tijd voor hebt en dan kan het natuurlijk een uitkomst zijn om veel te laten doen. Realiseer je daarbij dan wel dat je hiervoor waarschijnlijk flink in de buidel moet tasten!

 

Het ontwerp van de tuin

 

De eerste kosten waar je eventueel rekening mee moet houden is het ontwerp van de tuin. Dit kun je natuurlijk zelf doen maar we zien natuurlijk ook heel vaak dat mensen dit laten doen door een tuinontwerper. Je kunt je best wel voorstellen dat dit aardig wat kost en daardoor is dit ook een kostenpost waar je zeker rekening mee moet houden.

 

Wel heeft het natuurlijk een flink aantal voordelen als je de tuin door een ontwerper laat ontwerpen. Zij weten namelijk heel precies waar ze allemaal op moeten letten en kunnen er dus echt voor zorgen dat je een heel sterk ontwerp krijgt wat helemaal klopt en waarbij niets aan het toeval wordt overgelaten! Ook kom je hiermee dus later niet zo snel nog voor allerlei verrassingen te staan. In die zin kan dit het overwegen dus zeker waard zijn!

 

Maar je kunt het zeker ook zelf doen, wellicht met wat handige mensen om je heen. Op deze manier kun je vaak ook al een heel eind komen en daarnaast is het internet natuurlijk je beste vriend!

 

Zelf aan de slag of iemand inhuren

 

De tweede grote kostenpost waar je rekening mee moet houden is het feit of je alles zelf gaat doet of dat je het gaat laten doen of wellicht een combinatie van beide. We hoeven natuurlijk niet uit te leggen dat de goedkoopste optie is om zelf aan de slag te gaan maar dit is niet altijd voor iedereen haalbaar en soms kan het dan een hele goede optie zijn om hier mensen voor in te huren.

 

Daarnaast zijn er natuurlijk altijd bepaalde werkzaamheden die nu eenmaal heel erg lastig zijn om zelf te doen en waarbij je dan ook zeker hulp van buitenaf nodig hebt. Denk bijvoorbeeld aan het leggen van een fundering, of het bouwen van een overkapping maar ook het plaatsen van een schutting kan een flinke uitdaging zijn terwijl het echt heel belangrijk is dat dit goed gebeurd!

 

Zoals je dus wel kunt zien is het heel persoonlijk of je zelf aan de slag gaat of niet en is het vooral aan te raden om hier goed naar te kijken. Als je namelijk met klussen aan de slag gaat die je eigenlijk niet zelf kunt kun je er soms zelfs voor zorgen dat je uiteindelijk meer kosten maakt en dat is nu net niet de bedoeling!

 

Welke materialen kies je voor je tuin

 

En dan komen we bij een andere flinke kostenpost die de prijs ook zeker enorm op kan drijven! Namelijk de materialen die je in je tuin gaat gebruiken! Hier heb je ten eerste ongelofelijk veel opties in! Sommige materialen zijn enorm kostbaar en andere een stuk goedkoper. Het is natuurlijk heel erg persoonlijk welke keuze jij maakt. Dit heeft waarschijnlijk ook alles te maken met het budget dat je tot je beschikking hebt!

 

Uiteraard is het natuurlijk wel de vraag of je op je materialen zou willen bezuinigen. Sommige mensen vinden het niet erg om juist met deze post te proberen de kosten te drukken terwijl de ander liever niet bezuinigd op materialen en deze het liefste helemaal naar zijn zin heeft. Vandaar dat het erg belangrijk is om ervoor te zorgen dat je goed kijkt naar wat voor jou belangrijk is voordat je beslissingen hierover gaat maken.

 

Materialen die vaak erg veel kosten zijn bijvoorbeeld, tegels, hout, schuttingdelen en materiaal voor bijvoorbeeld een fundering. Hier gaan dan ook vaak de meeste kosten in zitten en het is aan te raden om goed te bedenken wat je hiermee wil en of je deze kosten eventueel wil drukken.

 

De aankleding van je tuin

 

En dan hebben we natuurlijk ook nog de aankleding van je tuin. Zaken als groen in de tuin en de meubelen kunnen soms ook nog flink in de papieren lopen. Vandaar dat het ook zeker slim is om hier een goed plan op te maken. Welke soorten groen heb je nodig en waar plaats je ze. En kies je dan voor duurdere planten of ga je voor goedkopere opties? Ook hierin zijn natuurlijk ontzettend veel mogelijkheden en kun je ook nog eens allerlei kanten op. Het draait er vooral om dat je goed kijkt naar wat voor jou haalbaar is en waar je natuurlijk zelf ook plezier aan beleefd!

 

Je kunt het met de aankleding van je tuin dan ook zo gek maken als je zelf wil. Zo kun je helemaal over de top gaan maar het ook aardig bescheiden houden. Kijk wel goed naar welke items echt iets toevoegen en waar je dan eventueel op zou willen besparen. Uiteindelijk is het inderdaad een grote kostenpost maar wel eentje waar je echt niet zonder kan.

 

De verlichting in je tuin

 

En dan komen we aan bij de verlichting in je tuin. Ook dit kan namelijk flinke kosten met zich meebrengen maar is natuurlijk wel heel erg belangrijk! Door op een goede manier verlichting in je tuin aan te laten leggen is je tuin straks goed verlicht en heb je er ook in de toekomst nog eens veel plezier van.

 

Als je namelijk de elektriciteit op een goede manier aan laat leggen kun je hier ook op latere momenten van profiteren! Je kan dan later altijd nog iets aansluiten op het netwerk en je hoeft geen schade aan te brengen aan je tuin. Als je tuin namelijk helemaal is aangelegd en er moet op een later moment nog elektriciteit aangelegd worden dan kan dit namelijk flink wat kosten. Je hele tuin moet dan vaak overhoop gehaald worden en daardoor ontstaat er dan bijvoorbeeld vaak schade aan het tegelwerk en dat is natuurlijk heel erg zonde plus dat er dan veel kosten bij komen kijken om het allemaal weer in orde te maken. Dat wil je natuurlijk veel liever voorkomen vandaar dat het zeker aan te raden is om ervoor te zorgen dat je dit meteen goed aanpakt bij het aanleggen van de tuin om latere problemen en vooral kosten te beperken!

 

Het water in je tuin

 

Een andere kostenpost is het water in je tuin. Vaak zien we natuurlijk dat mensen graag gebruik willen maken van een buitenkraan. Houdt hierbij dus ook rekening met een aardig kostenplaatje. Het kan namelijk soms flink in de papieren lopen om een buitenkraan aan te leggen en ook dat is iets wat je natuurlijk liever wil voorkomen.

 

Bespaar jezelf dan ook een hoop kosten in de toekomst en laat meteen een goede buitenkraan aanleggen en neem dit ook zeker mee in je begroting!

 

De kosten voor het aanleggen van een tuin

 

Zoals je dus wel kunt zien komen er flink wat kosten kijken bij het aanleggen van een tuin. Dit is natuurlijk helemaal geen probleem maar het zorgt er wel voor dat je goed na moet denken over wat je allemaal wil doen en hoe je deze kosten wil gaan begroten.

 

Wij zouden je dan ook zeker aanraden om vooraf een goed plan te maken zodat je later niet voor verrassingen komt te staan. Neem in dit plan vooral op welke kosten er allemaal komen kijken bij het aanleggen van je tuin en maak hiervoor verschillende posten. Vervolgens kun je dan heel makkelijk per post de kosten berekenen en dit zorgt er natuurlijk weer voor dat je op een handige manier een heel goed overzicht hebt van kosten die je allemaal kunt gaan verwachten!

 

Uiteraard is het voor iedereen verschillend welke kosten hoog op het lijstje staan en waar eventueel op bespaard kan worden. Het is dan ook zeker zo dat je vooral voor jezelf goed moet kijken aan welke posten je het meeste belang hecht en welke wat lager op je lijstje kunnen.

Vergelijk producten Verwijder alle producten

You can compare a maximum of 3 products

Hide compare box
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »