{!!% include 'snippets/cta.rain' %!!}

Terug

Het zijn de herfstweken bij AVH - Deze week 5% extra korting bij besteding vanaf €500,- - 10% extra korting bij besteding vanaf €2500,- - Voer de kortingscode in!

Meubelen van hout in de tuin

  • Door Roos
  • Tuesday 24 / 08 / 2021 0
Meubelen van hout in de tuin

Tuinmeubelen. Zoveel verschillende soorten, maten en prijsklassen. Waar moet je voor gaan? Wat wil je zelf? Wat moet het doel zijn van de tuinmeubelen? Veel vragen die je dient te beantwoorden voordat je precies weet wat het juiste tuinmeubel voor bij jou in de tuin is. In dit geval wordt de focus gericht op tuinmeubelen van hout. Waarom? Dat wordt later uitgelegd.

Hout

Zoals aangegeven wordt hier de focus aangebracht op de materiaalsoort hout. Dit komt doordat hout een populaire materiaalsoort is wat betreft de tuinmeubelen. Elke materiaalsoort heeft zo zijn voor- en nadelen en dit is dan ook zeker het geval bij hout. Maar hout vraagt ook om onderhoud dus er wordt ook ingezoomd op de manieren waarop je dat het beste kan doen en met behulp van welke middelen.
Als je graag in de tuin een natuurlijke en klassieke uitstraling wil creëren dan zijn houten tuinmeubelen een goede keuze. Daarnaast is hout ook nog een duurzame keuze mits het goed behandeld en/of opgeslagen wordt. Verkleurde houten tuinmeubelen kunnen altijd weer opnieuw behandeld worden maar als het hout echt gaan rotten is dan is dit niet meer mogelijk. Een ander voordeel is echt wel dat je hout in iedere gewenste kleur kan schilderen. Hierdoor is het ook mogelijk dat je om de twee jaar van kleur veranderd en je dus vaak het gevoel hebt dat je weer op een nieuwe tuinset zit. Tot slot kunnen houten tuinmeubels makkelijk gerepareerd worden.
In tegenstelling tot alle voordelen zitten er natuurlijk ook een aantal nadelen verbonden aan de materiaalsoort hout. Zo vraagt hout wel om heel veel onderhoud. Je dient dit echt goed te onderhouden anders gaat het hout rotten en zijn de tuinmeubelen binnen de kortste keren niet meer veel waard. Daarnaast is hout ook redelijk zwaar waardoor het niet eenvoudig is om de tuinmeubelen te verplaatsen.
Er zijn wel heel veel verschillende soorten hout met ieder hun eigenschappen. De meeste populaire soorten hout zullen aan bod komen. Het is namelijk deels afhankelijk van de houtsoort of de tuinmeubelen lang meegaan.

Bangkirai

Bangkirai is een tropisch, donker roodachtig hout. Dit soort hout is erg zwaar en hard. Daarbij is het wel zeer weerbestendig. Doordat het hout zwaar en hard is wordt het vaak gebruikt op plekken waar het hout hoge belastingen moet weerstaan. Bangkirai is een houtsoort dat steeds populair worden om tuinmeubelen van te maken omdat het niet mogelijk is dat dit gaat rotten.

Teakhout

Een andere houtsoort is Teakhout. Dit hout is afkomstig uit Zuidoost-Azië en is geel, bruin tot donkerbruin van kleur. Teakhout is zeer weerbestendig en wanneer je tuinmeubelen hebt van dit soort hout dan kan het gedurende het hele jaar buiten blijven staan. Daarbij komt dat teakhout onderhoudsvriendelijk is. Doordat het veel olieachtige ingrediënten bevat, hoeft dit teakhout in principe niet behandeld te worden. Door het natuurlijke proces ontstaat er na enige tijd een grijzige gloed op het hout.

Pijnboom

Pijnboom is gemaakt van dennen. Dit is een Europese houtsoort die een geelachtige tot roodachtige kleur heeft als het vers is. Na een korte opslagtijd wordt de kleur steeds donkerder. Het pijnboom hout bevat veel hars en vet. Deze houtsoort is redelijk weerbestendig mar het neemt wel veel vocht op. Wanneer dit hout onbehandeld is, kan het absoluut gaan rotten. Mocht je dus voor deze houtsoort gaan kiezen dan is het verstandig om de tuinmeubelen goed te behandelen.

Eucalyptus

Eucalyptus groeit erg snel en kent circa 600 soorten bomen. Deze boomsoort kan soms tot een meter dik worden en tot wel veertig meter hoog. Door de hardheid van het hout is Eucalyptus zeer geschikt voor het maken van tuinmeubelen. Het is ook nog eens weerbestendig en het vraagt om weinig onderhoud. Alles bij elkaar zorgt dit voor een populair soort hout voor tuinmeubelen.

Eiken

Een van de meest bekende houtsoorten is ongetwijfeld eiken. Eiken heet een gelijkmatige en zeer sterke structuur. De kleuren kunnen variëren van beige tot honinggeel. Deze houtsoort is heel goed bestand tegen het weer, waardoor het mogelijk is om de tuinmeubelen hiervan zowel onbehandeld als behandeld te gebruiken in de tuin.

Douglas

Deze houtsoort is van oorsprong afkomstig uit Noord-Amerika, maar het is absoluut een hele populaire houtsoort hier in Europa. De kleur kan wisselen. Het kernhout is fris geelachtig bruin tot roodachtig geel maar wanneer het in het licht staat dan kan het hout donker tot een bruinrode kleur zijn. Douglas is een naaldhout wat erg hard en droog is. Deze combinatie zorgt ervoor dat het weerbestendig is en ook om weinig onderhoud vraagt. Perfect voor meubelen voor in de tuin dus.

Robinia

De Robinia is een boom die veel blad verliest en zeer robuust en duurzaam is. In de frisse staat is het hout afkomstig van deze boom gelig olijf tot lichtbruin. Wanneer het hout in aanraking komt met het licht veranderd de kleur een beetje van licht tot goudbruin of lichtbruin. Deze houtsoort is erg zwaar en hard, waardoor het ook vaak gebruikt wordt voor het ontwikkelen en produceren van tuinmeubelen. De tuinmeubelen van Robinia zijn door de zwaarte en hardheid ook zeer weerbestendig. Ook dit hout hoeft niet behandeld te worden, waardoor het zeer eenvoudig in het onderhoud is.

Lariks

Larikshout is een zeer duurzaam materiaal. Dat komt doordat het over een hoog harsgehalte beschikt. Het hoge harsgehalte zorgt weer voor een vermindering van rotschade. Verder is larikshout roodachtig, bruin van kleur in de kern en een geelachtig wit spinthout. Dit hout is zeer dicht, hard en taai. Door deze combinatie zijn de tuinmeubelen van larikshout weerbestendig.

Acacia

Tot slot is acacia ook een zeer populaire houtsoort. Acacia is zowel elastisch als hard. Doordat het acacia hout over een goede veerkracht beschikt, is deze houtsoort erg duurzaam. Echter kan het natuurlijke proces er wel voor zorgen dat er in het hout scheuren kunnen optreden. In principe heeft dit niet veel invloed op de levensduur van de meubelen in de tuin maar het is wel verstandig om dit in de gaten te houden.

Hoe onderhoud je de houten tuinmeubelen?

Het is natuurlijk afhankelijk van het soort hout waarvoor je kiest voor de tuinmeubelen maar over het algemeen vragen houten tuinmeubelen om onderhoud. Een paar tips hoe je dit het beste kan doen.
Het is belangrijk dat je vuil en stof van de houten tuinmeubelen verwijderd met een borstel. Ook het hardnekkige vuil zoals aarde, moet verwijderd worden van de tuinmeubelen. Dit kan je doen met behulp van een tuinslang maar dan moet je wel zeker weten dat het hout bestand is tegen water. Zoek dit dus wel even uit voordat je echt met de tuinslag aan de slag gaat.
Een andere belangrijke tip is om niet te vaak water of schoonmaakmiddelen te gebruiken bij het schoonmaken van de houten tuinmeubelen. Het water en de schoonmaakmiddelen tasten namelijk de natuurlijke beschermlaag aan. hierdoor is het mogelijk dat het hout gaat zwellen. Uiteindelijk kan dit leiden tot schimmelvorming of rotting in de houten tuinmeubelen. Dit is natuurlijk iets wat je niet wilt.
Tot slot kan je het beste de houten tuinmeubelen afdekken wanneer er neerslag komt. Het is echt niet erg om de avondjes in de zomer de tuinmeubelen niet af te dekken maar wanneer er echt veel regen voorspeld is, is het verstandig om de tuinmeubelen af te dekken. Als de zomer afgelopen is en we gaan richting het slechte weer in de herfst en winter dan kan je het beste de tuinmeubelen overdekt opslaan. Als je deze ruimte hebt dan kan je dit het beste doen. Mocht je deze ruimte niet hebben dan is het absoluut aan te raden om in de herfst en winter de tuinmeubelen goed af te dekken.

Hoe bescherm je de houten tuinmeubelen?

Het is verstandig om de houten tuinmeubelen te beschermen voor zover jij dit kan. Voor de bescherming van de houten tuinmeubelen zijn er ook een aantal adviezen. De meubelen kunnen beschermd worden met beits, verf, impregneer of houtolie. Deze middelen worden stuk voor stuk besproken.

Beits

Door gebruik te maken van beits biedt je aan het hout een decoratieve bescherming. Beits bedrukt namelijk de natuurlijke houtnerf. Op lange termijn geeft beits uiteindelijk bescherming tegen de verschillende invloeden van het weer.

Verf

Daarnaast heb je ook nog verf. Verf is ondoorzichtig en kan bescherming bieden voor de lange termijn tegen de UV straling en vocht. Doordat de tuinmeubelen in de zomer vaak buiten zullen staan, is het absoluut verstandig om een bescherming aan te brengen tegen de UV stralen van de zon.

impregneer

Nog een ander beschermingsmiddel is impregneer. Impregneer kan je het beste als voorbehandeling gebruiken. Dit dient namelijk als een speciale grondlaag. Uiteindelijk beschermt impregneer het kale hout tegen die vieze, bekende groene aanslag. Dit wil niemand op zijn of haar tuinmeubelen dus maak goed gebruik van impregneer.

Houtolie

Tot slot heb je ook nog het beschermingsmiddel houtolie. De houtolie biedt voor een langdurige bescherming tegen de vergrijzing van het hout. Dit komt doordat de olie diep in het hout trekt en een waterafstotend effect heeft. Daarnaast ademt houtolie ook nog eens. Het is verstandig om je hier verder over in te lezen, omdat de verschillende houtsoorten ook vragen om verschillende houtoliën. Er zijn namelijk speciaal ontworpen oliën per houtsoort.

Laat een reactie achter

* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd

* Verplichte velden

Vergelijk producten Verwijder alle producten

You can compare a maximum of 3 products

Hide compare box
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »