{!!% include 'snippets/cta.rain' %!!}

Terug

Nuttige informatie over tuinsets op een rijtje

  • Door Sanne
  • Monday 19 / 07 / 2021 0
Nuttige informatie over tuinsets op een rijtje

Met het lekkere weer van de afgelopen weken wil je niks liever dan in de tuin zitten en relaxen. Voor iedereen is het persoonlijk wat relaxen is en op wat voor tuinset dit het beste kan. Maar juist daarom is het zo fijn om voor de juiste meubels in de tuin te kiezen. Er zijn verschillende factoren waar je op dient te letten bij de aanschaf van zo’n tuinset. Deze zullen stuk voor stuk aan bod komen.

Materiaal

Allereerst is de materiaal keuze van groot belang. Er zijn namelijk veel verschillende soorten materiaal waar je uit kan kiezen. Om ervoor te zorgen dat je voor het beste materiaal gaat dat bij jou past, is het verstandig om alle voor- en nadelen per materiaalsoort te weten.
Zo kan je voor meubels van kunststof kiezen. Het materiaal kunststof is zeer bestand tegen verschillende weersomstandigheden. Daarbij is het ook zeer onderhoudsvriendelijk. Het materiaal kan gemakkelijk schoongemaakt worden door gebruik te maken van een lauwwarm sopje met groene zeep. Door het regelmatig schoonmaken van de kunststof meubels, behouden deze meubels hun kleur voor een langere tijd. De levensduur van dit soort materiaal is wel deels afhankelijk van het gebruik en de opslag.
Daarnaast kan je kiezen voor aluminium. Aluminium is bestand tegen verschillende weersomstandigheden maar niet tegen extreme weersomstandigheden. Het is dus verstandig om de tuinmeubels van aluminium om te bergen wanneer slecht weer voorspeld is. Ook dit materiaal is zeer onderhoudsvriendelijk, waardoor je weinig tijd kwijt zal zijn aan de onderhoud van de meubels van aluminium. Het verschil met kunststof is dat de duurzaamheid van aluminium ook een stuk beter is in vergelijking met kunststof. Een bijkomend voordeel is ook nog het lichte gewicht van dit materiaal.
Het materiaal wicker is waarschijnlijk beter bekend als de gevlochten meubels voor in de tuin. Zowel het onderhoud, als de bestandheid tegen weersomstandigheden als de duurzaamheid is van dit materiaal zeer positief. Door gebruik te maken van wicker geef je jouw tuin een moderne uitstraling. Doordat wicker zeer weersbestendig is, kan je tuinmeubels van dit materiaal in de winter ook gewoon buiten laten staan. Ook dit materiaal is licht van gewicht.
Ook is hout een materiaalsoort waar verschillende meubels voor in de tuin van gemaakt worden. Echter is hout wel een wat lastigere materiaalsoort. Dat komt doordat het een stuk minder onderhoudsvriendelijk is. Hout vraagt om een speciale bewerking voor een lange levensduur dus dit vraagt enige tijd van je.
Daarnaast is hout ook niet bestand tegen alle weersomstandigheden. Dat betekent dat je deze meubels in de herfst en/of winter het beste kan opbergen en pas weer tevoorschijn kan halen bij goed weer. De levensduur van houten tuinmeubels is dan ook vrijwel volledig afhankelijk van hoe jij er mee omgaat, hoe je het bewerkt en wat je er in de koude maanden mee doet.
Verder kan je ook voor een tuinset van textileen gaan. Dit is een materiaalsoort die geen vocht en vuil absorbeert. Dat houdt in dat het vocht en vuil snel opdroogt waardoor het materiaal vervolgens niet van kleur veranderd. Textileen is wel redelijk bestand tegen verschillende weersomstandigheden. En bij textileen is ook het voordeel dat het eenvoudig schoon te maken is met enkel een vochtige doek. Hierdoor is het absoluut niet nodig om gebruik te maken van reinigingssoorten en harde borstels.
Tot slot is roestvrijstaal ook een materiaalsoort waar je keuze op kan vallen. Doordat het roestvrijstalen materiaal zwaar is, is het ook zeer weersbestendig. Daarnaast zorgt de uitstraling van een roestvrijstalen tuinset voor een gezellige sfeer in de tuin. Dit materiaal is alleen niet zeer onderhoudsvriendelijk.

Ruimte

Naast het kiezen van het juiste materiaalsoort is het natuurlijk ook van belang om een goed beeld te hebben van de ruimte waarover je de beschikking hebt. Hier is namelijk je hele tuininrichting van afhankelijk.
Wanneer je de beschikking hebt over weinig ruimte met weinig vierkante meters dan is het alsnog mogelijk om een lekkere zitplek te creëren. Hiervoor zijn bistro- en balkonstoelen ideaal. Dit soort stoelen bieden je alsnog de mogelijkheid om lekker in de tuin van de zon te genieten.
Maar je kan ook de ruimte van een middelgroot terras hebben. Bij deze ruimte heb je iets meer keuze in de soort tuinmeubelen waar je naar op zoek bent. In principe is voor iedere persoonlijke smaak wel een soort tuinmeubel te vinden. Doordat je de keuze hebt uit verschillende soorten is het verstandig om van te voren al na te denken over wat je op die bepaalde plek graag wil doen.
Wil je er een complete loungeset neerzetten met lekkere kussens waar je dus echt lekker kan relaxen? Of gaat je voorkeur er toch naar uit om een grote tafel met extra stoelen neer te zetten, zodat je familie of vrienden eenvoudig kan uitnodigen om te komen borrelen met lekker weer?
Bij een gigantische tuin maakt het in principe niet uit waar je voor gaat, want het ligt niet aan de ruimte wat je er neer kan zetten. Hier is het volledig afhankelijk van jouw persoonlijke wensen en financiële mogelijkheden wat er uiteindelijk komt.

Welke soort meubel in mijn tuin?

Naast het materiaal waar je uit kan kiezen en de ruimte die je tot je beschikking hebt, kan je ook verder nadenken over de uitstraling die je aan jouw tuin wil geven. Er zijn namelijk, naast het materiaal, ook veel verschillen te zien in het design van de tuinmeubelen. Hoe groter jouw tuin is, des te moeilijker de keuze wordt omdat de keuze dan alleen maar groter is. Het is dus verstandig om van te voren te bepalen welke uitstraling en sfeer jij je tuin wil meegeven. Uiteindelijk zal alles in de tuin tot één geheel moeten leiden.
Tuinmeubels van hout geven vaak een rustiek of verfijnd effect aan jouw tuin. Hierbij is het model van de meubels natuurlijk wel afhankelijk. Met hout is het wel mogelijk om verschillende soorten stijlen aan jouw tuin aan te brengen. Zo kan je een traditionele landhuisstijl creëren maar het is ook mogelijk om een gezellige, speelse Franse bistrostijl te ontwikkelen in de tuin.
Bij het kiezen van de juiste tuinmeubels is de ruimte wel degelijk van groot belang. Een grote tuin is namelijk meer geschikt voor krachtige meubels die over massieve houten poten beschikken in verhouding met een kleine tuin. Daarnaast kan je in een grote tuin ook een enorm lange tafel plaatsen terwijl dit niet mogelijk is wanneer je over een kleine tuin de beschikking hebt. In een kleine tuin past een kleine ronde tafel juist weer meer in combinatie met sierlijke stoelen.
Ook kan je de sfeer in jouw tuin laten bepalen door gebruik te maken van verschillende soorten kussens op de tuinset. Hierbij kan je gaan voor effen kussens in neutrale kleuren. Maar het kan ook ontzettend leuk zijn om juist voor effen kussens in wat meer ongebruikelijke kleuren te gaan. Dit zorgt weer voor interessante accenten in de tuin. Daarbij is natuurlijk ook een optie om niet voor effen kussens maar juist voor kussens met een printje te kiezen. Het printje kan ook zorgen voor interessante accenten. Zo zorgen kussens met een ruit voor een landhuisstijl. Wat dat betreft is het een volledig persoonlijke keuze waar jouw voorkeur naar uitgaat.
Tot slot is het ook verstandig om na te denken over het aantal zitplekken dat je in jouw tuin wil creëren. Hierbij kan je rekening houden met je eigen gezin maar ook met het feit dat je wel eens familie of vrienden zal uitnodigen voor een bezoek. Ook hierbij zal je rekening moeten houden met de ruimte die je tot je beschikking hebt. Zo is het misschien mogelijk om op een 2,5 zitbank wel drie personen te plaatsen terwijl drie losse stoelen dan weer meer ruimte in beslag zouden nemen.

Aantal tips

Zoals gezegd is de ruimte voor een groot gedeelte bepalend voor wat voor soort meubel je in de tuin kwijt kan. Als de ruimte eenmaal bepaald is dan kan je verder gaan nadenken over welke soort je wilt. Hiervoor zijn een aantal algemene tips waar je rekening mee kan houden.
Wanneer je kinderen hebt, is het niet geheel onverstandig om te kiezen voor het materiaal dat eenvoudig schoon te maken is. Zoals algemeen bekend knoeien kinderen wel eens en dan is het vervelend als jouw meubels in de tuin lastig schoon te maken zijn.
Maar mocht je zelf al wat ouder zijn of komen je ouders graag en vaak langs dan is het ook niet onverstandig om daar rekening mee te houden. Het is voor oudere mensen namelijk wat gemakkelijk om uit een normale stoel op te staan in vergelijking met een diepe tuinstoel of lage loungeset.
Heb je voor jezelf besloten om vooral te gaan relaxen op je tuinset? Dan is het heel verstandig om met het zitcomfort rekening te houden. Niet alleen het zitcomfort maar het is ook niet verkeerd om even te testen hoe zo’n loungeset dan ligt. Het zou erg vervelend zijn als je in de tuin wil ontspannen maar niet lekker kan zitten of liggen.

Laat een reactie achter

* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd

* Verplichte velden

Vergelijk producten Verwijder alle producten

You can compare a maximum of 3 products

Hide compare box
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »