{!!% include 'snippets/cta.rain' %!!}
0
0

Door Roos, 28 november 2023

Planten voor huis tuin en keuken gebruik

Vaak hebben we veel verschillende soorten planten in onze tuinen staan. Meestal met als doel om onze tuin zo sfeervol mogelijk te maken en om dus flink wat groen aan onze tuin toe te voegen. Maar soms ook met als doel om er voedsel mee te verbouwen, bijvoorbeeld in het geval van groente plantjes of fruit struiken. Maar er bestaat ook een ander doel voor planten in je tuin en dat is namelijk het huis tuin en keuken gebruik.

 

Er zijn namelijk veel mensen die om deze reden planten in hun tuin plaatsen, deze planten hebben allemaal een fijne werking en kunnen dus op veel verschillende manieren in het huishouden gebruikt worden. Van middelen met een verzachtende werking bij lichamelijke ongemakken, tot planten die goed ingezet kunnen worden bij het schoonmaken, maar ook planten met speciale geuren. Het bestaat allemaal en kan ook echt heel erg handig zijn.

 

Vroeger hadden ze dit natuurlijk al heel goed door en werden de planten dan ook op deze wijze ingezet. Vandaag de dag zie je dat helaas een stuk minder maar de laatste tijd komt het gelukkig toch weer aardig in opkomst. Maar hoe gebruik je deze planten dan eigenlijk precies? En om welke planten gaat het? In deze blog gaan wij je een stukje op weg helpen naar een groener bestaan en laten wij jou zien hoe je het beste planten in kunt zetten in je eigen huishouden. Lees je met ons mee?

 

Verschillende soorten planten in de tuin

 

Vaak zien we dat mensen kiezen voor veel verschillende soorten planten in de tuin. Dit geeft vaak een heel afwisselend beeld en maakt een tuin dan ook sfeervol en gezellig. Daarnaast zien we ook vaak dat deze planten verschillende momenten hebben waarop ze in bloei staan. Dit zorgt ervoor dat je er op deze wijze dus voor kunt zorgen dat er altijd wel wat bloei te vinden is in je tuin en dus ook wat kleur.

 

Naast dat het er voor het oog mooi uit ziet om verschillende planten in de tuin te hebben staan kun je dit natuurlijk ook met een andere reden doen. Zo is het bijvoorbeeld ook erg prettig om verschillende planten in de tuin te hebben staan die vervolgens allemaal zo hun eigen werking hebben. Ook op deze manier zorg je er namelijk voor dat je echt wat aan de planten in je tuin kunt hebben.

 

Het plaatsen van verschillende planten in je tuin ziet er dus niet alleen heel mooi uit maar kan dus zeker ook enorm nuttig zijn. Meer dan genoeg reden dus om hier eens mee aan de slag te gaan!

 

De nuttige werking van planten

 

Naast dat planten er dus mooi uit zien zijn ze ook nog eens enorm nuttig vanwege hun werking. Alle planten werken natuurlijk weer op een hele andere manier maar allemaal hebben ze zo hun eigen unieke eigenschappen. Zo kan de ene plant bijvoorbeeld zorgen voor een heerlijke geur terwijl de andere plant juist een verzachtende werking op onze huid heeft. Ook zijn er planten die goed helpen om iets mee te reinigen en ga zo maar door. Meer dan genoeg reden dus om eens dieper in te gaan op deze nuttige werking van planten en om zo dus te kijken waar je deze in je eigen huishouden voor in kunt zetten.

 

Er is veel voor te zeggen om planten op deze wijze te gebruiken. Ten eerste scheelt het natuurlijk enorm in de kosten, je kunt een hoop geld besparen als je op deze wijze voor sommige zaken gebruik maakt van planten die je in de tuin hebt staan in plaats van dat je er iets voor moet kopen in de supermarkt.

Daarnaast is het ook nog eens zo dat je op deze manier geen gebruik maakt van allerlei schadelijke middelen maar dat je natuurlijk aan de slag gaat. Dit is dus echt een stuk beter voor je gezondheid. En tot slot heb je alles ook nog eens snel en makkelijk voor handen want je hoeft enkel maar je tuin in te lopen.

 

De nuttige werking van planten is dus op heel veel vlakken een enorm groot voordeel en het is dan ook zeer zeker aan te raden om hier gebruik van te maken!

 

Planten met een helende werking

 

Om te beginnen gaan we eens kijken naar planten met een helende werking. Je kent ze vast wel de zalfjes van vroeger op plantaardige basis waar je heel snel een brandend of jeukerig plekje op je huid mee kon verzachten. Vandaag de dag zijn deze middelen vaak overal wel te koop alleen zijn er ook aardig wat chemische spullen aan toegevoegd om deze middelen langer houdbaar te houden. Enorm zonde natuurlijk en eigenlijk helemaal niet nodig.

 

Gelukkig kun je zelf in de tuin natuurlijk ook wat van deze planten plaatsen en zelf voor je eigen helende middelen zorgen. En dat doe je op de volgende manier. Zo kun je bijvoorbeeld de calendula plant meer dan prima een plekje in je tuin geven. De bloemen aan deze plant hebben een verzachtende en helende werking. En dan hebben we ook nog de aloë vera, wellicht is dit wel de meest bekende plant als het gaat om een helende werking. Deze plant verkoeld, verzacht en is ook nog eens helend. Meer dan genoeg reden om deze plant een mooi plekje te geven in je tuin.

 

Maar ook munt is een hele fijne plant om in je tuin te hebben staan en met deze plant kun je zelfs meerdere kanten op. Ten eerste kun je er natuurlijk heerlijke thee van zetten en misstaat dit kruid ook niet in verschillende soorten gerechten. Maar daarnaast is het ook nog eens een fijn kruid om misselijkheid mee tegen te gaan en werkt het verkoelend op je huid. Vooral bij jeuk kun je munt dus onwijs goed inzetten om de klachten te verhelpen.

 

En dan tot slot nog de paardenbloem, deze bloem wordt op heel veel verschillende manieren gebruikt. Ook hier wordt weer thee van gemaakt maar ook werkt de plant tegen wratjes. En in veel homeopathische middelen wordt dan ook paardenbloem gebruikt. Een zeer nuttige plant dus die zijn plekje in je tuin wel verdiend.

 

Zoals je dus wel kunt zien zijn er meer dan voldoende planten met een helende werking die je bij verschillende lichamelijke ongemakken in kunt zetten. Uiteraard is dit altijd het proberen waard en kan het dus geen kwaad om deze planten een plekje in je tuin te geven.

 

Planten met een heerlijke geur

 

Ook kun je verschillende planten heel goed gebruiken in huis om een heerlijke geur door je woning heen te laten gaan. Hier hoef je dus echt niet allerlei dure huisparfums voor te gebruiken. Heel veel verschillende planten lenen zich hier namelijk perfect voor! Denk bijvoorbeeld eens aan munt. Een heerlijke plant met een heerlijke frisse geur. Het ruikt dan ook heerlijk als je een muntplantje in huis plaatst in een potje. Veel mensen plaatsen deze in de keuken zodat ze er ook daar meteen goed bij kunnen en bijvoorbeeld thee van kunnen zetten.

 

Maar ook lavendel is een plant die natuurlijk werkelijk waar heerlijk ruikt. Het fijne aan lavendel is dat het daarnaast dus ook nog eens erg rustgevend werkt. Op deze manier kun je er dus meerdere kanten mee op en dat is natuurlijk ook wel heel erg prettig. Lavendel kun je dus op verschillende manieren inzetten en zorgt op deze manier altijd snel voor een heerlijke geur door je woning heen die je ook nog eens dagenlang blijft ruiken. Daar kunnen de huisparfums vaak ook niet tegen op.

 

Maar ook verse bloemen uit je tuin kun je natuurlijk prima een plekje binnen in huis geven. Ze ruiken vaak heerlijk en daarnaast heb je zo ook meteen wat kleur in huis. Het is zonde om de bloemen enkel maar buiten te laten staan als je er juist ook thuis zo goed mee uit de voeten kunt. Meer dan genoeg reden dus om een mooie bos op tafel te plaatsen!

 

Plantaardige schoonmaakmiddelen in huis

 

Het klinkt misschien even vreemd maar het is toch echt waar. Met planten kun je ook prima schoonmaakmiddelen maken die ook nog eens onwijs goed werken. Op deze manier is het middel ook nog eens veel minder agressief voor je meubelen en dat zorgt er voor dat er veel minder snel slijtage op zal treden en dat is dan natuurlijk mooi meegenomen.

 

Ten eerste natuurlijk de citroenen, deze kun je prima gebruiken om je huis mee te reinigen of om citroenazijn mee te maken en dit is dan weer een prima natuurlijk schoonmaakmiddel. Ook kan het slim zijn om hier de citroenmelisse voor te gebruiken. Een plant die ook nog eens een heerlijke geur door je gehele tuin zal verspreiden. Deze plant leent zich prima om schoonmaakmiddel van te maken en om daarna lekker mee aan de slag te gaan. Als fijne bijkomstigheid zal je woning daarna ook nog eens heerlijk ruiken.

 

Wel moet je deze middelen altijd enorm verdunnen anders kunnen ze flink sterk zijn en dat wil je natuurlijk liever voorkomen. Maar als je hier goed mee aan de slag gaat kun je er zeker erg veel plezier van hebben.

 

Planten met een reinigende werking

 

En dan zijn er ook nog planten die je in kunt zetten om de lucht in je woning te reinigen. Ze dragen dus bij aan de hoeveelheid zuurstof in de lucht en zorgen dus ook voor een hele gezonde leefomgeving. En dat door simpelweg een paar planten in huis te plaatsen die er dus ook nog eens sfeervol en gezellig uit zien. Dit lijkt ons dus echt een heel erg goed idee. Gelukkig zijn er ook weer voldoende manieren om dit te realiseren.

 

Zoek voor jezelf uit welke planten deze werking hebben en die je dus ook nog eens bij je interieur vindt passen, vervolgens heb je dus een fijne match te pakken. Geef ze nu een prettig plekje in huis en je kan heerlijk genieten. Meer dan genoeg reden dus om het op deze wijze aan te pakken en om dus te zorgen voor een gezonde leefomgeving. Op deze manier laat je planten dus ook echt voor je werken.

 

Planten voor huis tuin en keuken gebruik

 

Zoals je wel kunt lezen zijn er onwijs veel planten die je dus op veel verschillende manieren heel handig kunt gebruiken. Deze planten voegen dan ook echt wat toe en zorgen ervoor dat je ze op allerlei fijne manieren in kunt zetten in en rondom je woning. En dat is natuurlijk wel heel wat waard. Op deze manier kun je bijvoorbeeld lichamelijke ongemakken verhelpen met deze planten, zoals bijvoorbeeld het verzachten van een branderige huid, of het verlichten jeuk, maar ook kun je er prima voor een heerlijke geur mee zorgen in huis. Sommige planten hebben dan ook als fijne werking dat ze een heerlijke geur met zich meebrengen en dat is natuurlijk optimaal genieten.

 

Ook kun je er soms hele fijne schoonmaakmiddelen mee maken. Meer dan genoeg planten hebben een reinigende werking en kunnen dus op deze wijze ingezet worden en als fijne bijkomstigheid zijn ze ook nog eens voorzien van de meest heerlijke geuren. Dit alles bij elkaar zorgt ervoor dat je woning ook meteen heerlijk ruikt en geloof ons maar hier kan geen huisparfum tegen op.

 

En hoe makkelijk is het wel niet als je enkel maar je tuin in hoeft te lopen om allerlei middelen te vinden waar je vervolgens in huis enorm veel profijt van kan hebben. Dat is natuurlijk wel echt onwijs prettig. Meer dan genoeg reden dus om aan de slag te gaan en om zelf ook een plekje te reserveren voor planten in je tuin die je vervolgens heel goed in kunt zetten in huis!

 

Verdiep je dan ook goed in de werking van deze planten en kies vervolgens de planten uit die het beste bij je passen en waar jij ook echt profijt van kunt hebben. Op deze manier heb je hier dan ook echt veel voordeel van en dat is natuurlijk wel onwijs prettig!

 

Ga dus gerust ook zelf aan de slag en leer dat je zoveel meer kunt met planten dan je wellicht zou denken. Het is zeer zeker de moeite waard en zorgt voor veel fijne momenten en vooral ook heel erg veel gemak in en rondom huis.

Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergenMeer over cookies »