{!!% include 'snippets/cta.rain' %!!}

Onze teak leveranceer is FSC gecertificeerd.

0

Onze teak leveranceer is FSC gecertificeerd.

0

Door Roos, 19 juni 2024

Slim omgaan met de ruimte in je tuin

Een grote tuin is vaak de wens. Een tuin met veel ruimte om al je tuin wensen te kunnen realiseren. Maar het is helaas lang niet altijd de realiteit dat je over een grote tuin kunt bezitten. Steeds vaker zien we dat stukken grond bij een woning steeds kleiner worden vanwege het tekort aan woningen. Er wordt dan liever voor gekozen om zoveel mogelijk woningen neer te zetten op een stuk grond en daardoor wordt er dus ingeleverd op de ruimte in de tuin.

 

Veel mensen hebben hier geen moeite mee en kiezen liever voor meer ruimte binnenshuis maar andere vinden dit wel een echt minpunt en zouden liever genieten van wat meer ruimte rondom hun woning! Vaak hebben ze het idee dat ze met een kleinere tuin minder kanten op kunnen en er dus ook minder goed voor kunnen zorgen dat ze hun tuin wensen kunnen realiseren. En deels is dat natuurlijk waar. Voor een groot deel van de wensen heb je nu eenmaal ook ruimte nodig maar dat is lang niet altijd het geval. Het is namelijk ook vaak zo dat je in een kleinere tuin prima een heleboel van je wensen waar kunt maken. Het vraagt alleen om iets meer nadenkwerk en creativiteit.

 

Maar als je er eens goed voor gaat zitten en een aantal van de tips uit deze blog gebruikt dan kun je dus zien dat je ook in een kleine tuin heel slim met de ruimte om kunt gaan en zoveel mogelijk dromen en wensen kunt verwezenlijken!

 

In deze blog geven wij je dan ook een aantal hele slimme tips om goed met de ruimte in je tuin om te gaan! We laten je zien hoe je een kleine ruimte groter kunt laten lijken en welke stappen je kunt nemen om ervoor te zorgen dat je slim met de ruimte omgaat die je tot je beschikking hebt! Lees je met ons mee?

 

De voordelen van een kleine tuin

 

Voor wij je gaan vertellen hoe je dus zo slim mogelijk met de ruimte van een kleine tuin om kunt gaan laten wij je eerst de voordelen van een kleine tuin zien want die zijn er dus wel degelijk. Een kleine tuin heeft namelijk ook best wel wat voordelen al zou je dat misschien op het eerste oog niet denken.

 

Ten eerste is het zo dat een kleine tuin al snel een stuk knusser oogt dan een grotere tuin! Hierdoor is het al snel een stuk gezelliger en voel je jezelf ook al snel thuis en op je gemak. Dat is natuurlijk wel heel erg prettig om te ervaren. Daarnaast is het ook nog eens zo dat je bij een kleine tuin veel minder items nodig hebt om de tuin te vullen en gezellig te maken.

 

Ook kost een kleine tuin natuurlijk aanzienlijk minder dan een grote tuin. We weten allemaal dat het flink in de papieren kan lopen om een tuin aan te leggen en in te richten. Bij een grote tuin lopen deze kosten natuurlijk helemaal enorm op en bij een kleinere tuin valt dit dus nog wel enigszins mee! Ook qua onderhoud zit er natuurlijk een enorm verschil in een grote of een kleine tuin. Een grote tuin kan flink wat tijd kosten om te onderhouden en bij een kleine tuin is dit niet aan de orde en ben je er vaak zo doorheen en dat is natuurlijk heel erg prettig!

 

Vandaar dat een kleine tuin dus zeker ook wel wat voordelen heeft. Uiteraard is het heel erg persoonlijk wat je ook zelf als een voordeel ervaart. Er zijn namelijk ook mensen die het niet erg vinden om veel in de tuin te werken en die gewoon het liefste een grote tuin tot hun beschikking hebben. Dan kan een kleine tuin dus echt als een nadeel worden ervaren.

 

Maar als je alles op een rijtje zet en de kosten, het onderhoud en de sfeer als reden neemt dan is een kleine tuin toch zeker wel heel erg prettig en voordelig! Wij zijn in ieder geval fan en hebben graag een kleinere tuin tot onze beschikking!

Werken in de hoogte

 

Als je een kleinere tuin tot je beschikking hebt dan is het logisch dat je hiervoor in slimme oplossingen moet gaan denken. Het is dan ook zeker handig om je creativiteit de vrije loop te laten en er zo voor te zorgen dat je de tuin zo goed mogelijk inricht zodat er zoveel mogelijk ruimte overblijft!

 

Gelukkig zijn er heel veel handige manieren om toch zoveel mogelijk uit de ruimte te halen die je tot je beschikking hebt! Zo kun je ten eerste in de hoogte gaan werken! Als je namelijk weinig ruimte hebt betekend dat dus ook dat je weinig oppervlakte hebt. Daardoor kun je dus minder neerzetten doordat je hier simpel weg minder plek voor tot je beschikking hebt!

 

Maar gelukkig is daar dus een hele slimme oplossing voor! Want je kunt dus ook in de hoogte werken. Op deze manier werk je ook met de ruimte die je in de hoogte tot je beschikking hebt in je tuin en je kunt jezelf vast wel voorstellen dat er dan natuurlijk in eens een heleboel extra ruimte bij komt en dat is natuurlijk wel heel erg prettig! Hierdoor heb je toch ineens een stuk meer ruimte tot je beschikking en dat is heel erg fijn!

 

Een voorbeeld hiervan is bijvoorbeeld bloempotten of bakken, deze zet je natuurlijk op de grond maar daar nemen ze best wel wat ruimte in. Maar als je ervoor kiest om ze aan de muur te hangen dan is het natuurlijk ineens een heel ander verhaal. Op deze manier kun je op de grond ruimte besparen en werk je dus heel slim de hoogte in! Een heel slim plan waardoor je dus handig met je ruimte omgaat!

 

Maak een slimme indeling

 

Een andere handige tip om zo slim mogelijk met de ruimte in een kleinere tuin om te gaan is om een slimme indeling te maken! Dit kan enorm helpen om alles zo ruimtelijk mogelijk te houden. Als je namelijk een slimme indeling maakt kun je en veel items in de ruimte kwijt of veel functies aan de ruimte geven en daarnaast ook meteen een ruimtelijk gevoel in de tuin houden.

 

En dat is dan ook eigenlijk de kunst bij een kleinere tuin. Zo handig en slim mogelijk met de ruimte omgaan zodat je toch alles een plekje kunt geven wat je graag zou willen. Voordelen van een slimme indeling is bijvoorbeeld om bepaalde delen van de tuin een dubbele functie te geven. Zo kun je een loungehoek bijvoorbeeld ook gebruiken als plek om gezellig wat te eten en drinken met vrienden en familie. En werk ook met handige kleinere meubelen die je voor meerdere functies in kunt zetten. Denk bijvoorbeeld aan een bankje in de tuin wat ook als tafeltje of krukje kan dienen maar waar je ook bloempotten op kan zetten zodat je weer mooi in de hoogte werkt.

 

Op deze manier geef je bepaalde items in je tuin dus meerdere functies en dat zorgt ervoor dat je slim met de ruimte omgaat en dus ook een betere indeling kunt maken. Verder is het vooral belangrijk om de tuin zo in te delen dat alles zijn plekje kan krijgen en dat alles ook zijn plek vindt.

 

Stem daarom verschillende elementen goed op elkaar af zodat er zoveel mogelijk ruimte blijft bestaan en je dus ook een ruimtelijk gevoel kunt realiseren. Op deze manier haal je dus ook zoveel mogelijk uit de ruimte die je tot je beschikking hebt en dat heeft heel veel voordelen.

 

Werk met lichte kleuren

 

Als je een kleinere ruimte tot je beschikking hebt dan wil je natuurlijk graag dat deze zo groot mogelijk lijkt. Dit is logisch wat een ruimtelijk gevoel om je heen is nu eenmaal heel erg fijn. Een hele handige tip om een ruimte wat groter en ruimtelijker te laten lijken is door gebruik te maken van lichte kleuren. Het is eigenlijk heel erg simpel, lichte kleuren weerkaatsen meer licht en daarnaast zorgen ze er ook voor dat een ruimte dus lichter en groter oogt.

 

Donkere kleuren hebben juist het tegenovergestelde effect. Zij zorgen er namelijk juist voor dat een ruimte kleiner lijkt doordat ze enorm op je af komen en zo de ruimte dus weg lijken te nemen, het is dan ook niet voor niets wat we zowel binnen als buiten vaak adviseren om lichte kleuren te gebruiken als je een ruimte groter wil laten lijken.

 

Ook zorgen lichte kleuren vaak voor rust en dat ervaart men als heel prettig. Daarbij komt dus weer het feit kijken dat we vaak zien dat mensen in een kleinere ruimte zich meer op hun gemak voelen door de sfeer die er hangt. Lichtere kleuren dragen hier dan ook zeker aan bij.

 

Gebruik niet te veel verschillende materialen

 

Wat ook heel erg belangrijk is als je meer ruimte op een plek wil ervaren, is het gebruik van niet teveel verschillende materialen. Het is dus enorm zinvol om eenheid te realiseren omdat dit wederom rust en ruimte brengt.

 

Als je dus in een tuin wat minder ruimte tot je beschikking hebt dan kan het heel erg helpen om ervoor te zorgen dat je dus veel dezelfde materialen gebruikt zodat je dit ook bereikt. Veel verschillende materialen bij elkaar gaan dan ook al snel rommelig ogen en geven een ruimte dus een heel ander gevoel.

 

Als je dit dus wil toepassen in een tuin kan het dus heel zinvol zijn om overal in de tuin dezelfde soort groen te gebruiken. En bijvoorbeeld een aantal dezelfde bomen terug te laten komen. Maar ook als je met tegels werkt in je tuin kan het dus heel erg prettig zijn om hier dezelfde tegels voor te gebruiken zodat je hiermee ook een bepaalde eenheid realiseert in je tuin. En tot slot geldt dit ook voor eventueel houtwerk in de tuin. Ook hierbij kan het enorm helpen om dezelfde soort hout te gebruiken zodat je deze overal terug ziet komen en zodat dit ook rustig oogt in de tuin!

 

Slim omgaan met de ruimte in je tuin

 

Als je in je tuin minder ruimte tot je beschikking hebt dan is het dus enorm aan te raden om zo goed mogelijk met deze ruimte om te gaan, of terwijl zo slim mogelijk. Je moet dus letterlijk proberen om zoveel mogelijk uit de ruimte te halen zodat je eigenlijk geen hinder ondervindt van het feit dat je een kleinere tuin hebt.

 

Door dus slimme keuzes te maken en je creativiteit te gebruiken kun je er heel goed voor zorgen dat je kleine tuin dus ook heel groots lijkt. En nog belangrijker op deze manier kun je er dus ook voor zorgen dat je zoveel mogelijk in de ruimte kwijt kunt en hoef je dus helemaal niet veel van je wensen te laten schieten en dat is natuurlijk wel heel erg prettig. Op deze manier zorg je ervoor dat je tuin toch aan al je wensen kan voldoen en dat het feit dat je weinig ruimte hebt helemaal geen nadeel hoeft te zijn.

 

Je kunt in een kleinere tuin onder andere meer ruimte realiseren door in de hoogte te werken. Op deze manier heb je dus minder oppervlakte nodig en kun je meer kwijt en dat is natuurlijk wel heel erg prettig. Daarnaast kan het ook heel fijn zijn om slimme keuzes met betrekking tot de materiaal keuze te maken. Als je namelijk kiest voor veel dezelfde materialen kan dit zorgen voor een mooi beeld in de tuin en voor rust en eenheid en dat is ook precies wat je graag wil bereiken. Hetzelfde geld voor de materialen. Als je veel dezelfde soort materialen gebruikt in je tuin in dezelfde kleuren dan geeft dit dus ook een ruimtelijk beeld.

 

Op deze manier zie je dus dat je heel veel handige en slimme tips in kunt zetten om ervoor te zorgen dat een tuin met een kleinere oppervlakte dus ook een stuk groter gaat lijken. Daarnaast heb je op deze manier ook meteen een hele slimme en handige indeling voor je tuin en dat is natuurlijk mooi meegenomen!