{!!% include 'snippets/cta.rain' %!!}

Terug

Black Friday Deals! Bij besteding boven de €2000,- krijgt u nu 10% extra korting

Tafelen aan je ronde houten tuintafel

Tafelen aan je ronde houten tuintafel

De traditionele ronde tuintafel van hout is steeds vaker terug te zien in de huidige collecties. Meer en meer tuinmeubelzaken bieden ronde modellen aan in diverse afmetingen. Het grote verschil bij een ronde tuintafel is dat er geen hoofdeinde is.

Tegenwoordig kun je tuintafels in vrijwel alle denkbare vormen, materialen en kleuren krijgen. De veelvoud aan opties maakt het soms lastig een keuze, alhoewel er vaak wordt gekozen voor een complete tuinset van tafel inclusief stoelen.
Als je echter alleen op zoek bent naar een nieuwe tuintafel dan zul je overwegen welke vorm het meest geschikt is. Voor een groot gezin lijkt een rechthoekige tuintafel vaak het meest praktische, terwijl voor families tot vier personen een vierkante tuintafel juist handig kan zijn. Afhankelijk van de ruimte die je hebt en het aantal personen dat aan de tafel moet kunnen zitten zul je voor een bepaalde vorm en afmeting kiezen.


De traditionele ronde tuintafel van hout is steeds vaker terug te zien in de huidige collecties. Meer en meer tuinmeubelzaken bieden ronde modellen aan in diverse afmetingen. Het grote verschil bij een ronde tuintafel is dat er geen hoofdeinde is. Iedereen aan de tafel heeft daarmee een gelijkwaardige status en er hoeft geen hiërarchie te zijn op basis van plek aan de tafel of onenigheid wie waar mag zitten. In tegenstelling tot een rechthoekige tafel maakt het immers niet uit aan welke kant van de tafel je zit.

Praktische ronde vorm

Met een ronde tuintafel hout heb je een tafel met een veel praktischer vorm. Zowel wanneer je eraan dineert als bij andere activiteiten is deze vorm voor alle personen aan tafel praktisch om het midden van de tafel te bereiken. Als je bijvoorbeeld een spel speelt in de tuin, dan gaat dat over het algemeen makkelijker gezeten aan een ronde tafel dan aan een lange rechthoekige tafel. Iedereen zit immers even ver van het midden van de tafel vandaan. Dit maakt een ronde tafel dan ook uitermate geschikt voor gezinnen met meerdere kinderen, die graag samen buiten in de tuin spelen. Gezeten aan een ronde tuintafel hout kunnen ze zichzelf heerlijk ontplooien en zich bezighouden met verschillende activiteiten.
Een ander voordeel bij een ronde tuintafel is dat je elkaar allemaal kunt aankijken en over het algemeen een gezelliger sfeer kunt creëren dan met een rechthoekige tafel. Over het algemeen is een ronde tuintafel eenvoudig op te bergen. Bij vrijwel alle modellen en materialen kun je het tafelblad los schroeven van het onderstel en het gemakkelijk naar binnen rollen om het in een berging op te slaan als je de ronde tuintafel voor langere tijd niet zult gaan gebruiken .


Bij een rechthoekige tuintafel is het aantal zitplaatsen vaak beperkt tussen de vier tot acht personen, waarbij er aan elk uiteinde maar een persoon kan plaatsnemen. Bij een ronde tafel is het echter een stuk eenvoudiger om er nog een paar stoelen bij te plaatsen en allemaal iets in te schuiven, zodat je ook met meer dan acht personen samen aan de tafel kunt zitten.

Hardhouten tafel

Er zijn vele soorten hout in gebruik voor de productie van houten tuintafels. Hout blijft wel een natuurproduct dat kan gaan ‘werken’, en het vereist daarmee het nodige onderhoud, afhankelijk van het soort hout waarvoor je kiest voor jouw ronde tuintafel van hout.


Je vindt verschillende soorten ronde tuintafels van hout in de winkels. Zo zijn er bijvoorbeeld bartafels, loungetafels, diningtafels en boomstamtafels. Als je een ronde tuintafel hout koopt zal deze in de meeste gevallen gemaakt zijn van hardhout. Bij de aanschaf van een hardhouten ronde tuintafel dien je op de duurzaamheid van het gebruikte hout te letten. Je herkent duurzaam geproduceerd hardhout aan de aanwezigheid van het FSC keurmerk. Dit is een internationaal keurmerk waaraan je kunt zien dat het hout wat is gebruikt voor de productie van het meubilair afkomstig is uit FSC-gecertificeerde bossen. Dit zijn duurzaam beheerde bossen, waarin het aantal gekapte bomen ook weer worden terug geplant.
Teakhout is een van de meest populaire hardhoutsoorten. Teakhouten tuintafels hebben een zeer mooie uitstraling en een lange levensduur. Teak verkleurt na verloop van tijd zilvergrijs, wat erg mooi kan zijn. Je kunt het hout ook lakken om deze verkleuring tegen te gaan, indien je de natuurlijke bruine kleur wilt behouden. Dit dien je vervolgens dan wel elk jaar opnieuw te doen. Andere veelgebruikte hardhoutsoorten voor tuinmeubilair en specifiek voor tuintafels zijn eiken, eucalyptus en acacia.

Vuren of grenen tuintafels

Voor het produceren van de ronde tuintafel hout wordt ook zachthout gebruikt. Het verschil tussen hardhout en zachthout heeft niets te maken met de structuur of hardheid van het hout. Hardhout is niet per definitie hard en zachthout ook niet zacht. De term heeft te maken met de manier waarop de bomen zich via de zaden voortplanten.


Over het algemeen is hardhout afkomstig van loofbomen en zachthout van naaldbomen. Twee veel voorkomende soorten zachthout zijn grenen en vuren. Grenen is afkomstig van de Denneboom. Grenen verkleurt na verloop van tijd en heeft grotere noesten vergeleken met vuren. Vuren is ook een naaldhoutsoort en is afkomstig van de spar. Vuren verkleurt meer gelijkmatig dan grenen. Zachthout is over het algemeen goedkoper dan hardhout, aangezien het sneller groeit en een gekapte boom daarmee sneller kan worden vervangen.

Laat een reactie achter

* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd

* Verplichte velden

Vergelijk producten Verwijder alle producten

You can compare a maximum of 3 products

Hide compare box
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »