{!!% include 'snippets/cta.rain' %!!}

Terug

Het zijn de herfstweken bij AVH - Deze week 5% extra korting bij besteding vanaf €500,- - 10% extra korting bij besteding vanaf €2500,- - Voer de kortingscode in!

Teak tuinmeubelen online kopen

  • Door Caitlin
  • Thursday 06 / 08 / 2020 0
Teak tuinmeubelen online kopen

Als je tuinmeubilair wilt aanschaffen heb je in principe de keuze uit houten, metalen en kunststof tuinmeubelen.

Als je tuinmeubilair wilt aanschaffen heb je in principe de keuze uit houten, metalen en kunststof tuinmeubelen.
Houten tuinmeubilair wordt al het langst verkocht en is tegenwoordig nog altijd erg populair. Een houten tuinset heeft een duurzame, robuuste en warme uitstraling. Bovendien kan een hardhouten tuinset, mits goed onderhouden, wel een generatie lang mee.


Hardhout is kortom een zeer duurzaam materiaal, maar het wordt doorgaans geassocieerd met de tropen. Een groot deel van het hardhout dat wereldwijd wordt gebruikt is van oorsprong afkomstig uit de tropische regenwouden van Zuidoost-Azië en Zuid-Amerika, uit landen als Indonesië, Thailand, Birma en India. Doordat er jarenlang te veel werd ontbost voor de houtwinning zijn er internationale afspraken gemaakt over de certificering van hardhout. Duurzaam geproduceerd hardhout is daarmee tegenwoordig beter te herkennen, zodat je een verantwoord product kunt kopen. Hiermee wordt de illegale houtwinning in tropische regenwouden zoveel mogelijk tegengegaan.


Je kunt tegenwoordig niet alleen in de tuincentra of tuinmeubeloutlets terecht, maar kunt ook teak tuinmeubelen online aanschaffen.

Wat is hardhout?

Tegenwoordig komt steeds meer hardhout uit speciale plantages in westerse landen en worden er zelfs binnen Europa plantages beheerd met bijvoorbeeld teak of acacia.


De term hardhout is afkomstig uit het Engels, waar met ‘hardwood’ hout van loofbomen wordt bedoeld en ‘softwood’ hout van naaldbomen. Met hardhout wordt in Nederland echter vaak gedoeld op de houtsoorten die tenminste van gemiddelde hardheid zijn. Hieronder kunnen ook bepaalde harde naaldboomsoorten vallen die tenminste van een gemiddelde hardheid zijn. De term kan dus wel eens voor verwarring zorgen.
Als er over tropisch hardhout wordt gesproken is het echter wel altijd hout afkomstig van tropische loofbomen en geen naaldbomen. Het verschil tussen hardhout en zachthout heeft eigenlijk niets te maken met de structuur of de hardheid van het hout, maar met de manier waarop de bomen zich voortplanten via de zaden. Loofbomen worden wel tweezaadlobbigen genoemd, terwijl naaldbomen naaktlobbige soorten bomen zijn. Over het algemeen is hardhout afkomstig van loofbomen en zachthout van naaldbomen. Twee veel voorkomende soorten zachthout zijn grenen en vuren. Doordat naaldbomen over het algemeen sneller groeien dan loofbomen is zachthout meestal een stuk voordeliger in het gebruik. Het is echter ook minder duurzaam dan hardhout.


Een van de meest gebruikte en gewilde hardhoutsoorten ter wereld is teakhout, een zeer sterke en mooie houtsoort, maar daardoor is het over het algemeen tevens een vrij dure houtsoort. Het is echter ook goed mogelijk om goedkope teak tuinmeubelen online te kopen.

Goedkope teak tuinmeubelen online

Door de populariteit van teak zijn veel winkels ingesprongen op de trend en bieden zij goedkope teak tuinmeubelen aan. Er zijn dan ook zogenaamde teakstunters in Nederland te vinden, waar voor zeer lage prijzen teak tuinmeubelen worden verkocht. Ook zijn er diverse webshops die zich specialiseren in kwalitatief hoogwaardige teak tuinmeubelen, maar tegen een aantrekkelijke prijs.

Een aantal van de veelbezochte webshops met een specialisatie op het gebied van teak tuinmeubelen in Nederland zijn: • Outlet 232 – Belgische webshop, die zelf claimt de goedkoopste online aanbieder van teak tuinmeubelen in de Benelux te zijn (https://www.degoedkoopsteteaktuinmeubelen.com/). Ze maken gebruik van teak uit Indonesië. • Kees Smit Tuinmeubelen– Kees Smit Tuinmeubelen is een hooggewaardeerd familiebedrijf op het gebied van tuinmeubelen, met een breed assortiment aan voordelige teak tuinmeubelen online. • Puurteak Binnen- en Buitenmeubelen – Showroom van 1500 m2 in Apeldoorn, waar alleen van hoogwaardige A-kwaliteit teak gebruik wordt gemaakt. • Dutch Garden – Bedrijf ontstaan vanuit De Teakspecialist. Ze hebben een fysieke showroom in Naarden, maar je kunt ook via hun webshop teak tuinmeubelen online bestellen en thuis laten afleveren. • Bol.com – Bol.com is in twintig jaar uitgegroeid tot de grootste online webshop van Nederland, waarop ook een ruim aanbod aan teak tuinmeubelen online is te vinden.

Tropisch hardhout

Teak is een duurzame, zeer degelijke houtsoort, die van oorsprong afkomstig is uit de tropische regenwoudgebieden van Zuidoost-Azië en Zuid-Amerika, zoals uit landen als Indonesië, Maleisië, India en Sri Lanka. Het merendeel van de commercieel gecultiveerde teak in de wereld is afkomstig van plantages in Indonesië. Daarnaast zijn er ook grote plantages in India.


Aangezien veel van de oude teakbomen wereldwijd door ontbossing in de laatste decennia zijn verdwenen wordt er tegenwoordig meer gebruik gemaakt van jongere teakbomen.


Een boom waaruit het teak wordt gewonnen doet er normaal gesproken tachtig tot negentig jaar over voordat deze kan worden gekapt voor de houtwinning. Waar er voorheen veel illegale kap plaatsvond in de regenwouden van Zuid-Azië en Zuid-Amerika, wordt tropisch hardhout zoals teak tegenwoordig voorzien van een duurzaamheidslabel of certificaat waaraan consumenten kunnen herkennen dat het hout op duurzame wijze is geproduceerd en gewonnen.


De EU kent dan ook meerdere keurmerken of labels voor duurzaam geproduceerd hout, waaraan je de herkomst van het hout kunt herkennen en zeker weet dat je een volkomen legaal en ethisch verantwoord product aanschaft. Het bekendste label is het FSC-keurmerk, dat aangeeft dat een hout- of papierproduct onafhankelijk is geproduceerd in een FSC-goedgekeurd bos. Het zegt niet zoveel over de kwaliteit van het hout, maar geeft puur de herkomst van het gebruikte hout aan.

Eigenschappen van teak

Teak is een houtsoort die van nature een hoog oliegehalte bevat, waardoor het niet snel kan uitdrogen. Het wordt daarom ook veelvuldig gebruikt in de bouw en voor buitengebruik. Mede hierdoor hoef je teak tuinmeubelen niet te lakken.


Na verloop van tijd zal het hout onder invloed van de elementen grijs kleuren, wat een erg mooie uitstraling kan geven aan je tuinmeubelen. Je kunt deze verkleuring van je teak tuinmeubelen ook versnellen met een speciale greywash die je op het hout kunt aanbrengen. Mocht je dat echter juist niet aantrekkelijk vinden, dan kan je het teak ook behandelen met speciale teakolie, waarmee de grijze verkleuring juist wordt tegengegaan. Hierdoor behoudt het teak langer zijn natuurlijke bruine kleur.
Bovendien is teak een van de weinige hardhoutsoorten die in combinatie met metaal geen roest of corrosie veroorzaakt. Je ziet dan ook vaak tuintafels of stoelframes van metaal in combinatie met een tafelblad of stoelzitting en leuning van teakhout.

Koloniaal teak: goedkoper alternatief

Tegenwoordig wordt door de hoge vraag teak gekweekt in plantages op alle continenten, met name in Afrika en Midden- en Zuid-Amerika, waardoor het aanbod aanzienlijk is toegenomen. Hierdoor is het dan ook mogelijk om goedkope teak tuinmeubelen te krijgen. Goedkoper teakhout is afkomstig van plantages in plaats vanuit de tropische regenwouden van Zuidoost-Azië, waardoor de kwaliteit anders is. Voor goedkope teak tuinmeubelen wordt veelal zogenaamd koloniaal teak gebruikt, dat wil zeggen teak dat afkomstig is van jonge bomen in plantages. Deze bomen worden vaak al vanaf zo’n 25 jaar oud gekapt. Aangezien teakbomen in de eerste 25 jaar een stuk sneller en grilliger groeien dan in de jaren daarna, zul je in dit hout veel bredere jaarringen zien (meer ruimte tussen de ringen) en meer noesten van takken. Het hout is ook een stuk zachter dan hoogwaardig teak, waarvan de bomen 80 tot 90 jaar groeien voordat ze worden gekapt.

Gerecycled teak

Teak kan bij goed onderhoud zeker twintig jaar of langer mee. Veel teakhout wordt door consumenten echter al afgedaan als versleten, voordat het eigenlijk echt op is. Mensen leggen bijvoorbeeld een steiger of vlonder aan in de tuin van teakhout, en besluiten na een paar jaar dat de planken er toch niet zo mooi meer uit zien en gooien het hout er weer uit. Veel ‘afgedankt’ teak van bijvoorbeeld leegstaande woningen en ook bijvoorbeeld uit de scheepvaart, kan echter prima opnieuw worden gebruikt, bijvoorbeeld voor de productie van tuinmeubelen. Bij tuinmeubelen geproduceerd van hergebruikte teak kan de prijs dan ook een stuk lager worden gehouden, aangezien er geen kostbaar nieuw materiaal hoeft te worden ingevoerd.

Onderhoud van teakhout

Teakhout heeft van nature een hoog oliegehalte, wat het hout beschermt tegen de verschillende weersinvloeden in ons klimaat. Je hoeft teak tuinmeubelen dan ook niet te behandelen of te lakken. Het hout is voldoende beschermd door zijn eigen olie, maar zal wel door inwerking van het weer naar verloop van tijd verkleuren naar zilvergrijs, wat heel mooi kan zijn. Voor het geval je dit niet aantrekkelijk vindt zul je teak tuinmeubilair met een speciale olie dienen te behandelen om deze verkleuring tegen te gaan. Hierdoor behoudt het hout langer zijn natuurlijke bruine kleur.


Om het schoon te houden zijn er speciale teakreinigers in de handel, maar over het algemeen kun je het hout ook gewoon met een doekje met lauw water of een sopje van een milde reiniger afnemen. Eventueel kun je daarbij een zachte borstel gebruiken om het vuil weg te vegen. Gebruik geen agressieve reinigingsmiddelen of hogedrukspuiten, aangezien deze het hout kunnen beschadigen.


Teak is een zeer degelijke en duurzame houtsoort en kan lang meegaan. Een teakhouten tuinmeubel kan wel 25 jaar of langer meegaan. Door het hoge oliegehalte kan het niet snel uitdrogen. Het wordt daarom ook veelvuldig gebruikt in de scheepvaart en voor tuinmeubilair. Om het te kunnen verlijmen dient het wel eerst ontvet te worden.

Niet goed? Geld terug!

Ondanks het hoogwaardige karakter van teakhout, kun je dus teak tuinmeubelen online aanschaffen tegen een gunstige prijs, maar om deze tegen een dergelijke lage prijs te kunnen aanbieden zullen fabrikanten en winkeliers ergens in de keten op kosten moeten besparen en vaak zal dit op de kwaliteit van het materiaal zijn dan wel op de afwerking van de meubelen zijn. Let dan ook goed op de prijs-kwaliteitsverhouding van het hout en de afwerking en houd er rekening mee dat goedkope teak tuinmeubelen mogelijk niet zo lang zullen meegaan als de teak tuinmeubelen gemaakt van hoogwaardig en tropisch teakhout, die tegen een veel hogere prijs worden aangeboden.


Veel webwinkels bieden een wettelijk verplichte niet-goed-geld-terug garantie aan. Zeker op een grote online aanschaf als tuinmeubilair is het dan van belang om je geleverde teak tuinmeubelen zo precies mogelijk te controleren bij levering, zodat je waar voor je geld krijgt.

Laat een reactie achter

* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd

* Verplichte velden

Vergelijk producten Verwijder alle producten

You can compare a maximum of 3 products

Hide compare box
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »