{!!% include 'snippets/cta.rain' %!!}

Terug

Tips voor het inrichten van een kleine tuin

  • Door Roos
  • Wednesday 25 / 08 / 2021 0
Tips voor het inrichten van een kleine tuin

De kans is zeer groot dat je vroeger altijd van een grote tuin hebt gedroomd. Desondanks is de kans nu ook groot dat je over niet zo’n grote tuin de beschikking hebt. In Nederland zijn namelijk heel veel kleine tuinen te vinden. Maar dat betekent natuurlijk ook niet dat tuinieren geen optie meer is. Het tegenovergestelde is zelfs het geval. Met een slim idee is het mogelijk om van elke kleine tuin iets moois en eigen te maken. Het inrichten van een kleine tuin is zelfs een hele leuke klus. Hier worden een aantal tips gegeven voor het inrichten van een kleine tuin.

Soorten kleine tuin

Een kleine tuin is natuurlijk ook nog een relatief begrip. Voor de ene is een kleine tuin nog een redelijke tuin en andersom. Daarom worden de soorten kleine tuin allereerst in drie groepen verdeeld.
Allereerst de categorie ‘balkon’. Veel appartementen hebben de beschikking over een balkon. Dit is vaak een kleine stenen buitenruimte. Op het eerste gezicht zal je denken dat dit niet echt de ruimte biedt voor tuinieren. Toch biedt een balkon veel verschillende mogelijkheden om er absoluut een klein tuintje van te maken. Een balkon biedt ook wat voordelen in vergelijking met een tuin bij een huis. Op een balkon heb je namelijk minder last van ongedierte.
Een andere kleine tuin soort is de voortuin. In Nederland zijn er maar weinig huizen die over een grote voortuin beschikken. De meeste voortuinen zijn klein. Maar ook in een kleine voortuin is er altijd wel ruimte voor een gezellig zitplekje of groene beplanting. Als je de voortuin als een kleine tuin beschouwd dan geef je jezelf extra ruimte om te genieten van het buitenleven, omdat dit (Waarschijnlijk) ook in de achtertuin mogelijk is.
Tot slot is er dan nog een kleine achtertuin. Vooral in de Randstad hebben de huizen vaak een kleine achtertuin. Gekscherend wordt zo’n wel eens aangeduid als een tuin op postzegelformaat. Maar ondanks dat een achtertuin klein is, biedt dit alsnog heel veel mogelijkheden om het gezellig te maken en als een tuin te laten aanvoelen. Hierbij is het wel van belang dat er op een creatieve manier naar de inrichting van de tuin wordt gekeken.

Functies van de kleine tuin

Iedere tuin kan zo zijn eigen functie hebben. Dit is dus ook het geval bij een kleine tuin. Het is afhankelijk van jezelf wat je met je tuin wil doen. De ene persoon zal genieten van een mooi aangelegde tuin met heel veel groene beplanting. Dit is dan een echte kijktuin. Je hoeft hier dus alleen een bankje neer te zetten om van je eigen tuin te kunnen genieten.
Voor een ander is dit juist niet gewenst en wil men de tuin vooral gebruiken om lekker te kunnen te tuinieren. Of zelfs om lekker zijn of haar eigen moestuin te creëren zodat er zelf groenten en fruit geoogst kan worden.
Daarnaast komt het ook vaak voor dat mensen er voor kiezen om in de tuin gewoon te chillen en te relaxen. Daarom wordt deze tuin dan ook op die manier ingericht met onder andere een loungeset. Het is niet voor niks dat een loungeset een van de meest populaire tuinmeubelen van het land is.

Inrichting van de tuin

Er zijn bij het inrichten van een kleine tuin een aantal zaken waar je rekening mee dient te houden. Hiervoor is de functie van de tuin benoemd. Het is belangrijk dat je voor jezelf als eerste de functie of meerdere functies van de tuin gaat bepalen. Daarna is het slim om na te denken of om inspiratie op te doen over de stijl waarmee je de tuin wil inrichten. Dit kan passend zijn bij jouw woonstijl maar het kan ook juist iets totaal anders zijn. Die mogelijkheid biedt het inrichten van een tuin je ook. Zodra je de functie en de stijl van de tuin bepaald hebt dan kan je je gaan richten op andere zaken zoals tuinmeubelen, tuinaccessoires en de beplanting
Laten we bij de tuinmeubelen beginnen. Eigenlijk is in werkelijk elke tuin wel een tuinmeubel te vinden. Het assortiment van de tuinmeubelen is zeer groot, waardoor het ook mogelijk is om in elke tuin wel een meubel neer te zetten. Het is wel verstandig om in een kleine tuin te kiezen voor het hoognodige en meest praktische tuinmeubel. Daar komt bij dat dit tuinmeubel natuurlijk wel bij de gekozen stijl van de tuin moet passen. Het aanbod van tuinmeubelen is gigantisch, waardoor het verstandig is om van te voren te bedenken welk formaat je in de tuin kwijt kan. Let goed op de afmetingen van het tuinmeubel en bepaal ook of dit in jouw tuin past voordat je deze daadwerkelijk gaat kopen.
Dan zijn de tuinaccessoires ook een interessante factor voor de tuin. Accessoires zijn perfect om een kleine tuin mee aan te kleden, meer persoonlijkheid te geven en te laten aansluiten op de gewenste stijl. De accessoires hebben namelijk een grote invloed op de sfeer van de tuin. Wanneer je een stoere en industriële look wil creëren in de tuin dan kan je bijvoorbeeld kiezen voor verschillende accessoires van het materiaal metaal. Maar als je juist een beetje bohemian stijl wil creëren in de tuin dan kan je ook kiezen voor allerlei kleurrijke accessoires. Het is dus volledig afhankelijk van jouw persoonlijke voorkeur en smaak.
Tot slot heb je dan ook nog de beplanting. Je zal het vast niet denken maar juist een kleine tuin biedt de ruimte voor beplanting. Het maakt dan niet eens zo zeer uit of er geen of weinig grond beschikbaar is. Men is gewenst om op de grond te tuinieren maar voor een kleine tuin is juist verticaal tuinieren ideaal. Er zijn bijvoorbeeld verschillende wandsystemen verkrijgbaar die je bij het verticaal tuinieren kan helpen. Naast de wandsystemen kan je natuurlijk ook tuinieren in potten. Een pot kan je gemakkelijk kwijt in een hoekje van de tuin bijvoorbeeld. Om het hele jaar zeker te zijn van kleur in de tuin kan je het beste eenjarige- en vaste planten met elkaar combineren. Hierbij ook rekening houdend met beplanting die wintergroen en –hard is.

Accessoires voor in de kleine tuin

Om je een beetje te helpen bij het kiezen van accessoires in de tuin wordt er een helpende hand gegeven. Zo kan je je tuin bijvoorbeeld gezellig maken of meer sfeer aanbrengen door gebruik te maken van tuinverlichting. Verlichting in de tuin heeft natuurlijk ook een praktische reden omdat je door middel van de verlichting de weg in de tuin kan vinden. Daarnaast biedt tuinverlichting ook juist de mogelijkheid om meer sfeer in de tuin aan te brengen. In de huidige tijd is er overal enorm veel buitenverlichting te vinden. Hierin kan je onderscheid maken tussen bijvoorbeeld lantaarnpaaltjes, lichtsnoeren, kaarsen of wandlampen. Als je voor tuinverlichting gaat dan is het verstandig om vooraf even kennis op te doen van de manier waarop de lampen kunnen branden. Zo heb je solar verlichting, zonne-energie en gewone elektriciteit.
Daarnaast kan je de tuin ook inrichten door gebruik te maken van een kleine barbecue. Mensen die van barbecueën houden, zullen zeggen dat er in iedere tuin wel plek is voor een barbecue. Maar tegenwoordig zijn de barbecues ook in allerlei verschillende maten te verkrijgen. Hierdoor is het mogelijk om een kleine barbecue voor jouw kleine tuin te vinden. Er zijn zelfs barbecues die je aan de balkonrand kan hangen, zodat je op het balkon geen ruimte kwijt bent aan een barbecue.
Verder kan je een tuin leuk inrichten door gebruik te maken van bloempotten. In elke tuin is er echt wel een plekje voor een bloempot. Bloempotten zijn tegenwoordig ook in allerlei verschillende afmetingen te verkrijgen. Ook voor een balkon zijn er weer speciale soort bloempotten ontworpen. Zo bestaan er balkonbakken die je aan de rand van het balkon kan ophangen. Dit neemt op het balkon zelf ook geen ruimte in beslag maar brengt wel veel sfeer met zich mee. Een andere optie is om voor kleinere bloempotjes te kiezen die je op tafel kan zetten. Maar je kan natuurlijk, in het teken van verticaal tuinieren, ook kiezen voor bloempotten die aan de muur hangen.
Tot slot is in een tuin altijd sfeer aan te brengen door gebruik te maken van een vuurkorf of een buitenkachel. In Nederland blijft het weer altijd onvoorspelbaar dus na een heerlijke zomerse, warme dag kan het ’s avonds altijd snel afkoelen. Door middel van een vuurkorf of een buitenkachel is het dan wel mogelijk om nog lekker buiten te kunnen blijven zitten. Wat betreft voorkorven heb je tegenwoordig de keuze uit houten fakkels die voor nog meer warmte kunnen zorgen. Op het gebied van een buitenkachel kan je kiezen voor verschillende terrasverwarmers of heaters. Een nadeel hiervan is wel dat deze vaak toch iets groter uitvallen, waardoor ze niet voor elke kleine tuin geschikt zijn. Voordat je een terrasverwarmer of een heater gaat aanschaffen, is het dus verstandig om te weten welke ruimte jij in je tuin eventueel beschikbaar hebt voor zo’n apparaat.

Vergelijk producten Verwijder alle producten

You can compare a maximum of 3 products

Hide compare box
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »