{!!% include 'snippets/cta.rain' %!!}
0
0

Door Roos, 31 mei 2023

Top 10 Tips voor een Prachtige Tuin: Een Gids voor Tuinieren Succes

Tuinieren, het is je hobby of juist helemaal niet. Maar een ding is zeker als je van tuinieren houdt dan kun je er natuurlijk wel vanuit gaan dat dit ook een schitterende tuin oplevert en dat is precies waar het in deze blog om draait. We hebben natuurlijk allemaal de wens voor een prachtige tuin vol schitterende bloemen en planten die heerlijk geuren en de meest prachtige kleuren bezitten.

Een tuin die vooral ook heel gezond is, waarbij de bloemen en planten ook daadwerkelijk de mogelijkheid krijgen om goed te kunnen groeien en bloeien! En dat is dan ook zeer belangrijk en waar het eigenlijk allemaal om draait! Genoeg redenen dus om het tuinieren te omarmen of je nu een groot fan bent en er je hobby van gemaakt hebt of niet!

Maar hoe pak je dat nu eigenlijk precies aan als je er nog niet zoveel ervaring mee hebt en als je dus eigenlijk ook niet zo goed weet waar je moet gaan beginnen? Dat is iets wat wij je dan ook graag in de volgende blog uit willen leggen! Lees je met ons mee?

Het hele plaatje moet kloppen

Als je wil gaan voor dat geweldige eindresultaat waarbij je dus heerlijk kan genieten van een werkelijk waar schitterende tuin dan is er eigenlijk maar een ding het meest belangrijk en dat is dat het hele plaatje klopt. Er zijn dan ook verschillende onderdelen van je tuin waar je voldoende aandacht aan besteden moet en deze passen als een puzzel in elkaar en hebben dan ook allemaal de juiste aandacht nodig. Alleen als je al deze onderdelen goed aanpakt kun jij zorgen voor een tuin waarbij alles klopt en werkt naar behoren.

Dit begint bijvoorbeeld al met de keuze voor de juiste soorten planten in je tuin maar ook de keuze voor waar je deze een plekje geeft speelt een rol en ga zo maar door. Uiteindelijk kun jij zo dus wel een schitterend totaal plaatje realiseren waar je iedere dag weer opnieuw van genieten kan!

Kies de juiste planten voor bij jou in de tuin

Om te beginnen is de keuze voor de planten in je tuin een hele belangrijke keuze, je wil dan ook graag de juiste beplanting kiezen zodat je hier optimaal van kan genieten en je voordeel mee kan doen. Dit begint ermee dat je goed kijkt naar welke planten het goed doen bij jou in de regio. Dit heeft vooral te maken met de bodem die je in je tuin hebt! Als je goed onderzoekt welke planten het goed doen in je regio en dus goed passen bij de bodem en het klimaat dan heb je al een voorsprong.

Vervolgens kun je er dan ook voor kiezen dat je juist deze planten een plekje gaat geven in je tuin. Daarnaast is het vooral ook van belang om ervoor te zorgen dat je goed kijkt naar welke planten en bloemen er goed bij elkaar passen zodat je er een mooi plaatje van maakt, het oog wil natuurlijk ook wat. En ook het formaat van de planten doet ertoe. Je wil namelijk wel dat dit allemaal goed past en dat grotere planten kleinere niet gaan verdringen of hun zonlicht weg gaan nemen! Ook dit is dus iets om even goed rekening mee te houden.

Let goed op regelmatig onderhoud

En dan moeten de planten in je tuin natuurlijk ook nog goed onderhouden worden. Denk dan bijvoorbeeld aan het regelmatig snoeien van de planten, wieden en bemesten van de aarde. Dit is een heel groot onderdeel van het behoudt van je tuin en dus ook voor het totale plaatje. Als jij graag een schitterende tuin wil hebben die prachtig oogt dan begint dit allemaal met een gezonde tuin. En daar zijn dus zeker weten een aantal stappen voor te nemen die uiteindelijk wel zorgen voor een heel fijn resultaat.

Zeker het groeien van planten is erg van belang en dat kunnen de planten dan ook het beste doen als ze regelmatig onderhouden worden en als bijvoorbeeld het snoeiwerk op orde is. Dit geeft de planten dan ook weer basis om gezond verder te groeien en dat is precies wat je graag wil bereiken natuurlijk!

Geef je planten voldoende water

Een ander heel belangrijk punt voor een prachtige maar dus ook zeker gezonde tuin is het voldoende water geven van de planten. Dit is eigenlijk onmisbaar en de basis voor het behoudt van je tuin. Zorg er dan ook voor dat de planten voldoende water krijgen en dan ook vooral tijdens de drogere periodes. Water geef je dan ook op de juiste momenten van de dag en in de juiste hoeveelheden. Dit is cruciaal voor een prachtige tuin!

Je kunt er voor kiezen om zelf je planten regelmatig water te geven maar ook kan het handig zijn om een systeem aan te leggen dat dit steeds voor je doet. Zo krijgen ze op gezette tijden steeds water en kun je er dus vanuit gaan dat de grond goed vochtig blijft. Op die manier zie je dan ook dat je beplanting hier enorm van profiteert.

Let er overigens wel op dat je niet teveel water gebruikt, als planten namelijk met hun wortels langere tijd in het water staan kunnen deze wortels gaan rotten en schimmelen en dat is schadelijk voor je planten en wil je dus liever voorkomen. Kijk dan ook vooral naar hoe je dit het beste aan kunt pakken en zorg er dan ook voor dat je planten voldoende water krijgen zonder dat dit teveel gaat worden.

Maak de keuze voor het gebruik van mulch in de tuin

Sommige mensen zijn er bekend mee en anderen nog niet. We hebben het dan over mulch. Dit is een substantie die je in de tuin kan gebruiken waar het een aantal fijne functies heeft. Ten eerste helpt het bij het vasthouden van vocht in de bodem. Een heel belangrijk punt natuurlijk, maar daarnaast onderdrukt het dus ook de onkruidgroei en zorgt het voor een gezonde bodemstructuur. Gebruik dan ook organische mulch zoals houtsnippers en bladeren of stro om je tuin te beschermen en te voeden!

Op die manier zorg je dan ook heel erg goed voor de bodem van je tuin maar dus ook meteen voor de planten. Want deze kunnen op deze wijze dan ook meteen veel beter groeien en krijgen alle voedingsstoffen die ze nodig hebben en dat doet natuurlijk heel erg veel goed!

Kies voor diverse soorten beplanting

Als je graag een mooi beeld in je tuin wil realiseren dan kan het vooral ook handig zijn om een verscheidenheid aan bloemen, struiken en bomen te kiezen om zo dus een heel divers plaatje te maken. Als je namelijk kiest voor veel verschillende soorten bloemen en planten dan ziet het er al snel heel speels uit in je tuin en dat is natuurlijk wel heel erg leuk en fijn.

Daarnaast zorgen verschillende soorten beplanting ook voor veel biodiversiteit in de tuin en dat is natuurlijk ook wel echt een feestje. Zo zie je dus dat er meer verschillende soorten insecten op de planten afkomen maar ook dat je veel soorten vogels ziet al met al zorgt dit dus voor een levendig ecosysteem in de tuin! En dat is natuurlijk een echt feestje!

Genoeg redenen dus om voor verschillende soorten beplanting te kiezen en er hiermee voor te zorgen dat jij optimaal van een prachtig beeld in je tuin genieten kan!

Gebruik enkel biologische en natuurlijke bestrijdingsmiddelen

Het liefste gebruik je ze natuurlijk helemaal niet in je tuin maar er zijn momenten dat je niet zonder kan en dat je ze helaas toch echt nodig hebt. We hebben het dan over de bestrijdingsmiddelen. Soms heb je bepaalde plagen in je tuin die toch echt bestreden moeten worden voor het behoudt van je bloemen en planten, en dan kun je toch echt maar een ding doen en dat is gebruik maken van bestrijdingsmiddelen ook al doe je dat waarschijnlijk dus veel liever niet.

Gelukkig zijn er dan ook alternatieven voor de chemische middelen die je vaak als eerste ziet verschijnen en kun je dus ook prima uit de voeten met biologische en natuurlijke middelen dit heeft dan ook veel fijne voordelen!

Deze middelen zijn dan ook niet schadelijk voor mens en dier en kunnen dus ook zonder problemen in de tuin gebruikt worden. Daarnaast werken ze dus ook prima tegen plagen en ziekten en doen ze dus wel echt hun werk, alles bij elkaar kan dit dus een prima alternatief vormen voor het gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen genoeg redenen dus om hiermee aan de slag te gaan!

Let goed op de verschillende seizoenen

De seizoenen hebben een hele grote invloed op het beeld van onze tuinen. In ieder seizoen staan er weer andere bloemen en planten in bloei en als je hier dus goed rekening mee houdt bij de inrichting van je tuin kun je er dus voor zorgen dat er altijd wel iets in bloei staat.

Kies dan ook voor bloemen en planten die allemaal op verschillende momenten bloeien en dus in verschillende seizoenen. Op die manier zie je dan ook dat je altijd wel kan genieten van veel kleur en geur in je tuin en dat je hier dus ook je voordeel mee kunt doen!

Uiteindelijk verzorgt dit dus een schitterend plaatje in je tuin en laat dat nu precies ook zijn waar we met zijn allen naar op zoek zijn!

Zorg voor relaxte zitplekken

Als je dan uiteindelijk een schitterende tuin hebt weten te realiseren dan wil je er natuurlijk wel optimaal van genieten en veel tijd in doorbrengen en gelukkig kan ook dat weer makkelijk geregeld worden, het is daarbij vooral belangrijk dat je ervoor zorgt dat je een paar hele fijne zitplekken hebt in de tuin zodat je lekker kan relaxen.

Denk bijvoorbeeld aan een fijn tuinbankje of wat stoelen zodat je heerlijk van het uitzicht op je schitterende tuin kan genieten en ontspannen kan in de groene oase. Dat is natuurlijk wel heel erg fijn en het beste resultaat van al je harde werken! Ga hier dan fijn mee aan de slag zodat je optimaal genieten kan!

Zorg voor goede tuinverlichting

En niet enkel maar op de dag maar ook in de avond wil je natuurlijk het liefste nog lekker lang genieten van je tuin en ook dat kan gelukkig! Maar dan moet je natuurlijk wel voor de juiste tuinverlichting zorgen! Op deze manier kun je namelijk ook in de avond nog lekker in je tuin gaan zitten en heerlijk genieten.

Tuinverlichting kan dan ook een werkelijk waar magische sfeer in je tuin realiseren maar daarnaast ook functioneel zijn! Het is dan ook zeker weten een stuk veiliger in je tuin als je ervoor zorgt dat je de weg in het donker goed kan vinden en nergens over struikelt.

Maak dan ook de keuze voor zachte en warme verlichting zodat je hier optimaal je voordeel mee kan doen!

Een prachtige tuin vol bloeiende beplanting

Als jij graag wil genieten van een schitterende tuin dan zijn er dus een aantal stappen om te nemen maar als je dit goed doet dan kan het grote genieten al snel beginnen. Het is dan ook zeker weten heerlijk om een prachtige tuin te hebben waar alles vol uit in groei en bloei staat en waar jij dus je voordeel mee kan doen! Op die manier zorg je er dan ook voor dat het hele plaatje klopt en dat jij vooral genieten kan!

Een handige tip is om vooral met de seizoenen mee te werken en om er op die manier dan ook voor te zorgen dat alles klopt en dat alles goed kan groeien en bloeien. Daarnaast wil je natuurlijk ook dat je tuin de juiste verzorging en het juiste onderhoud krijgt. Als je hier dus ook zorg voor draagt kan dat zeker weten een groot verschil maken! Alles bij elkaar dus meer dan voldoende redenen om lekker aan de slag te gaan en te zorgen voor een prachtige tuin vol schitterende en vooral bloeiende bloemen en planten die goed verzorgd en onderhouden zijn en in ieder seizoen weer iets moois laten zien! Wat een beetje tuinieren je op deze wijze al niet brengen kan!