{!!% include 'snippets/cta.rain' %!!}
0
0

12 januari 2021

Tuin ideeën voor een appartement

Een tuin is een groot goed. Veel mensen staan er niet bij stil als ze een huis met een tuin kopen en waarderen de tuin niet of onderhouden de tuin onvoldoende en laten hem vervolgens verwaarlozen.

Bedenk dan dat je in je handen mag wrijven dat je een eigen stukje grond bij je huis hebt waar je iets moois van kunt maken, want niet iedereen heeft dat geluk bij zijn woning.

Als je in een appartement woont is de ruimte voor een tuin meestal beperkt. De meeste appartementen beschikken over een balkon, maar meestal geen eigen tuin op de begane grond. Als je een groot meer kamerappartement hebt, kan het balkon nog van aanzienlijke omvang zijn, maar blijft het vaak toch een stuk kleiner dan de gemiddelde gelijkvloerse tuin. Daarnaast kun je je balkon niet volstrooien met aarde en er allerlei planten gaan neerzetten. Toch kun je met een balkon nog aardig uit de voeten om er een mooie en gezellige tuin op te creëren ondanks de beperkingen die je hebt qua ruimte en omstandigheden.

Ook als de ruimte beperkt is en je er toch een gezellige plek van wilt maken, waar je ’s zomers comfortabel buiten kunt zitten, kun je zelfs op een beperkte oppervlakte van een balkon toch de indruk wekken dat je in een tuin zit.

In dit artikel kijken we naar tuin ideeën voor een appartement. Wat zijn nu mogelijke invullingen van een tuin op de kleine ruimte die je tot je beschikking hebt op een balkon? Hoe kun je er toch een volwaardige tuin en terras van maken, waarin je je comfortabel en praktisch kunt ontspannen?

Wat voor planten kun je het beste gebruiken op een balkon en welke kun je beter vermijden? En wat voor tuinsets kun je het beste kiezen voor op een balkon?

De verticale tuin

Aangezien de ruimte op een balkon beperkt is zal je met een horizontale opstelling slechts een beperkt aantal planten kunnen uitstallen als je ook tevens een tuinsetje op je balkon wilt kunnen zetten en er eventueel ook je wasgoed wilt kunnen drogen.

Een goede oplossing is dan ook een populair tuinelement wat in tuinen van verschillend formaat wordt gebruikt, namelijk de verticale tuin. De verticale tuin bestaat uit een of meerdere hangende elementen met daarop zakjes of bakjes waarin je planten kunt zetten. Het is dus eigenlijk een soort van raster van kleine plantenpotjes dat je bijvoorbeeld aan de muur kunt hangen, maar ook aan de reling van je balkon. Zo kun je zelfs op een relatief klein oppervlak een groot aantal planten kwijt en creëer je echt een muur van groen. Zodra de planten zijn volgroeid geeft het dan ook een mooi natuurlijk effect, aangezien de verschillende vakjes dan minder zichtbaar zijn en de planten steeds meer samensmelten tot één groene wand.

Verticale tuinen zijn in verschillende formaten verkrijgbaar, dus je kunt een gepaste afmeting aanschaffen voor jouw balkon.

Hangplanten

Net als de verticale tuin zorgen ook hangplanten voor meer groen op je balkon en kunnen ze je ook meer privacy bieden. Zit je erg te kijk op je balkonterras? Hang dan een aantal mooie lange planten aan het plafond voor een natuurlijke beschutting. Zo wordt je terras nog intiemer en knusser.

Je kunt ze ook aan de reling van je balkon hangen, zodat ze aan de binnenkant naar beneden hangen en de spijlen van je balkon na verloop van tijd kunnen bedekken, zodat je een mooie groene wand krijgt.

Klimplanten

Klimplanten zijn eveneens een ideale soort plant voor op een balkon, aangezien je hier een saaie kale betonnen of bakstenen muur mee kunt omtoveren in een mooie groene wand. Ook voor privacy kun je klimplanten gebruiken om een natuurlijke afscherming te maken, die bovendien voor wat verkoeling kan zorgen terwijl er nog wel voldoende zonlicht doorheen kan vallen om op je terras van de zon te kunnen genieten. Er zijn vele creatieve manieren op internet te vinden van balkonbewoners en hun klimplanten. Denk bijvoorbeeld aan een oud wasrek, waarvan je de delen hergebruikt voor klimplanten.

Balkonmoestuintje

Daarnaast kun je op een balkon heel goed bepaalde kruiden als bieslook, peterselie, munt en dille groeien, die ook nog eens een aangename geur verspreiden en bovendien praktisch zijn voor gebruik in de keuken. Ook kun je een kleine moestuin op je balkon creëren met bijvoorbeeld cherry tomaatjes, wortels, paprika, rode pepers of aardbeien.

Bistrosets voor op je balkon

Tuinmeubelen zijn verkrijgbaar voor elk soort tuin. Of je nu een kleine tuin hebt of een grote tuin, voor iedere afmeting zijn passende losse tuinmeubelen of complete tuinsets of loungesets te vinden. Ook als je in een appartement of flat woont en alleen de beschikking hebt over een balkon, zijn er bijpassende tuinmeubelen verkrijgbaar die je voor op jouw balkon kunt aanschaffen.

Met de beperkte ruimte die je tot je beschikking hebt op een balkon zijn er vele creatieve ontwerpen tuinmeubelen, waarmee je optimaal gebruik kunt maken van de ruimte die je hebt en waarop je toch comfortabel kunt zitten.

Een balkon met een woonfunctie moet volgens het Bouwbesluit in Nederland een vloeroppervlakte van ten minste 4m2 hebben en een breedte van ten minste 1,5 m. Aangezien je deze ruimte optimaal wilt gebruiken voor het drogen van je wasgoed, voor je tuintje of potplanten en tevens een terras waarop je aangenaam kunt zitten, zal je de ruimte zo goed mogelijk dienen in te delen afhankelijk van jouw voorkeuren om alles een plaats te kunnen geven.

Als je slechts een klein balkon hebt, zal je mogelijk geen complete tuinset neer kunnen zetten. Er zijn echter ook kleine tuinsets die wel zullen passen, zoals een bistroset. Een bistroset is gebaseerd op de romantische terrastafeltjes zoals je die misschien wel herkent uit de Parijse café’s, waar stelletjes vaak romantisch samen aan een klein tafeltje genieten van de Franse keuken of een gezellig glas Franse wijn. Deze kleine tuinsetjes bestaan oorspronkelijk uit een metalen of houten ronde tafeltje met twee stoelen. Je ziet ze ook vaak in gietijzer met een rijkelijk versierd mozaïekmotief of bloemenmotief, maar tegenwoordig zijn er ook veel moderne ontwerpen, inclusief van kunststof.

Klapstoelen

Voor hele kleine balkons waarop je geen complete tuinset kwijt kunt naast de andere spullen die je er neer wilt zetten, zijn er klapstoelen of klapbankjes verkrijgbaar die je aan de muur kunt bevestigen en in en uit kunt klappen wanneer je deze wilt gebruiken. Je hebt hiervoor wel een dragende muur nodig, waaraan je deze kunt ophangen.

Als je geen mogelijkheid hebt om een klapstoel of bankje aan de muur te bevestigen, dan kun je ook een draaghaak bevestigen voor een normale losse inklapbare stoel, zodat je deze aan de muur kunt ophangen wanneer je er niet op zit. Hiermee spaar je eveneens ruimte uit en kijk je niet tegen de lege stoelen aan wanneer je binnen zit.

Balkontafels

Tegenwoordig zijn er ook eenvoudige balkontafels te verkrijgen, die je aan de reling van je balkon kunt hangen. Hierdoor nemen ze eveneens geen vloeroppervlak in op je balkon en heb je toch de ruimte om een laptop neer te zetten als je buiten op je balkon wilt werken of om wat drinkglazen op te zetten als je buiten van een verkoelend drankje geniet.

Comfortabele hangstoel

Met een hangstoel creëer je een comfortabele zitplek, waarop je heerlijk kunt bungelen, zonder dat je hier vloerruimte van je balkon voor hoeft in te nemen. Een hangstoel kan aan een draagbalk of verankering in het plafond worden bevestigd of aan een meegeleverde standaard. Houd bij gebruik op een balkon wel extra rekening met de veiligheid van een hangende stoel die kan schommelen, en hang deze niet te hoog boven de vloer op.

Loungebank op je balkon

Natuurlijk is een loungeset erg fijn om te hebben en gelukkig zijn er ook loungebanken verkrijgbaar die je zelfs op een klein terras of balkon bij je appartement kunt neerzetten, zodat ook jij buiten kunt genieten van comfort en ontspanning in je eigen tuin. Aangezien een hoekbank meestal vrij veel ruimte in neemt zal een rechte loungebank beter passen op een balkon. Eventueel in combinatie met een klein inklapbaar tafeltje kun je toch praktisch gebruikmaken van jouw eigen set. Er zijn tafeltjes die je aan de balkonreling kunt vastklikken en kunt wegklappen wanneer je ze niet gebruikt. Ook zijn er loungebanken die een klein tafeltje aan de zijkant van de bank hebben ingebouwd, waarop je bijvoorbeeld je drinkglazen kunt neerzetten.

Een populair alternatief voor een loungebank is om zelf van houten pallets en kussens een loungebank te maken. Hiermee heb je een kleiner, maar degelijk alternatief dat bovendien weerbestendig is en goed buiten kan blijven liggen. Bovendien kun je de pallets eenvoudig aan de kant zetten wanneer je ze niet gebruikt en kun je ze ook gebruiken om er potplanten op te zetten gedurende de winter.

Vloerkleed

Het voordeel van een balkontuin kan zijn dat je buiten droog zit. Daarmee kun je tuinmeubilair en accessoires vaak zonder problemen laten staan. Er zijn verschillende accessoires waar je aan kunt denken om je balkontuin nog aantrekkelijker te maken.

Een vloerkleed voor in de tuin is een van de nieuwste trends. Aangezien de tuin steeds meer een weerspiegeling wordt van het interieur, kun je ook bij een balkontuin overwegen om een vloerkleed buiten te leggen. Er zijn overigens speciale tuinkleden die zonder problemen nat kunnen worden, dus mocht er af en toe toch een buitje op inregenen dan is dat geen probleem.

Wat je ook veel ziet bij balkontuinen is kunstgras. Je kunt immers geen echt gazon aanleggen op je balkon, dus is kunstgras een goed alternatief. Daarmee ziet je tuin er gelijk een heel stuk groener uit. Bovendien loopt het een stuk lekkerder op blote voeten dan een kale betonnen vloer.

Sfeerverlichting

Natuurlijk zal je met name op zwoele zomeravonden ook nog wel eens na zonsondergang lekker op je balkon willen kunnen zitten. De standaard balkonverlichting is vaak een felle witte lamp die nou niet bepaald bijdraagt aan een gezellige en intieme sfeer. Het is dan ook goed om te kijken naar sfeerverlichting waarmee je jouw kleine balkontuin een extra dimensie geeft. Denk nou niet gelijk aan gekleurde lampjes, maar een lichtsnoer of sfeervolle LED-spotjes kunnen een heel verschil maken in het verlichten van jouw balkontuin in plaats van die felle en saaie TL-balk of buitenlamp.

Er zijn dan ook vele soorten sfeerverlichting verkrijgbaar voor het creëren van een intieme, knusse of gezellige sfeer, van losse lantaarns die je op de grond of op je tuintafel kunt neerzetten, tot LED-lichtslingers die je aan het plafond kunt draperen.

Schilderij op de wand

In plaats van je wanden vol te hangen met klimplanten kun je ook een mooi buitenschilderij ophangen. Deze zijn eveneens verkrijgbaar met ingebouwde LED-lampjes, waardoor er een speciaal sprookjesachtig effect kan ontstaan. Er zijn vele prints verkrijgbaar, waarmee je een schilderij of foto kunt uitzoeken die goed bij jouw inrichting past.

Vergroot je balkon met een spiegel

Als je balkontuin vrij klein is, dan kun je deze optisch ook vergroten door een mooie grote spiegel aan de muur te hangen. Er zijn zelfs ontwerpen, waarmee je de spiegel er kan laten uitzien als een venster, waardoor je balkon opeens een stuk groter lijkt dan het is. Door het spiegelende effect lijkt het namelijk echt een raam te zijn in de muur van jouw balkon, wat een bijzonder ruimtelijk effect geeft.