{!!% include 'snippets/cta.rain' %!!}

Terug

Het zijn de herfstweken bij AVH - Deze week 5% extra korting bij besteding vanaf €500,- - 10% extra korting bij besteding vanaf €2500,- - Voer de kortingscode in!

Tuininspiratie voor je tuin

  • Door Caitlin
  • Thursday 24 / 09 / 2020 0
Tuininspiratie voor je tuin

Met de lente weer in volle gang, willen we allemaal graag zoveel mogelijk genieten van de zonnige tijd. Na weken van triest en regenachtig weer, kijken we allemaal met smart uit naar de langere dagen met meer zonneschijn en aangenamere temperaturen, waarop we er weer op uit kunnen gaan. Dit is dan ook de tijd dat we onze tuinsets en tuinmeubelen weer tevoorschijn halen en onze tuin eens flink onderhanden nemen. Heeft jouw tuin de de winter goed doorstaan of is deze toe aan een make-over? Ben je van plan die kale grasmat er nu toch maar eens uit te gooien en weer wat nieuwe planten of bloemen in je tuin te zetten?

Met de lente weer in volle gang, willen we allemaal graag zoveel mogelijk genieten van de zonnige tijd. Na weken van triest en regenachtig weer, kijken we allemaal met smart uit naar de langere dagen met meer zonneschijn en aangenamere temperaturen, waarop we er weer op uit kunnen gaan. Dit is dan ook de tijd dat we onze tuinsets en tuinmeubelen weer tevoorschijn halen en onze tuin eens flink onderhanden nemen. Heeft jouw tuin de de winter goed doorstaan of is deze toe aan een make-over? Ben je van plan die kale grasmat er nu toch maar eens uit te gooien en weer wat nieuwe planten of bloemen in je tuin te zetten?


Voor mensen die graag in de buitenlucht zijn, kan tuinieren erg ontspannend en helend werken. Frisse en gezonde buitenlucht plus wat zonlicht doen wonderen als je veel tijd binnen doorbrengt op kantoor. Zeker als je een drukke baan hebt zal er echter niet altijd genoeg tijd voor zijn om je tuin eens grondig op orde te brengen.


Iedereen zal dan ook zijn of haar eigen idee hebben van een droomtuin. Waar bij de ene persoon een tuin vol bloemenperkjes, vijvertje met kabbelend water, en een rotspartij de ideale tuin vormen, is voor de ander een tuin met alleen gras en zo min mogelijk onderhoud de ideale tuin.


Er zijn vele manieren om tuininspiratie op te doen en ideeën te vergelijken, zodat je een beter overzicht krijgt van wat er allemaal mogelijk is. Als je immers niet weet wat er allemaal verkrijgbaar is op het gebied van tuinen, dan zal je mogelijk jouw echte droomtuin mislopen! Waar kun je deze tuininspiratie allemaal opdoen?

Thematuin

Misschien wil je een tuin met een bepaald thema creëren met bijvoorbeeld een visvijver en een bloementuin ernaast, een vlindertuin of een moestuin waarin je jouw eigen groenten zult kweken. Er zijn talloze mogelijkheden voorhanden en voor iedereen is zijn of haar droomtuin of ideale tuin uiteindelijk een heel persoonlijke keuze. Als je een thema hebt gekozen, kun je al wat gerichter zoeken naar mogelijkheden om deze in te vullen.

Bezoek een tuincentrum

Als je aan tuinen denkt zal je waarschijnlijk als eerste aan een tuincentrum denken bij jou in de buurt, en dit is ook de meest logische plek om als eerste tuininspiratie op te doen. Nederland heeft een ruime selectie aan tuincentra van onder meer de grote ketens als Intratuin, Groenrijk of Boerenbond, die vestigingen over geheel Nederland hebben. Daarnaast zijn er vele regionale tuincentra verspreid over het land te vinden. Aangezien de tuincentra zich met name richten op het verkopen van bloemen, planten en bomen, kun je hier mooie opstellingen zien van vele soorten planten en bloemen en in één oogopslag zien welke planten er goed bij elkaar zullen passen. Bovendien vindt je er vaak vele soorten tuinsets in combinatie met tuinmeubilair, zodat je goed kunt zien.


Tuincentra hebben vaak vele verschillende opstellingen aan de hand van bepaalde combinaties van planten, tuinaccessoires, bepaalde thema’s of ontwerpen rondom een specifiek soort tuinset of loungeset, dus je kunt hier goed bekijken welke combinatie jou het beste aanspreekt.


Niet voor niets zijn tuincentra vaak drukbezochte winkels, aangezien tuinen en tuininrichting onderwerpen zijn die veel mensen aanspreken, dus is dit een goed startpunt voor je tuininspiratie.

Tijdschriften over tuinen

Behalve een bezoekje aan het plaatselijke tuincentrum kun je je tuininspiratie ook opdoen uit diverse tijdschriften over tuinen, waarin je informatie vindt over alles wat met tuinen en tuineren te maken heeft. Er zijn vele tientallen tijdschriften verkrijgbaar over tuinieren en een aantal bieden tegenwoordig ook een digitaal abonnement aan. De bekendste tijdschriften over dit onderwerp zijn Groei & Bloei, Tuinen, VT Wonen, en Tuinseizoen, maar door de grote populariteit van tuinieren en tuininrichting zijn er nog vele andere tijdschriften in de boekwinkel en online te krijgen.


Door de digitalisering van veel informatie, worden meerdere tuintijdschriften inmiddels digitaal uitgegeven, waardoor je deze comfortabel op je tablet of laptop kunt bekijken voor tuininspiratie.

Talloze tuinboeken

Er zijn werkelijk duizenden boeken geschreven over tuinen en tuinieren, tuinontwerpen en tuinonderhoud. Bij de meeste boekhandels vind je vaak hele secties over tuininrichting en –ontwerp met vaak honderden titels. Elk jaar komen er vele tientallen nieuwe titels uit over alle denkbare onderwerpen die met tuinen te maken hebben.


Mocht je geen nieuwe boeken willen aanschaffen, dan kun je het altijd nog bij je plaatselijke bibliotheek proberen. Tuinen en tuinieren zijn zeer populaire onderwerpen, dus in vrijwel elke openbare bibliotheek zul je ook hier een aparte sectie aan boeken over kunnen vinden, die je veel tuininspiratie kunnen bieden. Alhoewel de boeken niet gloednieuw zijn, zul je merken dat bepaalde tuinontwerpen toch blijven terugkeren en dus nog altijd relevant zijn.

Tuinwebsites

Aangezien tuinieren en tuininrichting veel gezochte onderwerpen zijn op internetbrowsers kun je vele websites op het internet te vinden die hieraan zijn gewijd. Enkele veelbezochte websites over dit onderwerp zijn: 1. VT Wonen (https://www.vtwonen.nl/tuinieren) – Een website gebaseerd op het gelijknamige populaire magazine, onderdeel van DPG Media. Veel informatie en foto’s van tuinideeën en 2. Tuinweb (https://www.tuinweb.nl/) – Website die deel uitmaakt van Buldit, een netwerk van meer dan 100 websites voor klus-, tuin- en bouwadvies. Je vindt hierop vele artikelen over specifieke klussen in de tuin. 3. Terras & Trends (https://www.terrasentrends.nl/) – Website die het initiatief is van de Buiter Beton Groep, een bedrijf in sierbestrating, waarop je uiteraard een uitgebreide collectie aan sierbestrating kunt bestellen, maar eveneens veel tuintips en inspiratie kunt vinden. 4. Tuintuin (https://tuintuin.nl/) – Blog van professionals over de inrichting van tuinen, met veel foto’s ter inspiratie voor je tuin.

Ga tuinen kijken

Ook kun je voor tuininspiratie kasteeltuinen bezoeken. Nederland beschikt over een groot aantal kastelen met prachtige tuinen, waarvan vele open zijn gesteld voor het publiek. Je kunt hier, vaak tegen een kleine vergoeding, op je gemak rondkijken om inspiratie op te doen. Tevens zijn er verspreid over Nederland 27 botanische tuinen te vinden, die je eveneens veel ideeën.


Ook kun je openbaar toegankelijke bedrijfstuinen, zoals de tuinen bij grote kantoorpanden, restaurants of hotels eens bekijken. Deze hebben altijd een goed verzorgde tuin nodig om klanten te kunnen aantrekken, dus ze zullen regelmatig worden onderhouden en wellicht zal je hier jouw tuin inspiratie op kunnen doen voor jouw eigen tuin.


Met name de tuinen die je ziet bij de luxe hotels worden door professionele hoveniers onderhouden, en deze zien er altijd verzorgd uit. Je kunt hierin dan ook vaak bepaalde zones van een tuin zien, die je mogelijk kunt ‘kopiëren’ voor in jouw eigen tuin, zij het waarschijnlijk op kleinere schaal. Ook tuinen van wegrestaurants zoals Van Der Valk, zien er vaak mooi verzorgd uit.


Uiteraard kun je ook dichter bij huis ideeën opdoen in je eigen buurt, namelijk van tuinen in jouw directe omgeving. Wanneer je rondwandelt of door je woonwijk fietst, dan zal je soms in andere tuinen kunnen kijken en wellicht bepaalde elementen opmerken die eruit springen. Natuurlijk dien je dit op een discrete manier te doen en ga je niet bij vreemden in de tuin staan, maar bij het passeren kun je wellicht al wat ideetjes oppikken die je zelf zou kunnen gebruiken.

Tuinprogramma’s op televisie

Voordat het internet echt aan populariteit begon te winnen, was de televisie in veel huishoudens de belangrijkste bron van informatie. Het RTL4 Tv-programma ‘Eigen Huis & Tuin’, dat sinds 1990 op de Nederlandse televisie te zien was en korgeleden voor het laatst werd uitgezonden, is wel het bewijs hoe populair niet alleen de inrichting van de woning, maar ook de tuininrichting is en hoeveel mensen er dagelijks op zoek zijn naar tuininspiratie om hun eigen tuin aan te passen. Het programma wordt nog wel herhaald en de herhalingen worden nog goed bekeken. Er zijn diverse programma’s over tuininrichting voor in de plaats gekomen.


Op de buitenlandse tv-zenders zijn eveneens vele tv-programma’s over tuinieren te zien. De BBC heeft bijvoorbeeld programma’s als ‘Gardener’s World’, ‘Big dreams, small spaces’ en ‘Love your Garden’. Ook op de Belgische en Duitse zenders zijn diverse tuinprogramma’s te vinden, die ook in Nederland worden bekeken.

Sociale Media

Tegenwoordig halen veel mensen in plaats van via de televisie hun informatie online binnen. Ook op sociale media zijn de inrichting van tuinen, tuinontwerp en tuinmeubilair populaire onderwerpen van gesprek en vind je vele foto’s van voorbeeldtuinen, balkontuinen, dakterrastuinen.


Pinterest, een sociaal media netwerk voornamelijk bedoeld voor het delen van afbeeldingen en foto’s, biedt je toegang tot duizenden foto’s van tuinen. Zo trekt de Pinterest account van Intratuin maandelijks ruim 1,1 miljoen kijkers, terwijl de account van bijvoorbeeld Fonteyn Outdoor Living Mall meer dan 400.000 kijkers per maand trekt. Op Pinterest vind je bijvoorbeeld foto’s van de laatste trends op het gebied van tuinen, een zogenaamd ‘lookbook van de buitencollectie voor dit jaar, en een overzicht van de verschillende soorten tuinplanten voor de diverse seizoenen en voor zowel tuinen met veel zonlicht als schaduwrijke tuinen.


Instagram, een onderdeel van Facebook, is een ander sociaal netwerk voor het delen van foto’s en video’s, waarop de hashtag #tuininspiratie maar liefst meer dan 150.000 posts oplevert, #tuinieren 141.000 en #tuin zelfs bijna 700.000 posts. Instagram is een zeer visueel medium en er wordt door vele Instagram-gebruikers veelvuldig gebruik gemaakt van fotofilters, dus foto’s die je hierop ziet zijn soms wat fraaier en kleurrijker dan ze in werkelijkheid zijn. Desondanks kun je op Instagram veel tuininspiratie opdoen aan de hand van de vele mooie foto’s en video’s.


Facebook is het meest populaire sociale medium en uiteraard kun je ook daarop veel informatie en inspiratie voor je tuin vinden. Er zijn vele Facebook Groepen waarbij je je kunt aanmelden, die zijn opgericht om ideeën over tuininrichting te delen. Zo is er bijvoorbeeld een Facebook Groep genaamd ‘Inspiratie voor de tuin’, die meer dan 15.000 leden telt. Het is een particulier opgerichte groep en voornamelijk bedoeld voor particulieren om ideeën en weetjes met elkaar te delen, zodat andere leden deze ook kunnen gebruiken en hier inspiratie door kunnen opdoen. Er zijn nog vele andere Facebook Groepen voor tuininspiratie, die je eenvoudig kunt vinden door op trefwoorden te zoeken binnen Facebook. Er zijn op Facebook ook vele blogs, foto’s en mood boards te vinden over tuinen.


Tenslotte zal je ook op YouTube vele video’s kunnen vinden over het inrichten, ontwerpen en onderhouden van een tuin. Het voordeel van YouTube is dat je aan de hand van video’s vaak stap voor stap wordt begeleid en eenvoudig kunt volgen hoe iemand bepaalde aanpassingen aan zijn of haar tuin verricht of werkzaamheden uitvoert, dus dit maakt het een stuk eenvoudiger om zelf bijvoorbeeld voor de eerste keer een schutting in je tuin te plaatsen, een vijver aan te leggen of een heg te snoeien, enz. Bovendien kun je de video’s die je leuk of interessant vindt opslaan, zodat je ze altijd nog eens later terug kunt kijken.

Neem een tuinontwerper in dienst

Als het je duizelt van alle ideeën en inspiratie en je niet weet hoe je het vorm moet geven, of je er de voorkeur aan geeft iemand met professionele kennis in te schakelen, dan zou je ook een tuinontwerper kunnen inschakelen. Deze professional houdt zich dagelijks bezig met het ontwerpen en inrichten van tuinen voor zowel particulieren als bedrijven, dus beschikt over de nodige kennis en ervaring om voor al jouw wensen een passende oplossing te vinden en met een geschikt voorstel te komen voor de inrichting en de opzet van jouw tuin.


Je kunt het geheel aan de ontwerper overlaten en deze vrij laten om het ontwerp zelf volledig op te stellen of je kunt jouw ideeën aandragen, zodat de ontwerper hier mee aan de slag kan gaan. Het is aan jou hoeveel inbreng je wilt in het uiteindelijke ontwerp van je tuin. Je kunt een tuinontwerper inhuren voor een ontwerp van een gehele tuin, maar als je over een grote tuin beschikt, kan je de tuinontwerper ook vragen om een gedeelte van je tuin onder handen te nemen en alleen daarvoor een opzet te maken.

Laat een reactie achter

* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd

* Verplichte velden

Vergelijk producten Verwijder alle producten

You can compare a maximum of 3 products

Hide compare box
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »