{!!% include 'snippets/cta.rain' %!!}

Terug

Laatste dag 15% korting op bijna de gehele collectie - Voer de kortingscode OUTLETDAG21 in

Tuinmeubelen voor op het balkon aanschaffen

  • Door Caitlin
  • Wednesday 14 / 10 / 2020 0
Tuinmeubelen voor op het balkon aanschaffen

Tuinmeubelen zijn verkrijgbaar voor elk soort tuin. Of je nu een kleine tuin hebt of een grote tuin, voor iedere afmeting zijn passende losse tuinmeubelen of complete tuinsets of loungesets te vinden. Ook als je in een appartement of flat woont en alleen de beschikking hebt over een balkon, zijn er bijpassende tuinmeubelen verkrijgbaar die je voor op jouw balkon kunt aanschaffen.

Tuinmeubelen zijn verkrijgbaar voor elk soort tuin. Of je nu een kleine tuin hebt of een grote tuin, voor iedere afmeting zijn passende losse tuinmeubelen of complete tuinsets of loungesets te vinden. Ook als je in een appartement of flat woont en alleen de beschikking hebt over een balkon, zijn er bijpassende tuinmeubelen verkrijgbaar die je voor op jouw balkon kunt aanschaffen.

Met de beperkte ruimte die je meestal tot je beschikking hebt op een balkon zijn er vele creatieve ontwerpen tuinmeubelen, waarmee je optimaal gebruik kunt maken van de ruimte die je hebt en waarop je toch comfortabel kunt zitten.

Een balkon met een woonfunctie moet volgens het Bouwbesluit in Nederland een vloeroppervlakte van ten minste 4m2 hebben en een breedte van ten minste 1,5 m. Aangezien je deze ruimte optimaal wilt gebruiken voor het drogen van je wasgoed, voor je tuintje of potplanten en tevens een terras waarop je aangenaam kunt zitten, zal je de ruimte zo goed mogelijk dienen in te delen afhankelijk van jouw voorkeuren om alles een plaats te kunnen geven.

Hieronder geven we je een impressie van wat er mogelijk is qua tuinmeubelen voor op het balkon, uitgaande van de keuzemogelijkheden qua tuinstoelen, tuinsets en loungesets voor de kleinste balkons tot en met de grootste balkons.

Klapstoelen

Voor hele kleine balkons waarop je geen complete tuinset kwijt kunt naast de andere spullen die je er neer wilt zetten, zijn er klapstoelen of klapbankjes verkrijgbaar die je aan de muur kunt bevestigen en in en uit kunt klappen wanneer je deze wilt gebruiken. Je hebt hiervoor wel een dragende muur nodig, waaraan je deze kunt ophangen.

Als je geen mogelijkheid hebt om een klapstoel of bankje aan de muur te bevestigen, dan kun je ook een draaghaak bevestigen voor een normale losse inklapbare stoel, zodat je deze aan de muur kunt ophangen wanneer je er niet op zit. Hiermee spaar je eveneens ruimte uit en kijk je niet tegen de lege stoelen aan wanneer je binnen zit.

Losse kuipstoelen

Wanneer je een klein balkon hebt, dan kun je misschien alleen maar een of twee tuinstoelen plaatsen. Uiteraard wil je wel een stoel die comfortabel genoeg zit, dus voor een comfortabele zitgelegenheid zonder al teveel ruimte in te nemen, kun je kiezen voor een of twee kunststof kuipstoelen. Deze zijn stapelbaar waarmee ze weinig ruimte innemen als je ze wegzet. Door de kuipvorm zitten ze ook voor wat langere duur comfortabel genoeg, maar je kunt er altijd een zitkussen bij gebruiken voor meer zitcomfort.

Verstelbare stoelen

Als je wat meer ruimte hebt kun je ook kiezen voor verstelbare tuinstoelen of standenstoelen, die je in verschillende standen kunt zetten. Hierop zit je een stuk aangenamer door de verstelbare rugleuning. Je kunt ze meestal tot tenminste een hoek van 45 graden verstellen in drie tot vijf standen.

Hierop zit je toch net wat aangenamer dan op een stoel met een vaste rugleuning. Als je bijvoorbeeld even een boek wilt lezen, dan is het vaak prettiger als je de leuning een standje omlaag kunt zetten, zodat je ook na langere tijd nog comfortabel zit.

Een ligstoel of ligbed

Anders dan een verstelbare stoel, kun je een ligstoel vrijwel geheel horizontaal verstellen, waardoor je deze vrijwel tot in liggende positie kunt zetten. Voor de echte zonaanbidders is dit de ultieme tuinstoel, waarop je zo aangenaam mogelijk van de zon kunt genieten, of gewoon even heerlijk kunt wegdromen op de momenten dat het kan en je even de beslommeringen van de dag kunt laten varen.

Er zijn ook ligbedden verkrijgbaar, die geheel horizontaal zijn. Het verschil met een ligstoel is dat de uitgangspositie van een ligbed volledig liggend (horizontaal) is, maar het ligbed een verstelbare bovenkant heeft, zodat je deze in een aantal standen omhoog kunt plaatsen. Uiteraard neemt een ligbed meer ruimte in op je balkon dan een ligstoel. Zowel ligbedden als ligstoelen zijn verkrijgbaar in hout, kunststof, metaal en wicker.

Balkontafels

Tegenwoordig zijn er ook eenvoudige balkontafels te verkrijgen, die je aan de reling van je balkon kunt hangen. Hierdoor nemen ze eveneens geen vloeroppervlak in op je balkon en heb je toch de ruimte om een laptop neer te zetten als je buiten op je balkon wilt werken of om wat drinkglazen op te zetten als je buiten van een verkoelend drankje geniet.

Comfortabele hangstoel

Met een hangstoel creëer je een comfortabele zitplek, waarop je heerlijk kunt bungelen, zonder dat je hier vloerruimte van je balkon voor hoeft in te nemen. Een hangstoel kan aan een draagbalk of verankering in het plafond worden bevestigd of aan een meegeleverde standaard. Houd bij gebruik op een balkon wel extra rekening met de veiligheid van een hangende stoel die kan schommelen, en hang deze niet te hoog boven de vloer op.

Bistroset

Als je slechts een klein balkon hebt, zal je mogelijk geen complete tuinset neer kunnen zetten. Er zijn echter ook kleine tuinsets die wel zullen passen, zoals een bistroset. Een bistroset is gebaseerd op de romantische terrastafeltjes zoals je die misschien wel herkent uit de Parijse cafés, waar stelletjes vaak romantisch samen aan een klein tafeltje genieten van de Franse keuken of een gezellig glas Franse wijn. Deze kleine tuinsetjes bestaan oorspronkelijk uit een metalen of houten ronde tafeltje met twee stoelen. Je ziet ze ook vaak in gietijzer met een rijkelijk versierd mozaïekmotief of bloemenmotief, maar tegenwoordig zijn er ook veel moderne ontwerpen, inclusief van kunststof. Voor je balkon kun je kiezen voor stapelstoelen of inklapbare setjes, die je gemakkelijk kunt wegzetten.

Inklapbare Balkon Tuinsets

Er zijn steeds meer ruimtebesparende tuinsets verkrijgbaar voor op het balkon. Door slimme ontwerpen kun je deze klein opbergen of multifunctioneel gebruiken als opbergruimte voor kussens of tuingereedschap.

Zo kun je naast inklapbare tuinstoelen ook gebruik maken van een inklapbaar model tuintafel, dat een scharnierpunt over het midden van de tafel heeft, waardoor je de tafel ook als halfronde tafel kunt gebruiken door deze tegen de reling van je balkon te plaatsen. De ongebruikte tafelhelft scharniert omlaag en valt tegen de reling van je balkon aan. Hiermee kun je er met zijn tweeën aan zitten. Zodra je de tafel geheel uitklapt kun je er met vier personen aan zitten. De extra twee tuinstoelen kun je bijvoorbeeld ingeklapt aan de muur ophangen om ruimte te besparen.

Ruimtebesparende Ontwerpen Balkon Tuinsets

Behalve inklapbare tuintafels en stoelen zijn er vele ruimtebesparende tuinsets voor een balkon verkrijgbaar, waarbij je de stoelen of tuinbankjes geheel onder de tuintafel kunt schuiven, zodat ze weinig ruimte innemen wanneer je er niet op zit. Vaak wordt er ook gebruik gemaakt van multifunctionele zittingen, waarbij er bijvoorbeeld onder de zitting van een tuinbankje een verborgen opbergruimte is, waarin je tuingereedschap, kussens of andere artikelen kunt opbergen. Hiermee maak je optimaal gebruik van de ruimte en wordt een anders loze ruimte onder een tuinbankje eveneens nuttig opgevuld.

Houten Balkonsets

Een geliefd materiaal voor gebruik op balkons is hout. Er zijn vele soorten hout in gebruik voor balkon tuinsets. Zo heeft teakhout een zeer mooie uitstraling en gaat het bovendien jarenlang mee. Teak verkleurt na verloop van tijd onder inwerking van zuurstof en zonlicht in een mooie zilvergrijze kleur, die het hout nog meer karakter en uitstraling geeft. Door het natuurlijke hoge oliegehalte hoef je teakhout in principe niet te lakken, tenzij je de vergrijzende werking wilt tegengaan en de natuurlijke kleur wilt behouden. Teak is een vrij kostbare hardhoutsoort, maar er zijn genoeg alternatieve hardhoutsoorten te verkrijgen, zoals bijvoorbeeld acaciahout of eikenhout, die eveneens zeer degelijk en weerbestendig zijn.
Acaciahout is een eveneens zeer duurzame hardhoutsoort en heeft een mooie rode gloed en aantrekkelijke tekening met vlammen. Aangezien acaciabomen niet erg hoog worden, zie je vaak aan elkaar verlijmde planken om toch een grotere tuintafel te kunnen maken. Een ander voordeel is dat dit hout bijna niet werkt. De haarscheurtjes en vlekjes die het vertoont geven het hout zijn karakter.
Een tuinset van acaciahout is gemakkelijk te onderhouden. Je kunt het tafelblad gewoon afnemen met een vochtig doekje en dient de set een keer per half jaar te lakken.

Behalve hardhout zijn ook steigerhout en pallethout een populaire keuze voor gebruik op balkons. Vaak wordt van oude pallets een mooie en stoere tuinset of loungeset gemaakt, die weerbestendig en duurzaam is.

Ook van steigerhout zie je prachtige tuinsets, die oerdegelijk zijn. Steigerhout is vurenhout, dat eerder is gebruikt voor steigers in de bouw. Door jarenlang gebruik als steigers is het hout geïmpregneerd door de vele betonresten die er tijdens gebruik opvallen. Dit maakt het resthout dan ook uitermate geschikt voor buitengebruik, aangezien het goed bestand is tegen het weer.

Wicker Balkonsets

Het meest populaire materiaal van dit moment is wicker. Wicker is een kunststof materiaal, dat qua uiterlijk veel wegheeft van rotan. Het is een synthetisch vlechtwerk dat verkrijgbaar is in vele kleuren en diverse diktes. Zo zijn er platte, halfronde, tweehalven of ronde wicker vezels. Qua sterkte ontlopen ze elkaar niet veel, maar de platte vezel is een stuk makkelijker te vlechten, waardoor tuinmeubelen met deze vezel er meestal een stuk strakker uitzien.

Het grote voordeel van wicker is dat het onderhoudsvriendelijk is en je het bijvoorbeeld niet hoeft te lakken of schilderen. Het is weerbestendig, waarmee het ideaal is voor gebruik in tuinmeubilair. Je hoeft het alleen maar goed schoon te houden, zodat vuil geen kans krijgt om zich aan het materiaal te hechten.
Ook voor op het balkon zijn er mooie kleine tuinsets verkrijgbaar in wicker, waarmee je een degelijke en gebruiksvriendelijke tuinset hebt, die je gerust het hele jaar door buiten kunt laten staan.

Balkon Loungesets

Voor de grotere balkons zal ruimte niet echt een pijnpunt zijn en kun je ook voor complete tuinsets of loungesets kiezen. Loungesets zijn tegenwoordig erg populair vanwege het zitcomfort en mooie uiterlijk, maar nemen vrij veel ruimte in beslag. Een loungebank op je balkon zit uiteraard heerlijk en zal je het meeste comfort bieden. Een L-vormige loungehoekbank zal op een klein balkon vaak niet passen, maar zal op een groot balkon echter schitterend staan. Gelukkig zijn er behalve de veel verkochte loungehoekbanken ook rechte loungebanken in tweezits- of driezitsformaat, zodat je ook voor een klein balkon vaak nog een loungebank kunt vinden die er kan staan. Belangrijk hierbij is dat je kiest voor weerbestendige materialen, aangezien de loungebank een groot deel van het jaar buiten zal staan en bestand dient te zijn tegen zonlicht en regen.

De kussens kun je uiteraard opbergen als je er niet op zit. Bovendien kun je daarbij een opbergkist aanschaffen, die behalve als opbergruimte eveneens dienst kan doen als extra zitplaats op je balkon. Door er kussens bovenop te leggen kan je er eveneens comfortabel op zitten.

Ligging van je balkon

De ligging van je balkon ten opzichte van de zon bepaalt in belangrijke mate hoeveel zonlicht je op je balkon zult hebben. Dit kan dus ook een belangrijke factor zijn bij de aanschaf van een appartement met balkon.

Zoals je misschien wel eens mensen hoort zeggen, wordt een tuin op het zuiden als de ideale tuin beschouwd. Met een tuin op het zuiden heb je, mits je een vrije horizon hebt, het grootste deel van de dag zon in je tuin. Hetzelfde geldt ook voor een balkon. Afhankelijk van hoe hoog je woont en of er geen hoog gebouw tegenover je staat dat je het zonlicht ontneemt, zal je met een balkon op het zuiden vrijwel het grootste deel van de dag zon op je balkon hebben.

Daarentegen zal een balkon richting het noorden het minste zonlicht bieden en zal je het merendeel van de dag in de schaduw zitten.

Bij een balkon dat richting het westen is gelegen zal je vooral in de namiddag van de zon kunnen genieten, dus als je bijvoorbeeld net uit je werk komt of om te genieten van je avondeten of borrel buiten. Een balkon op het oosten zorgt voor veel zon in de ochtend, zodat je ’s ochtends heerlijk buiten kunt genieten van je ontbijt in de eerste zonnestralen van een nieuwe dag.

Aankleding van je balkon

Om het tuinmeubilair nog beter tot zijn recht te laten komen op je balkon zal de rest van de aankleding ervan uiteraard ook een belangrijke rol spelen. Door bijvoorbeeld een stuk kunstgras op je balkon neer te leggen zorg je ervoor dat je balkon er meer als een echte tuin uitziet. Als je daarbij een combinatie van groene planten en bloemen plaatst krijg je echt het gevoel in een tuin te zitten, zelfs op een kleine oppervlakte. Van belang is om het niet te vol te zetten, zodat je voldoende ruimte hebt om aangenaam te kunnen zitten met twee tot vier personen. Bovendien is het slim om gebruik te maken van verticale plantenbakken, zodat je planten niet teveel ruimte op de vloer innemen, maar in plaats daarvan aan de wand zijn bevestigd. Dit is niet alleen ruimtebesparend, maar creëert ook nog eens een prachtige verticale tuin.

Balkonmoestuintje

Daarnaast kun je op een balkon heel goed bepaalde kruiden als bieslook, peterselie, munt en dille groeien, die ook nog eens een aangename geur verspreiden en bovendien praktisch zijn voor gebruik in de keuken. Ook kun je een kleine moestuin op je balkon creëren met bijvoorbeeld Cherry tomaatjes, wortels, paprika, rode pepers of aardbeien. Verder is een klimplant vaak mooi op een balkon om bijvoorbeeld een kale stenen muur of de reling te begroeien, zodat je meer beschut zit en privacy op je balkon hebt.

Uiteraard dien je bij de keuze van de planten op je balkon rekening te houden met de hoeveelheid zon, en daar de soorten planten op af te stemmen.

Als je het balkon meer als verlenging van je woonkamer wilt zien, kun je er uiteraard ook een stuk tapijt op leggen en er een loungebank op plaatsen, zodat het meer een huiselijk gevoel geeft.

Verlichting

Daarnaast zal ook de verlichting van je balkon in belangrijke mate bijdragen aan de sfeer, met name voor de zomeravonden waarop je langer buiten wilt zitten en ook na zonsondergang regelmatig nog even zult willen nagenieten van de aangename zwoele temperaturen. Er zijn dan ook vele soorten sfeerverlichting verkrijgbaar voor het creëren van een intieme, knusse of gezellige sfeer, van losse lantaarns die je op de grond of op je tuintafel kunt neerzetten, tot LED-lichtslingers die je aan het plafond kunt draperen.
Zo kun je met de juiste keuze qua planten, accessoires, en verlichting van een anders kaal balkon een vrijwel volwaardig tuinterras maken, zelfs als de ruimte beperkt is.

Laat een reactie achter

* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd

* Verplichte velden

Vergelijk producten Verwijder alle producten

You can compare a maximum of 3 products

Hide compare box
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »