{!!% include 'snippets/cta.rain' %!!}

Terug

Gezellig aan een ronde tuinset

  • Door Caitlin
  • Saturday 30 / 05 / 2020 0
Gezellig aan een ronde tuinset

Met het voorjaar in aantocht worden tuinen in gereedheid gebracht, onkruid verwijderd, grasmatten weer opnieuw ingezaaid of vervangen, nieuwe planten gepot, en het tuinmeubilair weer tevoorschijn gehaald uit de berging of van onder het dekzeil, waar het in de winter opgeslagen heeft gestaan. Een comfortabele tuinset is essentieel om optimaal te kunnen genieten van de heerlijke lente- en zomerdagen, waarop je in je eigen tuin gaat zitten om de noodzakelijke vitamine D van het zonlicht mee te pakken. Na een dag lang binnen op kantoor te hebben gezeten, is het natuurlijk heerlijk als je bij thuiskomst even kunt bijkomen en opladen in de zon in de omgeving van je eigen tuin. Even lekker onderuit gezakt zitten op die comfortabele tuinstoel, bijpraten met je partner of kinderen of samen genieten van een lekker diner in de tuin. Het voorjaar is kortom een heerlijke tijd, waarin je volop gebruik wilt maken van het comfort van een goede tuinset.

Ronde tuintafel

Tuinsets zijn verkrijgbaar in verschillende vormen afhankelijk van je wensen. Als je met veel mensen buiten wilt kunnen zitten, is een rechthoekige tuintafel vaak het meest praktische, voor gezinnen tot vier personen kan een vierkante tuintafel juist handig zijn. Afhankelijk van de ruimte die je hebt en het aantal personen dat aan de tafel moet kunnen zitten zul je voor een bepaalde vorm en afmeting kiezen.
De traditionele tuintafel is echter rond en steeds meer collecties bieden ronde modellen aan in diverse afmetingen. Het grote verschil bij een ronde tuintafel is dat er geen hoofdeinde is. Iedereen aan de tafel heeft daarmee een gelijkwaardige status en er hoeft geen hiërarchie te zijn op basis van plek aan de tafel of onenigheid wie waar mag zitten. In tegenstelling tot een rechthoekige tafel maakt het immers niet uit aan welke kant van de tafel je zit.
In de Chinese cultuur is een ronde tafel algemeen gebruik en heeft het gezamenlijk nuttigen van een maaltijd met familie of vrienden een veel grotere betekenis dan in onze westerse samenleving. Vaak ligt er een glazen draaiplateu in het midden waarop de gerechten staan, zodat elke gast aan de tafel goed bij het eten kan komen.

Praktische vorm

Met een ronde tuinset heb je een tuinset met een veel praktischer vorm. Niet alleen wanneer je eet, maar ook bij andere activiteiten is een ronde tafel handig voor alle personen om het midden van de tafel te bereiken. Als je bijvoorbeeld een spel speelt in de tuin, dan gaat dat over het algemeen makkelijker gezeten aan een ronde tafel dan aan een lange rechthoekige tafel. Daarmee is een ronde tafel dan ook uitermate geschikt voor gezinnen met meerdere kinderen, die graag samen buiten in de tuin spelen. Een ronde tafel is doorgaans ook eenvoudiger op te bergen. Bij vrijwel alle modellen en materialen kun je het tafelblad loschroeven van het onderstel en het gemakkelijk naar binnen rollen om het in een berging op te slaan als je de ronde tuintafel voor langere tijd niet zult gaan gebruiken.

Klassiek of modern ontwerp

Bij de keuze voor een ronde tuinset zijn er veel soorten tafels verkrijgbaar. Je kunt kiezen voor een klassieke houten ronde tuintafel of een van gietijzer, of juist gaan voor een meer moderne aluminium of wicker tafel. Houten tuintafels zijn nog steeds zeer populair dankzij hun natuurlijke uitstraling. Voor veel mensen past een houten tuinset het beste in de natuurlijke omgeving van hun tuin en ziet het meubilair er vaak heel degelijk en solide uit. Er zijn vele soorten hout in gebruik voor de productie van houten tuinsets. Hout blijft wel een natuurproduct dat kan gaan ‘werken’, en het vereist daarmee het nodige onderhoud, afhankelijk van het soort hout waarvoor je kiest voor jouw ronde tuinset.

Houten tuintafel

Teakhouten tuintafels hebben een zeer mooie uitstraling en hebben een lange levensduur. Daarmee is teak erg populair als materiaal voor houten tuintafels. Van nature verkleurt teak na verloop van tijd grijs, wat erg mooi kan zijn. Mocht je dat echter niet aantrekkelijk vinden, dan kan je het teakhout ook lakken. Dit dien je vervolgens dan wel elk jaar opnieuw te doen. Andere veelgebruikte hardhoutsoorten voor tuinmeubilair en specifiek voor tuintafels zijn eiken, beuken en acacia.
Behalve hardhout worden er ook zachthoutsoorten gebruikt voor het produceren van houten tuintafels. Twee veel voorkomende soorten zachthout zijn grenen en vuren. Grenen is afkomstig van de denneboom. Grenen verkleurt na verloop van tijd en heeft grotere noesten vergeleken met vuren. Vuren is ook een naaldhoutsoort en is afkomstig van de spar. Vuren verkleurt meer gelijkmatig dan grenen.

Wicker tuintafel

Voor wat betreft kunststof ronde tuintafels vind je behalve de traditionele kunststof tafels tegenwoordig ook wicker tafels. Deze bestaan doorgaans uit een aluminium onderstel met daarop een tafelblad van wicker. Wicker is een kunststof vlechtwerk dat veel lijkt op rotan. Wicker is een praktisch, onderhoudsvriendelijk materiaal, dat weerbestendig is en goed buiten kan blijven staan.

Laat een reactie achter

* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd

* Verplichte velden

Vergelijk producten Verwijder alle producten

You can compare a maximum of 3 products

Hide compare box
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »