{!!% include 'snippets/cta.rain' %!!}
0
0

Door Roos, 7 mei 2021

Tuinwerkzaamheden voor de Lente


Het hele jaar door vraagt onze tuin soms veel onderhoudt. Uiteraard is dit sterk afhankelijk van de inrichting van uw tuin en de materialen en beplanting. Maar over het algemeen zijn er altijd wel werkzaamheden in uw tuin te verrichten.

Als de winter voorbij is en het zonnetje weer wat meer gaat schijnen gaan we met zijn allen ook weer wat meer naar buiten toe. We krijgen weer zin om een lekker kopje koffie of thee in de tuin te drinken met het heerlijke lentezonnetje op ons gezicht! Ook gaan de kinderen langzaamaan weer een beetje buiten spelen en wordt voorzichtig het eerste buiten speelgoed weer uit het tuinhuis gehaald, net als de tuinkussens om lekker te zitten.

Vaak is het alleen wel zo dat u na de winter niet direct alles in uw tuin weer kunt gebruiken zonder wat voorbereiding. Maar wat is er nu eigenlijk allemaal nodig om na een lange winter weer heerlijk van uw tuin en het lekkere lentezonnetje te genieten? Welke werkzaamheden moeten we verrichten voordat het grote genieten kan beginnen? Wij zetten het voor u op een rijtje!

Het tuinstel weer in gebruik nemen



Als eerste hebben we de tuinmeubelen. Vaak is er twee seizoenen lang geen gebruik van gemaakt en komen ze nu weer onder het stof vandaan. Soms zijn ze tijdelijk opgeslagen in het tuinhuis of een andere ruimte en soms hebben ze keurig onder een beschermhoes gestaan. Maar soms hebben ze ook zo open en bloot de herfst en winter getrotseerd.

Nu het seizoen weer start waarin we gebruik maken van de tuinmeubelen is het dus ook weer zaak om ze op orde te brengen. Ten eerste maken we ze vaak goed schoon. Even een sopje eroverheen en al het overtollige vuil verwijderen. Soms kan dit ook met de hogedrukspuit gedaan worden maar dit is bij lang niet alle tuinmeubelen aan te raden soms kan dit juist ook veel schade veroorzaken, denk hier dus vooraf goed over na en zoek goed uit of het wel voor uw tuinmeubelen geschikt is om ze op deze manier te reinigen.

Daarnaast is het vaak ook na te raden om het tuinstel even goed na te lopen en te kijken of er soms nog herstelwerkzaamheden nodig zijn. Soms moeten er wat schroefjes aangedraaid worden, of heeft het meubel een likje verf of beits nodig. En soms is het ook nodig bij bepaalde soorten hout om ze eerst in de olie te zetten. Per meubel zal het dus onwijs verschillen wat er nodig is om het meubel weer helemaal gereed te maken voor het komende zomerseizoen, het is echter wel aan te raden om hier altijd aandacht en tijd aan te schenken anders kan het ten koste gaan van de kwaliteit van uw meubelen en eventueel de levensduur verkorten.

Maar ook na de lente en zomer is het dus aan te raden om goed voor uw tuinmeubelen te zorgen, verplaats ze eventueel naar een overdekte plek of dek ze af met een speciale hoes of zeil om er zeker van te zijn dat ze herfst en winter zonder schade doorkomen. Bewaar de tuinkussens ook hoog en droog om te voorkomen dat ze gaan schimmelen en vlekken krijgen. Het meest verstandig is het om tuinkussens in huis te bewaren bijvoorbeeld op zolder.

Het tuin terras gaat weer open



Samen met de tuinmeubelen nemen we ook vaak het tuin terras in de Lente weer in gebruik. En ook het terras heeft vaak in de winter wel wat te lijden gehad onder de koude temperaturen en de regen en wind. Het is dan ook goed om ook het terras goed onder handen te nemen voor de lente van start gaat. Dit doet u op de volgende manier. Kijk eerst goed of alle tegels nog goed liggen, misschien zijn er wat tegels los komen te liggen of zijn er hier en daar wat spleten ontstaan. Vervolgens is het zaak om dit op te lossen. Zorg dat alle tegels weer goed vast komen te liggen en vul de eventuele gaten en kieren op met zand of voeg ze dicht. Dit ligt maar net aan wat u voor de overige tegels heeft gebruikt.

Daarna is het zaak om het terras grondig schoon te maken. Verwijder al het onkruid tussen de tegels en probeer dit ook echt met wortel en al te verwijderen om te voorkomen dat het net zo snel weer terug groeit. Daarna is het ook zaak om de tegels goed te reinigen, dit kan met heet water en sop maar er zijn ook speciale middelen op de markt die ervoor zorgen dat alle aanslag van uw tegels verdwijnt. Deze middelen zijn vaak te koop in tuincentra en doe het zelf winkels. Maar vaak kunt u ook met huis tuin en keukenmiddeltjes aardig uit de voeten!

Soms is het vuil of de aanslag echt enorm hardnekkig en dan kan het nodig zijn om grof geschut uit de kast te halen! Dan kan de hogedrukspuit bijvoorbeeld heel goed van pas komen! Hier kunt u heel gemakkelijk al het vuil mee verwijderen en zo weet u zeker dat er niks meer op de tegels achterblijft. Als de tegels vervolgens weer stralend schoon zijn dan kan het terras weer open!

Een onkruidvrije tuin



Ook het onkruid in uw tuin heeft vaak flink zijn gang kunnen gaan. Zeker in het beginnende voorjaar schieten de groene plukjes vaak als paddenstoelen uit de grond. Veel mensen vinden het dan ook echt een heel vervelend klusje om vervolgens al het onkruid tussen de tegels te verwijderen. Gelukkig zijn hier ook snelle manieren voor! Zo bestaat er een onkruidbrander, hiermee brandt u het onkruid als het ware weg en duurt het ook aanzienlijk langer voordat het eventueel weer terugkomt! Maar ook zijn er allerlei middeltjes te koop die u op de plekken met onkruid kunt spuiten waarmee het vervolgens langer weg zal blijven.

Maar niet alleen tussen de tegels komt onkruid voor ook tussen de beplanting kan flink wat onkruid de kop opsteken. Ook hier is het vaak zaak dit zo snel mogelijk weg te halen, niet alleen omdat het er niet zo mooi en netjes uitziet maar ook omdat het onkruid voeding uit de bodem weghaalt voor de andere planten en dit gaat ten koste van de bloei en groei van uw planten in de tuin.

En ook bij een gazon is dit precies hetzelfde verhaal. Ook hier kan veel onkruid voorkomen, het is dan ook aan te raden om dit allemaal weg te halen. Het onkruid neemt namelijk onnodig energie weg die veel beter naar de groei van het gras kan gaan. Verwijder het onkruid dan ook zodra je het op ziet komen en het liefst ook meteen bij de wortel, hiermee verklein je namelijk de kans dat het ook meteen weer terug groeit met alle gevolgen van dien. Ook kan je gazon na de winter vaak wel een goede maaibeurt gebruiken, en dan niet zozeer omdat het gras enorm gegroeid is want dat valt natuurlijk na de winter juist wel mee, maar wel om alles weer op een lengte te krijgen zodat het van daaruit weer beter en sterker verder kan groeien. Zorg ook voor voldoende vocht en voeding voor je gazon, juist nu alles weer gaat groeien is dit geen overbodige luxe.

Maar niet alleen je gazon heeft voeding nodig, ook je bloemen en planten kunnen juist in het voorjaar wel wat extra voeding gebruiken. Juist nu alles weer in groei en bloei gaat staan vraagt dit extra veel van je bloemen en planten, de juiste voeding kan hier dan ook enorm aan bijdragen en ervoor zorgen dat je bloemen en planten uitgroeien tot sterke gewassen die de het komende seizoen prima aankunnen. Soms is voeding nodig in de vorm van mest, compost, kalkkorrels of verrijkte grond, welk soort voeding je ook kiest zoek altijd eerst van tevoren even goed uit welk soort voeding het meest geschikt is voor jouw planten.

Snoeien en knippen



Net als het najaar is ook het voorjaar vaak per uitstek geschikt om bepaalde planten, struiken en bomen te snoeien of te knippen. Hier zijn altijd speciale tijden per jaar geschikt voor en dit is per boom, plant of struik dan ook verschillend. Vaak word je hier bij de aankoop al over geïnformeerd en weet je dus precies of het nu aan de orde is voor jouw boom, struik of plant. Het voordeel van het knippen en snoeien in de Lente is dat de zon nog niet zolang en fel aan de hemel schijnt. Als dit namelijk wel het geval is loop je al snel kans dat het punt waarop je een tak afsnoeit of knipt een brandwond oploopt, dit beschadigt je boom, struik of plant dan dusdanig dat de schade blijvend kan zijn en van invloed kan zijn op de groei. In het voorjaar kun je gedurende de dag nog genoeg momenten vinden waarop de zon niet zo fel is en je dus geen risico loopt op schade bij het knippen of snoeien van je boom, struik of plant. Daarom is dit seizoen er dan ook zo geschikt voor en doe je er goed aan om dit te regelen voordat de zomer begint.

Het snoeien en knippen van je boom, struik of plant heeft als voordeel dat ze weer goed en gezond verder kunnen groeien. Ook zal het de aanwas van nieuwe takken, bloesem of eventueel vruchten vergroten, des te meer reden dus om die snoeischaar aan het begin van de Lente in de hand te nemen!

Alle bloembollen kunnen de grond in



Wat ook helpt om je tuin klaar te stomen voor de Lente is om weer aardig wat nieuwe bloemen en plantjes te planten. Hierdoor zorg je ervoor dat je tuin weer heerlijk gevuld is en dat alles er groen en kleurrijk uit zal zien voor het komende seizoen! Hier kun je dan vervolgens natuurlijk optimaal van genieten! Het beste moment om deze nieuwe planten en bloemen te planten is dus ook aan het begin van de Lente, zorg er wel voor dat de vorst uit de grond is want dit kan anders wel nadelige gevolgen hebben. Maar zodra deze periode weer achter je ligt kun je prima aan de slag.

Hou er echter wel rekening mee dat de grond de hele winter stil heeft gelegen, het is dus altijd eerst zaak om de grond goed los te maken en eventueel te bevochtigen of te verrijken met voeding voordat je daadwerkelijk overgaat tot het planten van de bloemen of plantjes. Als je dit allemaal gedaan hebt kun je heel gemakkelijk beginnen met het planten. Per bloem of plant staat er vaak heel goed aangegeven hoe je de bloem of plant precies in de grond moet planten en wat je daarbij nodig hebt. Ook het moment van planten staat vaak goed aangeven, hou je hier goed aan dan heb je uiteindelijk ook het beste resultaat.

Het tuinhuis ook weer op orde



In het verlengde van de tuin hebben we ook nog het tuinhuis, ook hierbij is het zaak om dit goed op orde te brengen en om ervoor te zorgen dat je met een schoon en opgeruimd tuinhuis aan het nieuwe seizoen kunt beginnen! Vaak is de Lente het moment om naast je woning ook je tuin en tuinhuis aan de zogenaamde voorjaarsschoonmaak te onderwerpen. Zoek alles uit en gooi ook echt weg wat je niet meer gebruikt. Vaak zien we dat mensen dingen vaak bewaren met het idee het misschien ooit nog eens nodig te hebben. Op deze manier loopt rommel vaak enorm op en kun je het op een gegeven moment misschien zelfs niet meer overzien. Het is dan ook nu bij uitstek het moment om ook in je tuinhuis schoon schip te maken en zo met een opgeruimd gevoel de Lente in te gaan!

Vergeet naast de binnenkant van je tuinhuis ook vooral de buitenkant niet, deze kan namelijk in de winter best wel wat te voorduren hebben gehad. Maak alles goed schoon en kijk of er eventueel zaken zijn die een reparatie nodig hebben. Maak alles weer op orde en repareer of vervang eventueel de onderdelen die dit nodig hebben, zorg er in ieder geval dat alles weer lekker fris is en naar behoren werkt!

Laat de Lente maar komen



Nu je alles hebt verzorgd en de tuin weer helemaal Lente klaar is, is het ook tijd voor het zonnetje om te gaan schijnen. Alles ziet er tiptop uit en niks staat een heerlijke zomer meer in de weg. Het is misschien even wat werk maar de komende maanden heb je er heel veel plezier van en kun je heerlijk genieten in je tuin!