{!!% include 'snippets/cta.rain' %!!}

Onze teak leveranceer is FSC gecertificeerd.

0

Onze teak leveranceer is FSC gecertificeerd.

0

Door Roos, 11 december 2023

Van zaadje tot oogst: Alles wat je moet weten over het verbouwen van je eigen groenten

Voor veel mensen is het een ware hobby geworden waar ze niet meer zonder kunnen en we zien dan ook steeds meer mensen die hiermee aan de slag gaan. We hebben het dan over het verbouwen van eigen voedsel. Dit is dan ook niet zonder reden want het verbouwen van eigen voedsel heeft zo onwijs veel voordelen dat we eigenlijk geen reden kunnen bedenken waarom je hier niet heel snel aan zou moeten beginnen. Het is dan ook niet alleen een hele fijne bezigheid maar ook nog eens met een erg prettig resultaat. En zo heeft het verbouwen van je eigen voedsel dus alles in huis om een echte hobby te worden.

 

Denk je eens in hoe fijn en gezond het wel niet is om zelf lekker aan de slag te gaan in de buitenlucht. Je komt niet alleen meteen in beweging en bent lekker actief maar je werkt ook nog eens aan gezonde voeding voor je lijf. Het is dan ook veel beter voor je lichaam om van deze heerlijke gezonde producten te kunnen genieten dan al het voorverpakte voedsel uit de supermarkt. En geloof het of niet het is ook nog eens een stuk goedkoper dus vele malen beter voor je portemonnee.

 

En daarnaast is de smaak ook nog eens niet te evenaren. Niks smaakt zo lekker als heerlijk vers voedsel zo uit je eigen moestuin. Daarnaast geeft het natuurlijk ook nog eens erg veel voldoening dat je hier helemaal zelf mee aan de slag bent gegaan en ook nog eens met resultaat. Meer dan voldoende voordelen en redenen dus om zelf ook met een eigen moestuin aan de slag te gaan en hier je voordeel mee te doen. In deze blog nemen we je dan ook mee in het hele proces van het verbouwen van groente van zaadje tot oogst we vertellen je alles. Lees je met ons mee?

 

Het kiezen van de juiste locatie

 

Als je aan de slag gaat met je eigen moestuin is het ten eerste heel erg belangrijk dat jij zorgt voor een goede locatie deze moet dan ook erg zorgvuldig gekozen worden omdat deze eigenlijk meteen het hele succes van je moestuin bepaald en dus kan maken of breken.

 

Er zijn dan ook een aantal voorwaarden waar een goede locatie aan moet voldoen en die heeft dus bepaalde eigenschappen. Wij zetten ze even op een rijtje. Wellicht wel het meest belangrijke er moet voldoende zonlicht zijn op de locatie. De gewassen hebben zonlicht nodig om te kunnen groeien en bloeien. Dus ook niet verwonderlijk dat dit een belangrijk onderdeel is van je moestuin zo niet het belangrijkste. Zorg er dan ook voor dat er voldoende zonlicht valt in je moestuin zodat je beplanting hiervan kan profiteren.

 

Een ander belangrijk punt waar de locatie ook zeker aan moet voldoen is het feit dat de locatie voldoende water door moet laten. De grond moet dus water door kunnen laten en deels ook opnemen maar dus niet vasthouden. Hier heb je dus echt wel een speciaal soort grond voor nodig en niet iedere locatie is dan ook geschikt. Wel is het zo dat er nog wat dingen zijn die je kunt doen om de bodem in je tuin te bewerken maar in de basis moet de grond dus wel in orde zijn wil jij een succes van je moestuin kunnen maken.

 

En wat dacht je van de ruimte. Je locatie moet ook zeker wel voldoende ruimte bieden aan de verschillende moestuinplanten die jij een plekje wil gaan geven. Ze hebben vaak veel ruimte voor hun takken en hun wortels nodig en het is dan ook belangrijk om ervoor te zorgen dat ze die ruimte krijgen.

 

En tot slot wil je ook graag wat bescherming op deze locatie zodat je ervoor kunt zorgen dat er voldoende beschutting is tegen harde wind die er anders voor zorgen kan dat de gewassen het lastig krijgen. Ook dit is erg belangrijk en mag dan ook zeker niet vergeten worden.

 

Het voorbereiden van de grond

 

Als de locatie eenmaal gevonden is dan kan de volgende stap beginnen en ook dit is weer een hele belangrijke stap die ook zeker weten niet vergeten mag worden en die goed uitgevoerd moet worden namelijk het voorbereiden van de grond. Dit is een belangrijk punt omdat je natuurlijk wil dat de grond in top conditie is en zoveel mogelijk vocht en voeding aan de gewassen kan geven. Hierdoor moet de grond dus wel aan een aantal eisen voldoen en een goede voorbereiding is hierbij echt het halve werk.

 

Ten eerste is het erg belangrijk om ervoor te zorgen dat je de grond goed schoon maakt. En daarmee bedoelen we het weghalen van stenen en keien en eventueel onkruid of mos. Dit neemt de kwaliteit van de grond deels weg en dat wil je natuurlijk niet. De grond moet zo goed mogelijk zijn zodat ed gewassen er straks goed uit de voeten kunnen en dat bereik je dus door de grond eerst goed te ruimen.

 

Als dit gebeurd is dan moet de grond eventueel verreikt worden. Dit is niet altijd nodig dus het is belangrijk om even te kijken bij welke grond dit wel of niet aan de orde is. En als dit gedaan is dan is het tijd om de grond goed om te woelen. Door dit te doen komt er namelijk zuurstof bij de lucht en dat is onmisbaar in het hele proces en komt je gewassen straks enorm ten goede.

 

Vergeet ook vooral niet om ervoor te zorgen dat je de grond wat vocht geeft zodat ook het vochtpeil op orde is en eigenlijk alles er helemaal klaar voor is om straks de eerste gewassen te planten.

 

Kies de juiste soorten groenten

 

Nu heb je een groot deel van de voorbereidingen op de locatie gedaan en dan is het toch wel echt tijd om aan de slag te gaan. Als eerste moeten natuurlijk de groente soorten gekozen worden en dat kan nog een flinke klus vormen. Het is dan ook belangrijk dat je de soorten groente kiest die bij het seizoen passen en die dus op dat moment ook goed gezaaid kunnen worden. Maar daarnaast is het ook van belang om te kijken naar het klimaat in jouw regio. Is dit klimaat geschikt voor de soorten groente die je in gedachten had. Dit zijn dus allemaal punten om te overwegen waarmee je er dus uiteindelijk voor zorgt dat je moestuin een succes gaat worden.

 

Let hierbij echter ook erg goed op hoe groot de plant gaat worden en hoeveel ruimte deze dus nodig gaat hebben. Ook dit is namelijk een zeer belangrijk punt. Je wil namelijk wel dat deze plant goed kan groeien en bloeien en dat kan alleen maar als de ruimte geschikt is zowel voor de plant zelf als de wortels van de plant. Houdt hier dan ook zeker weten rekening mee.

 

Uiteindelijk speelt dit dus allemaal een rol bij de keuze voor de juiste soorten groente maar als je deze keuze eenmaal gemaakt hebt dan kan het grote genieten gaan beginnen.

 

Het planten van de zaden of de zaailingen

 

Vervolgens is het moment daar en kun je dan toch echt gaan zaaien. Een moment waar veel mensen enorm naar uitkijken. Maar hoe pak je dat nu eigenlijk het beste aan? Hier is niet zomaar een antwoord op te geven aangezien de zaden en zaailingen van elkaar verschillen en allemaal zo hun eigen gebruiksaanwijzing hebben. Het is dan ook belangrijk om per stuk te kijken wat er nodig is en welke stappen je dus moet zetten om uiteindelijk tot een goede oogst te komen.

Lees dan ook goed de instructies die gelden voor jouw gekozen zaden en zaailingen. Kijk naar de plantafstand die aangeraden wordt en de zaai diepte. Dat zijn allemaal factoren die een belangrijke rol spelen en die dus enorm bijdragen aan de kans op succes. Ook is het erg belangrijk dat tijdens het hele kiemproces de bodem goed vochtig blijft. De gewassen hebben dit vochtige klimaat nodig om in te ontkiemen en uiteindelijk uit te groeien tot sterke gewassen die geoogst kunnen worden.

 

Zorg voor voldoende vocht

 

Als de zaden en zaailingen gezaaid zijn dan is het erg belangrijk om ze voldoende water te geven. Hierdoor zorg je ervoor dat ze dus niet uitdrogen en ook echt heel goed kunnen groeien. Vooral groente heeft dit heel erg nodig en dit is dus ook een heel belangrijk punt van het hele proces.

 

Houdt de grond dus goed vochtig maar zorg er ook weer niet voor dat het te nat wordt. Daarnaast moet het water ook wel weer goed weg kunnen lopen omdat de gewassen niet van natte voeten houden en je dan de kans loopt dat de wortels gaan rotten iets dat je natuurlijk echt moet zien te voorkomen.

 

Het bemesten en voeden van de planten

 

En dan komen we bij nog een heel belangrijk punt uit. Namelijk het bemesten en voeden van de planten. Dit is een onderwerp wat je zeker niet mag missen en dit speelt dan ook een hele grote rol bij het laten groeien van de gewassen. Geef de planten regelmatig voeding en gebruik meststoffen om de groei te stimuleren. Gebruik organische meststoffen om de grond gezond te houden. Hiermee voorkom je dus een heleboel ellende en zorg je er daarnaast ook nog eens voor dat jouw planten alles krijgen wat ze nodig hebben. En geloof ons maar dit hebben ze dan ook echt nodig om goed te groeien en om uiteindelijk te zorgen voor een goede oogst.

 

De juiste bescherming tegen ziekten en plagen

 

Ziekten en plagen liggen altijd op de loer dat kun je dan ook bijna niet voorkomen , maar je wil er natuurlijk wel het liefst een stokje voor steken of in ieder geval direct erbij zijn om de schade te beperken. Vandaar dat het van belang is om beschermende maatregelen te nemen die ervoor zorgen dat je planten goed beschermt zijn tegen allerlei ziektes en plagen. Deze maatregelen kun je dan ook op verschillende manieren nemen en dat is echt heel erg prettig.

 

Kijk vooraf wel goed welke bescherming jouw gewassen nodig hebben zo dat je zeker weet dat je het goed aanpakt. Maar uiteindelijk kun je zo dus heel erg goed uit de voeten en blijven de ziektes en plagen hopelijk heel erg ver weg.

 

Het is tijd om te oogsten

 

En dan is daar eindelijk het moment waar je al die tijd naartoe hebt geleefd en waar het dus allemaal om draait. Het moment om te gaan oogsten en resultaat van je werk te hebben. Het is dan ook heel belangrijk om te oogsten op het juiste moment. Je moet er dan ook meteen bij zijn als de groenten rijp zijn. Laat je ze vervolgens te lang zitten loop je heel snel de kans dat ze gaan rotten of schimmelen. Het tijdsframe waarin je dus kunt oogsten kijkt vrij nauw. Vandaar dat het ook belangrijk is om regelmatig bij je planten te gaan kijken om te zien hoe het ervoor staat zodat je zeker weet dat je het moment van oogsten niet gaat missen.

 

Ook is het belangrijk om dode planten en bloemen te verwijderen zodat je ook zeker weet dat deze niet onnodig meer voeding vragen. Hierdoor zorgt je er dus ook voor dat de planten en bloemen voldoende energie en voeding krijgen en dat alles naar de gezonde planten kan gaan. Hierdoor blijven ze dan ook heel goed groeien en bloeien en dat is precies wat je zo graag wil zien natuurlijk.

 

 

Je moestuin van zaaien tot oogsten

Het is een enorm leuk proces om van a tot ze te beleven. We hebben het dan over het verbouwen van je eigen soorten groente. Het kan heel erg leuk zijn om hiermee bezig te zijn en om op deze manier zelf te kijken welke soorten groente jij graag een plekje in je moestuin zou geven en welke zorg deze dan ook nodig hebben. In ieder geval is het wel duidelijk dat het werken in een moestuin niet iets is wat je zomaar even doet maar dat daad dus echt wel de nodige zorg en aandacht en zeker ook voorbereiding naartoe gaat.

Maar als je dit allemaal op de juiste manier aanpakt kun je er ook onwijs veel je voordeel mee doen en een hele fijne oogst eruit halen en dat is natuurlijk wel zo prettig. Op die manier zorg je er dan ook voor dat je kunt genieten van heerlijke soorten groente en fruit en dat is dan ook echt een feestje. Zo vers uit je eigen tuin jouw eigen oogst.