{!!% include 'snippets/cta.rain' %!!}
0
0

Door Caitlin, 3 september 2020

Waar moet je op letten als je een loungeset koopt?

Het zomerseizoen is weer aangebroken! Na maanden van koud, guur en nat weer is het eindelijk weer lekker warm. Alhoewel je dat in Nederland nooit weet en een jaar met een hete zomer het jaar erna kan worden gevolgd door een druilerige en natte zomer. Voor wie van de zon en het buitenleven houdt is het dan ook van belang om optimaal van de zomerse dagen te profiteren.


Om aangenaam in je eigen tuin te kunnen zitten heb je wel een goede tuinset nodig. Als je meer comfort wilt en graag met familie of vrienden buiten bij elkaar zit, dan kun je overwegen een loungeset aan te schaffen. Er zijn vele soorten loungesets verkrijgbaar en de prijzen variëren van enkele honderden euro’s tot ruim tweeduizend euro. Hoe beslis je nu welke set het meest geschikt is? Waar moet je op letten als je een loungeset koopt?

Hoekbank of rechte loungebank

Met een loungeset heb je niet zomaar een normale tuinset, maar eentje met extra comfort. De set is doorgaans uitgevoerd in een hoekbank opstelling. De loungebank is voorzien van comfortabele dikke gevoerde kussens voor optimaal zitcomfort voor het hele gezin of voor jouw gasten. Op een loungeset kun je lekker onderuitgezakt gaan zitten om optimaal te genieten van een heerlijke lange zomeravond. Door de hoekopstelling zit je zowel gezellig als praktisch bij elkaar. Standaard wordt een loungeset geleverd met een lage tafel of voetenbank, maar je kunt ook loungesets kopen met hoge dinertafels, zodat je aan de loungeset kunt dineren.


Als je tuin niet zo heel groot is of je geen hoekopstelling wilt, dan zijn er ook loungesets met een rechte loungebank verkrijgbaar. Deze nemen minder ruimte in beslag, maar bieden hetzelfde zitcomfort als hoekbanken. Je kunt een rechte bank ook combineren met een of meerdere loungestoelen of met een tweede rechte loungebank, zodat je op een relatief klein oppervlak toch met meerdere mensen comfortabel kunt zitten.


Kies kortom voor een type loungeset dat bij jouw tuin past. Je kunt ook zelf een set samenstellen aan de hand van losse elementen, zodat je zelf de opstelling kunt bepalen en deze bovendien kunt variëren.

Uitstraling en materiaal

Een loungeset is een luxe tuinset, die echt een blikvanger kan zijn in jouw tuin. Behalve een praktische en comfortabele zithoek kan een loungeset er bovendien erg aantrekkelijk en indrukwekkend uitzien.
Loungesets zijn verkrijgbaar in diverse materialen die ieder hun eigen uitstraling en stijl hebben. Zo zijn er mooie traditionele en landelijke sets in hout of moderne sets van metaal en kunststof, maar de meest populaire sets van dit moment zijn die van wicker.


Bij wicker wordt een kunststof vezel rondom een metalen frame heengevlochten, waarmee een sterke en zeer weerbestendige combinatie van materialen ontstaat. Wicker heeft veel weg van natuurlijk riet of rotan. Bovendien is wicker leverbaar in vele diverse kleuren, wat het tot een zeer populair materiaal maakt. Verder zijn wicker loungesets makkelijk te onderhouden en zeer duurzaam. Wicker loungesets zijn verkrijgbaar in diverse prijsklassen. Je kunt een zeer voordelige loungeset van dit materiaal verkrijgen, maar er zijn ook luxe wicker loungesets te koop van enkele duizenden euro’s. De prijs van de set wordt doorgaans grotendeels bepaald door het materiaalgebruik en de afwerking van de materialen. Er zijn platte, halfronde en ronde soorten wicker vezels. Het beste is om te kiezen voor het ronde type wicker vezel, aangezien deze het sterkst is en vaak het meest duurzaam.


Behalve in wicker heb je ook prachtige loungesets van hout. Teakhout is een erg populaire hardhoutsoort, maar is een kostbaar materiaal. Teak is echter zeer duurzaam en kan vrijwel onbeschermd heel goed buiten blijven staan dankzij het hoge oliegehalte van het hout. Het verkleurt onder invloed van de zon mooi grijs. Als alternatieven kun je ook kiezen voor bijvoorbeeld acaciahout of eiken, wat beiden ook hardhoutsoorten zijn. Hiermee heb je een duurzaam materiaal dat lang meegaat. Je wilt immers zo lang mogelijk van jouw nieuwe loungeset kunnen genieten, dus zorg ervoor dat je kiest voor een duurzaam materiaal en praktisch ontwerp dat bij jouw persoonlijke wensen aansluit. Een houten loungeset vereist echter wel meer onderhoud dan een wicker loungeset. Om het hout mooi te houden zul je periodiek dienen te oliën of beitsen om het te beschermen, of bij teakhout om bijvoorbeeld de natuurlijke kleur te behouden.


Naast hout en wicker heb je ook de keuze uit vele loungesets gemaakt van aluminium. Deze hebben een modernere uitstraling en het materiaal is zeer licht, waardoor je aluminium tuinmeubelen gemakkelijker kunt verplaatsen. Aluminium is zeer sterk en kan niet doorroesten, omdat het geen ijzer of staal bevat. Het wordt meestal voorzien van een poedercoating, waardoor het niet snel kan gaan oxideren. Aluminium is dan ook een zeer onderhoudsvriendelijk materiaal, wat je alleen maar af en toe dient schoon te houden.

Kies voor duurzaamheid

Behalve de stijl van de loungeset is het belangrijk te kiezen voor een materiaal dat duurzaam en weerbestendig is, zodat je loungeset zonder problemen buiten in de zon en regen kan blijven staan. Daarnaast dien je ook te bedenken of je de set in de winter naar binnen wilt halen of buiten wilt laten staan.


Gelukkig zijn tegenwoordig de meeste loungesets geschikt voor vier seizoenen en kunnen ze gewoon buiten blijven staan. Als je binnen geen ruimte hebt om de loungeset op te bergen, dan kun je vrijwel alle sets buiten laten staan, omdat ze gemaakt zijn voor buitengebruik. Dus of het nu een houten, metalen of kunststof loungeset betreft, ze zijn bedoeld voor gebruik in de buitenlucht. Maar voor het behoud van je loungeset is het wel aan te raden deze af te dekken met een bijpassende beschermhoes, zodat de set beschermd wordt tegen vuil en vocht.

Het gebruik van een beschermhoes

Bij het gebruik van een beschermhoes is het belangrijk altijd een hoogste punt in het midden te creëren, zodat water er af kan lopen en regenwater niet bovenop de beschermhoes blijft liggen. Een hoes is immers nooit 100% waterdicht, dus je dient te voorkomen dat er water doorheen kan sijpelen en bij je loungeset kan komen. Verder dien je voldoende te ventileren, zodat het materiaal van je set wel kan ‘ademen’ onder de beschermhoes en niet kan gaan verspochten. Zo kun je een teakhouten loungeset beter niet helemaal afsluiten met een beschermhoes, maar wat ruimte openlaten voor ventilatie.
Laat daarnaast de stoelkussens en sierkussens nooit onder de hoes liggen, maar berg deze binnen droog op, hetzij in huis of in een schuur. Kussens zijn in tegenstelling tot de loungeset zelf meestal niet goed bestand tegen vocht en dien je daarom altijd op te bergen als je niet op je loungeset zit. Er zijn speciale kussentassen of kussenboxen verkrijgbaar waarin je de kussens droog en schoon kunt opbergen gedurende de winter. Mocht je kussens willen die wel bestand zijn tegen een regenbui, dan zijn er ook speciale vierseizoens-kussens, die gemaakt zijn van een speciaal waterdoorlatend materiaal, waardoor regenwater er snel doorheen loopt en de kussens heel snel weer opdrogen.

Kies voor een functionele set

De meeste loungesets worden standaard voorzien van een lage tafel of een voetenbankje, zodat je lekker languit kunt liggen. De lage tafel is voornamelijk bedoeld om bijvoorbeeld glazen of hapjes op te zetten of eventueel een laptop als je buiten aan je loungeset wilt werken.


Als je de loungeset echter ook functioneel wilt gebruiken om bijvoorbeeld buiten aan te kunnen dineren, dan kan je ook kiezen voor een hoge dining loungeset met een hoge tafel. Met een hoge tafel kun je aangenaam buiten zitten met het hele gezin of met vrienden en genieten van heerlijke maaltijden in de open lucht. Vooral in de zomer kan het uiteraard zeer aangenaam zijn om in plaats van in een warme benauwde woonkamer lekker buiten in de open lucht te zitten met een natuurlijke bries voor de nodige verkoeling.


Uiteraard kun je in plaats van een driegangen-menu ook genieten van iets kleiners als een lekker aperitief, borrelhapje of koffie met gebak aan je dining loungeset. Het gaat immers met name om het gezelschap en de momenten die je er samen aan deelt. Je zomeravonden zullen met een hoge dining loungeset steeds langer worden doordat je zowel heerlijk aan de tafel kunt zitten dineren, als na het diner even onderuit kunt zakken in de comfortabele loungebank of stoelen.

Houd rekening met het onderhoud

Bij de aanschaf dien je rekening te houden met het onderhoud dat vereist is aan het materiaal. Als je bijvoorbeeld een loungeset wilt die weinig tot geen onderhoud nodig heeft, dan zul je het beste kunnen kiezen voor een kunststof of wicker loungeset. Wil je juist een loungeset met een warme en rustieke uitstraling, dan geniet een loungeset van hout de voorkeur.


Zo zal je bij een houten loungeset meer onderhoud dienen uit te voeren dan bijvoorbeeld bij een metalen of kunststof loungeset. Kunststof of metaal dien je in principe alleen maar schoon te houden door het af en toe met een mild, zacht sopje af te nemen. Gebruik alleen een zachte borstel of doek voor het schoonmaken. Er zijn ook speciale reinigingsmiddelen te koop die geschikt zijn voor wicker of aluminium. Zo weet je zeker dat je het materiaal bij het schoonmaken niet zult beschadigen.


Bij een houten loungeset dien je afhankelijk van het soort hout een of twee keer per jaar te beitsen of oliën om het te beschermen tegen de weersinvloeden. Zo beperk je de kans dat het hout onder invloed van regen en zonlicht kan worden aangetast door schimmel of kan gaan rotten. Door je hout goed te beschermen zorg je ervoor dat je prachtige loungeset langer meegaat. Hout is een zeer duurzaam materiaal, maar het blijft een natuurlijk materiaal dat kan gaan werken, dus je zult het goed schoon en droog dienen te houden voor zover mogelijk. Als je houten loungeset goed is gebeitst dan zal deze uitstekend het hele jaar buiten kunnen staan. Let wel op dat je houten tuinmeubelen niet op een vochtig gazon zet, maar deze bij voorkeur op je tuinterras neerzet, zodat optrekkend vocht vanuit je gazon de stoel- en tafelpoten niet kan aantasten.

Afmetingen

Uiteraard ook niet onbelangrijk bij de keuze van een loungeset is het formaat van de set. Je wilt natuurlijk wel een set die in jouw tuin of op jouw terras past en waarbij er nog voldoende ruimte rondom de set is. Houd dan ook rekening met de afmetingen van je tuinterras, zodat je weet of het wel of niet gaat passen. Je kunt bovendien kiezen tussen een vaste opstelling en losse elementen. Met een vaste opstelling ben je afhankelijk van de totale afmetingen van de loungeset. Bij losse elementen kun je zelf variëren met de opstelling van je loungemeubelen, waardoor je de set op verschillende manieren kunt neerzetten, afhankelijk van de voor jouw beschikbare ruimte.

Comfortabel in het gebruik

Waar je jouw loungeset ook voor wilt gaan gebruiken, of het nu puur is om te relaxen en lekker onderuitgezakt te kunnen ontspannen, of om gezellig met familie en vrienden aan te kunnen dineren, een loungeset moet comfortabel zitten. Als je niet lekker op de loungebank of stoelen kunt zitten, dan zul je er weinig plezier aan beleven. Daarom is het erg belangrijk om de loungeset uit te proberen en proef te zitten voordat je deze aanschaft. Als je deze in een fysieke winkel aanschaft is dit uiteraard geen probleem en kun je ter plekke even plaatsnemen om te ervaren hoe het zitcomfort is.


Mocht je echter een loungeset online willen aanschaffen, dan mis je de mogelijkheid om deze voor de aanschaf uit te proberen en zul je vaak moeten wachten tot de set daadwerkelijk in jouw tuin staat. Gelukkig heb je bij online aangeschafte tuinmeubelen doorgaans wel 14 dagen bedenktijd om te besluiten of je ze wilt houden of terug wilt sturen. De verkoper is ook verplicht om je duidelijk aan te geven hoeveel bedenktijd je hebt.