{!!% include 'snippets/cta.rain' %!!}

Onze teak leveranceer is FSC gecertificeerd.

0

Onze teak leveranceer is FSC gecertificeerd.

0

Door Roos, 13 augustus 2024

Waar moet je opletten bij de aanleg van een nieuwbouw tuin

Naast een nieuwbouw woning hebben we natuurlijk ook nog de nieuwbouw tuin, of laten we zeggen de tuin die bij de nieuwbouw woning hoort. De aanleg van deze tuin gaat vaak net even wat anders in zijn werk dan de aanleg van een tuin bij een bestaande woning maar is toch minstens zo belangrijk. Vandaar dat we wel graag met je kijken naar hoe dit nu precies in zijn werk gaat.

 

Want waar moet je nu eigenlijk precies allemaal op letten bij de aanleg van een nieuwbouw tuin? En hoe gaat dat eigenlijk precies allemaal in zijn werk? En wat maakt een nieuwbouw tuin nu eigenlijk zo anders dan een bestaande tuin? Wij zijn dit eens tot op de bodem uit gaan zoeken en kunnen je dan ook precies vertellen waar je allemaal op moet letten bij de aanleg van een nieuwbouw tuin.

 

Na het lezen van deze blog ben je dan ook een stuk wijzer en weet je precies hoe je het allemaal aan moet pakken. Op deze manier kun ook jij een nieuwbouw tuin aanleggen op de manier die helemaal bij je past en waarbij er geen element vergeten zal worden. Profiteer daarna dan ook optimaal en vol gemak en plezier van jouw nieuwbouw tuin die van alle gemakken voorzien is! Succes gegarandeerd, lees je met ons mee?

 

Het aanleggen van een tuin

 

In de eerste plaats is het aanleggen van een tuin natuurlijk altijd een hele onderneming. Door een tuin op de juiste wijze aan te leggen zorg je er echter wel voor dat je er erg lang plezier van kunt hebben! Juist door dit goed te doen en door alle elementen de nodige aandacht te geven kan er dus een tuin ontstaan waar je enorm van genieten kunt en die dus ook heel erg veel voordelen met zich meebrengt.

 

Het is dan ook niet voor niets dat het aanleggen van een tuin de nodige aandacht vraagt en dat het ook belangrijk is om hier de nodige aandacht aan te besteden. Alleen zo kom je tot een goed resultaat en kun je uiteindelijk dus optimaal profiteren van een fijn aangelegde tuin.

 

Maar hoe gaat dat aanleggen van een tuin dan eigenlijk precies in zijn werk? En waar moet je dan allemaal aan denken. Dat leggen wij je graag in deze blog uit. Want het is zeker zo dat een tuin aanleggen de nodige zorg en aandacht vraagt en dat je dit dan ook met de nodige voorbereiding moet aanpakken!

 

Het maken van een goed plan

 

Het aanleggen van een tuin begint eigenlijk altijd met een goed plan en dat is ook hierbij het geval. Juist ook bij de aanleg van een nieuw bouw tuin is het enorm belangrijk om eerst een goed plan op papier te zetten zodat je zeker weet dat je overal aan hebt gedacht.

 

Dit is enorm belangrijk omdat er anders altijd punten zijn die je wellicht vergeet en waar je later enorme spijt van kunt krijgen. Het kan soms echt enorm lastig zijn om achteraf nog iets recht te trekken en om sommige elementen pas later aan te laten leggen.

 

Het kan dan net het verschil maken als er vooraf een goed plan ligt en als er dus nagedacht wordt over de indeling van de tuin nog voordat er werkzaamheden verricht worden, dit kan dan ook op die manier in alle rust en ruimte plaatsvinden.

 

Alles ligt nog open

 

Het grootste verschil met een bestaande tuin en een nieuwbouw tuin is dat bij een nieuwbouw tuin echt alles nog open ligt. Dit is ergens wel heel erg prettig want dat biedt veel mogelijkheden. Doordat alles nog open ligt is het als het ware een leeg canvas dat nog helemaal ingevuld kan worden. Zo kunnen alle keuzes nog gemaakt worden en zit je nog nergens aan vast. Dit biedt ongelofelijk veel mogelijkheden en dat is natuurlijk wel heel erg fijn!

 

Zo is het bijvoorbeeld zo dat je nog helemaal zelf kunt beslissen op welke punten in de tuin je elektriciteit wil hebben. Of waar je het waterpunt in de tuin wil plaatsen. Ook zaken als een terras of een border of gazon liggen totaal nog niet vast en kunnen helemaal naar jouw eigen wensen worden ingedeeld. Op deze manier ontstaat er dus onwijs veel ruimte om een tuin helemaal naar je wens in de te delen.

 

Dit gaat dan ook een stuk makkelijker dan bij de aanleg van een tuin in de bestaande bouw. Hierbij zie je namelijk vaak dat bepaalde zaken al vast liggen en best veel kosten om te veranderen. Dit wil je dan ook vaak liever niet en daardoor loop je wel het risico dat je jouw plannen aan gaat passen op hetgeen dat er al is en laat dat nu net niet de bedoeling zijn. Het is natuurlijk het meest fijn als je volledig de vrije hand hebt en jouw tuin volledig naar je eigen wensen in kunt delen! Bij een nieuw bouw tuin is dat dus zeker weten het geval.

 

Je start bij nul

 

Wel is het bij een nieuw bouw tuin goed om jezelf te beseffen dat je echt helemaal bij nul start. Dit merk je dus ook in de kosten want je moet echt helemaal bij het begin beginnen en alles moet nog aangelegd worden in de tuin. Dit kan dan ook best flink oplopen in kosten maar het is het wel vaak allemaal waard en er staat natuurlijk veel tegenover. Daar tegenover staat dan ook dat je vaak wel volledig vrij bent om helemaal zelf te bedenken hoe je de tuin in gaat delen en dat is natuurlijk wel heel erg prettig.

 

Vaak is het zo bij een nieuwbouw tuin dat je ook niet zomaar kunt starten met het leggen van een terras of de plaatsing van een schutting, de grond kan soms namelijk een grote modderpoel zijn en nog helemaal niet gereed zijn. Hier moet dan ook vaak mee gestart worden en dit zijn kosten die je dus wel mee moet rekenen. Zo is het vaak zo dat je er eerst voor moet zorgen dat de grond in de tuin glad gemaakt wordt en aangedrukt wordt zodat er een gladde en vooral rechte ondergrond ontstaat. Als dit vervolgens gebeurd is kun je aan de slag gaan met de invulling van de tuin.

 

Maar ook hierbij start je in eerste instantie dus echt bij nul. Het aanleggen van elektriciteit en water zijn bijvoorbeeld ook twee elementen waar je rekening mee moet houden en die je dus ook niet moet vergeten. Wel is het ook hierbij fijn dat je hierin volledig de vrije hand hebt om dit naar je eigen wensen in te vullen.

 

Ook is het handig om jezelf te realiseren dat je geen gebruik kunt maken van bestaande elementen in de tuin. Echt alles moet nog nieuw aangelegd worden en daar moet je dan ook wel goed aan denken! Neem dit dan ook allemaal mee in je planning maar ook zeker in je berekeningen zodat je later niet voor verrassingen komt te staan!

 

Handige tips om aan te denken

 

Ook hebben we nog een aantal handige tips voor je met punten waar je wellicht niet meteen aan denkt. Ten eerste is het heel handig om te kijken naar het tijdstip waarop je de woning betrekt. Is dat bijvoorbeeld in de zomer of inde winter. Als dit laatste namelijk het geval is dan is het een hele handige tip om niet direct met de aanleg van je tuin te starten. Dit kun je dan het beste in het voorjaar doen. Maar ook als je pas tegen het einde van de zomer je woning betrekt kan het handig zijn om niet direct in de aanleg van een tuin te investeren maar om dit even uit te stellen tot het volgende voorjaar. Op deze wijze kun je ook de verbouwingspot weer even aanvullen en daarnaast gebruik je de tuin voorlopig toch nog niet. Ook kan het dan fijn zijn om eerst even in het huis te wonen en vanuit het huis nog eens goed naar de tuin te kijken. Wellicht dat je er dan bijvoorbeeld ook voor kiest om andere keuzes te maken.

 

Een andere handige tip is om zowel in de voor tuin als in de achtertuin voor een water punt te zorgen. Dit is vaak iets wat vergeten wordt maar het is echt zo enorm handig! Als je bijvoorbeeld de planten in de voortuin water wil geven of de auto wil wassen dan is het wel heel erg handig dat je direct water hebt en niet met een tuinslang je hele woning door hoeft. Dit is dan ook zeker weten een stuk praktischer en bespaart jezelf een heleboel ellende! Dit zijn vaak van die kleine dingen waar je vooraf misschien niet meteen aan denkt maar die echt een groot verschil maken!

 

Ook is het slim om rekening te houden met de groei en bloei tijd van planten en bloemen in je tuin. Je kunt namelijk de keuze maken tussen volgroeide beplanting of beplanting die nog helemaal op moet komen. Door hier een keuze in te maken kun je dus bepalen hoe snel je al helemaal in het groen zit. Dit is voor iedereen anders, de een heeft graag meteen volgroeide planten en wil niet afwachten terwijl de ander dit geen probleem vindt. En soms heeft het ook met een prijskaartje te maken. Een volgroeide plant of boom kost namelijk een stuk meer dan een beginnende plant of boom. Dus dit speelt vaak ook zeker mee bij de keuze!

 

Zoals je dus ziet zijn er echt wel een aantal handige tips te bedenken waar je goed rekening mee kunt houden voordat je de keuze maakt voor de aanleg van een tuin bij een nieuwbouw woning en dat is natuurlijk ook wel heel erg prettig.

 

Goed de ruimte inschatten

 

Als je een nieuw bouw woning gaat betrekken dan kan het in de woning best lastig zijn om een goede inschatting van de ruimte te maken en dan vooral over hoe elementen in de ruimte tot hun recht komen. Dit is bij een nieuw bouw tuin dus ook het geval. Ook hierbij kan het dus lastig in te schatten zijn hoe de ruimte nu precies ingedeeld moet worden en hoe bepaalde elementen in de ruimte tot hun recht komen.

 

Gelukkig zijn er wel aardig wat manieren te bedenken waarop je dit vooraf toch goed kunt doen. Maar de beste manier is toch om alvast zoveel mogelijk naar de ruimte toe te gaan om daar te ervaren hoe alles eruit zal komen te zien en hoe de ruimte dus het beste ingedeeld kan worden.

 

Juist als je in de ruimte bent krijg je hier een goed beeld van. Het kan dan ook heel slim zijn om te wachten met het indelen van de ruimte tot je daadwerkelijk de sleutel van de woning krijgt en in de tuin kunt gaan staan en de ruimte om je heen kunt gaan ervaren.

 

Waar moet je op letten bij de indeling van een nieuw bouw tuin

 

Zoals je dus ziet gaat het indelen van een nieuw bouw tuin wel even wat anders in zijn werk dan de indeling van een tuin bij een bestaande woning. Er zijn wat extra factoren die hierbij een rol spelen en waar dan ook de nodige aandacht aan besteedt moet worden. Op deze manier kun je er dan ook voor zorgen dat de indeling van de tuin helemaal naar wens zal zijn en op een goede manier gebeurt!

 

Het is vooral heel handig om vooraf goed over de indeling na te denken zodat je een goed plan kunt maken en later niet voor verrassingen komt te staan. Zeker niet op het gebied van kosten. Deze kunnen bij de aanleg van een nieuw bouw tuin dan ook flink oplopen aangezien je echt bij nul moet starten en dat is dan weer heel anders dan bij de aanleg van een tuin van bestaande bouw. Daar kun je vaak met wat aanpassingen al aardig uit de voeten maar bij de aanleg van een nieuw bouw tuin is dat niet het geval. Ook dien je hier rekening te moeten houden met het gereed maken van de grond van de tuin. Iets wat nog best een flinke klus kan zijn! Hier moet je dan ook goed mee te werk gaan zodat je ook dit op de juiste manier kunt doen! Maar als je alles dan naar behoren aanpakt kun je uiteindelijk genieten van een prachtige tuin vol mooie elementen! Een tuin die zeker weten de moeite waard is!