{!!% include 'snippets/cta.rain' %!!}
0
0

Door Caitlin, 1 augustus 2020

Waar vind je tuinmeubelen te koop

Tuinmeubelen zijn het hele jaar door te koop. Of je nu in de zomer of in de winter op zoek bent naar een nieuwe tuinstoel, tafel of complete tuinset, er zijn altijd verkooplocaties beschikbaar om de tuinmeubelen te vinden die jij zoekt. Natuurlijk zullen de meeste mensen in aanloop naar het voorjaar op zoek gaan of er zelfs gedurende de zomer achter komen dat hun oude tuinstoelen echt aan vervanging toe zijn. Wat voor reden je ook hebt om tuinmeubelen te willen aanschaffen, of je nu een compleet nieuwe tuinset wilt of gewoon wat extra stoelen omdat je vaak gasten op bezoek krijgt die ook in de tuin willen zitten, er zijn altijd zowel in als buiten het seizoen tuinmeubelen te verkrijgen.


Het kan zelfs voordeliger zijn om juist buiten het zomerseizoen om te kopen en in de herfst of winter op zoek te gaan naar die nieuwe gewenste tuinset. Vaak zullen fabrikanten vanaf de nazomer en in de loop van de herfst de prijzen van hun tuinsets verlagen met honderden euro’s, zodat je voor een zeer aantrekkelijke prijs jouw droom tuinset of loungeset op de kop zou kunnen tikken.

Goedkope tuinmeubelen

Als je goedkope tuinmeubelen te koop zoekt, dan kun je zowel tweedehands als nieuw een ruim aanbod online vinden. Er zijn vele online marktplaatsen en veilingsites waarop mensen tweedehands goedkoop tuinmeubilair aanbieden. Het bekendste platform in Nederland is Marktplaats.nl. Hierop kun je een uitgebreid aanbod aan huishoudelijke producten vinden, waaronder ook tuinmeubelen te koop worden aangeboden. Vaak koop je hierop van particulieren, maar er zijn ook bedrijven die via Marktplaats hun producten aanbieden.


Daarnaast zijn er speciale Facebook groepen over tuinmeubelen, waarbij je je kunt aanmelden en waarop de laatste ontwikkelingen op het gebied van tuinmeubelen worden uitgewisseld en tuinmeubelen ook te koop worden aangeboden.


Aangezien er bij tweedehands tuinmeubilair vaak ook nog bezorgkosten of transportkosten bij zullen komen om de tuinmeubelen in huis te krijgen, zal je netto vaak niet zo heel veel goedkoper uit blijken te zijn dan wanneer je een nieuwe tuinset met korting aanschaft. Tenzij je bijvoorbeeld een specifieke antieke gietijzeren tuinset zoekt die je (groot-)ouders vroeger ook in de tuin hadden en die alleen particulier te krijgen is, kun je daarom meestal beter voor een nieuwe tuinset kiezen, zodat je zeker weet dat je een betrouwbaar en degelijk product aanschaft.

Kies ik voor een tuin- of loungeset?

Als je op zoek bent naar een tuinset, dan zijn er behalve standaard tuinsets ook loungesets te koop. Met een gewone tuinset zijn er al vele mogelijke materialen te verkrijgen. De keuze qua materiaal hangt er van af of je de tuinset het hele jaar door buiten wilt kunnen laten staan of dat je deze in de winter naar binnen zult halen. Als je de set buiten wilt laten staan, dan kun je het beste kiezen voor een kunststof tuinset van wicker. Wicker is een kunststof vlechtwerk dat rondom een aluminium of roestvrij stalen frame wordt gewikkeld. Hiermee heb je een materiaal dat alle weersomstandigheden goed kan doorstaan en daarmee ook in het najaar en winter prima buiten kan blijven staan.


Door de trend van het ‘loungen’ in eigen tuin kiezen steeds meer mensen voor het extra comfort dat een loungeset kan bieden. Een loungeset bestaat meestal uit een loungebank met een lage loungetafel of voetenbank. Met de extra dikke kussens voor de zittingen en leuningen zit je op een loungebank een stuk comfortabeler dan op een standaard tuinstoel. Je kunt er zowel goed rechtop in zitten als even ontspannen in onderuit zakken of zelfs languit liggen. Als je dus behoefte hebt aan wat extra comfort in je tuinmeubelen, dan is een loungeset een prima optie. Met een loungeset heb je bovendien een blikvanger in je tuin, die meteen de aandacht trekt wanneer je gasten over de vloer krijgt.


Een mooie tuinset of loungeset kan echt de sfeer bepalen in je tuin en ervoor zorgen dat je tuin tot leven komt en uitnodigt om er vaak en langdurig tijd in door te brengen. Met een aantal comfortabele tuinstoelen en mooie tafel kun je al snel een aangenaam hoekje in je tuin creëren om heerlijk te genieten van het prachtige weer.

Wat voor tuingebruiker ben ik?

Om een goede keuze te kunnen maken uit de vele soorten tuinmeubelen die er te koop zijn zul je je moeten afvragen hoe jij eigenlijk gebruik maakt van je tuin. De meest geschikte tuinmeubelen voor jouw situatie zullen verschillen als je een zonaanbidder bent en graag uren in de zon doorbrengt of juist iemand bent die geniet van de avonduren buiten en bijvoorbeeld lekker met familie gezellig wilt dineren in de tuin. Voor beide situaties zul je voor andere soorten tuinmeubelen kiezen.


Als je iemand bent die het meest geniet van het zomerweer door uren languit in de zon te liggen om een mooie gebronsde tint te verkrijgen, dan zul je waarschijnlijk niet zoveel behoefte hebben aan een loungebank of normale tuinstoelen, maar liever een verstelbare stoel, ligstoel of ligbed aanschaffen. Welke hiervan de beste tuinmeubelen zijn die er te koop zijn voor jouw situatie is afhankelijk van of je alleen maar wilt kunnen liggen of ook rechtop wilt kunnen zitten. Een verstelbare stoel of ligstoel kun je in verschillende standen zetten, en deze kunnen ook in zitstand worden gezet, terwijl een ligbed is bedoeld om echt languit gestrekt op te kunnen liggen.

Dineren in eigen tuin

Om in eigen tuin heerlijk te kunnen dineren of barbecuen met familie of vrienden is een dinerset de beste koop qua tuinmeubelen. Met een dinerset beschik je over een comfortabele dinertafel, waarop je voldoende ruimte hebt om gerechten uit te stallen en aan te zitten, met daarbij speciale tuinstoelen van aangename, bijpassende hoogte, indien nodig met armleuningen, waarop je comfortabel kunt aanschuiven om in goed gezelschap te genieten van de lekkerste gerechten in de open buitenlucht! Waarom zou je tenslotte in de zomer binnen eten, terwijl je ook uitstekend buiten kunt tafelen? En als het je nog wat te warm is rond je reguliere etenstijd, dat eet je toch gewoon wat later op de avond? Dat is immers het voordeel van de zomer, dat je zulke heerlijke lange dagen hebt!


Er zijn ook hoge tafels waaraan je kunt dineren. Als je houdt van bartafels met krukken, dan kun je ook overwegen een hoge dinertafel aan te schaffen met dinerkrukken.

Koop praktische tuinmeubelen

Afhankelijk van hoeveel ruimte je beschikbaar hebt in je tuin of op je terras zul je al een eerste selectie qua tuinmeubelen kunnen maken uit het totaalaanbod. Wanneer je slechts een kleine tuin of balkon hebt, dan zal een grote loungeset hierin niet gaan passen. Er zijn echter speciale kleine tuinsets te koop in alle denkbare materialen.


Zo kun je voor een kleine tuin bijvoorbeeld een houten of metalen bistroset aanschaffen. Dit is een kleine tuinset die meestal bestaat uit een kleine (ronde) tuintafel met twee stoelen. Van oorsprong zag je de bistroset vaak alleen in metaal of gietijzer en van hout, maar tegenwoordig kun je ze ook in bijvoorbeeld wicker krijgen.


Als je daarentegen een grote tuin hebt, dan heb je een brede keuze qua tuinmeubelen, afhankelijk van waarvoor je je tuinset wilt gebruiken. In een grote tuin zal een grote loungeset bijvoorbeeld prima op zijn plaats zijn, of een mooie lange houten tuintafel met comfortabele stoelen.

Kunststof tuinsets

Van de tuinmeubelen die tegenwoordig te koop zijn, worden wicker tuinmeubelen over het algemeen het meest verkocht. Wicker is een synthetische vezel (kunststof), die rondom een metalen frame kan worden gevlochten. Hierbij kan het in verschillende diktes worden gemaakt, waarmee het bijvoorbeeld veel lijkt op rotan of riet. Wicker is een zeer duurzaam kunststof materiaal, dat bestand is tegen vocht en UV-straling en daarmee goed buiten kan blijven staan, ook in de winter. De kwaliteit van het materiaal kan echter wel variëren per fabrikant, dus je dient altijd de adviezen van de fabrikant op te volgen voor wat betreft het wel of niet afdekken van een wicker tuinset gedurende het najaarseizoen.


Daarnaast zijn er ook kunststof tuinmeubelen te koop zoals we die al decennialang kennen. Waar deze voorheen vaak van PVC werden gemaakt, wordt er tegenwoordig meestal gebruik gemaakt van het plastic PP (polypropyleen). Polypropyleen is een zeer stevig en weerbestendig materiaal dat bovendien kleurvast is, waardoor ook een gekleurde tuinset van dit materiaal langer zijn kleur behoudt na blootstelling aan zonlicht. Zo hoef je niet langer alleen maar te kiezen voor standaard wit, maar kun je bijvoorbeeld ook voor een luchtblauwe of citroengele kunststof tuinset kiezen.

Houten tuinsets

Houten tuinmeubelen bestaan al generaties lang en hebben een heel degelijke en robuuste uitstraling. Bovendien geven ze een tuin een warm karakter door het natuurlijke materiaal. Hardhout wordt veelvuldig gebruikt bij het produceren van houten tuinsets. Het hardhout teak heeft bijvoorbeeld een zeer mooie uitstraling en een lange levensduur en is daarmee erg populair als materiaal voor houten tuinsets. Andere veelgebruikte hardhoutsoorten zijn eiken, beuken, merbau en acacia. Voor alle hardhoutsoorten geldt dat je bij de aanschaf dient te letten op de aanwezigheid van het FSC-keurmerk, waarmee wordt aangeduid dat (een deel van) het hout waaruit het meubilair is vervaardigd afkomstig is uit duurzaam beheerde bossen.

Metalen tuinsets

Het grote voordeel van metaal is de stevigheid en buigzaamheid van het materiaal. Het kan in principe in alle vormen worden gevormd en biedt een zeer sterke tuinset. De meest gebruikte metalen zijn aluminium en roestvrij staal (RVS). Aluminium is een zeer licht metaal, aangezien het geen staal of ijzer bevat. Hierdoor kan het ook niet roesten, wat verklaart waarom er zoveel aluminium tuinmeubelen te koop zijn.