{!!% include 'snippets/cta.rain' %!!}
0
0

3 maart 2021

Waarom een looppad in jouw tuin essentieel is

Ben je bezig met het inrichten van jouw tuin? Dan is de kans groot dat jouw aandacht direct uitgaat naar de begroeiing, de bestrating, de tuinmeubelen en de accessoires. Logisch ook, aangezien dat stuk voor stuk de belangrijkste onderdelen van een tuin zijn. Deze onderdelen zijn niet alleen bepalend voor de uitstraling van de tuin, maar ook voor de functionaliteit. 

Als je jouw tuin écht functioneel wilt maken, is het daarbij ook aan te raden om altijd voor een looppad te kiezen. Sterker nog: je kunt het beste voor meerdere looppaden in jouw tuin kiezen. Waarom? Dat vertellen wij je graag in dit artikel. Daarnaast helpen wij je met dit artikel ook bij het ontwerpen van het perfecte looppad voor in jouw tuin.

Aan de hand van de informatie uit dit artikel kun je dus direct aan de slag gaan. Direct aan de slag gaan om het meest fraaie en handige looppad voor in jouw tuin te creëren. Wij kunnen je op dit moment in ieder geval al één ding verklappen: een looppad is elke tuin cruciaal.

Wat is een looppad precies?

? Over de definitie van een ‘looppad’ kun je een flinke discussie houden. Zie jij een gazon namelijk als een looppad of niet? In onze ogen is een gazon niet echt een looppad. Wat wij dan wel onder een looppad verstaan? Dat is eigenlijk een pad in jouw tuin dat hoofdzakelijk voor één activiteit bedoeld is: hier overheen lopen.

In onze ogen is gazon daarom ook niet een geschikt materiaal voor een looppad. Daarentegen vinden wij tegels, houten planken en vergelijkbare ondergronden wél geschikt voor een looppad. Ook een looppad van zand, van grind of van vergelijkbaar materiaal wordt door ons als een volwaardig looppad beschouwd.

Is het nou aan te raden om altijd voor een volwaardig looppad te kiezen? Dat is wat ons betreft zeker het geval. Dankzij één of meerdere looppaden in jouw tuin geniet je al snel van de nodige voordelen. Voordelen waar je niet van zou kunnen genieten als je niet voor een looppad in jouw tuin kiest.

Laten we het volgende alvast vooropstellen: iedereen vindt dat een looppad een andere definitie kent. In onze ogen is een looppad specifiek een pad dat in een tuin aangebracht wordt om over heen te lopen. Waarom het aanleggen van een dergelijk pad zo belangrijk is, bespreken wij graag in het restant van dit artikel!

Waarom voor een looppad kiezen

Ben je op dit moment bezig met het maken van een tuinontwerp? Indien je het lastig vindt om hier een start mee te maken, hebben wij maar één goede tip voor je: begin bij de achterdeur van jouw woning. Vanuit de achterdeur kun je starten met het maken van een tuinontwerp, waarbij je in 100 van de 100 gevallen altijd start met een looppad. Waarom? Omdat je via dit looppad dan op een veilige en handige manier naar de achterdeur van jouw woning toe kunt lopen.

Met deze tip hebben wij eigenlijk de gehele essentie van een looppad te pakken. Een looppad is namelijk super handig, is veilig, vormt de basis van elke tuin en is dus ook nog eens super functioneel. Bovendien heb je de keus uit meerdere materiaalsoorten, waardoor je ook de uitstraling van het looppad/de tuin kunt beïnvloeden.

Waarom een looppad zo handig is? Nou, dankzij een looppad kun je veilig van plek A naar plek B in jouw tuin lopen. Dit is eigenlijk hetzelfde als dat je je afvraagt waarom een snelweg zo handig is. Nou, met een snelweg kun je ook veilig van plek A naar plek B rijden. Eigenlijk kun je het looppad dus zien als jouw persoonlijke snelweg. Jouw persoonlijke snelweg om bijvoorbeeld van de achterdeur naar de schuur te lopen, om van de achterdeur naar de schutting te lopen of om van de achterdeur naar het tuinhuisje te lopen. Uiteraard kun je al deze wandelingen ook vice versa maken.

Daarbij is het dus ook nog een voordeel dat je van een fraaie uitstraling weet te genieten. De uitstraling van een looppad wordt in ieder geval door meerdere factoren beïnvloed, waardoor je de uitstraling van jouw looppad razendsnel ook naar wens kunt maken. Om welke factoren dit precies gaat, bespreken wij ook graag nog in dit artikel. Wel is het zo dat je goed na moet denken over het ontwerp van jouw looppad. Alleen als het ontwerp qua functie en qua uitstraling volledig naar wens is, kun je namelijk écht van het looppad gaan genieten.

Verder geniet je met een looppad ook van de gewenste veiligheid. Als het bijvoorbeeld hard geregend heeft, wil je je niet een weg banen door de modder in jouw tuin. Nee, als je voor een looppad gekozen hebt, kun je op een veilige manier over dit looppad heen lopen, waardoor de kans op vieze schoenen of een val alweer een stuk kleiner geworden is.

Al met al biedt een looppad dus meerdere voordelen. Het belangrijkste voordeel is echter dat al deze voordelen onvervangbaar zijn; je kunt niet met een ander product in de tuin van deze voordelen gaan genieten. Dat is dan ook dé reden waarom een looppad in onze ogen absoluut onmisbaar voor in elke tuin is. Indien je niet voor een looppad kiest, loop je al snel tegen meerdere nadelen en beperkingen aan. Beperkingen waar je geen last van zou hebben gehad als je voor een looppad gekozen zou hebben.

O ja, wij weten trouwens nóg een reden waarom een looppad zo aan te raden is. Die reden heeft betrekking op het feit dat je meerdere looppaden in jouw tuin aan kunt leggen. Juist doordat je meerdere looppaden in jouw tuin aan kunt leggen, geniet je van een strak en vast patroon in jouw tuin. Een patroon waardoor je op meerdere manieren door jouw tuin heen kunt lopen, maar ook waarmee je jouw tuin een bepaalde uitstraling kunt geven.

Looppad in een moderne tuin

Gaat jouw voorkeur uit naar een moderne tuin? Ben je wel een liefhebber van strakke vormen, van strakke materialen en van al te weinig poespas in jouw tuin? Dan is het aan te raden om te kiezen voor een strak en handig looppad in jouw tuin.

Wat we precies met een strak looppad bedoelen? Nou, dat is een looppad met een strakke vorm, strak materiaalgebruik en een strakke afwerking. Langs een dergelijk looppad kun je bijvoorbeeld prachtige tuinverlichting zetten, waardoor je het looppad extra weet te accentueren. Ook kun je langs een dergelijk looppad met bijvoorbeeld buxusplanten gaan werken, waardoor je het looppad een nóg strakkere vormgeving geeft.

Daarbij heb je in een moderne tuin ook nog de keus uit meerdere materiaalsoorten. Zo kun je kiezen voor een looppad van (grote) siertegels, maar je kunt ook kiezen voor een looppad van grind of van houten planken. In principe maakt het dus niet heel erg uit waar jouw voorkeur naar uit gaat: zoals je kunt zien, kun je voor een moderne tuin dus uit verscheidene materiaalsoorten kiezen. Verscheidene materiaalsoorten die stuk voor stuk hun eigen voors en tegens met zich mee brengen.

Wil jij graag een moderne tuin inrichten? Zorg dan dus voor strakke vormen, voor een strakke afwerking en voor strakke materialen. Indien je de accenten in jouw tuin op de looppaden wilt leggen, is het ook nog interessant om te kiezen voor meerdere looppaden in jouw tuin. Op die manier kun je bepaalde vormen in jouw tuin creëren, waarmee je dus de strakheid van een moderne tuin weet te accentueren. Wat wens je nog meer?

Looppad in een landelijke tuin

Is jouw voorkeur uitgegaan naar een landelijke tuin? Dan heb je ongetwijfeld al direct gemerkt dat ook bij een landelijke tuin de looppaden van cruciaal belang zijn. Tegelijkertijd heb je mogelijk ook al opgemerkt dat je bij een natuurlijke tuin veel mogelijkheden hebt om een looppad aan te leggen.

Het kenmerk van een natuurlijke tuin is namelijk dat je bij voorkeur veel natuurlijke materialen gebruikt. Als we naar de mogelijke materiaalsoorten van een looppad kijken, zien we hoofdzakelijk natuurlijke materialen naar voren komen. Onder meer hout, grind, zand en tegels zijn immers 100% natuurlijke materialen.

Wij raden je graag aan om voor jezelf een goed vergelijk te maken. Probeer voor jezelf te bepalen naar welk materiaalsoort jouw voorkeur uit gaat, probeer te zorgen voor een strakke vormgeving in jouw tuin en probeer te zorgen voor een fraai geheel. In een landelijke tuin kun je bijvoorbeeld prachtig de begroeiing met het looppad combineren; ook kun je ervoor kiezen om te kiezen voor een 100% natuurlijk looppad. Dit kun je bijvoorbeeld doen door met de natuur zelf een looppad te maken, bijvoorbeeld van aarde of van het al eerder genoemde zand.

Als je een looppad in een natuurlijke tuin gaat ontwerpen, heb je in ieder geval meer dan genoeg mogelijkheden. Je kunt uit tal van materiaalsoorten kiezen, je uit tal van vormen kiezen en je hebt eigenlijk alle touwtjes in eigen handen. Maak voor jezelf daarom een goed vergelijk, bepaal wát je precies wilt en hak vervolgens de knoop door. Eén of meerdere looppaden in een tuin met een landelijke uitstraling zijn in ieder geval onmisbaar.

Hoe kun je het beste looppad voor in jouw tuin uitkiezen?

Bij het maken van een tuinontwerp moet je met de nodige zaken rekening houden. Zo moet je goed nadenken over de uitstraling van het looppad, over het materiaalgebruik, over de afmetingen én over de vorm. Ga je bijvoorbeeld voor een recht looppad in jouw tuin? Of heb je liever een looppad die in een soort van bocht door jouw tuin heen loopt? De keus op al deze vlakken is volledig aan jou.

Voordat je meerdere keuzes kunt gaan maken, moet je eerst na gaan denken over de functie. Op welke manier wil je het looppad in jouw tuin precies gaan gebruiken? Het antwoord op deze vraag is logisch: om er overheen te wandelen. Dat klopt, maar probeer te bepalen waar je dan precies naar toe wilt wandelen. Wil je een looppad naar jouw terras toe? Wil je een looppad naar jouw opbergbox toe? Wil je een looppad naar jouw tuinhuisje toe? Wil je een looppad naar jouw barbecue toe? Wil je een looppad naar jouw schuur toe? En/of wil je een looppad naar jouw gazon toe? Op al deze vragen moet je voor jezelf een duidelijk antwoord zien te vinden. met andere woorden: denk heel goed na over de gehele inrichting van jouw tuin, waarbij de looppadden dus een cruciale rol spelen.

Verder moet je dus ook goed na gaan denken over het materiaalgebruik van de looppaden. Gaat je voorkeur uit naar een strak materiaal? Of gaat je voorkeur toch echt uit naar een natuurlijk materiaal? Zoals wij eerder in dit artikel al aangegeven hebben, heb je in ieder geval de keus uit vrij veel varianten. Zo kun je voor hout kiezen, kun je voor grind kiezen en kun je voor ‘normale’ tegels kiezen. De keus is echt volledig aan jou!

Ook is het advies om goed over de vorm en de afmetingen van het looppad na te denken. Wil je een vrij breed looppad hebben? Of gaat je voorkeur uit naar een smal doch handig looppad? De keus is ook op dit gebied weer volledig aan jou. Als je een ontwerp van jouw tuin gaat maken, is het dan ook aan te raden om hier goed rekening mee te houden. Denk goed na over de afmetingen van het looppad, over de lengte van het looppad én de breedte van het looppad. Houd ondertussen ook nog rekening met de vorm van het looppad.

Verder raden wij je aan om goed na te denken over de afwerking van het looppad. Ga je bijvoorbeeld om het looppad heen begroeiing neerzetten? Of kies je er voor om langs het looppad prachtige tuinverlichting neer te zetten? Als je voor tuinverlichting kiest, weet je in ieder geval veel sfeer te creëren. Bovendien weet je de looppaden in jouw tuin nog fraaier en gezelliger te maken. Wat wens je nog meer? Denk dus ook goed over de afwerking de looppaden na.

Tot slot willen wij je ook nog wijzen op de aanlegmogelijkheden van een looppad. Je kunt er voor kiezen om zelf een looppad aan te leggen, maar je kunt er ook voor kiezen om hier een hovenier voor in te schakelen. Beide mogelijkheden bieden zo hun eigen mogelijkheden, dus het maken van een goed vergelijk is aan te raden. Het is op zich prima te doen om zelf een looppad aan te leggen, maar je moet hierbij wel over de nodige gereedschappen beschikken. Ook moet je wel relatief handig zijn en moet je goed rekening met verschillende factoren houden.

Slotwoord

Is een looppad in een tuin essentieel? Ja, dat kunnen wij met 100% zekerheid stellen. Heb je veel mogelijkheden om de gewenste looppaden in jouw tuin te creëren aan te (laten) leggen? Ja, ook dat is zeker het geval. Je kunt echt uit heel veel soorten materialen kiezen, terwijl je ook volledige zeggenschap over bijvoorbeeld vorm, afmetingen en afwerking hebt. Denk in ieder geval goed na over de looppaden in jouw tuin, maak voor jezelf een goed vergelijk en hak de knoop door. Van één of meerdere looppaden in jouw tuin ga je in ieder geval nooit spijt krijgen!