{!!% include 'snippets/cta.rain' %!!}
0
0

Door Caitlin, 13 oktober 2020

Wanneer kunnen tuinmeubelen naar buiten?

De winters in Nederland zijn door de klimaatverandering jaar op jaar erg wisselend. We zien het alleen al aan de jaarlijks terugkerende discussie of er dit jaar nu eindelijk weer eens een Elfstedentocht zal komen. Maar ook in de jaarlijkse sneeuwval in verschillende regio’s in ons land. Waar het ene jaar een kwakkelende natte en milde winter kan brengen, is wellicht het jaar er direct op volgend juist een strenge en zeer barre winter met temperaturen ver beneden het vriespunt en veel sneeuw. We moeten ermee leven dat het weer wat minder voorspelbaar is geworden dan in de tijd van onze grootouders en ouders. Toen konden onze oma’s en opa’s bijvoorbeeld nog aan de kring om de maan en aan de kleur van de zonsopgang of -ondergang zien wat voor weer het die dag zou worden! Nu zijn we vaak afhankelijk van onze weerapps.

Wat wel te voorspellen is, is dat bij de eerste de beste mooie zonnige periode de meeste mensen hun tuinmeubelen het liefst zo snel mogelijk weer naar buiten willen zetten om van iedere minuut zon te genieten. Met name als het weer eens een ongure en kille winter is geweest, verlangen we massaal naar een periode met meer zon en vitamine D! Dus wordt die eerste aanhoudende lentezon hartelijk verwelkomd door de tuinmeubelen weer tevoorschijn te halen en klaar te maken voor gebruik.
Maar je wilt ze natuurlijk niet naar buiten halen en ze uitgebreid schoonmaken om vervolgens te zien dat ze weer helemaal natregenen of vies worden in de dagen daarop. Maar wanneer kunnen tuinmeubelen weer naar buiten, wat is er nou het beste moment voor om optimaal van het mooie weer te profiteren?

Tuinmeubelen voor vier seizoenen

Nederland kent vier seizoenen, die allemaal hun charmes hebben maar ook hun minder aantrekkelijke kanten kennen. De lente met zijn ontluikende bloemknoppen, vrolijk zingende vogeltjes, de zomer met fleurig geklede mensen en stranddagen, de herfst met zijn prachtige kleuren en geuren tijdens een mooie boswandeling, en natuurlijk de winter voor die mooie wit besneeuwde straten en daken en het schaatsweer, wat vooral kinderen in vervoering brengt!

Voor elk seizoen zijn wel fans en haters te vinden, maar qua tuinseizoen moeten we het toch met name van de lente en zomer hebben (en als we geluk hebben nog een klein deel van de herfst).
Tegenwoordig is veel van het tuinmeubilair eveneens geschikt voor vier seizoenen en kun je het daarmee het hele jaar gewoon buiten laten staan. Loungesets zijn erg in trek vanwege hun comfortabele banken en prachtige luxe uitstraling. Hierbij wordt steeds meer gebruik gemaakt van kunststof en wicker, dat goed bestand is tegen de weersomstandigheden in ons land. Je kunt een wicker loungeset prima gedurende het najaar buiten laten staan en het zal geen schade ondervinden van een paar flinke buien. Alhoewel wicker tegenwoordig worden voorzien van een speciale Uv-bestendige laag kan veel zonlicht op de lange termijn wel tot kleurverlies van het materiaal leiden. Het beste is dan ook om wicker tuinmeubelen of tuinsets wel af te dekken als je deze buiten laat staan, ook tijdens de zomer als je ze een paar dagen niet gebruikt. Hiermee zal het materiaal uiteindelijk langduriger in goede staat blijven en zijn kleur behouden en kun je voor langere tijd van je wicker tuinset genieten.

Kunststof tuinmeubelen

Voor kunststof tuinmeubelen geldt dat ze goed bestand zijn tegen Uv-straling en het weer, maar dat een hele winter waarschijnlijk wel voor een aanslag op het materiaal zal zorgen, dus je dient ze dan wel af te dekken. Beter is om ze droog binnen te zetten, zodat je met het voorjaar niet zoveel tijd kwijt bent aan het schoonmaken van je tuinset. Aangezien ze vaak inklapbaar zijn en lichtgewicht zijn ze doorgaans makkelijk op te bergen in een schuur of berging.

Rope tuinmeubelen

Rope tuinmeubelen zijn erg in opkomst vanwege hun zitcomfort. De rope is meestal gemaakt van polyester en is veerkrachtig, waardoor je er ook zonder extra kussens aangenaam op kunt zitten. Rope is kleurvast en zal niet zo snel verkleuren in de zon. Ook kunnen ze goed tegen water en drogen ze snel weer op, dus ze kunnen zonder problemen gedurende de zomer buiten blijven staan. Als er vlekken op het materiaal ontstaan dan zijn deze vrij eenvoudig te verwijderen met een mild sopje. In de winter kun je ze echter wel beter onder een overkapping of binnen zetten, zodat ze langer meegaan.

Houten tuinmeubelen

De meeste houten tuinmeubelen zijn tegenwoordig goed bestand tegen het weer en kunnen het grootste deel van het jaar buiten blijven staan. Teak hardhouten tuinmeubelen hebben van nature een hoog oliegehalte die het hout beschermt tegen de weersinvloeden. Teak zal, net als de meeste andere hardhoutsoorten, na verloop van tijd op natuurlijke wijze grijs verkleuren. Deze verkleuring is voor veel mensen een van de aantrekkelijke kanten van teak, aangezien het hierdoor een meer doorleefde en karaktervolle uitstraling krijgt. Je kunt het wel beter beschermen door een speciale teak protector aan te brengen. Ook de meeste andere hardhoutsoorten kunnen heel goed het gehele jaar onafgedekt buiten blijven staan mits je ze goed onderhoudt. Dit betekent vaak wel dat je ze een- of tweemaal per jaar dient op te schuren, oneffenheden weg te werken en vervolgens te beitsen of oliën om het hout te beschermen tegen extreme weersomstandigheden.

Houten tuinmeubelen kun je over het algemeen beter niet afdekken als je ze buiten laat staan, aangezien ze dan onvoldoende kunnen ‘ademen’ en het vocht niet goed weg kan, waardoor lelijke plekken kunnen ontstaan. Met name op het tafelblad als dit direct contact maakt met de beschermhoes. Daarom kun je ze beter onafgedekt laten staan, zodat er voldoende ventilatie plaatsvindt en ze kunnen opdrogen in de zon na een bui.

Metalen tuinmeubelen

Metalen tuinmeubilair betreft doorgaans meubilair gemaakt van roestvrij staal of aluminium. Hier wordt door fabrikanten vaak een dubbele poedercoating op aangebracht, dat wil zeggen een verflaag in poedervorm die met behulp van elektrostatische lading op het metaal blijft plakken en vervolgens onder hoge temperatuur in een oven op het metaal wordt vast gebrand of gesmolten. Hierdoor ontstaat een zeer stevige en ondoordringbare beschermlaag die het metaal zowel tegen vuil als roest beschermt. Metalen tuinmeubelen kun je eventueel buiten laten staan, maar dan kun je ze het beste wel afdekken met een beschermhoes. Als je de ruimte hebt is het echter beter om ze gedurende de winter binnen te zetten op een droge plek, bijvoorbeeld in een schuur of garage.

Textileen tuinmeubelen

Textileen is een soort kunststof textielen doek wat in combinatie met aluminium wordt gebruikt voor tuinmeubelen. Textileen droogt snel op en absorbeert geen vocht of vuil en is daarmee zeer weerbestendig. Bovendien verkleurt het niet, waarmee je ze ook prima het hele jaar buiten kunt laten staan. In de winter kun je ze het beste afdekken met een hoes, zodat er geen vogelpoep op kan vallen. Voor het reinigen van textileen dien je net als bij andere kunststoffen geen agressieve of schurende reinigingsmiddelen of harde borstels te gebruiken, maar gebruik in plaats daarvan een vochtige doek met wat groene zeep.

Binnen opbergen indien mogelijk

Eigenlijk geldt voor alle soorten tuinmeubelen dat je ze tijdens de winter het beste binnen kunt opbergen. Alhoewel veel tuinmeubelen tegenwoordig weerbestendig zijn en goed bestand zijn tegen langdurig zonlicht en Uv-straling en ook regelmatige buitjes goed kunnen doorstaan, is het voor het behoud van je tuinmeubilair op de lange termijn gunstiger als je ze droog en afgedekt kunt wegzetten. Dus als je ruimte hebt in de garage, schuur of tuinhuis dan kun je ze daar schoon en droog wegzetten.

Als je houten tuinmeubelen binnen neerzet, let er dan op dat ze niet te dicht bij een warmtebron of ketel staan, aangezien dit barsten in het hout tot gevolg kan hebben. Ook dienen ze droog opgeborgen te worden en moet er voldoende ventilatie zijn in de ruimte waar ze staan.

Winterklaar maken

Wanneer het zomerseizoen op zijn einde loopt zal je tuinmeubelen bovendien winterklaar dienen te maken voordat je ze afdekt met een hoes, binnen wegzet of buiten op het terras laat staan. In principe kun je voor al het meubilair veilig gebruik maken van een lauw sopje met lauw water en groene zeep. Deze biologisch afbreekbare zeep is bovendien milieuvriendelijk en veilig voor je handen. Hiermee hoef je geen speciale reiniger aan te schaffen. Gebruik voor kunststof of wicker een zachte borstel om stof en vuil weg te vegen en neem het vervolgens af met een schone borstel of doek. Spoel altijd na met schoon water, zodat er geen zeepresten achterblijven. Bij aluminium of roestvrij stalen tuinmeubelen kun je op dezelfde wijze schoonmaken.

Voor houten tuinmeubel zijn veel verschillende reinigers verkrijgbaar, maar voor de meeste hardhoutsoorten kun je een teakreiniger gebruiken of hardhoutreiniger. Ook hier kun je echter gebruik maken van groene zeep om het hout schoon te maken. Bij hardhout kun je indien nodig een harde borstel gebruiken om vlekken en hardnekkig vuil weg te krijgen, maar zorg er daarbij voor dat je altijd met de nerf mee borstelt, zodat het hout niet kan worden beschadigd.

Het is aan te raden je houten tuinmeubelen voor de winter ook te beitsen of oliën, ook als je ze binnen weg zet. Hiermee bescherm je het hout namelijk niet alleen buiten tegen de weersomstandigheden, maar ook als ze binnen staan tegen temperatuurschommelingen, schimmel en insecten. Hiervoor dien je het hout eerst goed te laten drogen voordat je de olie of beits aanbrengt. Doe dit dan ook in een droge periode voor het eind van de zomer, zodat je houten tuinmeubelen schoon zijn en klaar voor het najaar seizoen.

Beschermhoezen

Er zijn tegenwoordig vele soorten en maten beschermhoezen of afdekhoezen voor tuinmeubels verkrijgbaar. Deze zijn ideaal om bijvoorbeeld een grote wicker loungeset of kunststof tuinset af te dekken en te beschermen tegen de weersomstandigheden, maar voor houten tuinmeubelen is afdekken nooit aan te raden. Als je je houten tuinmeubelen dan toch buiten moet laten staan, laat ze dan onafgedekt staan om schimmelvorming te voorkomen. Zorg er hierbij voor dat de poten zoveel mogelijk droog blijven en laat houten tuinmeubels niet op het gazon staan maar altijd op een terras.

Aluminium tuinmeubelen kun je zoals gezegd in principe onafgedekt laten staan, maar je kunt ze ook onder een hoes zetten, zodat ze beter schoon blijven. Belangrijk daarbij is dat je altijd een hoogste punt creëert wanneer je tuinmeubelen afdekt. Dit hoogste punt is meestal midden op het tafelblad, zodat regenwater van de hoes kan aflopen en er niet bovenop blijft liggen en lelijke plekken kan veroorzaken.
Met een passende afdekhoes op maat kun je jouw hele tuinset afdekken en beschermen tegen regen en vocht. De meeste hoezen voor tuinmeubilair zijn gemaakt van polyester voorzien van een waterafstotende PVC coating. Hierdoor kan regenwater niet door de hoes heendringen, maar zal het er vanaf lopen.

Afdekhoezen voor tuinsets dienen wel te kunnen ‘ademen’, omdat er zich anders condens kan gaan vormen onder de hoes. Er zijn dan ook ventilatieopeningen aangebracht in de hoezen. Onder invloed van de weersomstandigheden in de herfst en winter en de wisselende temperaturen en luchtvochtigheid, blijft je tuinset op deze manier in de best mogelijke staat, ondanks dat deze buiten staat.

Het zomer klaar maken van tuinmeubelen Voordat je je tuinmeubelen weer klaar hebt voor gebruik zal je ze eerst moeten schoonmaken, oftewel zomer klaar maken. Als ze binnen hebben gestaan zal het vaak niet al te veel werk zijn en is het slechts een kwestie van ze afnemen met een vochtig doekje met eventueel wat groene zeep, waarna je ze afspoelt of afneemt met schoon water en ze klaar zijn voor gebruik zodra ze zijn opgedroogd.

Indien je tuinmeubelen buiten hebben gestaan tijdens de winter, dan zal je er waarschijnlijk meer werk aan hebben. Als je een houten tuinset hebt en deze aan het eind van het zomerseizoen hebt schoongemaakt voor de winter, dan zal deze er nog redelijk schoon uitzien. Heb je hem echter nog niet schoongemaakt, dan bestaat de kans dat er groene aanslag is ontstaan en zal je de tuinset eerst grondig moeten schoonmaken met een harde borstel en een lauw sopje van groene zeep. Hierbij dien je altijd in de richting van de nerf te borstelen, zodat de vezels van het hout niet rechtop gaan staan. Spoel altijd na met veel schoon water en laat je tuinset goed drogen.

Als je tuinset afgedekt buiten heeft gestaan zal deze meestal vrij van aanslag zijn, maar zal je hem alsnog helemaal af moeten nemen om stof en vuil te verwijderen. Het beste is hiervoor een droge dag te kiezen, zodat je tuinset niet gelijk weer nat wordt.

Het is weer lente!

Wie houdt er nu niet van de lente? Die heerlijke zonnige dagen met stralend blauwe luchten. De geur van vers gemaaid gras, geluiden van vogeltjes en insecten buiten. Zodra die eerste zonnige lentedag aanbreekt wil je waarschijnlijk gelijk naar buiten en heerlijk genieten van het lekkere weer op je comfortabele tuinmeubelen. Als je volop wilt profiteren van elke aangename dag, dan zal je ervoor moeten zorgen dat je tuinmeubelen voor die tijd klaar zijn. Dus doe de schoonmaak ervan bij voorkeur op een droge dag in maart als het niet zo koud meer is. Eventueel kun je de tuinmeubelen daarna nog even weer naar binnen zetten als ze binnen stonden, mocht het weer nog niet zo aangenaam zijn, zodat je ze direct naar buiten kunt halen zodra de lente echt is gearriveerd.

De beste tijd om ze weer naar buiten te zetten zal meestal halverwege of in de tweede helft van maart zijn (rondom het meteorologische begin van de lente, oftewel 20 of 21 maart), maar soms kan dit al in de eerste of tweede week van maart zodra de eerste zonnige dagen aanbreken. Het hoeft eigenlijk nog niet eens zo warm te zijn, maar zolang je voldoende zon hebt, het droog is en niet al te hard waait kan het al heerlijk zijn om weer een beetje buiten van het zonnetje te genieten in je eigen tuin, wellicht in combinatie met wat tuinieren. Zeker als je een tuin hebt met veel zon is dit een heerlijke tijd om de tuinmeubelen naar buiten te zetten en er optimaal gebruik van te maken.