{!!% include 'snippets/cta.rain' %!!}

Terug

Wat is de beste BBQ om aan te schaffen?

  • Door Sanne
  • Friday 18 / 06 / 2021 0
Wat is de beste BBQ om aan te schaffen?

Het zomerweer is op komst en bij zomerweer hoort natuurlijk een BBQ, want wat is er nou lekkerder dan een BBQ’tje in de zon, wijntje of biertje erbij en verder gezelligheid met vrienden of familie? Eigenlijk niks. Dus als je in de tuin ruimte hebt dan is de aanschaf van een BBQ absoluut een aanrader. Maar er bestaan verschillende soorten BBQ’s dus waar moet je voor gaan? wat zijn de voor- en nadelen van de ene en de andere BBQ? Daar ga je nu achter komen!
Zoals gezegd zijn er verschillende soorten barbecues. Alle soorten komen hier aan bod met de bijbehorende voor- en nadelen.

Houtskoolbarbecue

De eerste soort barbecue is de houtskoolbarbecue. Zoals de naam al aangeeft gebruik je bij deze barbecue houtskool. Het houtskool dien je aan te steken en vervolgens hoef je alleen maar te wachten tot ze gloeien. Hier komt uiteindelijk hitte vanaf wat ervoor zorgt dat het vlees of de groenten op het rooster erboven gaar worden. De houtskoolbarbecue is zowel met deksel als zonder deksel te koop.
Bij een houtskoolbarbecue heb je de mogelijk om direct maar ook indirect te grillen. Dit komt doordat je ervoor kan kiezen of je het vlees of de groenten direct boven het vuur legt of juist ernaast. Dit is dan ook een voordeel van de houtskoolbarbecue. Een ander voordeel is dat de barbecue zeer hoge temperatuur kan bereiken. Daarnaast krijgt het vlees en de groenten op een houtskoolbarbecue de authentiek smaak van de grill. Tot slot is de aanschafwaarde van deze barbecue niet hoog.
Naast de voordelen zijn er natuurlijk ook nadelen. Het duurt namelijk iets langer om de barbecue daadwerkelijk op temperatuur te krijgen. Daarbij is het ook lastiger dan gemiddeld om de barbecue en de grillplaat schoon te maken. De houtskoolbarbecue is in veel verschillende soorten maten te koop. Als je vaak voor grote groepen wil BBQ’en dan kan je het beste gaan voor een barbecue met een groot kookoppervlak. Zeker als je vlees en groenten tegelijkertijd wil bereiden dan heb je wel enige ruimte nodig.

Gasbarbecue

Daarnaast bestaat er ook de gasbarbecue. Ook zegt de naam van deze barbecue eigenlijk al voldoende; om het vuur te ontbranden wordt gebruik gemaakt van gas. Je dient hier een gasfles op aan te sluiten en dan wordt het eten al boven het vuur bereid. Deze barbecue is geschikt voor zowel in de tuin, op het balkon als op een camping.
Het voordeel van een gasbarbecue is dat die snel op temperatuur is. Doordat de barbecue op gas werkt en bedienbaar is door middel van een draaiknop, is die ook makkelijk in gebruik. Daarnaast is een gasbarbecue makkelijk schoon te maken. Wellicht het grootste verschil tussen een houtskoolbarbecue en een gasbarbecue is dat er bij de laatste van deze twee geen last van rook is. Het nadeel van een gasbarbecue is dat er relatief minder hoge temperaturen bereikt worden.
Tevens neemt de barbecue zelf niet zoveel ruimte in beslag maar de gasfles die je nodig hebt zorgt er wel voor dat je ruimte nodig hebt. Tot slot ligt de aanschafwaarde van een gasbarbecue ook wat hoger dan een gemiddelde barbecue.

Elektrische barbecue

De elektrische barbecue werkt op elektriciteit. Dit is natuurlijk barbecueën op een makkelijke manier en tegelijkertijd ook nog op een zeer veilige manier, omdat er niet met open vuur gewerkt wordt. Bij deze barbecue wordt het grilloppervlak verwarmd door middel van verwarmingselementen. Als deze elementen op temperatuur zijn dan kan het vlees en de groenten bereid worden op het rooster dat erboven ligt. Verder kan de temperatuur ingesteld worden met een draaiknop.
Een nadeel van elektrische barbecues is dat ze geen groot grilloppervlak hebben. Hierdoor is deze barbecue eigenlijk alleen geschikt voor kleinere gerechten op kleine groepen. Daarnaast ben je met een elektrische barbecue afhankelijk van een stopcontact.
Daar staat ten slotte wel tegenover dat er geen extra kosten bij deze barbecue komen door bijvoorbeeld kolen of gas. Tegelijkertijd rookt deze barbecue vrijwel niet en is die door de kleinigheid ook compact, hierdoor is deze barbecue perfect voor op een balkon of in een binnentuin. Deze barbecue is ook gemakkelijk schoon te maken.

Buitenkeuken

Een andere mogelijkheid die je hebt als je een barbecue in de tuin wil, is een buitenkeuken. Een buitenkeuken zijn er ook in verschillende soorten en maten te verkrijgen. Eigenlijk is dit geen échte barbecue, omdat deze veel groter en uitgebreider is dan een ‘standaard’ barbecue. Een buitenkeuken is namelijk een compleet mobiel systeem met pitten en allerlei accessoires. Hierdoor is het mogelijk om veel meer dan alleen vlees of groenten op de grill te bereiden. Mocht je nou echt veel ruimte in je tuin hebben dan kan je deze buitenkeuken ook nog uitbreiden met bijvoorbeeld een aanrechtblad of keukenkastjes.
Er zijn ook buitenkeukens met twee branders. Deze zijn geschikt voor twee personen of een kleine groep. Ook bestaan er buitenkeukens die beschikken over drie branders. Dit is meer geschikt voor als er een aantal vrienden of familie op bezoek komt. Tot slot zijn er ook buitenkeukens te koop met vier branders. Dit is echt bedoeld voor grote groepen mensen.
Zoals al bekend is het met een buitenkeuken mogelijk om buiten te koken. Dit is natuurlijk een groot voordeel, omdat je met het mooie weer niet alleen buiten kan eten maar ook kan koken. En je hebt binnen in huis geen warme dampen. Door middel van een buitenkeuken kan je dus langer van de zon genieten. Veel mensen zeggen dat buiten koken ook voor dat net een beetje extra sfeer zorgt dan wanneer iemand binnen achter het fornuis staat.
Daar staan natuurlijk ook een paar nadelen tegenover. Zo dien je vrijwel alle kookgereedschappen voor zowel buiten als voor binnen aan te schaffen. Anders blijf je alles maar verplaatsen. Daarnaast neemt een buitenkeuken ook wat meer ruimte in beslag. Tot slot is het niet ideaal als het buiten gaat regenen. Je wordt dan niet alleen zelf nat maar ook de etenswaren worden dan nat. Je hoeft niet bang te zijn dat dit gevaarlijk is of dat de gaspit zomaar gaat uitvallen maar koken in de regen is voor niemand fijn.

Keramische barbecue

Een ander woord voor een keramische barbecue is een kamado. Verschillende merken produceren een kamado. De bekendste hiervan is waarschijnlijk de Big Green Egg. Deze herken je aan zijn groene uiterlijk. Een ander merk is Kamado Joe, deze is te herkennen is hun rode uiterlijk. Daarnaast heb je ook nog The Bastard en de Arpe. Deze zijn vaak zwart van kleur.
Ook bij een keramische barbecue kan je kiezen in het formaat van het grilloppervlak. Als je de barbecue voor een grote groep vrienden wil gebruiken dan is het belangrijk dat je voor een barbecue met voldoende grilloppervlak kiest.
Zowel de vorm van de kamado als de gebruikte materialen zorgen ervoor dat er een optimale luchtcirculatie aanwezig is. Hierdoor wordt het vlees of de groenten gelijkmatig gegaard. Door middel van de ventilatiedeur en -klep kan je de temperatuur tot op de graad nauwkeurig reguleren. Door de mogelijkheid om de temperatuur nauwkeurig te controleren, is het mogelijk om verschillende soorten bereidingswijzen te gebruiken; roken, grillen, braden of bakken het kan allemaal.
Hou er bij een kamado wel rekening mee dat deze een stuk zwaarder en massiever is. Hierdoor wordt het verplaatsen van dit soort barbecues een stuk lastiger. Daarnaast is een kamado ook een stuk duurder wat betreft de aanschafprijs in vergelijking met de andere barbecuesoorten.

Tips voor de aanschaf van een barbecue

Wanneer je eenmaal de keuze hebt gemaakt voor welk soort barbecue je wil gaan dan zijn er nog een aantal factoren waar je op dient te letten. Een aantal tips hiervoor. Ten eerste is het van belang om na te denken of de barbecue wel of geen deksel moet hebben. De temperatuur van de barbecue blijft door het gebruik van een deksel veel constanter, waardoor de gerechten gelijkmatig gaar worden. Zeker als je grote stukken vlees wilt braden dan is een deksel een onmisbaar item.
Een andere belangrijke factor is de grootte van het grilloppervlak. We hebben al eerder benoemd dat de soorten barbecues vaak in verschillende maten te koop zijn. Desondanks is het wel verstandig om van te voren al na te denken over wat je met de barbecue wil gaan doen. Zal je vaak samen gaan barbecueën of vinden jullie het juist leuk om vrienden en familie uit te nodigen en dus voor een grote groep te barbecueën? Op basis van deze keuze kan je de keuze maken voor het meest geschikte grilloppervlak.
Een groot grilloppervlak wordt niet alleen aangeraden als je voor grote groepen gaat barbecueën maar ook wanneer je meerdere dingen tegelijk wilt bereiden, zoals vlees en groenten. Of als je broodjes voor de hamburger knapperig wil grillen dan is het wel zo handig als je hier ook de ruimte voor hebt.
Een laatste vraag waar je over kan nadenken is waar je wil gaan barbecueën. Dient de barbecue altijd gewoon in de tuin te blijven of wil je de barbecue ook wel eens meenemen ergens naar toe? Zoals gezegd is een kamado bijvoorbeeld heel lastig te verplaatsen. In vergelijking tot een kamado is een compacte houtskoolbarbecue juist wel weer heel makkelijk te verplaatsen.
Mocht je juist in het park of op het strand willen barbecueën dan is het ook niet handig als je over een gas- of een elektrische barbecue beschikt. Want of je dient een grote gasfles mee te nemen of je hebt een stopcontact nodig en die zal niet in een park of op het strand aanwezig zijn.
Als je de barbecue vooral voor thuis wil gebruiken en de echte barbecue ervaring wil hebben dan kan je het beste gaan voor een goede houtskoolbarbecue die ook beschikt over een deksel en een thermometer. Je kan hier veel verschillende gerechten op bereiden dus je zal hier ongetwijfeld veel plezier mee beleven. Het schoonmaken zal iets langer duren maar dat weet je dan al van te voren.
Mocht je in de tuin over voldoende ruimte beschikken én als je wat meer van gemak houdt dan is een gasbarbecue wellicht voor jou te beste keuze. Hier kan je zeker lekkere gerechten opmaken. Een elektrische barbecue is juist weer ideaal als je een paar mensen uitnodigt om op je balkon te barbecueën. Zoals gezegd neemt deze soort barbecue weinig ruimte in beslag en heb je verder geen last van rook hebben.
Tot slot, mocht je nou een echte keukenprins of -prinses zijn en heb je de mogelijkheid om een barbecue van een hogere prijsklasse aan te schaffen dan wordt een kamado barbecue wel echt aangeraden.

Laat een reactie achter

* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd

* Verplichte velden

Vergelijk producten Verwijder alle producten

You can compare a maximum of 3 products

Hide compare box
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »