{!!% include 'snippets/cta.rain' %!!}
0
0

Door Caitlin, 25 juni 2020

De handige opklapbare tuintafel

Zodra het voorjaar in aantocht is kijken we weer halsreikend uit naar het buitenleven, activiteiten met vrienden en familie buitenshuis, maar ook zoeken we weer onze tuin op om te genieten van al het moois dat deze tijd van het jaar te bieden heeft. We genieten van bloemen die opkomen, planten met nieuwe knoppen en bovenal alle kleurenpracht van onze eigen tuin.

Om hier optimaal van te kunnen genieten willen we uiteraard ook comfortabel buiten kunnen zitten en dienen we te beschikken over een comfortabele en praktische set tuinmeubelen. Indien je tuinstoelen nog prima in orde zijn maar je merkt dat je toch wat meer tafelblad nodig hebt naast je huidige tuintafel, dan zijn er vele soorten tuintafels waar je voor kunt kiezen. Als je een tweede tafel wilt die eenvoudig is op te zetten en weer op te bergen, dan is een opklapbare tuintafel bijzonder praktisch.

Rond of rechthoekig

Rechthoekige tuintafels worden over het algemeen het meest verkocht. Als je de collecties van verschillende tuinmeubelzaken in je regio bekijkt, dan zul je zien dat het grootste deel van hun tuinsets is opgezet rondom een rechthoekige tafel. Deze vorm is voor grote gezinnen vaak ook de meest prakische, aangezien je deze tafel in een groot aantal verschillende afmetingen kunt krijgen en ook eenvoudig tegen de muur aan kunt zetten om zonodig ruimte te besparen.


Daarentegen is de ronde tafel ook steeds meer aan populariteit aan het winnen De ronde tuintafel is toch wel de klassieke en meest traditionele tuintafelvorm. Het grote verschil met een rechthoekige tuintafel is dat er bij een ronde tafel geen specifiek hoofdeinde is en iedereen aan de tafel daarmee in feite een gelijkwaardige status heeft en er geen hiërarchie hoeft te zijn op basis van plek aan de tafel, of onenigheid tussen bijvoorbeeld kinderen over wie waar aan tafel mag zitten. In tegenstelling tot een rechthoekige tafel maakt het bij een ronde tuintafel immers niet zoveel uit aan welke kant van de tafel je zit.


Vierkante tafels worden eigenlijk alleen voor kleine tuinsets verkocht, aangezien je hier met maximaal vier personen aan kunt zitten. Wel zijn vierkante tafels uitstekend geschikt voor het spelen van bord- of kaarspellen. Je ziet echter wel veel opklapbare tuintafels die vierkant zijn, aangezien deze handig in en uit te klappen zijn door één persoon

Ruimtebesparend

Met een inklapbare of opklapbare tuintafel heb je een tuintafel die je eenvoudig kunt opklappen en welke in ingeklapte stand weinig ruimte in beslag neemt. Daarmee kun je hem eenvoudig in een kleine opbergkast neerzetten als je deze niet gebruikt. Een inklapbare tuintafel is dan ook een ideale tuintafel om als extra bijzettafel te gebruiken voor als je gasten over de vloer krijgt of tijdens een feestje in de tuin, waarbij je extra tafels nodig hebt. Voor deze gelegenheden kun je een opklapbare tuintafel er snel bijplaatsen voor extra tafeloppervlak.

Kunststof opklapbare tuintafel

Opklapbare tuintafels zijn verkrijgbaar in diverse materialen, welke altijd lichtgewicht zijn, zodat je de tafel eenvoudig kunt opklappen en verplaatsen. Kunststof is een veelgebruikt materiaal hiervoor. Tegenwoordig zijn kunststof tafelbladen meestal van polyethyleen (HDPE) gemaakt. Een wicker tuintafel geeft een zeer moderne en trendy indruk in een tuinset. De tafel bestaat uit een aluminium frame waarom de kunststof vezels worden gewikkeld. Het resultaat is een stevige tuintafel die weerbestendig en onderhoudsvriendelijk is. Wicker is verkrijgbaar in verschillende diktes en diverse kleuren, waarmee het ook in de kleur van natuurlijk hout kan worden geleverd.

Houten opklapbare tuintafel

Als je houten tuinmeubilair aanschaft dan zal dit gemaakt zijn van hardhout of zachthout. Hardhout is voor een groot deel afkomstig uit de tropische regenwouden in de wereld (Zuid-Oost Azië en Zuid-Amerika). Met het FSC-keurmerk kun je als koper herkennen dat het gebruikte hardhout op een duurzame en legale wijze is gewonnen. Veel hardhoutsoorten zijn door overmatig gebruik schaars geworden en daarmee vrij kostbaar. Tegenwoordig worden er echter ook nieuwe hardhoutsoorten vanuit Afrika gebruikt en ook soorten die binnen het grondgebied van de EU groeien, zoals eiken en acacia.
Naast hardhout worden ook zachthoutsoorten gebruikt voor het produceren van houten opklapbare tuintafels. Twee veel voorkomende soorten zachthout zijn grenen en vuren. Grenen is afkomstig van de denneboom. Vuren is ook een naaldhoutsoort en is afkomstig van de spar. Het veelgebruikte steigerhout is ook afkomstig van dezelfde boom, maar wordt op een grovere manier gezaagd, waardoor het een langere vezel heeft en sneller kan gaan splinteren. Dit maakt het echter een stuk goedkoper in de toepassing. Zachthout is over het algemeen goedkoper dan hardhout, aangezien het sneller groeit en een gekapte boom daarmee sneller kan worden vervangen.


Ook zijn er opklapbare tuintafels met een blad van vironwood te koop. Dit is een kunststof blad met een bovenlaag van geperst hars, waarop een houtprint wordt aangebracht. Vironwood kan bijvoorbeeld met een teak-look worden geleverd.