Wat kost jouw tuin op jaarbasis
We weten allemaal dat het aanleggen van een tuin geld kost, en flink wat geld ook. Deze kosten kunnen afhankelijk van de afmetingen van je tuin en je wensen dan ook enorm oplopen. Maar wist je ook dat naast deze eenmalige kosten voor de aanleg er ook onwijs veel kosten zijn die terug blijven komen en waar je dus goed rekening mee moet houden?
Er komen namelijk op jaarbasis ook veel kosten bij een tuin kijken voor het onderhouden ervan. Kosten waar je soms niet eens altijd aan denkt. Het is dan ook wel eens handig en fijn om deze kosten voor jezelf inzichtelijk te maken zodat je ook op dit gebied precies weet waar je aan toe bent en welke kosten je dus ook kunt verwachten bij het aanleggen van een tuin.
Dit geeft niet alleen overzicht en rust maar zorgt er ook nog eens voor dat je niet voor onverwachte verrassingen komt te staan! In deze blog gaan wij je dan ook precies laten zien welke kosten er allemaal bij het hebben van een tuin komen kijken! Waar zijn deze kosten op gebaseerd en hoe kun je sommige kosten eventueel drukken. Maar ook laten we je zien waar deze kosten uit bestaan.
Op deze manier krijg jij dus een compleet inzicht in hoe het allemaal werkt en welke kosten jij dus ook op jaarbasis bij je tuin kunt verwachten. Dit helpt enorm om het plaatje helemaal compleet te maken en om ervoor te zorgen dat jij precies weet waar je aan toe bent. Ook kan het je helpen om keuzes te maken bij het aanleggen van je tuin waarbij je de kosten eventueel kunt reduceren!
Na het lezen van deze blog ben jij dus helemaal op de hoogte en kun jij op dit gebied dan ook niet meer onaangenaam verrast worden! Lees je met ons mee?
De aanleg van je tuin
Als je een tuin aan gaat leggen dan komen hier flink wat kosten bij kijken. Dit zijn over het algemeen eenmalige kosten en vaak denk je dan ook dat je het daarmee gehad hebt. Maar niets is helaas minder waar. Uiteraard zijn de kosten voor de aanleg van een tuin vaak wel het hoogst omdat alles helemaal nog nieuw aangelegd en gerealiseerd moet worden. En dat loopt nu eenmaal flink in de papieren.
Maar waar moet je dan allemaal rekening mee houden bij het aanleggen van je tuin en met name dan ook de kosten voor de langere termijn. Als je namelijk bij het aanleggen al bepaalde keuzes maakt dan hebben deze gevolgen voor je tuin en de kosten die er ook op de langere termijn bij komen kijken.
Het is dan ook veruit het beste om al meteen hierin een goede keuze te maken zodat je ook later weet waar je aan toe bent en je ook de toekomstige kosten kunt dragen. Alleen dan maak je een weloverwogen keuze waar je ook echt profijt van kunt hebben!
Het gaat dan bijvoorbeeld over keuzes voor een jacuzzi in de tuin, hier komen eenmalige kosten bij kijken maar vervolgens ook veel kosten op jaarbasis. Bijvoorbeeld voor het onderhouden van de jacuzzi en de energie die de jacuzzi kost als hij aanstaat. Dit geldt bijvoorbeeld ook voor een zwembad en een verwarmde buiten douche, dit zijn dan ook zeker dingen waar je goed over na moet denken voordat je hier een keuze in maakt. Je keuze kan namelijk flink wat gevolgen hebben!
Dit geldt bijvoorbeeld ook voor de beplanting in je tuin. Als jij kiest voor een bepaald soort beplanting die veel speciale zorg vraagt waar je echt een tuinman voor nodig hebt. Dan weet je natuurlijk al dat hier flink wat kosten bij komen en dat je dus ook op jaarbasis hier geld aan kwijt bent. Dit zijn allemaal factoren waar je rekening mee moet houden bij de aanleg van je tuin. Op deze manier kun je de kosten eventueel drukken mocht dit nodig zijn en anders weet je in ieder geval waar je dan aan toe bent!
Water en elektriciteit
We gaan stuk voor stuk de kosten voor een tuin op jaarbasis af zodat je daar een goed beeld van krijgt en daarna precies weet wat je zelf ook kunt verwachten! Ten eerste beginnen we met kosten waar mensen vaak niet zo snel aan denken maar die er dus wel degelijk zijn. Namelijk de kosten voor water en elektriciteit. Ook in de tuin wordt dit namelijk gebruikt. Nu is het natuurlijk wel zo dat dit bij de ene tuin meer is dan bij de andere maar over het algemeen verbruikt iedere tuin dus zeker wel een bepaalde hoeveelheid stroom en water.
Iedere tuin heeft waarschijnlijk wel een aansluiting op water en stroom al is het wel zo dat de ene tuin meer water en stroom verbruikt dan de andere. Dit ligt bijvoorbeeld ook aan hoe je tuin is ingericht. Bepaalde elementen in een tuin vragen nu eenmaal meer water en energie dan andere. Zo gebruik je bijvoorbeeld energie voor de verlichting in je tuin maar ook voor bijvoorbeeld het verwarmen van een jacuzzi of een zwembad. En wat denk je van een heather in de tuin of een buitendouche. Ook deze gebruiken allemaal energie en kunnen de kosten dus ook flink omhoog drijven.
Maar niet alleen energiekosten komen op jaarbasis terug, ook de kosten voor het water verbruik in je tuin zien we ieder jaar terug komen en ook deze kunnen flink oplopen als je niet oplet. Zo gebruik je bijvoorbeeld water om je tuin te besproeien, maar ook om een zwembadje te vullen bijvoorbeeld. Ook hierbij is het zo dat hoe meer water je verbruikt hoe hoger de kosten zullen zijn en ook deze kosten komen dus zeker weten op jaar basis terug.
Onderhouden van de beplanting in je tuin
Er zijn natuurlijk nog veel meer kosten die regelmatig terug komen en waar we dus rekening mee moeten houden. Bijvoorbeeld ook de kosten voor het onderhouden van de beplanting in je tuin. Vaak zien we dat je dit soms niet allemaal zelf kunt en dat er toch echt de ervaring van een tuinman nodig is om te zorgen voor goed onderhoud van je tuin. Uiteraard moet je hier ook wel even flink voor in de buidel tasten want dit kost namelijk nog wel wat maar dan heb je ook wat.
Een tuinman weet natuurlijk exact welke verzorging en welk onderhoud de planten, struiken en bomen in je tuin nodig hebben zodat ze zo lang mogelijk in goede conditie blijven en dat is natuurlijk wel heel erg prettig. Dit onderhoud is dan ook zeker erg belangrijk maar heeft wel een prijskaartje. Hier moet je dan ook zeker rekening mee houden als je de kosten op jaarbasis in gaat schatten.
Uiteraard ligt de hoogte van de kosten bijvoorbeeld wel aan de afmetingen van je tuin en de hoeveelheid groen die je in je tuin hebt staan. Hoe meer groen om te onderhouden hoe hoger de kosten natuurlijk uitvallen. Bij het aanleggen van je tuin kun je hier dus al prima rekening mee houden zodat je de kosten niet te ver op laat lopen dat is van groot belang.
Ook ligt het bijvoorbeeld heel erg aan de soorten beplanting. Als je bijvoorbeeld heel veel zeldzame en bijzondere planten in je tuin plant en die vervolgens moet laten onderhouden kost dat veel meer dan als je wat meer gangbare beplanting kiest.
Maar alles bij elkaar kost het onderhoud van de beplanting in je tuin op jaar basis dus ook geld, zeker als je het moet laten doen door een tuin man!
De verzorging van je tuin
Naast het onderhoud van de beplanting in je tuin heeft je tuin ook verzorging nodig en ook hier gaan de nodige kosten in zitten. Als we het hebben over de verzorging van je tuin dan bedoelen we hier bijvoorbeeld mee het feit dat bepaalde planten en bloemen in je tuin verzorging nodig hebben, of je gazon. Denk dan bijvoorbeeld aan het vernieuwen van de aarde of aan het toevoegen van krachtvoer aan de grond in je tuin.
Maar denk bijvoorbeeld ook aan het verwijderen van onkruid uit je tuin en groene aanslag. Ook hier zijn natuurlijk kosten aan verbonden. Je koopt hier dan ook vaak allerlei middeltjes voor die je natuurlijk wel moet aanschaffen en deze kosten tellen we dus zeker ook mee op jaarbasis.
Ook dit zijn kosten waar je dus rekening mee moet houden. Maar denk bij het verzorgen van je tuin bijvoorbeeld ook aan het vernieuwen van items die kapot zijn en het herstellen van gebreken. Soms klein maar soms ook wat groter en ook hier hangt uiteraard een prijskaartje aan. Alles bij elkaar komen er bij dit soort dingen dus ook zeker weten kosten kijken die je wellicht liever niet meer wil zien maar die wel degelijk op jaarbasis mee tellen. Je krijgt er dan natuurlijk wel een prachtig verzorgde tuin voor terug.
Eventuele huur of pacht kosten
Nu is het over het algemeen zo dat je tuin meestal onderdeel van je woning is en dat je hier dus niet extra voor hoeft te betalen. Maar dit is niet altijd het geval. Het kan namelijk ook zo zijn dat je te maken krijgt met eventuele huur of pacht kosten. Ook deze moet je dan natuurlijk mee berekenen in de kosten op jaar basis.
Deze huur of pachtkosten kunnen soms enorm meevallen maar af en toe horen we ook wel eens dat ze toch flink op kunnen lopen en dat merk je natuurlijk. Vandaar dat we ook zeker adviseren om hier goed naar te kijken en om ook eens te informeren of er eventueel mogelijkheden zijn om de grond volledig in je eigendom te krijgen!
Hoe zorg je ervoor dat de kosten zo laag mogelijk blijven
Iedereen vindt het natuurlijk prettig om niet teveel te hoeven betalen en om de kosten dus vrij laag te houden. Maar hoe doe je dat eigenlijk? Hoe zorg je er eigenlijk voor dat je de kosten voor je tuin in bedwang houdt en dat ze dus niet te ver oplopen.
De basis hiervan ligt al bij het aanleggen van je tuin en de keuzes die je hiervoor maakt. Als je bijvoorbeeld bezig bent met de aanleg van je tuin dan is het aan te raden om goed na te denken over de kosten die hierbij komen kijken. Het is natuurlijk verstandig om deze zo laag mogelijk te houden zodat je hier zo weinig mogelijk kosten aan hebt.
Dit kun je doen door bijvoorbeeld keuzes te maken voor beplanting die je makkelijk zelf kunt onderhouden. Of door een zwembad of jacuzzi weg te laten aangezien dit grote kosten posten zijn. Ook kan het een goed uitgangspunt zijn om vooral te kiezen voor items in de tuin waar je zelf voor kunt zorgen zodat je dit niet altijd maar door een kostbare tuin man hoeft te laten doen. En op die manier kun je er dus al bij de aanleg van je tuin voor zorgen dat je de juiste keuzes maakt die je uiteindelijk veel besparing op zullen gaan leveren.
Daarnaast is het altijd een goed uitgangspunt om in je tuin te proberen zoveel mogelijk zelf te doen. Op deze manier zorg je er namelijk voor dat de kosten vrij laag blijven en dat je dus niet veel uit hoeft te besteden tegen vaak hoge kosten en bedragen. Het is dus zeer zeker aan te raden om lekker zelf aan de slag te gaan en zo de kosten in bedwang te houden dit is je eerste gewin.
Daarnaast helpt het natuurlijk ook enorm om op aanbiedingen te letten. Als er bijvoorbeeld bepaalde klussen in je tuin gedaan moeten worden of je hebt bepaalde materialen nodig dan kan het dus enorm helpen om ervoor te zorgen dat je op aanbiedingen let zodat je de laagste prijs te pakken hebt! Dit alles werkt natuurlijk ook weer enorm mee om de kosten op jaar basis zo laag mogelijk te houden!
De kosten voor jouw tuin op jaar basis
Zoals je dus wel kunt zien bestaan de kosten voor jou tuin uit een aantal verschillende factoren. Al deze factoren bij elkaar zorgen er dus voor dat bepaalde kosten hoger of juist lager uitvallen. Hier kun je dus al rekening mee houden bij de aanleg van je tuin.
Uiteindelijk blijken er dus best wel aardig wat kosten voor een tuin te zijn die op jaar basis terug komen. Sommige kosten hebben mensen duidelijk op hun netvlies en andere zijn soms wat minder in het vizier en kunnen dan ook vaak aan het einde van het jaar voor nare verrassingen zorgen. Dit wil je natuurlijk ten koste van alles voorkomen vandaar dat het aan te raden is om een goed overzicht van alle kosten te maken zodat jij precies weet waar je aan toe bent en welke kosten daar dan ook allemaal bij komen kijken. Zo maak je het plaatje compleet en kom je dus ook niet voor onverwachte verrassingen te staan!
De kosten voor jouw tuin op jaar basis zijn dus van veel factoren afhankelijk en vormen dan ook met elkaar een totaal plaatje. Uiteindelijk zijn er altijd kosten aan een tuin verbonden alleen deze hoeven zeker niet te hoog te zijn!