{!!% include 'snippets/cta.rain' %!!}
0
0

Door Roos, 29 maart 2024

Wat mag er niet ontbreken in een natuurlijke tuin

Het is een stijl die we de laatste tijd steeds vaker voorbij zien komen. Namelijk de natuurlijke stijl in je tuin. We ontdekken steeds meer de voordelen van de natuur en wat deze ons allemaal brengt en we ervaren vooral ook steeds vaker de fijne voordelen van de natuur op ons welzijn. De rustige en ontspannen sfeer die het met zich meebrengt, niet verwonderlijk dus dat deze stijl in steeds meer tuinen toegepast wordt.

 

Het lijkt vervolgens heel simpel, een natuurlijke stijl in je tuin, veel bomen, planten, bloemen en klaar ben je. In zekere zin is dat natuurlijk ook zo maar er zijn nog veel meer elementen die zeker niet mogen ontbreken in een natuurlijke tuin en die het plaatje dan ook helemaal compleet maken.

 

In deze blog hebben wij ze even voor je op een rijtje gezet en laten wij je dan ook precies zien wat er nu echt niet mag ontbreken in een natuurlijke tuin en wat deze sfeer en stijl dan ook echt helemaal compleet maakt. Op deze manier zie je ook vooral dat het een samenhang van elementen is die met elkaar voor een heel natuurlijk beeld in je tuin zorgen.

 

Lees dus snel met ons mee hoe wij dit aanpakken en wat er volgens ons dus ook echt onmisbaar is. Op die manier kun je daarna wellicht zelf ook wat punten toepassen in je eigen natuurlijke tuin om het plaatje helemaal compleet te maken.

 

Wat verstaan wij onder een natuurlijke tuin

 

Om te beginnen laten we je eerst eens zien wat we nu precies verstaan onder een natuurlijke tuin. Hoe herken je een natuurlijke tuin en welke stijl is dit dan eigenlijk precies? Onder een natuurlijke tuin verstaan we eigenlijk een tuin die vooral heel natuurlijk is ingericht en waarbij de natuur dus ook een hele grote rol speelt. Dit zie je doordat in de tuin veel elementen vanuit de natuur tevoorschijn komen en dat is natuurlijk wel heel erg fijn.

 

Een natuurlijke tuin werkt ook samen met de natuur en besteed hier aandacht aan. Zo is er vaak veel ruimte voor dieren in de tuin maar ook voor beperkte wildgroei van planten en bloemen. De natuur kan in die zin dus ook een beetje zijn gang gaan en dat is natuurlijk wel heel erg fijn.

 

Zo zie je in een natuurlijke tuin vooral veel verschillende soorten bloemen, planten, bomen en struiken staan die toch ook allemaal bij elkaar lijken te passen en samen al snel een geheel vormen. Dat is dan ook het voordeel van een natuurlijke tuin. Alle natuur vindt al snel zijn weg met elkaar en maakt samen een compleet plaatje.

 

Het plaatje van een natuurlijke tuin is dus duidelijk en het is dan ook niet vreemd dat deze stijl zo in opkomst is. Het is een hele fijne manier om je tuin vorm te geven en je beleeft er zelf ook veel voordelen van.

 

Gebruik maken van natuurlijke materialen

 

Nu zijn er een aantal elementen die dus echt niet mogen ontbreken in een hele natuurlijke tuin. Ten eerste zijn dat de natuurlijke materialen. Bij een natuurlijke tuin zien we dat er veel gebruik gemaakt wordt van natuurlijke materialen en dat is natuurlijk heel erg fijn. Dit zorgt dan ook voor een groot deel voor de natuurlijke sfeer in een tuin. En dat is natuurlijk ook heel logisch.

 

Voorbeelden van natuurlijke materialen zijn bijvoorbeeld hout en riet. En deze zien we dan ook veel in deze tuinen voorbij komen. Het leuke is dat je met hout en riet veel kanten op kunt in je tuin en dat je deze materialen dan ook op verschillende plekken en manieren in je tuin kunt gebruiken en een plekje kunt geven.

 

Het zijn ook nog eens hele prettige materialen om mee te werken die ook veel voordelen hebben. Zo zijn ze gemakkelijk te bewerken en dus vorm te geven en dat is natuurlijk wel heel erg prettig in je tuin. Ook dragen ze dus direct bij aan de natuurlijk sfeer en stijl in je tuin en dat is wellicht wel het grootste voordeel.

 

Kiezen voor natuurlijke kleuren

 

Naast de natuurlijke materialen is er ook de mogelijkheid om te kiezen voor natuurlijke kleuren. Ook die kleuren zorgen voor een groot deel voor de natuurlijke sfeer en stijl in een tuin en ook die moet je dus in grote getalen toevoegen. En ook dit kan weer op veel verschillende manieren.

 

Zo kun je de kleuren verwerken in allerlei accessoires in de tuin, maar ook bijvoorbeeld in het groen zelf of in andere elementen van je tuin. Op deze manier maak je er vaak een bijpassend geheel van en kleur kan nu eenmaal heel erg veel doen voor de sfeer in een tuin dus het is ook belangrijk om hier goed gebruik van te maken.

 

Voorbeelden van natuurlijke kleuren zijn bruin, groen en blauw. Deze kleuren komen dan ook vaak terug in een natuurlijke tuin en maken het plaatje compleet en zorgen voor een samenhangend geheel.

 

Heel veel planten en bloemen

 

Dit lijkt natuurlijk een heel logisch punt maar toch moeten we het wel noemen. Want bijna het meest belangrijke element van een natuurlijke tuin is toch de natuur zelf. En dan in dit geval vooral de bloemen en planten. Deze zijn werkelijk onmisbaar in een natuurlijke tuin en mogen we dan ook zeker niet overslaan. Ze zijn er in heel erg veel soorten en je hebt dan ook ongelofelijk veel keuze.

 

Het fijne aan bloemen en planten is dat je ze ook niet op elkaar af hoeft te stemmen. Je kunt simpelweg kiezen voor welke bloemen en planten je mooi vindt en welke jou aanspreken en deze geef je vervolgens gemakkelijk een plekje in je tuin. Het leuke aan de natuurlijke stijl in een tuin is dat alle natuur er ook heel goed een plekje kan vinden. Zo zien we dus dat zowel bloemen als planten als struiken als bomen allemaal prima passen in een natuurlijke tuin en dat je ook flink alles kunt matchen met elkaar en door elkaar kunt plaatsen voor een mooi resultaat.

 

Deins er dus zeker niet voor terug om veel bloemen en planten in je tuin te plaatsen en om zo het plaatje compleet te maken.

 

Een omheining van hout of groen

 

Iedere tuin heeft over het algemeen wel omheining nodig. Nu kun je hier verschillende keuzes in maken en heb je dus ook bij de omheining van je tuin de keuze over welk soort omheining je uiteindelijk kiest. Zo kun je kiezen voor een houten omheining maar ook een heg of struiken kunnen prima van pas komen. En sommige mensen kiezen zelfs voor een muur. Kortom heel veel keuzes die je kunt maken en het is dan ook zeker zo dat je altijd wel een omheining kan vinden die goed bij jouw tuin past.

 

Maar in dit geval hebben we het natuurlijk specifiek over een natuurlijke omheining en gaan we dus vooral kijken hoe we dat kunnen realiseren en wat daar voor nodig is. Ten eerste past een houten omheining heel erg goed bij een natuurlijke tuin. Denk bijvoorbeeld aan een houten schutting maar ook bijvoorbeeld houten paaltjes in schaapsverband, dit betekent dat ze vervolgens met touw aan elkaar verbonden zijn, dit geeft een onwijs leuk effect en wordt dus veel gebruikt bij boerderijen. Maar ook de bekende houten schutting is een heel goed idee voor in een natuurlijke tuin.

 

En dan hebben we natuurlijk ook nog de heg, ook dit is een hele fijne manier om je tuin mee te omheinen en ook heggen zijn er in veel soorten en maten en deze kun je dus ook helemaal toepassen op je tuin. je kunt jezelf ook vast wel voorstellen dat een heg heel erg goed past bij een natuurlijke tuin omdat je dan meteen als het ware midden in het groen zit en dat is dan ook precies de bedoeling.

 

Naast een heg zien we ook weleens dat mensen struiken plaatsen om een tuin te omheinen of kiezen voor bomen. Wel kunnen deze wat minder dicht zijn dan een heg dus dat is een persoonlijke keuze. Ze hebben in ieder geval allemaal gemeen dat ze prima tot hun recht komen in een natuurlijke tuin en hier ook heel erg goed passen.

 

Voeg waar je kan water toe

 

Een natuurlijke tuin is pas echt goed in balans als hij ook daadwerkelijk alle elementen vanuit de natuur bevat. Denk dan aan groen, water en lucht. Nou groen en lucht lukken natuurlijk vrij makkelijk maar water moet je soms nog wel even wat moeite voor doen. Gelukkig is dat ook vrij makkelijk te realiseren als jij je er bewust van bent en lukt het dan ook prima om het element water aan je tuin toe te voegen.

 

Dit doe je door bijvoorbeeld te kiezen voor een vijver in de tuin, maar wij realiseren ons ook heel erg goed dat dit lang niet altijd tot de mogelijkheden behoort en dan is het wel zo fijn om hier ook andere opties voor te vinden. Zo kun je bijvoorbeeld denken aan een ijzeren teil gevuld met water waar je als het ware een mini vijver van maakt. Maar ook kan het erg fijn zijn om te kiezen voor een element waar water uit stroomt. Op die manier heb je toch water in je tuin en breng je alles goed met elkaar in balans.

 

Het hele plaatje klopt dan en alle elementen van de natuur zijn dan in jouw tuin vertegenwoordigd en komen tot hun recht en dat is dan ook zeker weten een heel erg fijn idee! Dit maakt de natuurlijke sfeer in je tuin nog meer compleet en zorgt dan ook voor een fijn plaatje!

 

Wat mag er niet ontbreken in een natuurlijke tuin

 

In deze blog zijn we wat dieper ingegaan op de trend van vandaag de dag waarbij we dus vooral veel natuurlijke stijlen terug zien in onze tuinen. Deze trend duikt steeds vaker op en wint ook steeds meer aan terrein op verschillende plekken. Wat we vooral zien is dat de natuurlijke trend ook voor veel rust in de tuin zorgt en dat het op die manier ook erg prettig is om te genieten van een natuurlijke sfeer in je tuin. Je tuin wordt op deze wijze echt een plek waar je even helemaal tot rust kan komen en dat is natuurlijk wel heel erg belangrijk.

 

Wel zijn er natuurlijk een aantal elementen bij elkaar die dus voor dit natuurlijke beeld in je tuin zorgen en die dus zeker weten niet gemist mogen worden. Al deze elementen bij elkaar zorgen dan ook voor een fijn resultaat en maken een natuurlijke sfeer in je tuin. Als alles goed met elkaar in balans is dan komt deze sfeer het beste tot zijn recht en dat is dan ook precies wat je nodig hebt. Niet zo vreemd dus dat veel mensen hier aandacht aan besteden en ervoor zorgen dat het plaatje klopt.

 

Let bijvoorbeeld goed op het gebruik van natuurlijke materialen in je tuin. Dit maakt echt een heel groot verschil en zet dan ook meteen een hele natuurlijke sfeer neer in je tuin en dat is precies wat je graag bereiken wil. En dan hebben we natuurlijk ook nog de kleuren, we weten allemaal wat kleuren kunnen betekenen in een ruimte en hoe ze gemakkelijk en snel ergens veel sfeer kunnen brengen. Het is dan ook zeker weten een goed idee om goed naar het kleurgebruik te kijken en om te zorgen dat je veel natuurlijke kleuren gebruikt die deze sfeer nog meer tot hun recht laten komen.

 

Maar ook veel planten en bloemen toevoegen doet natuurlijk heel erg veel voor de sfeer in de tuin net als de omheining. Kies dan ook het liefste voor hout of groen zodat je zeker weet dat je ook hier echt een natuurlijke uitstraling behoudt die weer heel goed in de rest van de tuin tot zijn recht komt. Alleen zo maak je dus het hele plaatje compleet en zorg je voor heel erg veel sfeer in je tuin.

 

Uiteindelijk realiseer je met deze stappen een hele natuurlijke sfeer in je tuin en dus ook een tuin die rust en ontspanning uitstraalt. En dat is natuurlijk echt een feestje. Een natuurlijke tuin die volledig in balans is en waar jij dus alle voordelen van kunt ervaren. Wij snappen deze trend dan ook volledig en passen hem met veel plezier toe in onze eigen tuinen uiteraard wel met de juiste elementen en onmisbare items!