{!!% include 'snippets/cta.rain' %!!}
0
0

25 februari 2021

Wat te doen met jouw tuinmeubelen in het voorjaar?

De hel van 1963. Dit is niet alleen de titel van een prachtige film, maar is ook een verwijzing naar één van de laatste écht koude winters in ons land. Ook in de tientallen jaren daarna is het af en toe nog flink koud in ons land geweest, maar in de afgelopen jaren is dat helaas niet het geval.

 

De kinderen die nu opgroeien, maken mogelijk nooit meer mee hoe het is om op natuurijs te schaatsen. Onwijs spijtig, aangezien dit voor veel Nederlanders één van de favoriete bezigheden van vroeger was. De winters in ons land zijn echter veranderd, waardoor we nu met andere uitdagingen te maken hebben.

 

Op welke gebied de winters in ons land veranderd zijn? Nou, het is in ons land niet meer zo koud als het bijvoorbeeld 50 jaar terug wel nog kon zijn. Volgens experts is dit een gevolg van de opwarming van de aardbol; uiterst jammer, aangezien het juist super leuk is om op natuurijs te schaatsen.

 

Een ander kenmerk is dat we in de winters steeds vaker met extreem weer te maken krijgen. Je kunt hierbij denken aan bijvoorbeeld ongekend veel regenval, aan ongekend harde windstoten of zelfs aan een combinatie van beide. Aangezien het in de winter behoorlijk slecht weer in ons land kan zijn, is het onwijs belangrijk om je tuinmeubelen in de winter goed af te dekken.

 

In dit artikel gaan we graag antwoord op twee vragen geven:

 

  • Hoe kun je jouw tuinmeubelen in de winter beschermen?
  • Wat moet je vervolgens weer met jouw tuinmeubelen in het voorjaar doen?

 

Hoe kun je jouw tuinmeubelen in de winter beschermen?

In ons land hebben we dus vaker en vaker met extreem weer te maken. Dit zie je onder meer terug aan de hoeveelheid regen per jaar, maar ook zeker aan de intensiteit van regenbuien. Sommige regenbuien zijn onwijs explosief; dit betekent dat er héél veel regen in een korte tijd valt. Nadat deze regen gevallen is, klaart het weer echter ook al direct weer op. Normaliter was dergelijke weer alleen voorbestemd aan tropische gebieden, maar zelfs in ons Nederland krijgen we met dergelijke weer te maken.

 

Dat is dan ook direct de reden waarom het aan te raden is om je tuinmeubelen in de winter goed te beschermen. Door jouw tuinmeubelen goed te beschermen, weet je simpelweg de conditie van jouw meubelen te behouden. Je hoeft je hierdoor een stuk minder zorgen over de levensduur en dergelijke te maken. In plaats daarvan weet je zeker dat je jarenlang kunt genieten van hoogwaardige én fraaie tuinmeubelen.

 

Opbergen in een schuur, tuinhuisje of loods

Maar, hoe kun je deze nou het beste in de winter gaan beschermen? In principe heb je daar twee mogelijkheden voor. Allereerst kun je ervoor kiezen om de tuinmeubelen in bijvoorbeeld jouw tuinhuisje, in jouw schuur of in een loods op te bergen. Dergelijke plekken zijn droog en bieden ook de gewenste weerstand tegen de wind. Door de tuinmeubelen op een dergelijke plek op te bergen, weet je 100% zeker dat jouw tuinmeubelen de winter goed doorkomen.

 

Een nadeel is echter dat je wel de beschikking over een dergelijke ruimte moet hebben. Heb je niet de beschikking over een dergelijke ruimte? Dan valt deze optie al voor je af. Heb je wel de beschikking over een dergelijke ruimte? Dan moet je flink gaan slepen met jouw tuinmeubelen. Met name als je bijvoorbeeld een grote/zwarte tuintafel hebt, is dit niet altijd even prettig om te doen. Je hebt hier dan ook al snel meerdere handjes voor nodig; houd daar dus goed rekening mee.

 

Gebruik maken van een beschermhoes/afdekhoes

De tweede mogelijkheid die je hebt, is om jouw tuinmeubelen af te dekken met een beschermhoes. Deze beschermhoen span je als het ware over jouw tuinmeubelen heen, waardoor je jouw tuinmeubelen perfect weet te beschermen tegen vocht, kou en de wind. Wil je graag op deze manier jouw tuinmeubelen gaan beschermen? Dan is het zaak om een geschikte beschermhoes aan te schaffen.

 

Als je een kijkje in onze webshop neemt, zie je direct dat wij tal van beschermhoezen aanbieden. Wij bieden beschermhoezen voor specifieke tuinmeubelstukken aan, maar wij bieden ook grote beschermhoezen aan. Onder deze grote beschermhoezen kun je meerdere soorten tuinmeubelen opstapelen, waardoor je al jouw tuinmeubelen op een perfecte manier weet te beschermen.

 

Brengt een beschermhoes ook nog een nadeel met zich mee? Nee, eigenlijk niet. Het enige waar je wel even goed rekening mee moet houden, is dat je de beschermhoes echt stevig over de tuinmeubelen heen moet spannen. Doe je dat niet al te stevig? Dan loop je het gevaar dat de wind onder de hoes kan komen, waardoor de hoes alsnog niet de gewenste bescherming weet te bieden.

 

Voor welke bescherming je het beste kunt kiezen? Dat is volledig afhankelijk van jouw situatie en jouw voorkeuren. Het enige wat wij je kunnen adviseren, is om voor sowieso één van deze twee mogelijkheden te kiezen. Alleen daarmee kun je jouw tuinmeubelen op de juiste manier de winter door laten komen.

 

Maar, wat doe je vervolgens in het voorjaar met de tuinmeubelen? Die vraag staat centraal in het restant van dit artikel. We geven je graag een uitgebreid antwoord op deze vraag, zodat je in het komende voorjaar direct de juiste stappen kunt zetten!

 

Stap 1: haal je tuinmeubelen weer tevoorschijn

Is het lekkere weer in het voorjaar alweer aan het aanbreken? Geeft de kalender bijvoorbeeld alweer aan dat het maart of april is? Dan is het de hoogste tijd om jouw tuinmeubelen weer tevoorschijn te gaan halen. Hoe je dit precies moet doen, is afhankelijk van de manier waarop je jouw tuinmeubelen opgeborgen hebt.

 

Heb je ervoor gekozen om jouw tuinmeubelen op te bergen in jouw schuur, tuinhuisje of in een loods? Dan is het de hoogste tijd om deze tuinmeubelen weer te voorschijn te gaan halen. Haal de tuinmeubelen weer naar buiten en zet deze op bijvoorbeeld jouw terras of jouw gazon neer. Als je dit gedaan hebt, kun je door naar de tweede stap binnen dit stappenplan!

 

Heb je ervoor gekozen om jouw tuinmeubelen af te dekken met een beschermhoes? Dan hoef je eigenlijk maar één ding te doen: deze beschermhoes van de tuinmeubelen af te trekken. Belangrijk hierbij is wel dat je de beschermhoes direct weer netjes opbergt. Waarom dit belangrijk is? Omdat je ongetwijfeld in het komende voorjaar ook weer gebruik van jouw beschermhoes wilt maken!

 

Stap 2: tuinmeubelen netjes schoon maken

Als je jouw tuinmeubelen in de winter goed afdekt, voorkom je ook dat jouw tuinmeubelen super smerig worden. Je kunt er echter wel rekening mee houden dat je tuinmeubelen alsnog in het voorjaar her en der wat vuilresten bevatten. Voordat je in weer van de tuinmeubelen kunt gaan genieten, is het dus aan te raden om jouw tuinmeubelen netjes schoon te maken.

 

Hoe je dit het beste kunt doen? Dat hangt echt volledig af van het materiaal van jouw tuinmeubelen. Als je bijvoorbeeld een tuintafel van aluminium hebt, moet je deze tuintafel héél anders schoonmaken dan dat je bij een houten tuintafel zou doen.

 

Maak in ieder geval altijd gebruik van het juiste schoonmaakmiddel. Ga bovendien voorzichtig met jouw tuinmeubelen om en zet bijvoorbeeld niet de hogedrukreiniger op jouw tuinmeubelen. Ja, je kunt met een hogedrukreiniger heel snel en makkelijk alle vuilresten van jouw tuinmeubelen afspuiten. De hoge druk is echter niet al te goed voor de structuur van het materiaal, waardoor het aan te raden is om de hogedrukreiniger even links te laten liggen.

 

Maak in plaats daarvan een sopje en haal een vochtige doek over de tuinmeubelen heen. Je kunt  uiteraard ook een spons of een ander hulpmiddel gebruiken, zolang je alles maar goed nat maakt. Op die manier ben je in staat om jouw tuinmeubelen relatief snel netjes schoon te maken.

 

Stap 3: zet de tuinmeubelen op de juiste plek

Zo, heb je jouw tuinmeubelen weer netjes schoongemaakt? Dan is het de hoogste tijd om jouw tuinmeubelen weer op de juiste plek neer te gaan zetten. Zo kun je jouw tuintafel weer op het terras zetten, kun je jouw loungeset weer op het terras zetten en kun je jouw tuinbankje weer netjes in die ene hoek in jouw tuin zetten.

 

Mogelijk kun je dit niet direct doen. Waarom niet? Omdat mogelijk het terras vol staat met onkruid; ook dat is één van de mogelijke gevolgen van de natte en koude winters in ons land. In veel gevallen is het daarom ook aan te raden om eerst onkruid te wieden en de tuin netjes te maken.

 

Heb je de tuin of het terras netjes gemaakt? Dan kunnen de tuinmeubelen dus weer terug op de plek waar ze thuishoren. Zodra het weer in ons land weer een stuk aangenamer wordt, kun je direct gaan genieten van jouw fraaie én schone tuinmeubelen.

 

Stap 4: kleed je tuinmeubelen leuk aan

Zodra het zonnetje weer door begint te komen, heb je ongetwijfeld direct zin in de heerlijke zomer. Wil jij in de zomer ook graag optimaal van de tuinmeubelen in jouw tuin genieten? Dan is het aan te raden om jouw tuin in het voorjaar al helemaal naar wens te maken.

 

Zo kun je mogelijk na gaan denken over een iets andere indeling, kun je alvast struiken gaan snoeien en kun je leuke accessoires in jouw tuin gaan plaatsen. Met bijvoorbeeld leuke kussens, leuke rieten manden of leuke potjes en planten weet je jouw tuin ongetwijfeld een nóg leukere uitstraling mee te geven.

 

Ga dus op zoek naar leuke aanpassingen die je in jouw tuin door kunt brengen. Denk hierbij out of the box, durf eens te experimenteren en geniet al snel van een nóg leukere tuin.

 

Slotwoord

Wil jij ook jouw tuinmeubelen in de winter goed beschermen? Kies dan bij voorkeur voor de beste beschermhoes die je kunt vinden, zodat je jouw tuinmeubelen perfect weet af te schermen. Heb je niet de beschikking over een beschermhoes? Dan kun je de tuinmeubelen ook opbergen in een schuur, in een tuinhuisje of in een loods.

 

Heb je dat eenmaal gedaan? Dan kun je in het voorjaar jouw tuinmeubelen weer tevoorschijn halen. De tuinmeubelen hebben de winter goed overleefd, waardoor je direct alle pijlen op de komende zomer kunt richten. Maak de tuinmeubelen goed schoon, zet de tuinmeubelen weer op de gewenste plek en kleed je tuin direct leuk aan. Door deze stappen op te volgen, weet je in de komende zomer nog meer van jouw gezellige en leuke tuin te genieten!