Welke planten bloeien in het voorjaar?
Het voorjaar is alweer begonnen. Dat betekent dat planten en bloemen gaan bloeien en dat zorgt voor een mooi gezicht. Gezellige kleurtjes in de zon, er is niks leukers. Mocht je in je tuin nieuwe planten willen neerzetten in deze tijd van het jaar dan is het slim om rekening te houden met de tijd van het jaar. Zo kan je de ene plant het beste in het voorjaar planten maar een andere plant juist aan het eind van de zomer. Speciaal daarom hebben we de absolute toppers voor jou uitgelicht die in het voorjaar mooi beginnen te bloeien.
De eerste voorjaarsbloeier die een topper is, is de Magnolia. Een Magnolia is een bekende struik die ook de naam van beverboom en valse tulpenboom kent. De naam zegt het al; een prachtig bloeiende boom of struik. Als de tulpachtige bloemen in de boom of struik uitkomen dan is iedereen het saaie winterweer snel vergeten. Deze boom of struik kan in elke tuin geplaatst worden.
De Magnolia komt oorspronkelijk niet voor in West-Europa maar door de import zijn ze toch in ons land te vinden. De Magnolia heeft haar naam te danken aan een botanicus die in de 17e en 18e eeuw erg bekend was; Pierre Magnol.
De Magnolia kan je het beste op een plek in de tuin zetten waar veel zon komt en weinig wind, want deze struik houdt niet van wind. Om ervoor te zorgen dat de Magnolia goed bloeit is het verstandig om deze struik niet in het noordoosten van de tuin te planten. Tevens is het van belang dat de Magnolia is gepland in een grond dat voldoende water doorlaat. Mocht dit niet het geval zijn dan is de kans aanwezig dat de wortels gaan rotten. De grond mag wel zuur zijn maar zeker geen kalk bevatten.
Voor de verzorging van de Magnolia is het van belang dat de struik beschermd wordt tegen nachtvorst. Verder heeft deze struik eigenlijk weinig verzorging nodig. Het is wel goed om elk jaar wat mest rond de struik te strooien. Het voordeel van deze struik is dat ze niet echt last heeft van ziektes en parasieten. Hierdoor is deze struik ook aan te raden voor mensen die niet zo van tuinonderhoud houden. Bijkomend voordeel is ook nog dat de struik niet noodzakelijk gesnoeid moet worden.
Voorjaarszonnebloem
Vele mensen zullen de voorjaarszonnebloem herkennen. Van oorsprong komt deze bloem uit Zuidoost Europa. In april/mei beginnen de eerste voorjaarszonnebloemen zich te laten zien. Deze goudgele bloemetjes hebben wat weg van een kleine zonnebloem. De bladeren van de voorjaarzonnebloem zijn groen en deze bloemetjes worden circa 20 centimeter hoog.
De voorjaarsbloem is zeker geschikt voor in een siertuin. Het bloemetje valt op door het blad, de bloei en vorm waardoor het makkelijk is om deze bloem te combineren. Het advies is om deze bloem op een zonnige plek te planten met een goed doorlatende, voedselrijke grond.
Als de voorjaarszonnebloem eenmaal uitgebloeid is dan kan je de aanmaak van nieuwe bloemknoppen bevorderen als je de uitgebloeide bloemen afknipt. Om de groei nog meer te bevorderen kan je het beste wat organische mest geven aan deze bloem.
Schijnhazelaar
De schijnhazelaar zien we helaas niet zo vaak in de tuinen in ons land. Aan deze boom bloeien in het voorjaar zachtgele klokjes. Door deze pastelkleuren past deze boom absoluut in het voorjaar. De boom begin in maart met bloeien. Eigenlijk is deze boom gedurende het hele jaar mooi maar vooral in het voor- en najaar valt de boom op.
Deze boom is geïmporteerd uit China. Daar groeit de boom tussen het struikgewas in de bossen en bergen. De hoogte van de boom kan wel zeven meter zijn. De schijnhazelaar heeft zijn naam te danken aan het blad dat erg op dat van de hazelaar lijkt. In het Engels heet deze boom ‘winterhazel’. Deze naam is eigenlijk niet terecht, want het is geen winterboom maar een boom die in het voorjaar begint met bloeien.
De beste plek in de tuin voor de schijnhazelaar is een plek waar de zon komt of lichte schaduw aanwezig is. Daarnaast moet de boom beschut staan tegen te veel wind. Tevens is deze boom geschikt voor binnenplaatsen. Hier groeit hij langzaam en blijft de boom relatief klein, ongeveer anderhalf meter. Een ander advies is om de boom vooral de ruimte te geven, omdat hij dit nodig heeft.
Leverbloempje
Het leverbloempje is een prachtige vaste plant met een opvallend blad. De bloemkleur is blauw en de beste bloeiperiode is van maart tot en met april. Het opvallende blad is groen en ongeveer tien centimeter hoog. De plant wordt maximaal 15 centimeter hoog.
Deze plant kan je makkelijk planten in een tuin waar meer volwassen bomen aanwezig zijn. Het leverbloempje dient op een plaats geplant te worden waar er volledige schaduw is. Mocht je de plant toch op een plek zetten waar wel wat zon komt dan moet de grond goed vochthoudend zijn en moet je dus regelmatig deze plant bewateren.
De verzorging van het leverbloempje is zeker geen hogere wiskunde waardoor het voor iedereen mogelijk is om deze plant goed te onderhouden. Deze plant kan je het beste zoveel mogelijk met rust laten. Alleen water geven is noodzakelijk.
Krentenboom
Als je de krentenboom ziet bloeien dan weet je dat het echt lente is. Dit is een echte blikvanger in de tuin. De bloeiperiode van deze boom ligt tussen april en mei. Als de boom in de bloei staat dan ontstaat er een witte waas aan bloemen. Verder bloeien aan de boom vruchten/krenten. Deze zijn eetbaar en bevatten veel vitamine A.
De krentenboom groeit in ons land in Drenthe, Overijssel, Noord-Brabant en Zuid-Limburg in het wild. Tijdens het voorjaar kan je deze bloeiende boom bijvoorbeeld in de krententuinen in Dwingeloo en in Ommen vinden.
De fijne witte bloemen die rond april in de boom bloeien hebben een heerlijke geur. Tegelijkertijd hebben de bladeren een koper kleur. In het najaar kleuren deze bladeren naar een geel, rode kleur. Als de boom aan de onderkant kaal begint te worden dan is het tijd om de boom te snoeien op de juiste manier. De oude takken kunnen het beste weggehaald worden zodat de boom weer voorzien wordt van meer licht.
Helleborus
De Helleborus luistert ook naar de naam van kerstroos. Dit is een wintergroene vaste plant met een hoogte van circa 30 centimeter. Al vroeg in het jaar brengt deze plant kleur in de tuin, van januari tot april staat de prachtige plant in de bloei. De bloemen die bloeien kunnen de kleur wit, groen of rozerode hebben. Op een bijzondere manier beschermt de Helleborus haar eigen bloemen.
Wanneer het vriest dan pompt deze plant zelf het vocht eruit dat in de bladeren en wortels is opgeslagen. Hierdoor gaan de bloemen slap hangen maar ze kunnen niet bevriezen. Als het weer beter wordt dan pompt deze plant weer het vocht naar de bloemen en komen de bloemen er weer stralend bij te staan. Wat betreft onderhoud is de Helleborus eigenlijk een eenvoudige plant. Deze plant kan je zowel in de grond zetten als in een pot op het balkon. Daarnaast is deze plant ook gemakkelijk te combineren met andere planten in een bloembak.
Longkruid
De longkruid is een mooie plant die laag bij de grond blijft. Tevens wordt de longkruid door tuiniers gezien als een makkelijke en standvastige plant. De bloemen van deze plant zijn blauw van kleur en deze plant bloeit van maart tot en met mei. Naast de blauwe bloemen zijn de bladeren van deze plant groen met een hoogte van ongeveer 15 centimeter.
Als je deze plant in je tuin wil plaatsen dan is het absoluut verstandig om deze plant in te schaduw te plaatsen, omdat de Longkruid gek is op schaduw. De bodem waarop de plant neergezet wordt moet voedselrijk, doorlatend en vochthoudend zijn. Deze plant groeit niet goed op een droge bodem. Voor het onderhoud van de longkruid hoef je geen groene vingers te hebben, want dit is redelijk eenvoudig. In droge tijden moet deze plant water krijgen en de bodem moet nat gehouden worden. Als je in het najaar de tuin van organische mest gaat voorzien dan mag je de bodem rondom deze plant ook meenemen.
In mei is de Longkruid vaak wel uitgebloeid. Op dat moment kan je het groen van de plant afknippen, zodat de plant opnieuw kan beginnen.
Kleine maagdenpalm
Een van de meest voorkomende en makkelijkste planten is toch wel de kleine maagdenpalm. Van nature groeit de Maagdenpalm in het Middellandse Zeegebied. Deze plant is niet kapot te krijgen dus zelfs voor mensen die planten niet kunnen onderhouden; dit moet echt lukken! De plant bloeit van februari tot en met april. Er bloeien dan mooie paarsblauwe bloemetjes.
De kleine maagdenpalm is een bodembekkende plant. Mocht de plant teveel groeien dan is het gemakkelijk te snoeien. Voor deze plant maakt het niet uit waar die in de tuin wordt gezet; het is geschikt voor zowel in de zon, als in de schaduw of een plek met halfschaduw.
Zoals gezegd kan een ieder deze plant onderhouden. Mocht het in de zomer droog en warm zijn dan is het wel aan te raden om deze plant water te geven. Verder herstelt de kleine maagdenpalm zichzelf vaak van uitdroging. Dit komt omdat de wortelstokken het doorstaan. Als deze plant te hoog wordt en te snel groeit dan kan je het makkelijk snoeien. Het snoeien bevordert ook weer de bloei in de toekomst.
Scheefkelk
De scheefkelk is familie van de Brassicaceae. Het is een bodembekkende plant die van begin maart tot eind juni in de bloei staat. Als de plant aan het bloeien is dan groeien er allemaal kleine witte bloemetjes. Het resultaat hiervan is een prachtige tapijtvorming. De bladeren zijn groen en circa 20 centimeter hoog. Zoals de naam ook al schetst staan de bloemetjes allemaal een beetje scheef. De bloemetjes trekken veel vlinders, hommels en bijen aan. Hier hebben veel andere planten weer plezier van.
Van oorsprong komt deze plant uit de bergen. Hierdoor is het een ideale plant voor de rotstuinen of als een ‘voegenvuller’ tussen stenen of bestrating. De scheefkelk verlangt naar een zonnige plek en een redelijk voedselrijke bodem. Ondanks dat de voorkeur van deze plant uitgaat naar een vochtige plek kan de scheefkelk ook relatief goed tegen droogte. Doordat de plant van een zonnige plek houdt en redelijk goed tegen droogte kan, is het een ideale plant voor de droge zomers.