{!!% include 'snippets/cta.rain' %!!}
0
0

Door Roos, 29 april 2024

Welke tuinklussen doe jij zelf

Een tuin vraagt onderhoud dat weten we natuurlijk allemaal, al is het wel zo dat de ene tuin net even wat meer onderhoud vraagt dan de andere. Het feit dat de ene tuin meer onderhoud vraagt dan de andere heeft vaak met verschillende factoren te maken. Al die verschillende factoren bij elkaar bepalen dus de mate van onderhoud van de tuin.

 

Zo heb je dus te maken met bijvoorbeeld de oppervlakte van de tuin, een grotere tuin vraagt logischerwijs ook meer onderhoud dan een kleinere tuin. En je hebt natuurlijk te maken met de inrichting van de tuin en welke keuzes je hierin hebt gemaakt. Zo zie je bijvoorbeeld dat een tuin met veel groen en natuur uiteraard meer werk vraagt dan een tuin met vooral veel tegels. Vaak maken mensen hier natuurlijk zelf ook een keuze in en kiezen zelf bewust voor een tuin met veel of weinig onderhoud.

 

Maar hoe groot of hoe klein je tuin ook is en hoeveel of hoe weinig groen er ook in te vinden is. Onderhoud blijft altijd bestaan en er zijn dan ook altijd flink wat tuin klussen te doen. En dan komt natuurlijk de vraag, hoe pak je dit aan? De ene tuin klus kun je namelijk vaak gemakkelijk zelf en bij de andere heb je vaak wat meer hulp nodig. Maar hoe weet je nu of je een tuinklus zelf aan kunt pakken en wanneer je dit beter aan een tuinman over kan laten? In deze blog gaan wij samen met jou kijken wat hierin handig is. Welke tuinklussen kun je dus zelf uitvoeren met welke tuin klussen kun je beter een ander aan de slag laten gaan. Na het lezen van deze blog heb je antwoord op al deze vragen en meer en kun jij ook prima inschatten met welke tuinklussen jij zelf aan de slag kunt! Lees je met ons mee?

 

Grote klussen en kleine klussen

 

Iedere tuin heeft onderhoud nodig en er zijn altijd wel klussen om te doen. Mensen zeggen ook altijd met een tuin ben je nooit uitgewerkt en dat is eigenlijk ook wel echt heel erg waar! In een tuin zijn er namelijk altijd wel klussen die blijven liggen en die gedaan moeten worden en soms kan dit ook flink wat tijd en energie kosten.

 

De klussen verschillen vaak enorm van elkaar zo heb je grote klussen en kleine klussen en van alles er tussenin. Maar ook moeilijke klussen of juist vrij gemakkelijke klussen, het kan allemaal en we komen het ook allemaal tegen.

 

Vaak denken mensen ten onrechte dat het juist de grote klussen zijn waar ze beter niet zelf aan kunnen gaan beginnen en die ze dus het beste uit kunnen besteden. Maar niets is minder waar. Het gaat vaak juist om de vaardigheden die nodig zijn om een klus uit te werken en juist dat kan natuurlijk enorm per klus verschillen en vraagt bij de ene klus meer dan bij de andere!

 

De grote van een klus bepaald dus niet per definitie of jij hem wel of niet zelf aan kan pakken. Wel is het zo dat je hierbij goed naar de tijd moet kijken die jij tot je beschikking hebt. Als je namelijk nu al weet dat je weinig tijd hebt om een grote klus helemaal af te maken dan kan het natuurlijk aan te raden zijn om te kijken of je hier hulp bij kunt krijgen!

 

Welke klussen komen we allemaal tegen in de tuin

 

Er zijn dus heel veel verschillende klussen die we tegen komen in de tuin. Van vrij simpele klussen zoals het onkruid vrij houden van een terras of tuinpad tot de grotere klussen zoals het onderhouden van het groen in de tuin of het aanleggen van bepaalde elementen van de tuin. Dit vraagt allemaal een bepaalde mate van kennis en energie en het ligt er dus maar net aan of je daaraan toe komt.

 

Ten eerste heb je dus de verzorging van de tuin. Denk dan aan klussen zoals het onderhouden van al het groen in de tuin. Dit kan natuurlijk een klus zijn die je vrij simpel uit kunt voeren maar het kan ook zo zijn dat je hier wat hulp bij nodig hebt. Zeker als je allemaal speciale planten hebt staan die je graag een mooi plekje wil geven!

 

Naast de verzorging heb je ook de aanleg van de tuin en dat is natuurlijk weer een heel ander verhaal. Hierbij zie je vaak wel dat er toch wel hulp nodig is en dat je dit niet allemaal alleen af kan. Al ligt dat ook wel aan welke klus het precies is. Klussen zoals het betegelen van een terras zijn vaak heel specifiek en vragen echt wel enige ervaring en kennis. Dit kun je dan ook vaak beter alleen zelf doen als je echt weet waar je aan begint en als je dus ervaring hebt. Als dit niet het geval is dan is het vaak beter om dit soort klussen links te laten liggen!

 

Dit geldt bijvoorbeeld ook voor het plaatsen van een tuinhuis of een schutting. Dit zou je eventueel natuurlijk best zelf kunnen doen maar we raden je echt aan hier alleen aan te beginnen als je weet wat je doet, als je twijfelt hebt dan kun je ook deze klussen maar beter uitbesteden, ook dit zijn namelijk klussen die flink wat vragen en waar je dus ook zeker flink wat tijd en aandacht voor nodig hebt en kennis. Het is natuurlijk ongelofelijk zonde als je een dure schutting koopt en deze vervolgens verkeerd monteert waardoor hij niet stevig staat of zelfs stuk gaat! Dit wil je te allen tijde voorkomen en vandaar dat het dan ook enorm aan te raden is om te kiezen voor het doen van deze klussen enkel wanneer je dus zelf ook weet waar je aan begint.

 

Heb jij een tuinman nodig of heb je zelf groene vingers

 

En dan komen we natuurlijk bij het groen in de tuin! Hier valt heel veel over te zeggen en schrijven en het is dan ook enorm persoonlijk of jij ervoor kiest om zelf met het groen aan de slag te gaan of dat je hier toch wat hulp bij nodig hebt. Het ligt er ook echt aan of jij zelf een beetje groene vingers hebt!

 

Veel mensen kunnen inderdaad prima zelf aan de slag en anderen durven dit toch niet helemaal goed aan en hebben hier zeker weten wat hulp bij nodig. Dan kan een goede tuinman dus enorm goed van pas komen! Ook bij een tuin is het dus namelijk zo dat je goed moet nadenken welke klussen je met het groen zelf kunt uitvoeren en welke niet.

 

Als je dit namelijk niet goed aanpakt kan dit enorm veel effect hebben op het groen in je tuin en dan ook op een negatieve manier. Je wil natuurlijk niet dat je planten niet goed kunnen groeien en bloeien en dat dit ten koste gaat van het groen in je tuin.

 

Om die reden kan het dan ook zeker vaak aan te raden zijn om een tuinman in te huren. Ook bij het aanleggen van je tuin kan dit enorm nuttig zijn en ervoor zorgen dat het groen in je tuin meteen een goede start krijgt en daar kun je dan ook zeker langere tijd van profiteren.

 

Als je wel zelf groene vingers hebt kun je uiteraard ook prima zelf aan de slag gaan maar ook hierbij is het dus weer erg belangrijk dat je goed kijkt naar wat je wel en niet zelf kunt doen! Vervolgens kun je hier het beste een plan op maken en op deze manier goed zorgen voor al het groen in je tuin!

 

Heb jij er wel genoeg tijd voor

 

Een reden om hulp te vragen bij klussen in de tuin is vaak echt niet enkel en alleen het gebrek aan kennis. Heel vaak zien we ook dat mensen er simpelweg geen tijd voor hebben om hard in de tuin te werken of om klussen aan te pakken. We zijn tegenwoordig vaak allemaal druk bezig met allerlei dingen. We werken hard en hebben daarnaast ook een volle agenda en een druk sociaal leven. Dit zorgt ervoor dat er vaak weinig tijd overblijft voor allerlei andere klussen die gedaan moeten worden.

 

Als je er de financiële middelen voor hebt kan het dan ook zeker vaak lonen om dit soort klussen lekker uit te besteden in plaats van zelf aan de slag te gaan. Op deze manier hou je zelf genoeg tijd over om andere dingen aan te pakken en je tijd te besteden zoals zelf graag wil.

 

Het kan dan ook een reden zijn om hulp te vragen aan een tuinman omdat je simpelweg zelf niet genoeg tijd hebt om in de tuin aan de slag te gaan. Als dit zo is kun je hier ook meteen het beste eerlijk naar kijken voor jezelf en hulp inschakelen. Op deze manier maak je het jezelf namelijk een stuk makkelijker en zorg je er dus ook voor dat je voldoende werk in de tuin gedaan krijgt en dat alles af komt!

 

Wel speelt er dan natuurlijk ook vaak een financieel plaatje mee wan het kan flink in de papieren lopen om hulp in te schakelen om je tuin goed te onderhouden! Denk hier dan ook goed over na voordat je voor jezelf een afweging maakt

 

Beleef je er plezier aan

 

Een andere motivatie om klussen in de tuin wel of niet zelf uit te voeren kan zijn of je er wel genoeg plezier aan beleefd. Als je het namelijk helemaal niet zo leuk vindt om zelf aan de slag te gaan in je tuin kan dit er natuurlijk ook voor zorgen dat je liever hulp inroept in plaats van dat je bepaalde klussen zelf aanpakt. Dit kan er dan ook in resulteren dat we vaak zien dat mensen ervoor kiezen om een tuinman of klusjesman in te schakelen.

 

Dit geldt met name ook voor het verzorgen van het groen in de tuin. Als je groene vingers hebt dan vind je dit natuurlijk heel leuk om te doen als dit niet het geval is dan zie je vaak dat mensen hier toch wat meer moeite mee hebben en dat er eerder voor kiezen om dit uit te besteden. Ook hierbij zie je dus vooral dat het heel persoonlijk is en dat het feit of jij wel of geen groene vingers hebt dus zeker weten een rol speelt!

 

Welke tuinklussen doe jij uiteindelijk zelf

 

Zoals je ziet is het dan ook niet zomaar makkelijk te bepalen welke tuinklussen je wel of niet zelf doet. Hier zit namelijk flink wat verschil in. Dit heeft ook te maken met allerlei verschillende factoren en uiteindelijk bepalen deze allemaal bij elkaar of jij een klus wel of niet aan gaat pakken!

 

Het is dan ook goed om voor jezelf met een aantal factoren rekening te houden. Bedenk bijvoorbeeld vooraf goed of je de kennis en kunde in huis hebt om een bepaalde klus uit te voeren. Daarnaast is het ook heel erg aan te raden om goed te kijken naar de tijd die je tot je beschikking hebt, is dit voldoende om bijvoorbeeld ervoor te zorgen dat je de klussen uit kunt voeren die je op het oog hebt of heb je daar misschien toch wat meer tijd voor nodig.

 

Al deze factoren moet je meenemen als je uiteindelijk de beslissing gaat maken om wel of niet zelf aan een bepaalde tuin klus te beginnen. Uiteindelijk maak je zo een weloverwogen keuze en weet je dus ook zeker dat alle klussen goed uitgevoerd worden. En onthoud dat het sowieso altijd wel een flinke taak zal blijven om je tuin goed te onderhouden. Dit hoort er nu eenmaal bij en levert aan de andere kant ook wel weer heel erg veel op! Het is dus zeker het overwegen waard om sommige klussen uit te besteden zodat je hier niet zelf mee aan de slag hoeft! In deze blog lees je er in ieder geval alles over en daarna kun jij zelf ook gemakkelijk je keuze maken!