{!!% include 'snippets/cta.rain' %!!}
0

kortingscode: LENTEDEAL2022 of SECRETDEAL2022 - Bestel online of kom langs in onze showroom van 3000m2

0

kortingscode: LENTEDEAL2022 of SECRETDEAL2022 - Bestel online of kom langs in onze showroom van 3000m2

Door Sam, 9 mei 2022

Zelf aan de slag voor de vogels in je tuin!

 

Vogels in de tuin, we vinden dit vaak ontzettend leuk en genieten er enorm van. Het kan dan ook erg leuk zijn om lekker te kijken hoe de vogels je tuin weten te vinden en genieten van alles wat er te vinden valt! Vooral in de zomer zien we vaak erg veel verschillende vogels in onze tuinen. Het kan dan zelfs zo zijn dat vogels besluiten een nestje te bouwen in onze tuin en dan is het natuurlijk helemaal feest. Het is namelijk ontzettend leuk om te zien hoe de vogels aan de gang gaan om het nestje helemaal gereed te maken en hoe ze vervolgens ervoor zorgen dat de eitjes worden uitgebroed en de vogels worden gevoed.

 

Dit kan een mooi schouwspel vormen vanuit huis waar je met veel plezier naar kunt kijken! Het is dus wel duidelijk dat we in de lente en de zomer van veel vogels kunnen genieten, maar hoe is dat eigenlijk in de winter? Dan is het dus een heel ander verhaal kunnen wij je vertellen! In de winter is het namelijk zo dat veel minder vogels de weg naar onze tuinen weten te vinden. Zeker als het erg koud is zijn er ook veel minder vogels te vinden want een groot deel van de vogels trekt dan naar het zuiden toe om daar te overwinteren.

 

Pas als de temperatuur in ons land weer wat aangenamer wordt trekken ze terug onze kant op! Uiteraard is de grootste reden dat de vogels naar het zuiden trekken het gebrek aan voedsel in ons land. Als het kouder wordt en soms zelfs gaat vriezen en alles bedekt wordt met een laagje sneeuw kan het namelijk erg lastig worden voor de vogels om nog voedsel te vinden en dat is nu net niet de bedoeling. Vandaar dat het heel slim en fijn is om de vogels die achterblijven een handje te helpen en ervoor te zorgen dat er toch nog voldoende voedsel is in ons land. Dat kun je dus onder andere doen door vogelvoer buiten te hangen. En dit kun je natuurlijk kopen in de winkel maar je kunt het ook nog eens heel fijn zelf maken! En hoe dat precies in zijn werk gaat laten wij je in deze blog graag zien!

 

Voer voor de vogels

 

Vogels hebben net als wij mensen voedsel nodig om te overleven. Normaal gesproken halen ze dit natuurlijk zelf uit de natuur. Zo pikken ze wormen op uit de aarde maar ook allerlei noten, bessen en ander voedsel pikken ze op en nemen ze mee naar hun nest of naar een veilige plek om op te eten.

 

Daarnaast is er natuurlijk ook altijd nog genoeg voedsel te vinden wat wij mensen achter laten en waar de vogels heerlijk van kunnen genieten! Dit alles bij elkaar zorgt ervoor dat er voor de vogels altijd wel ergens wat te vinden valt!

 

Maar in de winter is dit natuurlijk een heel ander verhaal. Dan is de grond hard en koud en kunnen de vogels daar dus helemaal niet zo makkelijk wormen en noten uit pikken. En de bessen groeien in de winter vaak niet aan de takken. Het kan dan een flinke uitdaging vormen voor vogels om alsnog overal voedsel vandaan te krijgen!

 

En dan blijft alleen nog de optie over om voedsel via de mensen te verkrijgen en daar moeten we de vogels dan ook zeker een handje mee helpen in de winter! In deze blog leggen we je dan ook uit hoe je dat het beste kunt doen.

 

Kopen of zelf aan de slag

 

Er zijn natuurlijk twee manieren om voor voedsel voor de vogels te zorgen. Ten eerste kun je het kopen en ten tweede kun je ook zelf aan de slag gaan. Het ligt er maar net aan welke manier je voorkeur heeft!

 

In de winkels is er meer dan voldoende vogel voer te koop in allerlei soorten. Denk dan bijvoorbeeld aan vetbolletjes, netjes met nootjes of potjes met speciale vogelpindakaas. Op deze manier heb je dus veel keuze en kun je allerlei dingen aanschaffen om ervoor te zorgen dat je vogels krijgen wat ze nodig hebben!

 

 

Maar je kan natuurlijk ook zelf vogelvoer maken en dat is ook nog eens een hele leuke bezigheid! Je kunt dit dan ook op een aantal verschillende manieren doen. Zo kun je aan de slag met speciale vogelpindakaas, je kunt vetbolletjes maken of een voederplankje voor in de tuin. En als je echt zin hebt zou je zelfs kunnen overwegen om een heus vogelhuisje te maken! Ontzettend leuk natuurlijk en de vogels zijn hier zeker weten heel blij mee!

 

Het ligt er dus maar net aan wat je persoonlijke voorkeur heeft en hoeveel tijd je hebt. Maar kopen of zelf aan de slag gaan kan dus allebei!

 

Zelf vogelvoer maken

 

Zelf vogelvoer maken is ontzettend leuk en ook nog eens helemaal niet zo heel moeilijk! Het kan juist een hele leuke bezigheid zijn waar je veel plezier aan beleefd! Er bestaan wel veel verschillende manieren voor het maken van vogelvoer en je kunt hier dus een manier uit kiezen die je aanspreekt!

 

Zo kun je er voor kiezen om bijvoorbeeld een pindasnoer te rijgen, dit is misschien wel de makkelijkste en ook meest bekende manier voor het maken van vogelvoer en dit gaat als volgt in zijn werk. Je neemt namelijk een stuk touw en een naald en een zak met grote pel pinda’s welke nog wel in de schil zitten. Vervolgens maak je met de naald een gaatje in de schil van de pinda en rijg je deze op die manier aan het touw. Nu is het enkel nog zaak om het hele touw vol te rijgen en om er vervolgens buiten in de tuin een mooi plekje voor te vinden en klaar ben je!

 

Ontzettend leuk om te doen en je hebt ook al snel een leuk resultaat! Vooral kinderen vinden dit ook een erg leuk werkje en beleven er veel plezier aan! Daarnaast is het voor kinderen ook enorm leuk om te zien hoe de vogels alle pinda’s pikken van het touw en er lekker van smullen!

 

Om nog even in het pinda thema te blijven gaan we nu verder met de pindakaas, zoals heel veel mensen wel weten eten vogels graag pindakaas, maar de gewone pindakaas die wij op ons brood smeren is dus helemaal niet zo goed en gezond voor vogels! Vandaar dat je deze ook maar beter kunt overslaan! Het is dan ook veel beter om te kiezen voor speciale vogel pindakaas! Deze pindakaas bevat geen zout en suiker waardoor je de vogels hier niet mee belast. Deze twee stoffen zijn namelijk erg slecht te verwerken voor het lichaam van de vogel. Daarnaast gaat het met name om het vet in de pindakaas en dat zit ook in deze speciale vogel pindakaas meer dan genoeg!

 

En met deze pindakaas kun je vervolgens allerlei kanten op! Zo kun je ervoor kiezen om er vetbolletjes van te maken en deze verder te versieren met nootjes. Ook kun je deze pindakaas in een lege eierdoos smeren en hier wat zaadjes op strooien. Zo kunnen de vogels er makkelijk bij en hebben ze lekker wat te snoepen!

 

Zo zie je dus maar dat je heel wat kanten op kunt en dat er voldoende mogelijkheden zijn! als je een beetje creatief bent kun je zelf ook nog van alles maken en zo zorgen voor uniek vogelvoer in je eigen tuin!

 

Je eigen vetbolletjes maken

 

We kennen ze natuurlijk allemaal wel, de bekende vetbolletjes die vaak ergens hangen en waar de vogels heerlijk van kunnen snoepen! Deze vet bolletjes kun je uiteraard kant en klaar kopen maar je kunt dus ook zelf aan de slag! En dat gaat op de volgende manier.

 

Ook hier heb je niet zo heel veel voor nodig, je hebt enkel vet nodig welke je kunt smelten en een paar flinke scheppen vogelvoer. Vervolgens zet je een pan op het vuur en smelt je het vet, nu roer je er het vogelvoer doorheen. Daarna laat je alles afkoelen en licht stollen maar niet te hard want je moet het nog wel kunnen vormen. Vervolgens maak je er dan bollen van welke je met een touwtje ergens in de tuin op kunt hangen! Op deze manier maak jij dus heel makkelijk je eigen vetbollen en kunnen de vogels in je tuin daar enorm van genieten!

 

Dit is dus een hele leuke bezigheid waar je veel plezier aan kunt beleven! Op deze manier is het dan ook erg prettig om lekker bezig te zijn en zelf voor het voer voor de vogels in je tuin te zorgen.

 

Een vogelhuisje of een voederplank

 

En dan hebben we ook nog de voederplekken in je tuin natuurlijk. Uiteraard kun je de voeding vaak ergens aan ophangen of anders op een bordje op de grond zetten maar de vogels komen liever niet op de grond om hun voedsel te halen. Dit heeft ermee te maken dat ze dan een makkelijke prooi zijn voor bijvoorbeeld katten en honden. Het is dus beter om het voedsel van de vogels een hoger plekje te geven zodat honden en katten hier geen kans mee krijgen!

 

Denk dan bijvoorbeeld aan een vogelhuisje of een voederplank. Op deze manier ligt het voedsel voor de vogels mooi hoog en kunnen ze er dus ook veilig van genieten op grote hoogte! Een vogelhuisje en een voederplank zijn ook nog eens een heel leuk en gezellig gezicht in de tuin.

 

Ook hierbij heb je weer de keuze of je ze koopt of dat je misschien zelfs wel zelf aan de slag gaat! Dit laatste kan namelijk ook heel erg leuk zijn en is helemaal niet zo moeilijk! Je kunt namelijk heel makkelijk zelf een vogelhuisje of een voederplank maken en hier veel plezier aan beleven!

 

Op deze manier zorg je er ook voor dat het vogelhuisje of de voederplank helemaal bij je tuin past. je kunt het dan qua stijl en sfeer natuurlijk helemaal op je eigen achtertuin aanpassen en dat is natuurlijk ontzettend leuk! Wij snappen dus zeker wel dat je heerlijk wil genieten van het gezicht van vogeltjes die zich tegoed doen aan al het lekkers in de tuin en het is dus zeker een aanrader om een vogelhuisje of voederplankje in je eigen tuin te plaatsen!

 

Genieten van de vogels in je tuin

 

Zoals je dus ten eerste wel kunt lezen is het heel erg belangrijk om een beetje om te kijken naar de vogels in je tuin. Op deze manier zorg je er namelijk voor dat zij voldoende te eten en te drinken hebben en dat ze hier ook heerlijk van kunnen genieten! Dit is natuurlijk ontzettend prettig en zorgt er daarnaast voor dat de vogels je tuin ook goed weten te vinden. Zij gaan naarstig op zoek naar voedsel om de winter te kunnen overleven en het is dus erg fijn als ze deze in jullie tuin kunnen vinden.

 

Daarnaast heb je dan zelf de keuze of je zelf aan de slag gaat om vogelvoer te maken of dat je het kant en klaar koopt. Deze keuze is natuurlijk voor eenieder verschillend en heeft er onder andere ook mee te maken hoeveel tijd je tot je beschikking hebt! Het staat in ieder geval vast dat het onwijs genieten is om al die kleine vogeltjes langs te zien vliegen en om zo heerlijk van ze te genieten! Op deze manier heb je altijd wat leuks te zien als je uit het raam kijkt! Het zorgt voor een gezellig schouwspel waar dan ook jong en oud van kunnen genieten!

 

Ook weten vaak allerlei verschillende soorten vogels de weg naar het voedsel te vinden en dat zorg er ook nog eens voor dat je hier veel over kunt leren. Ook kan het erg leuk zijn om mooie foto’s te maken! Waar een beetje vogelvoer toch al niet goed voor is zou je zeggen!

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? JaNeeMeer over cookies »