{!!% include 'snippets/cta.rain' %!!}
0
0

Door Roos, 2 mei 2024

Zo richt je jouw tuin in als een echte interieurdesigner: 7 tips voor een prachtige buitenruimte

Als je de kans krijgt om je tuin helemaal naar wens in te richten is dat natuurlijk echt een feestje dat ook nog eens heel erg veel mogelijkheden biedt. Het is natuurlijk onwijs leuk als je volledig de vrije hand hebt om de inrichting van je tuin zo te realiseren zodat jij er onwijs blij mee bent!

Maar naast dat het veel mogelijkheden biedt kan het ook zeker weten een uitdaging vormen. Er komt namelijk best wel heel wat kijken bij de inrichting van een tuin en het is dan ook belangrijk om hier goed en zorgvuldig mee om te gaan zodat het hele plaatje klopt.

In deze blog gaan wij jou helpen om het professioneel aan te pakken en om jouw tuin in te richten alsof een ware interieurdesigner aan de slag is gegaan. Op die manier laten we je dan ook zien hoe jij jouw tuin omtovert tot een prachtig geheel. Een tuin waar je met veel plezier je tijd doorbrengt en die dan ook aan al je verwachtingen voldoet. Een tuin die voelt als een buitenruimte waar je jezelf net zo op je gemak voelt als in je woonkamer. Een tuin waar dan ook dezelfde mate van zorg en aandacht aan is besteed.

Lees dus snel met ons mee en ontvang onze super fijne tips waarmee jij jouw tuin inricht als een echte interieurdesigner met een verrassend eindresultaat!

Start met een goed plan

Het begint punt is ook dit keer weer het maken van een goed plan. En dat is dan ook erg belangrijk. Net als bij de inrichting van je woonkamer is het ook bij de inrichting van je tuin goed om alles eerst eens op papier te zetten en om vervolgens stapsgewijs te werk te gaan.

Het werkt het beste om eerst een plattegrond te maken en om aan de hand hiervan te bedenken hoe jij je tuin in wil richten. Waar wil je de planten hebben staan en de meubelen en waar wil je de borders en noem het maar op. Alles wat jij graag in je tuin terug wil zien geef je als het ware een plek op deze plattegrond zodat je daarna alles stapje voor stapje in kan delen en kan schuiven tot je het perfecte plaatje hebt gevonden wat er niet alleen heel sfeervol uitziet maar wat ook nog eens erg functioneel is!

Als je dan ook start met het maken van een goed werkend plan dan kun je hier straks je voordeel mee doen en sta je versteld van het eindresultaat.

Kies een kleurenschema

Na het maken van de plattegrond en het nadenken over de inrichting is het tijd om eens stil te staan bij de keuze voor de kleuren die jij graag terug ziet komen in je tuin. Het kan dan ook heel erg handig zijn om een goed kleurenschema te maken en om aan de hand hiervan aan de slag te gaan en te kijken welke kleuren het beste bij jouw tuin passen. Hierbij is het vooral ook belangrijk om te kijken naar de stijl die jij graag in jouw tuin terug wil zien want je wil natuurlijk ook graag dat deze kleuren hier goed bij passen.

Een kleuren schema bestaat dan ook vooral uit kleuren die allemaal goed bij elkaar passen en die elkaar ook complimenteren zo maak je er een mooi geheel van en zorg je ervoor dat er rust in de tuin ontstaat en dat is natuurlijk een heel belangrijk doel van het kiezen van kleuren voor in de tuin. Je wil graag dat er een plaatje ontstaat waarbij alle kleuren goed bij elkaar passen en zo je tuin meteen tot een geheel vormen. Vaak bestaat je tuin natuurlijk uit losse onderdelen die allemaal zo hun functie hebben. Het is dan ook de kunst om deze losse onderdelen bij elkaar te pakken en er zo een geheel van te maken. Zo ontstaat er meteen een kloppend plaatje en dit doet ook erg veel voor de sfeer en de rust in jouw tuin!

Soms kan het ook een fijne tip zijn om alles binnen het kleurenschema te houden en om daarna dan een kleur toe te voegen die afwijkt en er dus ook echt uitspringt. Zo krijg je dus ook een heel verrassend effect en past alles heel mooi bij elkaar! Een echte blikvanger op deze manier.

Ga te werk met lagen

We kennen het natuurlijk van ons interieur werk zoveel mogelijk in lagen. Maar dit geldt dus ook zeker weten voor de inrichting van onze tuin. Het kan dan ook echt een hele goede tip zijn om ook hier met lagen te werken en om op die manier je tuin tot leven te laten komen en het plaatje te laten kloppen.

Plaats bijvoorbeeld achter in de tuin een paar grote bomen, daarvoor kun je dan struiken plaatsen en daar weer voor wat lagere beplanting. Op die manier heb je dus echt in laagjes gewerkt en komt je tuin helemaal tot leven. Ook zorgt dit voor een heel sfeervol beeld van je tuin en dat is dan ook precies waar je naar op zoek bent.

Gebruik dan ook verschillende soorten planten in je tuin om diepte en textuur toe te voegen en er zo een verrassend mooi plaatje van te maken waarbij alles dus klopt. Het is onwijs leuk om op deze wijze aan de slag te gaan en er zo dan ook echt wat leuks van te maken! Meer dan genoeg mogelijkheden met een verrassend eindresultaat!

Kies de juiste meubelen

Bij de inrichting van je tuin kunnen we natuurlijk niet om de keuze voor de juiste tuinmeubelen heen. Dit is dan ook een heel belangrijk onderdeel van het geheel en bepaald dan ook voor een groot deel de stijl en de sfeer bij jou in de tuin. Tuinmeubelen springen dan ook altijd heel erg in het oog vandaar dat het dan ook zeker weten aan te raden is om te zorgen dat je kiest voor tuinmeubelen die volledig bij jouw tuin passen.

Ten eerste heb je natuurlijk een bepaalde sfeer of stijl die je graag in je tuin vorm zou willen geven. Het is dan ook belangrijk om goed te kijken hoe je vervolgens die stijl vorm kan geven. Dit doe je natuurlijk voor het grootste deel doormiddel van de inrichting van je tuin. En de meubelen spelen hier dan eigenlijk de hoofdrol in het verhaal. Het is dan ook belangrijk om te kiezen voor tuinmeubelen die goed passen bij alles en die het plaatje compleet maken. Let vooral ook op de afmetingen ven de meubelen want niet alleen het uiterlijk en de stijl is belangrijk.

Als je meubelen namelijk te groot voor de ruimte zijn of juist te klein dan geeft dit een heel vertekenend beeld en heeft dit ook invloed op hoe je de ruimte ervaart. Je wil het liefste dat alles goed met elkaar in verhouding is en dan voelt de tuin ook het fijnste aan.

Goede verlichting mag niet ontbreken

Net als binnenshuis is ook buitenshuis goede verlichting echt van heel groot belang. Het is dan ook erg belangrijk om de juiste verlichting voor in je tuin uit te zoeken en om hier je voordeel mee te doen. Tuinverlichting is niet enkel maar decoratief maar zeker ook functioneel. Let er bij het uitzoeken van de juiste verlichting dan ook wel op dat de verlichting ook zijn werk doet.

Je wil namelijk graag profijt van de verlichting hebben en dat lukt enkel en alleen als je de verlichting op de juiste plekken in je tuin een plaatsje geeft waar de verlichting ook echt wat toevoegt.

Daarnaast is verlichting zeker ook decoratief en zijn er gelukkig ook heel veel soorten tuinverlichting te vinden waardoor je dus ook makkelijk en snel het soort tuinverlichting kunt vinden dat volledig bij je wensen past en waar je dus ook echt je voordeel mee kunt doen.

Denk bijvoorbeeld aan lantaarns, sfeerlampen, spotjes of lichtslingers. Kortom meer dan voldoende mogelijkheden om de juiste verlichting te kiezen die het plaatje van jouw tuin helemaal compleet maakt en die ook echt past bij de stijl van je tuin.

Maak alles af met de juiste decoratie

Bij de inrichting van je tuin is decoratie echt onmisbaar. Het is dan ook zeker weten aan te raden om op zoek te gaan naar de juiste decoratie voor bij jou in de tuin om er zo een kloppend en sfeervol geheel van te maken.

Decoratie is er natuurlijk in onwijs veel verschillende soorten en het is vooral belangrijk om te kijken naar de huidige stijl van je tuin zodat je op die manier kunt kijken welke decoratie daar goed bij past. Zo kun je bijvoorbeeld sierkussens en plaids toevoegen aan je tuinbanken in kleuren die helemaal passen bij de stijl van je tuin. Maar denk bijvoorbeeld ook eens aan vazen, beeldjes, potten en bakken die de sfeer in je tuin naar een ander niveau tillen.

Het leuke aan accessoires is dat je ze vaak ook weer makkelijk kunt wisselen. We zien dan ook heel vaak dat mensen voor verschillende soorten accessoires kiezen en deze dan steeds wisselen zodat het er iedere keer weer anders uit ziet in de tuin en je steeds een andere sfeer te zien krijgt. Dat is natuurlijk enorm leuk om te doen omdat je er zo dus een heel leuk geheel van kunt maken en ook eigenlijk iedere stijl aan je tuin toe kunt voegen die je maar aanspreekt.

Het onderhouden van je tuin

En dan tot slot komen we toch ook nog even uit bij het onderhoud van je tuin. Ook dit is namelijk heel erg belangrijk. Je wil natuurlijk graag dat je tuin in goede staat blijft en dat je er ook echt optimaal van kan genieten. Juist als je zoveel moeite hebt gedaan om je tuin sfeervol en gezellig in te richten wil je ook graag dat je hier zo lang mogelijk van genieten kan. Dat kan gelukkig ook heel erg goed maar dan is het wel erg belangrijk dat je ervoor zorgt dat je tuin goed onderhouden blijft.

Denk bijvoorbeeld aan het regelmatig snoeien van de planten, het schoonmaken van de meubelen en het verwijderen van onkruid uit de tuin. Ook het gazon kun je maar beter goed onderhouden want ook dit oogt natuurlijk meteen een stuk netter.

Alles bij elkaar is onderhoud van je tuin dus een onmisbare factor bij het realiseren van een prachtig totaal plaatje. Zorg er dan ook voor dat je tuin in goede staat blijft zodat jij er een waar paradijs van kan maken waarbij alles klopt!

Je tuin inrichten als een echte interieurdesigner

Er zijn veel verschillende manieren waarop jij je tuin in kunt richten. Al deze manieren zorgen er uiteindelijk voor dat je tuin aan je wensen zal voldoen en dat jij jezelf er ook helemaal thuis zal gaan voelen. Sommige mensen vinden het erg prettig om te kijken hoe ze hun tuin het beste in kunnen richten en doen dit dan ook met items waar ze veel waarde aan hechten. Maar er zijn ook mensen die liever hebben dat het totaal plaatje volledig klopt en dat hun tuin eruitziet alsof hij zo in een tijdschrift zou kunnen.

Er zijn dan ook genoeg manieren waarop je dat aan kunt pakken en een aantal punten waar je even goed op moet letten. Het is belangrijk om al deze factoren goed met elkaar te laten kloppen zodat je het plaatje compleet kunt maken. Zo draait het bijvoorbeeld om de juiste soorten beplanting die ook nog eens de juiste plek in de tuin krijgt. En ook tuinmeubelen zijn van belang, deze zijn dan ook erg bepalend voor de sfeer in een tuin en ook hierbij is het dus vooral erg belangrijk dat je de keuze maakt voor de juiste meubelen zodat ze dus ook helemaal in het plaatje passen!

En tot slot maak je het geheel natuurlijk af met de juiste accessoires ook hier heb je natuurlijk heel veel verschillende keuzes in en het is natuurlijk ook erg leuk om de keuze te maken voor accessoires die het geheel compleet maken en die helemaal passen met wat jij voor ogen hebt voor bij jou in de tuin. Let hierbij vooral ook op de kleuren en materialen die er gebruikt worden voor de accessoires die je kiest het is natuurlijk wel zo mooi als deze op een andere plek in de tuin weer terug komen!

En vergeet als laatste ook het onderhoud van je tuin niet. Je kunt natuurlijk nog zo je best doen om er een sfeervol en vooral ook stijlvol geheel van te maken maar als je tuin uiteindelijk niet goed onderhouden is dan merk je dat toch en zal dit het plaatje wat teniet doen. Het juiste onderhoud is dus van enorm groot belang om ervoor te zorgen dat jij optimaal van je tuin kan genieten!