Compost het goud voor de bodem
Compost, het goud voor de bodem
We hebben allemaal weleens van het woord compost gehoord, en vaak weten we ook nog wel dat het bestaat uit afval maar wat het nu verder precies is en vooral doet dat wordt vaak al een stuk lastiger te benoemen. Eigenlijk is dit enorm jammer want compost is van hele grote waarde voor de planten in de tuin en ontstaat ook nog eens uit een heel mooi proces. Wij vertellen u er graag meer over en laten u zien hoe u compost ook in uw eigen tuin toe kunt passen!
Wat is compost nu precies?
Kort gezegd is compost een zwart en kruimelig product wat ontstaan is uit allerlei plantaardige resten. Groenafval dus! Dit kan uit heel veel verschillende items ontstaan, denk bijvoorbeeld aan blaadjes, takjes, gras, snoeihout maar ook fruitschillen en groenten Dit wordt allemaal bij elkaar gelegd en zo ontstaan er allemaal micro-organismen. Dit zorgt ervoor dat de compostgrond dus uit veel organismen bestaat en hierdoor dus ook enorm veel voeding bevat! En dit is eigenlijk waar het allemaal om draait bij compost, de voeding!
Compost voedt de bodem
Wat compost dus eigenlijk doet is het voeden van de bodem. Het zorgt ervoor dat de grond rijk is aan voeding en op deze manier kunnen planten en gewassen er gemakkelijk groeien en krijgen zij de voeding die ze nodig hebben. Compost wordt vaak ook in de land- en tuinbouw gebruikt, het wordt gemengd met gewone grond van de bodem of het wordt er bovenop gestrooid. Op deze manier krijgen de gewassen alle voeding die ze nodig hebben en kunnen ze naar hartenlust groeien. Maar ook in eigen tuin gebruikt men vaak compost. Het kan worden uitgestrooid rondom de planten of de borders in de tuin of zelfs op het gras en er op deze manier voor zorgen dat alles in de tuin optimaal kan groeien en bloeien. Heel nuttig dus dat compost! Een van de redenen dat compost zo rijk is aan voeding is ook het fijt dat wormen aan het proces van composteren bijdragen dit doen zij samen met andere kleine diertjes. Ze bewerken als het ware het compost en op deze wijze bevat het nog meer voeding en zal het compost nog rijker zijn! De natuur heeft dit allemaal dus heel erg goed geregeld!
Een echte composthoop in de tuin
Dit hele proces van composteren doet men vaak met een composthoop of compostbak. Beide werken eigenlijk volgens hetzelfde principe. Wij leggen het graag even aan u uit! Vaak wijst men een plek in de tuin aan die zal gaan dienen als composthoop. Op ze plek kan men dan allerlei afval plaatsen, denk hierbij aan tuinafval zoals snoeiafval, gemaaid gras, bladeren en takjes. Maar ook groen afval kan hier heel goed bijgevoegd worden, zoals aardappel en fruitschillen of restjes groenten. Maar ook uitwerpselen van huisdieren kunnen hier goed terecht, zoals dat van kippen en knaagdieren. Let wel op, een composthoop die enkel uit uitwerpselen bestaat noemen we dan weer een mesthoop, ook dit kan heel nuttig zijn maar hier zullen we later wat meer over vertellen! Wat er eigenlijk gebeurt in de composthoop is vrij simpel. Al deze producten bij elkaar zorgen met de juiste vochtigheid en temperatuur voor schimmels en bacteriën. Dit betekent ook dat het erg warm kan worden in de composthoop, soms wel 70 graden! Vandaar ook dat het heel normaal kan zijn als er damp van de composthoop afkomt net als vaak bij een mesthoop het geval is! Dit proces noemen wij de compostering. Hoe groter de composthoop, hoe hoger de temperatuur en hoe sneller het proces zal verlopen. Bij een kleinere composthoop loopt de temperatuur vaak wat minder hard op en zal dit proces dan ook veel langer duren, soms wel tot aan een jaar voordat de hele hoop gecomposteerd is. De grootte van de hoop hangt uiteraard ook af van de grootte van de tuin en de plek die u ervoor heeft maar natuurlijk ook van de hoeveelheid afval die er geproduceerd wordt. Belangrijk is dan om wel rekening te houden met de composteertijd. Een andere belangrijke vereiste van de composthoop is dat hij vochtig is. Ook hierin kunnen de organismen beter gedijen en dit zal de kwaliteit van het compost net als het rijpingsproces ten goede komen! Om de staat van het compost optimaal te houden en het proces op gang te houden kan het raadzaam zijn verschillende composthopen te houden. U kunt zich namelijk voorstellen dat als in een composthoop het proces goed op gang is en er vers afval wordt toegevoegd dit de temperatuur en dus de snelheid van het proces zal verlagen. Eigenlijk begint u dan dus steeds van voor af aan. Het kan daarom enorm handig zijn om verschillende hopen in verschillende stadia van compostering te houden. Op deze wijze stoort u het composteringsproces niet en zal het klimaat in de composthoop altijd optimaal blijven en zal het het minste tijd in beslag nemen.
Wat hoort er niet thuis in de composthoop
Naast een heleboel producten die juist heel goed zijn voor de composthoop zijn er ook een aantal die u beter kunt vermijden. Bijvoorbeeld gekookte etensresten deze kunnen beter vermeden worden, zij composteren enorm langzaam en hebben daarnaast ook de eigenschap dat ze helaas ongedierte kunnen aantrekken zoals muizen en ratten en dit is wel het laatste wat u wil in uw tuin. Ook vetten kunt u beter weghouden van de composthoop naast dat ze voor stankoverlast kunnen zorgen zijn ze ook niet van toegevoegde waarde aan de composthoop. Ze hebben enkel als nadelige eigenschap dat ze het proces vertragen. Ook zijn er veel mensen die papier en karton toevoegen maar hierover zijn de meningen verdeeld. Het nut ervan is namelijk nooit bewezen en er gaan geluiden op dat het zelfs schadelijk zou kunnen zijn. Wat ook schadelijk is, is het toevoegen van grasmaaisel waar onkruidbestrijdingsmiddel aan toe is gevoegd. Vaak wordt dit op grasvelen gebruikt om het onkruid buiten de deur te houden. Maar op de composthoop kan het dus beter niet terecht komen, het maakt de compost giftig en dit zal dan via de compost weer bij andere planten terecht komen. En dit is nu juist niet de bedoeling!
De mesthoop, een stapje verder
Naast de composthoop hebben we ook nog de mesthoop. Dit gaat eigenlijk net een stapje verder dan de composthoop en is ook een stuk sterker in zijn werking. Echter is de mesthoop niet voor alle beplanting geschikt om vervolgens als voeding te dienen. De mesthoop bestaat uit uitwerpselen van verschillende soorten dieren. Zo hebben we natuurlijk de bekende mesthopen op een boerderij bij de koeien of paardenstal. Maar er zijn ook kleinere varianten. Zo kunt u ook aan huis een mesthoop hebben. Deze bestaat dan vaak uit uitwerpselen van kippen en knaagdieren. Een mesthoop brengt wel een hoop stank met zich mee vandaar dat het vaak niet in tuinen bij woningen wordt gedaan. Wel komt het voor dat men de mesthoop in een afgesloten compostbak houdt en hier de uitwerpselen van de dieren aan toevoegt. Op deze manier blijft de stank beperkt en kunt u ook nog lekker in de tuin zitten. De mesthoop maakt eigenlijk hetzelfde proces door als de composthoop en werkt dan ook op dezelfde manier. Net als bij de composthoop komt er ook van een mesthoop enorm veel damp af, ook hier kunnen de temperaturen namelijk aardig hoog oplopen. Ook het mest bevat enorm veel rijke voedingsstoffen waar verschillende soorten planten en gewassen goed van kunnen profiteren. Het wordt dan ook vooral veel op het land gebruikt. Wie in de polder woont weet vaak wel wat wij bedoelen, als het weer tijd is om het land te bemesten is dit namelijk vaak tot in de verre omtrek te ruiken!
Een composthoop of toch liever een bak?
Als u wilt gaan beginnen met composteren kunt u inderdaad goed kijken op welke wijze u dit wilt gaan doen en welke manier het beste past bij uw tuin. Zo kunt u zoals we eerder al aangaven kiezen voor een composthoop of een compostbak. Beide hebben voor- en nadelen. Zo is de composthoop blootgesteld aan de elementen van de natuur dit kan zowel een voor- als een nadeel zijn. Zaken als regen en zuurstof zijn namelijk enorm voordelig voor de composthoop terwijl de wind juist schade aan kan richten. Ook ligt een composthoop altijd in het zicht en is de compost goed te zien. Daarnaast kan er ook een bepaalde geur van de composthoop afkomen die wellicht in de rest van de tuin ook goed te ruiken zal zijn. Als laatste nadeel kan een composthoop ongedierte aantrekken als er onbedoeld toch verkeerde producten in terecht komen. Dan hebben we natuurlijk ook nog de compostbak. Deze ziet er vaak netjes uit en veel mensen ervaren het als een voordeel dat de compost niet te zien is maar dat men enkel de bak ziet staan in de tuin. Daarnaast zullen er ook weinig geurtjes rondom de compostbak zijn en krijgt ongedierte geen kans. Maar uiteraard zijn er ook nadelen, zo is de ruimte in een compostbak beperkt en zult u hier dus rekening mee moeten houden. En daarnaast komt er ook weinig zuurstof bij het compost in de bak wat de kwaliteit van het compost aan kan tasten. Maar het compost is wel weer goed beschermd tegen de eventuele harde wind. De keuze voor een composthoop of een compostbak is dus heel erg persoonlijk en het is raadzaam om de voor- en nadelen goed op een rijtje te zetten en te kiezen voor de vorm van composteren die het beste bij u past. Uiteindelijk is iedere vorm van compost waardevol voor uw grond in de tuin en dit natuurlijk waar het uiteindelijk allemaal om draait! Het verrijken van de grond door voeding toe te voegen via compost. Een prachtig proces waarbij we de natuur een handje kunnen helpen om tot een heel mooi resultaat te komen!