{!!% include 'snippets/cta.rain' %!!}

Terug

Het zijn de herfstweken bij AVH - Deze week 5% extra korting bij besteding vanaf €500,- - 10% extra korting bij besteding vanaf €2500,- - Voer de kortingscode in!

Een tuin op het balkon

  • Door Roos
  • Thursday 22 / 04 / 2021 0
Een tuin op het balkon

Een tuin op het balkonIn de huidige samenleving zijn veel verschillende soorten woningen te vinden, van villa tot flat en alles ertussenin. Bij al deze verschillende soorten woningen horen ook verschillende soorten tuinen. De een groot de ander klein, sommige vol groen en de ander betegeld.

We kunnen dus wel stellen dat tuinen er vandaag de dag in allerlei soorten en maten te vinden zijn. Voor nu gaan we specifiek naar een soort tuin kijken. Namelijk de balkon tuin. Veel woningen hebben geen tuin op de begane grond maar hebben een balkon.
Het is een verkeerde gedachte dat een balkon bij voorbaat al weinig groen zal bevatten en niet tot tuin in te richten valt. Want ook met een balkon is enorm veel mogelijk.

Het vraagt echter wel wat creatief denken en wat lef maar dan kunt u zeker een heel eind komen en zal uw balkon niet onder doen voor een tuin op de begane grond!

Een tuin in de hoogteEen van de belangrijkste verschillen tussen een tuin op de begane grond en een balkon tuin is de oppervlakte. Een balkon tuin is over het algemeen genomen vaak toch wel kleiner qua oppervlakte dan een tuin op de begane grond en dus zal men creatief met de ruimte moeten omgaan. Hier zijn echter wel heel veel mogelijkheden en oplossingen voor!

Ten eerste is het heel belangrijk om in de hoogte te werken. De oppervlakte op de grond is minder maar de balkon tuin heeft vaak wel wanden en deze bevatten veel ruimte. Het is dus slim om deze ruimte optimaal te benutten en dit doet u dus door in de hoogte te werken.
Denk bijvoorbeeld aan een moestuin waarbij u potjes met verschillende kruiden en plantjes horizontaal aan de wand van het balkon bevestigd. Op deze manier heeft u ook een moestuin in uw tuin met veel groen zonder dat u daar heel veel grond oppervlakte voor nodig heeft.

Maar ook plantenbakken kunnen prima aan de wanden van het balkon bevestigd worden. Hier kunt u allerlei planten en bloemen in laten bloeien en dit zorgt voor een vrolijk geheel.
Maar niet alleen planten kunnen in de hoogte bevestigd worden ook tafeltjes kunnen bijvoorbeeld half aan de wand bevestigd worden en als een soort klaptafeltje in- en uitgeklapt worden.

Probeer vooral te kijken naar wat u graag in uw tuin zou willen hebben en probeer dit vervolgens te vertalen naar de ruimte die u tot u beschikking heeft. Mochten bepaalde wensen dan niet matchen met de oppervlakte die u kunt gebruiken probeer dan in de hoogte te werken en te kijken of u het item ook aan de wand toe kan voegen.

Een grasmat op het balkonEen oplossing die we vaak terug zien komen is om een mat met kunstgras op de vloer van het balkon. Op deze manier oogt het balkon al direct heel erg groen en lijkt het al meteen alsof u in een tuin staat.

Daarnaast is het ook nog eens erg fijn en zacht om op te lopen! Maar het heeft ook als voordeel dat het geluid een beetje dempt. Dit kan fijn zijn omdat de betonnen ondergrond van een balkon soms best hard en luid is. Het handige van de grasmat van kunstgras is dat u hem iedere gewenste maat en model kunt snijden. Hij kan dus helemaal passend gemaakt worden voor de oppervlakte van uw balkon! Ook doet hij prima dienst als ondergrond voor bijvoorbeeld een luchtbed of een zitkussen!

Lekker loungen in de balkon tuin en het voelt door de grasmat al snel of u heerlijk in het park ligt te relaxen! En het mooie is dat u ook vanuit de balkon tuin prachtig uitzicht heeft op de mooie blauwe lucht!

Tuinmeubelen met een twistHelaas is het nu eenmaal een feit dat u op het balkon vaak minder meubelen kwijt kunt dan in de tuin. De oppervlakte is vaak kleiner en hierdoor is het lastig om er veel meubelen op kwijt te kunnen.

Maar ook hiervoor hebben we een aantal slimme oplossingen! Zo is het bijvoorbeeld erg handig om te werken met klapmeubelen, denk aan tafeltjes en stoelen. Dit is enorm handig, u kunt ze namelijk aan de wanden van het balkon bevestigen en ingeklapt nemen ze zo eigenlijk bijna geen plek in.
Mocht u visite krijgen of ze zelf willen gebruiken dan klapt u ze heel gemakkelijk uit en kunt u er optimaal gebruik van maken. Maar mocht dit niet aan de orde zijn dan nemen ze op dat moment ook geen bruikbare ruimte in!

Daarnaast zien we ook vaak dat men bijvoorbeeld aan het einde van het balkon in de breedte een zitvlak maakt van bijvoorbeeld pallets of steigerhout met op maat gemaakte kussens erop. Zo heeft men in een mum van tijd een heerlijk zitplekje gecreëerd waar u heerlijk van kunt genieten! Doordat het aan het einde van het balkon staat neemt het verder ook weinig plek in en hoeft u er niet onhandig omheen te lopen. Dit is vaak vanwege de ruimte best lastig.

Ook zien we vaak dat men kiest voor hangstoelen op het balkon. Ook dit is weer een hele fijne maar ook slimme oplossing! Een paar haken in het plafond en hieraan de hangstoelen bevestigen en u kunt heerlijk genieten van een lekker plekje om te loungen en relaxen!

Kinderen op het balkonWe vinden het vaak een beetje spannend kinderen op het balkon, maar voor mensen met een balkon tuin is het heel normaal. Zij hebben vaak ook een gezin en deze kinderen moeten ook een plek hebben om heerlijk buiten te spelen.

Het allerbelangrijkste bij een balkon tuin en kinderen is dat u er te allen tijde bij dient te blijven. U kunt nooit zeker weten dat ze nergens op zullen klimmen of over de reling gaan hangen. Het is dus van groot belang dat u er altijd bij blijft!
Maar als u zelf ook in de buurt bent zijn er zeker mogelijkheden om ook voor de kinderen een fijn speelplekje op het balkon te realiseren. Zo kunt u ook op een balkon prima een kleine zandbak plaatsen. Deze zijn tegenwoordig van hout te koop met een deksel, u kunt dan weer heel handig een kussen op het deksel leggen als de zandbak niet door de kinderen gebruikt wordt en zo heeft u dan direct een extra zit plek!

Ook is het leuk om bijvoorbeeld met stift een autobaan op de wand van het balkon te tekenen, kinderen kunnen hier dan met autootjes op spelen en ze nemen hierbij op de grond weinig ruimte in beslag doordat ze in principe in de hoogte spelen! Bij een balkon met een glazen wand doen raamstiften en stickers het voor kinderen ook vaak heel goed! Zo kunnen ze lekker creatief bezig zijn terwijl ze genieten van de buitenlucht.

U ziet ook voor kinderen zijn er dus voldoende mogelijkheden op een balkon tuin, het is dus zeker niet zo dat kinderen alleen plezier kunnen maken in een tuin met veel ruimte. Door creatief met de ruimte om te gaan kunnen kinderen ook op het balkon heel veel plezier hebben, al staat veiligheid altijd voorop.

Een BBQ op het balkonEen van de dingen die wij Nederlanders ontzettend graag en veel doen in onze tuinen is heerlijk barbecueën. Zodra het ook maar een beetje goed weer is worden de eerste barbecues al aangestoken en dit blijft tot het einde van de zomer een bekend beeld!

Nu is het dus echt niet zo dat men alleen in een tuin op de begane grond de barbecue aan kan steken. Ook op een balkon tuin kunt u prima genieten van een heerlijke barbecue. Zo is er bijvoorbeeld de wegwerp barbecue die altijd en overal wel te pas komt. Deze neemt weinig ruimte in en zo kunt u heerlijk op tafel genieten van een lekker barbecue.
Maar ook zijn er barbecues die wat minder groot zijn en vooral langwerpig, deze kunnen we namelijk vaak prima kwijt op het balkon, en zo kunnen we ook op het balkon lekker de kolen aansteken.

Het is wel zo dat u bij het houden van een barbecue op het balkon wat eerder voor overlast bij de buren kunt zorgen dan bij een tuin op de begane grond het geval is. Het is dan ook niet verkeerd om de buren even in te lichten voor u van start gaat! Zo hebben zij de kans om ramen en deuren eventueel te sluiten zodat zij niet in de rook zitten.

Naar boven kijkenEen voordeel van een balkon tuin is dat uw tuin vaak als het ware een plafond heeft. En laat dit nou net heel erg handig zijn!

U kunt hier namelijk allerlei dingen aan vast maken! Zoals we eerder al aangaven kunt u hier prima een hangstoel aan hangen, maar ook kun u verschillende potjes met hangplanten ophangen, dit is een ontzettend leuk gezicht en zorgt ook direct voor wat meer groen in de tuin.
Maar ook verlichting kan prima aan het plafond gehangen worden, wat denkt u bijvoorbeeld van een mooie sliert met lampjes die u sierlijk langs het plafond drapeert. Het zal zo net lijken of u onder een sterrenhemel ligt! Het oogt daarnaast ook nog eens heel gezellig en zal garant staan voor heel wat avondjes genieten en relaxen op uw balkon!

Soms zien we ook dat er schaduwdoeken aan het plafond bevestigd worden, door ze deels aan het plafond en deels aan de reling of wand te bevestigen kunt u ervoor zorgen dat er schaduw op het balkon zal zijn.

De ultieme tips voor een balkon tuinKort samengevat is er dus heel veel leuks te doen met een balkon tuin. En doet een balkon tuin zeker niet onder voor een tuin op de begane grond. De volgende tips zijn een goede leidraad voor het inrichten van een balkon tuin, probeer ten eerste zoveel mogelijk in de hoogte te werken, dit zal ruimte op de grond besparen en zorgt voor een ruimtelijk effect.

Ten tweede is het belangrijk om veel groen toe te voegen, een goede tip is om de bodem van het balkon te voorzien van een kunstgrasmat, op deze manier oogt het balkon al direct heel groen en heeft u ook nog eens een heerlijk zachte ondergrond.
De derde tip is om zoveel mogelijk te kiezen voor items die meerdere functies hebben, bijvoorbeeld een zandbak die ook als zit plek gebruikt kan worden, op deze manier bespaart u ruimte en kunt u toen meer doen op het balkon!

Met al deze tips kunt u ook van een balkon tuin een heerlijke groene oase van rust maken en staat de balkon tuin garant voor heel wat uurtjes plezier!

Laat een reactie achter

* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd

* Verplichte velden

Vergelijk producten Verwijder alle producten

You can compare a maximum of 3 products

Hide compare box
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »