{!!% include 'snippets/cta.rain' %!!}
0

kortingscode: ZOMERDEAL2022 of SECRETDEAL2022

0

kortingscode: ZOMERDEAL2022 of SECRETDEAL2022

Door Roos, 30 mei 2022

Katten weren uit je tuin!

 

Je hebt liefhebbers en je hebt mensen die ze liever zien gaan dan komen, namelijk katten. Onwijs lieve en mooie dieren die ook nog eens heel sociaal en aanhankelijk kunnen zijn en die heel veel mensen dan ook als huisdier houden. Ontzettend fijn natuurlijk maar heel veel van die katten lopen ook buiten en dat geeft soms wel wat problemen.

 

Kijk als je nu heerlijk op het platteland woont is er vaak niet zoveel aan de hand en kun je dus ook prima je katten buiten laten lopen zonder dat iemand er last van heeft. Ze kunnen dan vaak alle kanten op en doen en laten wat ze willen. Ontzettend fijn natuurlijk en ze hebben hier ook zeker weten de ruimte. Maar hoe anders is het als katten in een woonwijk wonen en hier ook lekker naar buiten gaan en het dan niet enkel bij hun eigen tuin houden.

 

Op die manier zien we vaak dat katten ook in de tuinen om hen heen gaan lopen en hier op onderzoek uit gaan of erger nog hun behoefte doen. En dat is dan vaak ook meteen het probleem wat veel mensen met katten hebben. Namelijk het feit dat ze dus overal zomaar hun behoefte kunnen doen en dat je daar dan flink wat last van kan krijgen. Je kunt je natuurlijk vast wel voorstellen dat het niet heel erg schoon en wenselijk is om de uitwerpselen van een kat in je tuin te vinden.

 

Maar hoe weer je deze katten dan eigenlijk uit je tuin? Hoe zorg je ervoor dat ze niet allemaal door je tuin heen banjeren en hier ongestoord hun gang gaan. En nog veel belangrijker hoe doe je dit dan op een diervriendelijke manier. In deze blog gaan wij je vragen beantwoorden en laten wij je dan ook graag zien hoe je dus katten op een vriendelijke maar zeker ook effectieve manier kunt weren uit je tuin. Lees je met ons mee?

 

Katten als huisdier

 

Ontzettend veel mensen houden een kat als huisdier en dat is ook wel heel erg begrijpelijk, katten zijn namelijk ook echt onwijs leuke dieren. Ze zijn sociaal, lief en aanhankelijk en kunnen ook goed rustig zijn. Het kan dus ook ontzettend fijn zijn om een kat als huisdier te hebben en hier heerlijk van te genieten.

 

Een kat kan namelijk ook echt onwijs veel gezelligheid in huis brengen en veel mensen kiezen ook voor een kat om zich minder eenzaam te voelen en om dus een metgezel in huis te hebben. Vandaar dat we naast honden vooral veel katten als huisdier zien in ons land!

 

Katten zijn ook nog eens vrij makkelijk in het onderhoud. Uiteraard heb je een kattenbak die je goed schoon moet houden en eten en drinken maar anders dan een hond hoef je er verder niet voor thuis te blijven of ze meerdere malen per dag uit te laten. Dat is dus een wezenlijk verschil.

 

Het is dus heel begrijpelijk dat katten niet alleen zo geliefd zijn maar dus ook nog eens zo fijn zijn om als huisdier te houden. Wel is het zo dat er natuurlijk een verschil zit tussen de plekken waar de kat als huisdier gehouden wordt. Zo heb je natuurlijk mensen die lekker buiten wonen en die dus alle ruimte voor de katten hebben. Maar er zijn ook mensen die in een woonwijk wonen en waar de kat dus enkel de tuin tot de beschikking heeft en juist dat kan voor de kat soms niet genoeg zijn waardoor de kat ook de omliggende tuinen met een bezoekje vereerd. En dat is iets wat je natuurlijk liever niet wil zien maar wat helaas vaak toch gebeurd.

 

Maar met zoveel katten in ons land kun je het helaas ook bijna niet voorkomen. Wel kun je er natuurlijk het een en ander aan doen om ervoor te zorgen dat katten het niet al te gezellig gaan vinden in je tuin!

Katten in je achtertuin

 

Doordat veel mensen dus katten als huisdier houden kan het zomaar zo zijn dat ook jij met regelmaat katten in je tuin kunt vinden. Dit kan er natuurlijk ook heel leuk en gezellig uitzien maar het kan helaas ook voor flink wat ongemak zorgen. Zo kunnen de katten wat ravage aanrichten en dus zorgen voor overlast en wij snappen helemaal dat je dat liever wil voorkomen natuurlijk.

 

Katten gaan vaak op onderzoek uit, het zijn dan ook van nature ondernemende en onderzoekende dieren en dat is iets wat je natuurlijk makkelijk terug ziet doordat je dus ziet dat katten snel en vaak op onderzoek uit gaan en dus snel andere tuinen om zich heen ook met een bezoekje vereren. Dit doen ze deels ook omdat ze hun territorium willen markeren. Het zijn net honden, ook een kat wil laten weten waar zijn plek en terrein is laat dit dus duidelijk merken door zijn territorium te markeren zodat andere katten weten dat hij hier geweest is.

 

Dat alleen al zorgt bij veel mensen voor irritatie omdat je op die manier dus een enorme katten pis lucht in de tuin kunt hebben en geloof ons maar daar wordt je natuurlijk niet vrolijk van. Het is dus zaak om dit te voorkomen en door ervoor te zorgen dat je deze lucht weghoudt uit je tuin. Maak het katten dus niet te gemakkelijk en zorg ervoor dat ze zich al helemaal niet comfortabel genoeg voelen om hun ontlasting te laten lopen op welke manier dan ook.

 

Maar dit is dus wel een van de redenen dat katten graag je tuin bezoeken. Ze willen graag laten zien dat dit hun terrein is en doen dus eigenlijk aan een soort landje pik. Natuurlijk zit je hier zelf vaak niet op te wachten maar het is lastig om dit te voorkomen helaas.

 

Toch zijn er wel een aantal handige tips die ervoor kunnen zorgen dat de katten toch een tuintje verder gaan en jouw tuin achterwege laten wil je weten hoe? Lees dan nog even met ons mee!

 

Overlast van katten in je tuin

 

We hebben dus wel kunnen zien dat heel veel mensen het niet wenselijk vinden om katten in hun achtertuin te zien en dat ze deze dan ook liever kwijt dan rijk zijn. Katten kunnen dus veel overlast verzorgen maar waar bestaat die overlast dan eigenlijk allemaal uit? Dat kun je hier lezen.

 

Ten eerste is het dus zo dat katten gaan laten weten aan andere katten dat dit hun plek is, hun territorium en dit doen ze dus door overal te plassen. Hier ben je als tuin eigenaar natuurlijk niet zo blij mee want katten plas heeft een hele overheersende geur en die heb je liever niet door je hele tuin heen!

 

Een andere soort overlast waar je met katten best last van kan hebben is bijvoorbeeld het feit dat ze ook hun ontlasting laten liggen in je tuin en ook dit zorgt natuurlijk voor de nodige problemen. Ten eerste is het zo dat dit heel erg vies is en ten tweede gaat het ook flink ruiken. Daarnaast zien we ook vaak dat katten eerst een gat graven voor hun ontlasting en daar zit je natuurlijk ook totaal niet op te wachten in je tuin. Genoeg reden dus om dit te willen voorkomen.

 

Maar dat is niet de enige manier waarop katten overlast veroorzaken ze kunnen namelijk ook nog eens flink krabben. Dit doen ze bijvoorbeeld graag aan hout maar je kunt je vast wel voorstellen dat het totaal niet prettig is als op deze manier je houten tuinmeubelen beschadigen. Ook dit wil je dus veel liever voorkomen!

 

En zo zijn er dus een aantal duidelijke redenen waardoor katten overlast in je tuin veroorzaken en waardoor jij katten dus veel liever weert uit je tuin! Genoeg reden dus om hier hard mee aan de slag te gaan!

 

Katten weren uit je tuin

 

Dat katten veel overlast veroorzaken is inmiddels zeker wel duidelijk. Dit geeft dan ook meer dan genoeg reden om ervoor te zorgen dat katten je tuin niet meer inkomen of dat ze deze weer snel verlaten. Maar hoe doe je dat dan eigenlijk?

 

Vaak denken mensen dat je katten heel simpel uit je tuin kunt houden door ze weg te jagen met een straaltje water, de zogenoemde plantenspuit komt dan vaak naar voren. maar wist je dat deze tip lang niet altijd afdoende is. Gelukkig zijn er ook nog een aantal andere handige manieren waarmee je katten dus simpel en snel uit je tuin kunt weren.

 

Zo houden katten bijvoorbeeld niet van de geur van koffie en ook de structuur van koffiedik staat hen onwijs tegen, ze zullen hier dan ook niet overheen lopen. Het kan vooral handig zijn om in je borders dus wat koffie dik te strooien. Op deze manier zorg je er namelijk voor dat de katten daar wegblijven en dat ze zich dus niet te goed doen aan de planten en bloemen in je border of hier zelfs hun behoeften doen. Daarnaast hebben katten ook altijd de neiging om hun territorium te markeren en ook dit kunnen ze dus in een border heel goed doen. Als het koffiedik er ligt zullen ze ook dit achterwege laten en deze plek de rug toe keren en dat is natuurlijk wel zo prettig!

 

Ook kun je bijvoorbeeld denken aan een hoge heg om je tuin heen, al wil dit lang niet altijd afdoende zijn aangezien katten ook echte klimmers zijn. Dat maakt het dan ook meteen tot een uitdaging om ze uit je tuin te weren aangezien ze ook de hoogte in kunnen. Maar goed de aanhouder wint en met de juiste moeite moet het natuurlijk wel lukken.

 

Er bestaat namelijk ook nog een andere handige manier om katten uit je tuin te weren. Er bestaan namelijk hele fijne apparaatjes die een hele hoge toon voort brengen. En aan deze hoge toon hebben katten dus echt een enorme hekel. Zo erg zelfs dat ze dit dus bijna niet kunnen verdragen. Deze apparaatjes bevatten een sensor en als er dus een kat voorbij loopt dan gaan ze af! Waarna de kat dus snel weer zal vertrekken omdat hij het geluid niet om aan te horen vindt.

 

Op deze manier kun je dus ook proberen katten uit je tuin te weren. Wel schijnt het zo dat soms een enkele kat hier tegen bestand is en er dus geen last van lijkt te hebben. Maar dit is wel echt een uitzondering. De meeste katten maken zich gelukkig meteen uit de voeten als ze deze tonen horen!

 

Katten weren uit je tuin

 

Het kan dus heel erg leuk zijn om een kat als huisdier te houden maar realiseer je wel dat er ook heel veel mensen om je heen zijn die hier waarschijnlijk wat minder enthousiast van worden en die de katten liever niet in hun tuin zien verschijnen. En dat is natuurlijk ook wel heel begrijpelijk. Katten gaan namelijk vaak met de beplanting in je tuin aan de haal en daarnaast graven ze ook maar wat graag gaten waarmee ze dus ook heel je tuin overhoop halen.

 

Ook vinden ze het heel erg leuk om ergens hun behoefte te doen en daar zit je vaak al helemaal niet op te wachten. Vandaar dat veel mensen ook aardig wat moeite doen om ervoor te zorgen dat katten de weg naar hun tuin niet weten te vinden en dat ze op deze manier dus ook geen last van de katten hebben.

 

Maar dat weren van katten uit je tuin kan dus nog best even flink wat voeten in de aarde hebben en lijkt makkelijker dan dat het is. Dit komt met name omdat katten slimme beestjes zijn die echt wel weten hoe ze iets moeten doen als ze wat willen. Een kat is daarnaast ook volhoudend en zal zich er niet zomaar bij neerleggen dat hij een tuin niet meer in kan.

 

Om die reden is het dus best een uitdaging om er zelf zo goed mogelijk voor te zorgen dat katten de weg naar je tuin niet weten te vinden! Let er dus goed op zodra je een kat ziet dat je meteen aanpakt zodat je problemen op de langere termijn kunt voorkomen!

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? JaNeeMeer over cookies »