{!!% include 'snippets/cta.rain' %!!}

Terug

Laatste dag 15% korting op bijna de gehele collectie - Voer de kortingscode OUTLETDAG21 in

De nieuwste tuintrends van 2019: 6 ideeën voor een trendy inrichting van je tuin

  • Door Bryan
  • Tuesday 09 / 04 / 2019 0
De nieuwste tuintrends van 2019: 6 ideeën voor een trendy inrichting van je tuin

Benieuwd naar de tuintrends van dit jaar? Hou je vast, we zetten ze hier voor je op een rijtje! Waar tuintrends voorgaande jaren vaak gingen over de indeling van je tuin, gaan ze tegenwoordig steeds meer over lifestyle, plezier en uitstraling. Niet zo gek: We worden steeds drukker en de tuin of balkon is een mooi middel om de dagelijkse drukte even te ontsnappen. Volledig tot rust kunnen komen en gezelligheid zijn dan ook leidend voor de trends dit jaar. Onze tuin is ook steeds meer onderdeel van de woning. Dit proces is goed terug te vinden in de tuintrends van hét moment. We zien de volgende ontwikkelingen:

 

Tuintrend 1: Buiten eten en leven

Tuintrend 2: Rustieke tuin

Tuintrend 3: Contrasten gebruiken

Tuintrend 4: Onderhoudsvriendelijke tuin of terras

Tuintrend 5: Knusse stadstuin

Tuintrend 6: Scandinavische stijl

 

 

Tuintrend 1: Buiten eten en leven

We verhuizen de woonkamer naar buiten of eigenlijk: we bouwen een nieuw fijn plekje buitens huis om tot rust te komen. Onze tuin of balkon inrichten doen we tegenwoordig met dezelfde toewijding als de inrichting van ons huis. Deze tuintrend focust zich op de ontwikkeling die al een paar jaar doorzet: De verplaatsing van binnen naar buiten. Juist in tijden dat we druk zijn, zijn we ook op zoek naar ontspanning. Onze eigen tuin richten we in om na een lange dag volledig te kunnen relaxen.

Buiten eten en leven

Terrasverwarming

Nog even gezellig buiten blijven hangen en de dag bespreken? Een vuurtje geeft warmte en de gezellige sfeer die we zoeken. Een verwarmde tuin is tegenwoordig geen overbodige luxe meer, maar eerder een trend. Het is niet meer nodig om direct naar binnen te gaan als het wat frisser wordt. Voorheen waren we afhankelijk van een goede zomer, maar nu kunnen we ook met slechter weer of op frissere avonden lekker buiten genieten. Bovendien plakken we daar graag een voorjaar en een najaar aan vast.

Een terrasverwarmer maakt dat mogelijk, maar ook vuurtafels en sfeerhaarden zijn populair. Mensen kiezen voor een vuurtafel omdat die geen rook of vonken geeft en omdat er geen hout nodig is. Op de lange termijn is gas goedkoper dan houtblokken. Wat betreft duurzaamheid scoort de vuurtafel dus het best.

Tuininrichting voorbereid op het weer

Met de hedendaagse mogelijkheden is het steeds makkelijker om tuinmeubilair uit te zoeken. Daarbij komt dat materialen beter beschermd zijn tegen weersinvloeden. We hebben natuurlijk niet altijd een mediterraan zonnetje schijnen, maar we kunnen ons wel steeds beter aanpassen op het weer. Op deze manier kunnen we zo lang mogelijk genieten van onze tuin. Zo kiezen we vaker voor een overkapping. Een tuinoverkapping heb je in allerlei materialen: van hout, aluminium, als serre of in de vorm van zonwerend doek dat zowel schaduw als onderdak biedt. Een regenbui hoeft ons tuinplezier niet meer te bederven. Maar ook onze tuinmeubelen kunnen beter tegen alle weersinvloeden zoals regen, wind en UV. Lounges en tuinsets zijn gemaakt van houtsoorten die langer meegaan en minder onderhoud nodig hebben.

Tuininrichting voorbereid op het weer

 

Buiten eten

Buiten koken met familie en vrienden, de barbecue gaat aan en we ontspannen samen in de lounge. Want ook de keuken nemen we mee naar buiten. Nu we een overdekte zitplek hebben met een terrasverwarmer of vuurtafel, kunnen we ook lekker buiten koken en eten! Zelfs de winterbarbecue is geliefder dan ooit. Ga je voor een houtskoolbarbecue of een buitenkeuken? Een houtskoolbarbecue geeft net die lekkere rooksmaak mee aan het eten, maar een buitenkeuken is completer en sommigen hebben zelfs een koelkast.

Eigen moestuin beginnen

Een moestuin in eigen tuin is dé trend van nu. Zelf groenten en kruiden kweken heeft iets romantisch, maar het past ook bij de consument die steeds bewuster leeft. We willen weten waar ons eten vandaan komt en bewuster omgaan met bestrijdingsmiddelen. Met een eigen moestuin hebben we grip op waar onze producten vandaan komen. Bovendien heb je altijd verse kruiden bij de hand, heerlijk voor ieder gerecht.

 

Tuintrend 2: Rustieke tuin

Rust en ontspanning in een wereld die al druk genoeg is. We relaxen graag in onze tuin. Een buitenruimte die we inrichten om ons terug te trekken uit de chaos van de dag. Zoek met deze trend de rust op en ga voor matte en lichte kleuren. Een rustieke tuin heeft geen extreem aanwezige elementen of eyecatchers. Juist een serene, ongedwongen sfeer maakt dat we ons thuis voelen in deze tuin.

Pastel kleuren en aardetinten

Bij uitstek heeft een rustieke tuin kalme kleuren. Geen uitgesproken kleuren in deze tuin, maar pasteltinten gecombineerd met de kalmte van aardetinten en de kleuren van natuurlijke materialen. Mix beige tinten met een natuurlijke kleur zoals een bruintint. Dit kun je doortrekken naar je tuinafscheiding, houten vlonders of bijvoorbeeld de bestrating.

Pastel kleuren en aardetinten

Beplanting

Een rustieke tuin kenmerkt zich door speels opgemaakte borders met planten en bloemen. Mooi aangelegd en afgewisseld met vooral witte bloemen. Geen statische vakken, maar juist speels en ongedwongen. Een plant die goed past bij deze stijl is bijvoorbeeld de boeren hortensia. Dat is een minder bekende variant van de hortensia, maar perfect voor in de rustieke tuin.

Natuurlijke materialen

Natuurlijke materialen

In de rustieke tuin vinden we voornamelijk natuurlijke materialen terug. White washed hout, zachte plaids en tuinmeubelen gemaakt van robuust vlechtwerk. Deze materialen kun je laten terugkomen in een dining tuinset.

Wicker tuinmeubelen

Wicker is een materiaal van kunststofvezel, maar met een natuurlijke uitstraling. Het vlechtwerk en de houttint van het materiaal past perfect bij de kalme uitstraling van de rustieke tuin. Wicker is niet voor niets een zeer populair materiaal voor tuinmeubelen. Het heeft vele voordelen ten opzichte van bijvoorbeeld hout. Waar hout constant onderhouden moet worden, gaat wicker veel langer mee. Meubels van wicker zijn lichtgewicht en daarom gemakkelijk te verplaatsen. Het vlechtwerk van wicker heeft dezelfde uitstraling als die van natuurlijke materialen. Daarom is wicker het ideale materiaal voor de rustieke tuin!

 

 

Tuintrend 3: Contrasten gebruiken

Dé tuintrend van 2019: tegenstellingen gebruiken in je interieur. Maak een statement door het combineren van tegenpolen in kleur, materiaal, vorm of stijl. Contrasten wekken een spannende sfeer in de inrichting van je tuin en tegenpolen benadrukken elkaar altijd nog eens extra. Met tegenpolen creëer je een onbegrensde sfeer die perfect is voor een tuin waarin alles mag en kan. Tegenstellingen kan je op deze manier heel creatief gebruiken. Geef je tuin een verrassend effect door juist de tegenpolen te combineren. Inspiratie nodig? Het kan op de volgende manieren:

Contrasten gebruiken

Materiaal tegenstelling

Door de samenstelling van materialen die voorheen niet vaak gecombineerd werden, creëer je spanning in de inrichting van je tuin. Tuinmeubelen zijn de perfecte mogelijkheid om materiaalcombinaties te maken. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen voor een loungeset die aluminium en teakhout combineert. Het aluminium frame zorgt voor een licht, extreem sterk frame en teak hout geeft een warme uitstraling en voegt direct een stukje gezelligheid toe aan je tuin. Het voordeel van teakhout is ook dat het goed bestand is tegen het vochtige klimaat dat we in Nederland hebben.

Wil je een lichte loungebank die makkelijk te verplaatsen is? Kies een loungeset gemaakt van wicker en aluminium. Deze ideale materiaal combinatie is zeer duurzaam en gaat jaren mee. Wicker is eigenlijk het kunststof broertje van de geliefde rotan. Wicker is een perfect optie voor mensen die dezelfde uitstraling willen, maar niet de nadelen van het vele onderhoud willen ervaren..

Materiaal tegenstelling

Kleurtegenstellingen

Met het bekende color-blocking kun je interessante kleurcombinaties maken. Mensen kiezen vaak voor veilige kleuren of één kleur die eruit springt. Juist daarom is het maken van sterke kleurcombinaties interessant. Ga je voor blauwe tuinkussens? Probeer dan eens oranje accessoires zoals plaids, vazen, kaarsen en lampionnen. Andere sterke kleurtegenstellingen: Zwart-wit, rood-groen, geel-paars.

Contrast in stijl

Wat dacht je van klassiek en modern? Oude en nieuwe spullen? Netjes en rommelig? Het zijn combinaties die tegenwoordig juist samengaan in één tuin inrichting. Je hoeft niet meer binnen één stijl te blijven hangen, maar je kunt juist breder kijken dan dat. Zoek de grenzen op van contrasterende stijlen!

Contrast in beplanting

Bij het samenstellen van de inrichting van je tuin kan de beplanting natuurlijk niet missen. Bij de indeling van een border of een bloempot kun je denken aan contrasten in bladvorm, grote van de bloem, hoogte van de plant en natuurlijk kleur. Houd bij het kiezen van de beplanting altijd rekening met de bloeitijd en zorg voor een mooie overgang in hoogte.

Tuintrend 4: Onderhoudsvriendelijke tuin of terras

Daar waar niet iedereen tijd heeft om te tuinieren, kiezen we voor een onderhoudsvrije tuin. Een tuin die minder verzorging nodig heeft is tijdbesparend in een druk leven, maar biedt daarentegen wél de ontspanning die we graag willen. Deze tuin past in het leven van de bewoners. Denk hierbij aan gezinnen met jonge kinderen of bij mensen met een drukke baan. Kenmerken van zo’n tuin zijn grote tegels, plantenbakken in plaats van borders met beplanting, kunstgras en duurzame tuinmeubelen die geen onderhoud nodig hebben.

Onderhouds vriendelijke tuin

Onderhoudsvriendelijke bodembedekkers

Een onderhoudsvriendelijke tuin is vooral praktisch, maar hoeft absoluut niet koud en ongezellig te zijn. De inrichting kan ook erg gezellig zijn met wat leuke toevoegingen. Zo zijn plantenbakken praktischer dan plantenborders en kunnen ze een levend effect geven aan een strakke tuin. Je kunt ook kiezen voor andere bodembedekkers dan strakke tegels zoals grind of schelpen. Maar bij een kindvriendelijke tuin denken mensen steeds vaker aan kunstgras in plaats van een gazon dat veel onderhoud vereist. Kunstgras krijgt een steeds betere, natuurlijke look.

Onderhoudsvriendelijke bodembedekkers

Duurzaam materiaal tuinmeubelen

We genieten natuurlijk allemaal het liefst zo lang mogelijk van mooie tuinmeubelen. Meubels die wel tegen een stootje kunnen zijn dan wel zo handig. Diverse soorten (hard)hout kunnen goed tegen weersinvloeden, mits juist behandeld. Wil je echt onderhoudsvrije tuinmeubelen? Ga dan voor aluminium of kunststof tuinmeubelen. Dat scheelt niet alleen een hoop tijd en werk, maar deze meubelen zijn ook nog eens licht en makkelijker te verplaatsen. Sinds afgelopen jaar zien we een verschuiving van wicker naar aluminium. Aluminium is populairder dan ooit!

Een nieuw soort kunststof is HPL. Het wordt gebruikt voor tafelbladen omdat het ontzettend krasvast is en daarom zeer geschikt voor buiten. Een HPL tafel zie je vaak met een aluminium onderstel. Een echte luxe, kwalitatieve én duurzame tafel dus!

Een parasol kan natuurlijk niet ontbreken om het gezin te beschermen tegen de zon. Haal de meeste ruimte uit uit je tuin door te kiezen voor een zweefparasol. De voet staat dan niet in de weg en je hebt maximale schaduw tot soms wel 3 bij 3 meter.

Tuintrend 5: Knusse stadstuin

Een balkon of kleine tuin inrichten? Geen probleem, want we worden steeds creatiever. Tuinmeubelen zijn er tegenwoordig ook voor de buitenplekjes met wat minder oppervlakte. Buiten genieten is niet langer gelimiteerd aan de grootte van je tuin of balkon. De gezellige stadstuin kenmerkt zich door een intieme huiselijke sfeer. Het mag wat rommelig en je bent zeker niet gebonden aan één bepaalde stijl. Een gezellige stadstuin is een plek waar mensen samenkomen om te eten of te borrelen.

Knusse stadstuin

Stadstuin inrichten

Gezien de ruimte heeft deze tuin niet veel plaats voor borders met beplanting. Hier er daar een verplaatsbare plantenbak is mogelijk, maar wel met schaduwplanten zoals Kruiskruid. In deze tuin gaat de meeste plek naar de tuinmeubelen waar we na een lange dag samen op kunnen neerploffen. Ieder hoekje wordt benut. Bovendien wordt er creatief omgegaan met de ruimte die er is. Verticaal tuinieren is een voorbeeld daarvan. Bij verticaal tuinieren werk je met beplanting tegen de muur,  bijvoorbeeld met hangplanten. Maar het kan ook door middel van een rek of houten pallet die tegen de muur wordt bevestigd en als plantenbak wordt gebruikt. Dat scheelt ruimte en ziet er ook nog eens leuk uit.


Een stadstuin heeft kleinere tuinmeubelen, zoals teak stoeltjes met een bistrotafel. Of een bescheiden lounge stoel die perfect in een hoek past. Kenmerkend voor de knusse stadstuin is dat de tuin nooit op gezelligheid inlevert. Je vindt er sfeerverlichting, warme kleuren en zachte stoffen als aankleding. Mits er ruimte is, een tuinmeubel om in weg te zakken zoals een hangstoel of rotan loungestoel.

Stadstuin inrichten

Tuintrend 6: Scandinavische stijl

De Scandinavische stijl die voor het interieur binnenshuis al zo populair is, zie je nu ook terug in onze tuinen. Kenmerkend aan deze trend is het gebruik van strakke lijnen, natuurlijke materialen, veel lichte kleuren, een cleane en sobere uitstraling. Een andere typerende eigenschap voor deze tuinstijl is het gebruik van grote, opvallende planten.

Strakke lijnen

De strakke lijnen die passen bij deze trend sluiten aan bij een minimalistisch interieur. Een Scandinavische tuin kent geen sierlijke toevoegingen, maar maakt juist gebruik van scherpe randen. En voor wie denkt dat een dergelijke tuininrichting koud of kil is, die heeft het mis. Want juist een Scandinavische tuin heeft warme elementen zoals wollen plaids, veel hout en een vuurtje om samen omheen te zitten. Een huiselijke vuurtafel of houtkachel past dan ook perfect in deze tuin.

Strakke lijnen

Hout

De stijl kent weinig sierlijke details en houdt het vrij basic. Dat zie je terug in de tuinmeubelen van voornamelijk hout. Deze natuurlijke materialen onderstrepen het functionalistische design. Onmisbaar in een Scandinavische tuin: hout. Heel veel hout. Een boomstamtafel past goed in een Scandinavische tuin. Het tafelblad is een perfecte eyecatcher. Die wordt uit één stuk hout gemaakt van het speciale Trembesi hout. Trembesi is een snelgroeiend soort hardhout daarmee zeer duurzaam. Het bijzondere aan een boomtafel is dat je zult merken dat het hout leeft. Er komen door de jaren heen wat krimpscheurtjes in wat het hout nog mooier en unieker maakt. Iedere boomstamtafel is uniek en heeft de oorspronkelijke contouren van de boom.

Genoeg inspiratie om de inrichting van jouw tuin of terras aan te pakken! Je bent helemaal bij over de laatste eigentijdse stijlen voor buiten. Welk nieuw tuinmeubel gaat jouw tuin opfrissen?

 

Laat een reactie achter

* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd

* Verplichte velden

Vergelijk producten Verwijder alle producten

You can compare a maximum of 3 products

Hide compare box
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »