{!!% include 'snippets/cta.rain' %!!}
0
0

Door Roos, 1 mei 2021

Bestrating van jouw tuin uitkiezen? Wij helpen je op weg?

Bestrating voor in jouw tuin uitkiezen? Wij helpen je op weg!

Weet je wat nou zo leuk aan het inrichten van een tuin is? Dat je echt alle kanten op kunt. Je hebt eigenlijk maar met twee beperkingen te maken: de breedte van jouw tuin en de diepte van jouw tuin. Binnen deze beperkingen kun je echter alle kanten op. Je bepaalt volledig zelf hoe je jouw tuin in gaat richten, hoeveel geld je hier aan uit gaat geven en wie jouw tuin volledig aan gaat leggen.
Bij het maken van een tuinontwerp moet je sowieso over enkele facetten goed nadenken. Eén van de belangrijkste facetten hierbij zijn zonder twijfel de tuinmeubelen in jouw achtertuin. Met de tuinmeubelen in jouw tuin achtertuin weet je veel gemak en comfort te creëren: juist door deze tuinmeubelen ga/wil je zoveel mogelijk tijd in jouw tuin doorbrengen.
Daarbij is het ook goed om jouw pijlen te richten op de begroeiing in de tuin. Met de juiste begroeiing in jouw tuin weet je jouw tuin gezelliger en aangenamer te maken. Niet alleen voor jezelf, maar ook voor alle insecten in ons land. Juist door meerdere planten en struiken in jouw tuin te plaatsen, weet je voor alle insecten een prettige verblijfsplek te creëren. Ondertussen geniet je zelf ook nog van de fraaie en gezellige uitstraling van de begroeiing.
Hebben we daarmee alle belangrijke onderdelen van een tuin reeds besproken? Nee, allerminst. Ook de bestrating in elke tuin is namelijk van cruciaal belang. Door de juiste bestrating in jouw tuin aan te leggen, geniet je direct van meerdere voordelen. Sterker nog: eigenlijk is bestrating voor in elke tuin onmisbaar. Je gaat immers niet via het zand naar jouw tuinhuisje lopen of via het zand naar jouw auto toelopen.
Nee, in elke tuin is de juiste bestrating van cruciaal belang. Maar, hoe kun je nou de beste bestrating voor in jouw tuin uitkiezen? En tussen welke soorten bestratingen kun je überhaupt kiezen? Op onder meer die twee vragen ga je in dit artikel een antwoord vinden. Een antwoord waarmee je bovendien direct uit de voeten kunt om direct nieuwe bestrating voor in jouw tuin uit te kiezen. Neem het artikel op je gemakje door, maak direct het gewenste tuinontwerp en verwerk de gewenste bestrating in dit tuinontwerp. Wij helpen je in ieder geval graag op weg om uiteindelijk de juiste bestrating uit te kunnen kiezen!

Waarom voor bestrating kiezen?

Vind je het leuk om af en toe een rondje in de buurt te lopen? Dan raden wij je aan om dit te blijven doen en af en toe eens naar de tuinen in de buurt te kijken. Als je naar pakweg 100 tuinen kijkt, zie je in 100 van deze tuinen bestrating liggen. Waarom? Omdat bestrating simpelweg onmisbaar is voor in elke tuin.
Hoe we dat het beste nader kunnen duiden? Nou, daarvoor is het interessant om een vergelijk te treffen met een woning. Als je een nieuwe woning gaat betrekken, doe je dit pas als er een vloer in de woning ligt. Heeft de woning geen vloer? Dan is de woning eigenlijk onleefbaar. Dat is ook het geval voor een tuin zonder bestrating; zorg er dus voor dat je altijd voor bestrating in jouw tuin weet te kiezen.
Bestrating heeft een belangrijke functie: jou in staat stellen om van plek A naar plek B in jouw tuin toe te wandelen. Ook als je bijvoorbeeld jouw fiets in jouw tuin neer wilt zetten, komt de bestrating prima van pas. Je kunt immers jouw fiets over de bestrating heen rijden, waarna je jouw fiets in de schuur kunt zetten. Met de bestrating in een tuin creëer je in ieder geval een netwerk van paden, zodat je je voort kunnen bewegen in jouw tuin.
Daarnaast heeft de bestrating ook nog een flinke invloed op de uitstraling van een tuin. Hoe dat precies zit? Nou, leg bijvoorbeeld maar eens hele grote tegels naast de kleinste klinkers. Je ziet dan direct dat beide soorten tegels een compleet andere uitstraling met zich mee brengen. Dit geldt niet alleen voor de verschillende soorten tegels, maar ook voor de verschillende soorten bestrating. Als je bestrating in jouw tuin aan wilt laten leggen, hoef je niet per sé voor tegels te kiezen. Je kunt bijvoorbeeld ook voor houten planken of voor grind kiezen.
Daarmee hebben we direct een ander voordeel van bestrating te pakken: je hebt de keus uit onwijs veel varianten. Wat hier precies het voordeel van is? Nou, je kunt op deze manier jouw tuin volledig naar wens maken. Dat doe je voor de juiste bestrating te kiezen en door deze bestrating op de juiste manier aan te laten leggen.
Zover is echter nog niet. Nee, je moet eerst nog op zoek gaan naar de juiste bestrating voor in jouw tuin. Wij gaan je daar graag mee helpen in het restant van dit artikel. Voordat we dat gaan doen, willen we nogmaals aanstippen dat bestrating in elke tuin cruciaal is. Denk dus goed na over de bestrating voor in jouw tuin én volg alle tips uit dit artikel op!
Graag willen we je wel alvast voor iets waarschuwen: leg niet jouw volledige tuin vol met bestrating. Als je dat wel doet, heeft het regenwater geen mogelijkheid om uit jouw tuin te ontsnappen. Dit kan ervoor zorgen dat jouw tuin gaat verzakken of dat het water langdurig in jouw tuin blijft staan. Daarnaast is dit ook alles behalve bevorderlijk voor het ecologische systeem in ons land; de insecten en andere beesten in de Nederlandse tuinen hebben juist behoefte aan begroeiing. Zorg er daarom voor dat je bestrating en begroeiing op een fraaie manier in de tuin weet te combineren.

Voor welk soort bestrating kies jij?

Als we het over bestrating hebben, denk je mogelijk direct aan tegels. Dat is ook logisch, aangezien dat direct de connectie is die gemaakt wordt. Het is echter goed om te weten dat je ook nog voor andere soorten bestrating kunt kiezen. Om welke soorten bestrating dit precies gaat, bespreken we graag uitgebreid hieronder.
Laten we allereerst het volgende vooropstellen: als we het over bestrating hebben, gaat het in veel gevallen inderdaad over tegels. Meer en meer huishoudens kiezen echter ook voor grind; dit brengt namelijk een unieke en onderscheiden uitstraling met zich mee. Ook geniet je bij grind van een lange levensduur en heb je de keus uit tal van soorten grind en split.
Tegelijkertijd is het een feit dat je niet zonder bestrating kunt. Voor onder meer jouw achtertuin én voor jouw oprit zijn de stevige tegels namelijk onmisbaar. Maar, voor welk soort tegel ga je dan precies kiezen? Dat is een vraag die je aan jezelf moet stellen, aangezien het aanbod van tuintegels vrij divers is. Wij bespreken hieronder graag de verschillende mogelijkheden die je hebt.
Allereerst kun je kiezen voor keramische terrastegels. Dit zijn over het algemeen grote terrastegels die gemaakt zijn van zand, klei en overige natuurlijke substanties. Deze tegels zijn hierdoor zeer robuust, hebben een prachtige uitstraling en brengen een lange levensduur met zich mee. Ideaal voor op een terras, aangezien je met het aanschuiven van stoelen niet wilt dat direct de terrastegels beschadigd raken.
Je kunt echter ook kiezen voor zogeheten sierbestrating. Dit is eigenlijk de meest brede vorm van bestrating, aangezien hier tal van tegels onder vallen. Deze tegels hebben over het algemeen een prachtige uitstraling én zijn in tal van varianten verkrijgbaar. Zo kun je kiezen uit verschillende vormen en verschillende afmetingen van de bestrating. Het is aan jou om te bepalen naar welk soort sierbestrating jouw voorkeur uit gaat.
Tevens is het mogelijk om te kiezen voor betonklinkers. Deze klinkers zijn vervaardigd van beton en hebben een minimalistische uitstraling. Dergelijke klinkers zie je niet al te vaak in en achtertuin terug, maar wel bijvoorbeeld op de oprit. Overigens vind je de betonklinkers ook vaak terug bij parkeervakken en pleintjes.
Daarnaast kun je ook nog voor normale klinkers kiezen. Deze normale klinkers hebben een meer klassiekere uitstraling, waarbij ze ook minder strak afgewerkt zijn dan de betonklinkers. Indien je voorkeur uit gaat naar een moderne stijl in jouw tuin, kun je dus beter voor de betonklinkers kiezen. Neemt niet weg dat je ook prima voor op jouw oprit voor normale klinkers kunt kiezen.
Tot slot kun je ook nog kiezen voor gebakken bestrating. Dit zijn tegels die in een uniek patroon aangelegd worden, waarmee je bijvoorbeeld jouw tuin groter kunt laten ogen. Ook kun je op deze manier een prachtige uitstraling in jouw tuin creëren. Daarvoor moet je alleen een keuze maken tussen de twee soorten gebakken bestratingen: oud gebakken of nieuw gebakken. De nieuw gebakken heeft een strakkere uitstraling, terwijl de oud gebakken bestrating juist karakteristieker en klassieker is.
Zo, naar welk van bovengenoemde bestrating gaat jouw voorkeur? Zoals je in bovenstaande toelichtingen al hebt kunnen lezen, vind je per soort bestrating ook nog tientallen vairanten terug. Ga bijvoorbeeld maar eens naar de plaatselijke aanbieder van tuintegels; je weet niet wat je ziet. Een dergelijke aanbieder heeft echt honderden verschillende soorten tuintegels in haar assortiment. Het is aan jou om uiteindelijk binnen dit aanbod de juiste keuze te kunnen maken, waarbij wij jou uiteraard graag helpen!

Waar moet je goed op letten?

Allereerst is het dus zaak om een keuze tussen de hierboven genoemde soorten bestratingen te maken. Gaat jouw voorkeur uit naar de normale klinkers? Of heb je toch liever prachtige keramische terrastegels? De keus is volledig aan jou. Opvallend is dat je in veel tuinen een combinatie van meerdere soorten bestrating ziet; je kunt dus zelf ook in jouw tuin gaan variëren met de hierboven genoemde soorten.
Voordat je jouw keuze kunt maken, zijn er wel enkele belangrijke knopen die je door moet gaan hakken. Welke knopen dat zijn? En waar je verder rekening mee moet houden? Op die vragen ga je ook nog in dit artikel een passend antwoord vinden!

Waar moet de bestrating komen te liggen?

Voordat je echt op zoek kunt gaan, moet je een belangrijke keuze voor jezelf gaan maken. Je moet namelijk beslissen waar je de bestrating in jouw tuin precies neer wilt gaan leggen. Gaat het hierbij om tegels voor op het terras? Of gaat het hierbij om sierbestrating? De keus is volledig aan jou.
Denk hierbij niet alleen aan het terras of aan de sierbestrating, maar ook aan jouw oprit. Ook als je bijvoorbeeld jouw kliko in een speciaal hoekje in jouw tuin neer wilt zetten, is het wenselijk dat je daar voor de juiste tegels weet te kiezen.
Met andere woorden: denk heel goed na over waar de bestrating moet komen te liggen. Denk daarbij niet alleen over de exacte plaatsing na, maar ook over het gebruik van de tegels. Waar wil je de tegels precies voor gaan gebruiken? En aan welke eisen moeten de tegels daarbij voldoen?

Welke kleur moet de bestrating hebben?

Ook willen wij je graag aanraden om na te denken over de kleur van de bestrating. Wil je bijvoorbeeld hele donkere bestrating in jouw tuin aanleggen? Of gaat jouw voorkeur toch uit naar lichtergekleurde bestrating? De keus is volledig aan jou.
Als je het aanbod van bestrating kijkt, zie je in ieder geval alle mogelijke kleuren voorbij komen. Het leuker hierbij is dat je ook nog kunt variëren met kleuren. Zo kun je in jouw achtertuin bijvoorbeeld meerdere kleuren met elkaar combineren, waarna je deze kleuren ook weer op jouw oprit naar voren kunt laten komen.
Denk al met al heel goed na over de kleur van de bestrating voor in jouw tuin. Aangezien de bestrating goed opvalt, is deze keuze grotendeels bepalend voor de uiteindelijke uitstraling van jouw tuin. Probeer daarom voor jezelf echt een goed vergelijk te maken en vervolgens de knoop door te hakken.

Welke afmetingen moet de bestrating hebben?

Zo, je hebt als het goed is nu al bedacht waar de bestrating moet komen te liggen. Ook heb je nagedacht over de kleur en over het gebruik van de bestrating. Iets waar je nu goed over na moet gaan denken, is over de afmetingen van de bestrating.
Wil je bijvoorbeeld kleine tegels in jouw tuin aan gaan leggen? Of gaat jouw voorkeur toch uit naar mega grote tegels in jouw tuin? Of ga je mogelijk voor een combinatie van kleine en grote tegels? Ook hierbij geldt weer dat je echt de keus uit héél veel soorten afmetingen hebt.
Let hierbij overigens niet alleen op de afmetingen, maar ook op de vorm van de tegels. Zo kun je kiezen voor een vierkante tegels, maar je kunt ook kiezen voor rechthoekige tegels. Indien het jouw wens is, kun je ook nog kiezen voor tegels met verschillende vormen. Op die manier wordt jouw tuin wel een stuk drukker, maar je weet hiermee alsnog een super fraaie en leuke uitstraling te creëren.
Ook de keus voor de afmetingen van de tegels is een bepalende keus. Denk hier daarom goed over na, probeer zoveel mogelijk inspiratie op te doen en hak uiteindelijk de knoop door. Als je het lastig vindt om een knoop door te hakken, kun je dus ook voor verschillende soorten tegels kiezen. Daarmee weet je een nét iets andere dimensie in een tuin te creëren.

Kwaliteit van de bestrating

Tevens willen wij je graag wijzen op de kwaliteit van de bestrating. De bestrating in jouw tuin gaat behoorlijk zwaar belast worden, waardoor je eigenlijk altijd voor de best mogelijke kwaliteit moet gaan. Hoe je de kwaliteit van de tegels nou het beste kunt beoordelen? Dat doe je eigenlijk voornamelijk door een vergelijk te maken tussen betontegels en keramische tegels.
Onze voorkeur gaat uit naar keramische tegels. Waarom? Omdat deze tegels over het algemeen fraaier zijn en ook nog eens krasvast zijn. Met name als je de tegels op jouw looppad of op jouw terras aan gaat leggen, is dat zeer wenselijk. Met de betontegels is overigens ook niks mis, maar die tegels zijn toch net iets minder verfijnd.

Prijskaartje van de bestrating

Wil je voor bestrating van de hoogste kwaliteit gaan? Dan staat hier uiteraard wel een prijskaartje tegenover. Sowieso heb je bij het uitkiezen van de juiste bestrating met de prijskaartjes te maken; de prijskaartjes variëren nogal. Voor sommige tegels betaal je bijvoorbeeld 10 euro per stuk, terwijl je voor andere tegels meer dan 50 euro per stuk moet betalen.
Wij willen je dan ook graag twee dingen aanraden. Allereerst willen wij je aanraden om voor jezelf een budget op te stellen. Binnen dit budget kun je vervolgens op zoek gaan naar de beste bestrating. Daarvoor hebben wij nog een tweede tip voor je: bespaar niet op de aanschaf van bestrating. Juist door nét iets meer geld in goede bestrating te investeren, kun je genieten van een betere kwaliteit en daarmee ook van een langere levensduur. Het investeren in net iets betere (duurdere) bestrating is wat ons betreft zeker aan te raden.

Slotwoord

Ben jij op zoek naar nieuwe bestrating voor in jouw tuin? Dan weet je op voorhand één ding zeker: je hebt onwijs veel keuze. Met de informatie uit dit artikel kun je gelukkig direct op zoek gaan naar de beste bestrating voor in jouw tuin. Maak voor jezelf een goed vergelijk, denk goed na over jouw wensen en houd ook jouw eigen budget nauwlettend in de gaten. Zonder dat je het doorhebt, kunnen de kosten voor bestrating namelijk torenhoog op gaan lopen.
Bestrating is hoe dan ook in elke tuin onmisbaar. Ga dus direct voor jouw tuin op zoek naar de beste bestrating!