{!!% include 'snippets/cta.rain' %!!}
0

Kortingscode: HERFSTDEAL22 - 10% extra korting > €500,-

0

Kortingscode: HERFSTDEAL22 - 10% extra korting > €500,-

Door Roos, 5 augustus 2021

De beste tips voor het inrichten van een smalle tuin

Elke tuin is anders. Elke tuin is uniek. En elke tuin kun je geheel naar eigen wens in gaan richten. Het leuke hierbij is dat je veel kanten op kunt, onder meer omdat elke tuin zijn eigen afmetingen heeft. Sommige tuinen zijn heel erg diep, terwijl andere tuinen juist erg breed zijn. Daarnaast bestaan er ook nog tuinen met een flink hoogteverschil; dat is het gevolg van het verzakken van de aarde in ons land.
Eigenlijk zou je eens voor de grap in jouw woonwijk rond moeten lopen. Tijdens jouw wandeling moet je eens kijken naar de vele soorten tuinen. Let hierbij niet alleen op de inrichting van de tuin, maar ook op de afmetingen van de tuin. Als je goed naar de afmetingen kijkt, zie je dat elke tuin gewoonweg uniek in zijn soort is.
Ben jij zelf de trotse eigenaar van een behoorlijk smalle? Dan raden wij je aan om dit artikel even goed op je gemakje door te nemen. In dit artikel vind je namelijk veel handige tips voor het inrichten van een smalle tuin. In onze ogen zijn deze tips erg waardevol, omdat het inrichten van een smalle tuin niet al te makkelijk is. Nee, je moet met veel zaken rekening houden, terwijl je dus met een beperkte breedte te maken hebt. Juist die beperkte breedte zorgt ervoor dat je niet klakkeloos de tuin in kunt richten.
Hoe je dan wel een smalle tuin in kunt richten? Waar je precies rekening mee met moet houden? En voor welke tuinmeubelen je bijvoorbeeld het beste kunt kiezen? Op die vragen vind je in dit artikel stuk voor stuk een antwoord. Mochten wij in dit artikel naar specifieke tuinmeubelen verwijzen, doen wij dit uiteraard niet zomaar. Nee, wij doen dit in dat geval omdat de tuinmeubelen dan perfect zijn voor een smalle tuin.
Wil je die tuinmeubelen graag direct aanschaffen? Dat is mogelijk in onze webshop. In onze webshop vind je namelijk een divers aanbod van de beste tuinmeubelen en de beste tuinaccessoires. Ook met de accessoires kun je in een tuin veel kanten op, waarover later meer in dit artikel. Neem het artikel op je gemakje door, laat je verrassen en richt vervolgens jouw smalle tuin op de gewenste manier in.

Is het inrichten van een smalle tuin makkelijk?

Nee, het inrichten van een smalle tuin is zeker niet makkelijk. Het is namelijk gewoon een feit dat je met de beperkingen van jouw tuin te maken hebt. Jouw tuin is meer diep dan dat ‘ie breed is, waardoor de afmetingen eigenlijk ietwat apart zijn. Vanwege deze ‘aparte’ afmetingen moet je ook keuzes maken die mogelijk ietwat apart aanvoelen. Met dank aan de tips uit dit artikel weet je dit waarschijnlijk zoveel mogelijk te voorkomen.
Je hebt uiteraard ook nog met jouw persoonlijke voorkeuren te maken. Zo weet je zelf wat je mooi vindt aan een tuin en wat je vooral niet in een tuin wilt hebben. Daarbij kun je ook nog rekening houden met jouw voorkeuren op het gebied van bijvoorbeeld tuinmeubelen.
Woon je samen met jouw partner? Dan heb je uiteraard ook nog met zijn/haar voorkeuren te maken. Dat maakt het inrichten van een smalle tuin er niet makkelijker op, maar het stelt je ook wel weer in staat om lekker te brainstormen met elkaar. Al met al zijn er dus zeker zaken waar je rekening mee moet houden, maar er bestaan ook zeker zaken die je als een ware uitdaging kunt zien.

Tip 1: zet jouw wensen op een rijtje

Heb jij de beschikking over een smalle tuin? En wil jij jouw smalle tuin graag geheel naar wens in gaan richten? Dan raden wij je allereerst aan om jouw wensen op een rijtje te zetten. Bepaal bijvoorbeeld wáár je jouw tuin precies voor wilt gaan gebruiken. Vind je het fijn om vooral op een relaxte manier tijd in jouw tuin door te brengen? Of ben je liever op een actieve manier bezig? Als jouw voorkeur naar de actieve manier uit gaat, kun je mogelijk het beste voor een groene tuin kiezen. In een groene tuin kun je immers het nodige tuinonderhoud uitvoeren.
Daarnaast moet je ook alvast goed nadenken over de uitstraling van de tuin. Wil je bijvoorbeeld voor een landelijke stijl in jouw tuin gaan? Of geef je toch echt de voorkeur aan een moderne stijl? De keuze is volledig aan jou; beide stijlen brengen in ieder geval zo hun voordelen met zich mee. Hierbij is het ook goed om te weten dat je deze stijlen met elkaar kunt combineren. Mocht je daar voor kiezen, is het wel zaak om dit met beleid te doen. Zorg ervoor dat je echt voor een duidelijke en fraaie inrichting stijl, in plaats van dat je een mengelmoes van allerlei stijlen gaat krijgen.
Tot slot is het zaak om alvast over jouw budget na te denken. Hoeveel geld heb je ter beschikking voor het inrichten van jouw smalle tuin? En hoeveel geld wil je daadwerkelijk uit gaan geven? Als je óók dat duidelijk in kaart voor jezelf brengt, weet je precies wat je uit kunt geven. Dat maakt het inrichten van jouw smalle tuin uiteindelijk alleen maar makkelijker.

Tip 2: kies altijd voor een gazon

Ben je op dit moment bezig met het maken van een tuinontwerp? En is jouw tuin echt behoorlijk smal te noemen? Dan raden wij je hoe dan ook aan om altijd voor een gazon te kiezen. Ongeacht hoe smal of hoe breed jouw tuin is. Waarom? Omdat een gazon in onze ogen echt meerdere zwaarwegende voordelen met zich mee brengt.
Zo is het een voordeel dat een gazon een onwijs gezellige en fraaie uitstraling met zich mee brengt. Om dit aan te kunnen duiden, zou je eigenlijk eens twee tuinen naast elkaar moeten zien. Eén tuin mét een grasmat en één tuin zónder een grasmat. Als je deze twee tuinen naast elkaar ‘legt’, zie je eigenlijk direct dat de tuin met gazon een stuk gezelliger is.
Daarbij ben je ook nog eens goed voor het milieu bezig. Als het bijvoorbeeld hard regent, biedt het gazon de mogelijkheid aan het regenwater om te ontsnappen. Hierdoor voorkom je dat het regenwater in jouw tuin blijft staan, waarmee je ook voorkomt dat het regenwater voor een verzakking in de tuin zorgt. Tevens is een gazon een ideale verblijfplaats voor allerlei insecten; je levert met de keuze voor een gazon dan ook echt een bijdrage aan het ecologische systeem.
Hierbij geniet je van nóg een voordeel; je kunt uit meerdere grassoorten kiezen. Zo is het mogelijk om voor kunstgras te kiezen, terwijl je ook voor het normale gras kunt kiezen. Wat voor jou de beste keuze is, hangt volledig van jouw voorkeuren af. Het is hoe dan ook een feit dat beide varianten hun voors en tegens bieden.
Hoe je nou een gazon het beste in een smalle tuin kunt verwerken? Wat ons betreft doe je dit het beste in de diepte. Daarmee weet je jouw tuin namelijk nóg dieper te laten ogen. Je kunt er ook voor kiezen om de grasmat over de breedte van de tuin neer te leggen, maar zorg er dan wel voor dat je bijvoorbeeld stenen tussen het gras legt. Dankzij die stenen kun je alsnog van de voorkant naar de achterkant van jouw tuin lopen. En vice versa uiteraard.

Tip 3: kies voor langwerpige tuinmeubelen

Wat is nou een tuin zonder tuinmeubelen? Juist; dat bestaat in principe niet. Bij het inrichten van een tuin is het dan advies dan ook al om direct rekening te houden met de tuinmeubelen. Naar welk soort tuinmeubelen gaat je voorkeur? En op welke manier wil je de tuinmeubelen in jouw tuin neer zetten? Met het oog op het soort tuinmeubelen is het zaak om goed na te denken over het gebruik van de tuin. Wil je vooral gezellig kunnen dineren met jouw gehele gezin? Kies dan voor een tuinset. Wil je vooral languit kunnen chillen in jouw tuin? Kies dan voor een loungeset.
Daarnaast raden wij je het volgende aan; kies in een smalle tuin altijd voor langwerpige tuinmeubelen. Waarom? Omdat je daarmee de ruimte in jouw tuin op een optimale manier weet te benutten. Zodra je de tuinmeubelen in de breedte in jouw tuin neerzet, nemen de meubelen eigenlijk onnodig veel ruimte in. Bovendien maak je het hiermee nagenoeg onmogelijk om van de voorkant van de tuin naar de achterkant van de tuin te lopen.
Wat voorbeelden van langwerpige tuinmeubelen zijn? Nou, denk bijvoorbeeld maar eens aan een loungebank. Als je een fraaie loungebank koopt, kun je deze in de lengte in jouw tuin neerzetten. Je creëert daarmee meerdere zitplaatsen, terwijl je ook languit op de bank kunt liggen. Tevens is het een groot voordeel dat de loungebank niet al te veel ruimte in beslag neemt. Integendeel zelfs; de loungebank staat immers in de lengte geplaatst.
Een loungebank is niet het enige voorbeeld van langwerpige tuinmeubelen. Nee, je kunt ook bijvoorbeeld een tuinset kopen die meer diep dan breed is. Dit lijkt op het eerste oog mogelijk niet al te handig te zijn, maar dat is zeker niet het geval. Het is juist handig dat de tuinmeubelen niet overdreven veel ruimte in beslag nemen. Kies daarom in een smalle altijd voor langwerpige tuinmeubelen!

Tip 4: zet altijd accessoires in jouw tuin

Heb jen een smalle tuin? Heb je een hele brede tuin? Heb je een hele diepe tuin? Of heb je juist een hele korte tuin? In principe maken de antwoorden op deze vragen niet uit. Als je een tuin hebt, is het namelijk zaak om hier altijd accessoires in te verwerken. Waarom? Nou, in onze ogen brengen accessoires meerdere zwaarwegende voordelen met zich mee.
Zo is het een voordeel dat accessoires gezelligheid met zich mee brengen. Dit is bijvoorbeeld het geval als je voor een fraaie plantenbak kiest. De plantenbak zelf is fraai, terwijl je hier uiteraard ook nog een fraaie plant in kunt zetten. Juist dankzij die plantenbak weet je jouw tuin op een fraaie manier aan te kleden; dit komt zowel de uitstraling als de gezelligheid ten goede.
Bijkomend voordeel is dat de accessoires een praktisch gemak hebben. Dit is bijvoorbeeld het geval bij een terrasverwarmer. Als je in jouw smalle tuin voor een terrasverwarmer kiest, weet je het op en bij jouw terras een stuk aangenamer te maken. Dit is niet alleen prettig, maar is ook nog eens praktisch. Dankzij de terrasverwarmer kun je immers ook elke avond veel tijd in jouw tuin doorbrengen. Ongeacht hoe warm het buiten precies is.
Ook is het een groot voordeel dat je uit veel accessoires kunt kiezen. Voor welke accessoires je het beste kunt kiezen, is volledig van jouw voorkeuren afhankelijk. Kun je het beste voor een terrasverwarmer kiezen? Of gaat jouw voorkeur toch echt uit naar een kleine barbecue in jouw tuin? De keuze is volledig aan jou; in een smalle tuin kun je in ieder geval veel kanten op met de verschillende accessoires.
Wil je graag direct de juiste accessoires aan kunnen schaffen? In dat geval verwijzen wij je graag naar ons aanbod van accessoires. Wij bieden bewust veel soorten accessoires aan, zodat je altijd de beste keuze kunt maken. De beste keuze voor in een smalle tuin; met accessoires is een hoop mogelijk in ieder geval!

Tip 5: werk de hoogte in

Weet je wat ook een ware aanrader voor in een smalle tuin is? Om de hoogte in te gaan werken. Juist door de hoogte in te gaan werken, weet je de aanwezige ruimte in jouw tuin optimaal te benutten. Hiermee laat je jouw tuin fraaier ogen, terwijl je ook hierbij van het nodige praktische gemak geniet. Wat wens je nou nog meer?
Het meest typerende voorbeeld van in de hoogte werken is een verticale tuin. Wij raden je aan om echt eens naar de mogelijkheden van een verticale tuin te kijken. Dit is namelijk niet alleen fraai, maar het zorgt ook nog voor de nodige begroeiing in jouw tuin. In onze ogen is óók dat zeer belangrijk; dit is goed voor de uitstraling van de tuin, maar ook voor het ecologische systeem. Eigenlijk is het wenselijk dat élk huishouden voor begroeiing in de tuin kiest.
Hoe je een verticale tuin kunt creëren? Nou, als je een muurtje in de tuin hebt, kun je allerlei hangplanten aan de muur ophangen. Dat is ook het geval als je een schutting hebt of als je een tuinhuisje in jouw tuin hebt staan. Dankzij een dergelijk oppervlak ben je gewoonweg in staat om de hangplanten op een fraaie manier op te hangen. Daarmee weet je binnen de kortste keren een fraaie verticale tuin te creëren.
Spreekt dit principe jou nou echt aan? Dan raden wij je aan om de nodige inspiratie via het internet op te gaan doen. Probeer te bekijken hoe andere mensen een verticale tuin hebben gecreëerd en probeer dit na te bootsen. Door dit na te bootsen, ben je in ieder geval in staat om snel van jouw verticale tuin te genieten. Wat ons betreft is dit écht één van de belangrijkste aanraders voor in een smalle tuin.

Tip 6: laat je tuin groter ogen

Ook is ons advies om jouw tuin zo groot mogelijk te laten ogen. Hiermee hebben we het uiteraard over zowel de breedte als over de diepte van de tuin. Zelfs als je een smalle tuin hebt, heb je hier meer dan voldoende mogelijkheden voor. Eén van de mogelijkheden is bijvoorbeeld om een grasmat in de tuin aan te leggen. Met dank aan deze grasmat laat je jouw tuin echt direct groter ogen. Des te groter de grasmat is, des te groter de tuin eigenlijk gaat ogen. Probeer daar dus de gulden middenweg in te vinden; je wilt mogelijk niet dat jouw gehele tuin vol ligt met alleen de grasmat.
Verder is het advies om goed naar de tuinmeubelen in jouw tuin te kijken. Wil je bijvoorbeeld een tuintafel aanschaffen? Zorg er dan voor dat je kiest voor een tuintafel met een open onderstel. Je kunt ook voor een volledig dicht onderstel kiezen, maar daarmee voorkom je eigenlijk een doorkijk. Juist dankzij deze doorkijk laat je jouw tuin groter ogen. Het is dan ook aan te raden om te kiezen voor tuinmeubelen waar je in principe door heen kunt kijken.
Tevens is het advies dus om vooral de hoogte in te werken. Kies bijvoorbeeld voor een verticale tuin. Maar, ook op het gebied van tuinmeubelen kun je de hoogte inwerken. Dat doe je bijvoorbeeld door voor een bartafel te kiezen in plaats van voor een normale tuintafel. Een bartafel is niet al te breed, maar is wel behoorlijk hoog. Door dat kenmerk is een dergelijke tafel ideaal voor in een smalle tuin. Mede ook omdat je op deze manier de tuin groter kunt laten ogen.
Ook op dit gebied hebben wij weer een handige tip voor je; doe de nodige inspiratie op. Loop bij jou in de woonwijk eens rond om te kijken hoe andere huishoudens een smalle tuin ingericht hebben. Of ga eens via het internet heel veel foto’s bekijken van allerlei smalle tuinen. Aan de hand van die foto’s kun je voor jezelf de nodige inspiratie op doen. Vervolgens is het een stuk gemakkelijker om de smalle tuin geheel naar wens in te richten.

Tip 7: probeer de lengte te onderbreken

Eerder in dit artikel hebben wij je de tip gegeven om voor langwerpige tuinmeubelen te kiezen. Dit is niet alleen praktisch in een smalle tuin, maar je kunt jouw tuin hier ook groter mee laten ogen. In het verlengde van die tip willen wij je ook graag aanraden om de lengte van jouw tuin zoveel mogelijk proberen te onderbreken. Waarom? Omdat je daarmee eigenlijk meerdere gedeeltes in jouw tuin weet te creëren. Dankzij die meerdere gedeeltes weet je jouw smalle tuin groter te laten ogen.
Hoe je dit kunt doen? Nou, je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om planten of struiken in de breedte van de tuin neer te zetten. Hiermee weet je al direct twee gedeeltes te creëren, waarna je per gedeelte nog meer onderbrekingen toe kunt voegen.
Uiteraard is het wel wenselijk dat je naar wens door de tuin heen kunt lopen. Bij de onderbrekingen is het aan te raden om het looppad niet in één rechte lijn aan te leggen. Juist door het looppad een beetje wisselend door de tuin te laten lopen, weet je de tuin alleen maar groter te laten ogen. Al met al doe je er verstandig aan om de tuin op een handige en fraaie manier te onderbreken.

Tip 8: denk altijd aan de lange termijn

Moet je met haast jouw smalle tuin inrichten? Of wil je graag zo snel mogelijk van jouw smalle tuin kunnen genieten? Ook als je haast hebt, is het advies om toch nog enige tijd voor het inrichten van jouw smalle tuin uit te trekken. Waarom? Omdat je eigenlijk maar één keer jouw smalle tuin in kunt richten. Althans; als je het direct goed wilt doen.
Ons advies is hierbij ook om altijd aan de lange termijn te denken. Kies bijvoorbeeld altijd voor tuinmeubelen van de beste merken. Juist de beste merken zijn in staat om kwaliteit te leveren, waardoor je ook op de lange termijn van de prachtige meubelen in jouw tuin kunt genieten. Hierbij maakt het eigenlijk niet uit of het een brede- of een smalle tuin betreft. Nee, als je een tuin hebt, is het sowieso aan te raden om voor kwaliteit te gaan.
Daarbij is het ook aan te raden om rekening met jouw gezinssituatie te houden. Verwacht je bijvoorbeeld op termijn nog meerdere kinderen? Dan is dit iets om goed rekening mee te houden bij het inrichten van een tuin. Ga al met al niet over één nacht ijs en probeer ook aan de toekomst te denken!

Tip 9: kies voor lichte kleuren

Ben je op zoek naar nieuwe meubelen voor in jouw tuin? Of wil je bijvoorbeeld een nieuwe schutting in jouw smalle tuin plaatsen? Bij dergelijke objecten is het advies om altijd voor lichte kleuren te kiezen. De lichte kleuren laten de tuin namelijk ook een stuk groter ogen.
Hoe dat precies zit? Nou, neem maar eens een zwarte schutting in je gedachten. Als je een smalle tuin met een zwarte schutting in loopt, steekt deze schutting er eigenlijk direct tussen uit. De zwarte kleur valt direct op, waardoor ook direct de vorm van de schutting opvalt. Dát is niet wenselijk in een smalle tuin. Als je nou in zo’n tuin voor een lichte kleur schutting kiest, maakt de schutting echt onderdeel van de tuin uit. Daarmee weet je de tuin alleen maar groter te laten ogen!

Slotwoord

Het inrichten van een smalle tuin is echt geen gemakkelijke klus. Je moet met veel facetten rekening houden, terwijl de afmetingen ook echt niet ideaal te noemen zijn. Nee, wij raden je daarom graag aan om de bovenstaande tips goed op te volgen. Als je deze tips op weet te volgen, ben je in staat om een smalle tuin zo handig en zo fraai mogelijk in te richten.
Ben je nog op zoek naar de juiste meubelen en accessoires voor in jouw tuin? Zoek dan niet meer verder; in ons aanbod vind je namelijk de beste tuinaccessoires en de beste tuinmeubelen. Van de beste merken. Van de hoogste kwaliteit. En tegen de scherpste prijzen. Wat wens je nog meer? Veel plezier en succes in ieder geval met het inrichten van jouw smalle tuin!

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? JaNeeMeer over cookies »