{!!% include 'snippets/cta.rain' %!!}
0
0

Door Roos, 27 maart 2021

De buitenkeuken een droom voor iedere tuin

De buitenkeuken een droom voor iedere tuin.



Wie droomt er niet van, een prachtige buitenkeuken in de tuin! Een plek waar men naar hartenlust kan koken, en heerlijk met het gezin bij elkaar kan komen en genieten van elkaars gezelschap!
Vaak wordt er bij een buitenkeuken meteen gedacht aan allerlei dure toestanden terwijl dit in werkelijkheid dus heel erg meevalt! In onderstaand artikel nemen we je stap voor stap mee in de wereld van de buitenkeukens en laten we je zien welke items onmisbaar zijn!
Zeker nu de zomers in Nederland steeds langer en warmer worden is een buitenkeuken bijna een absolute must! Heerlijk genieten van de zon en lange zomerse avonden met een heerlijke zelfbereide maaltijd in de buitenlucht! Een droom die uitkomt!

Waar bestaat een buitenkeuken uit?


Een buitenkeuken bestaat in principe altijd uit een aanrechtblad, of beter gezegd een werkblad. Er moet ruimte zijn om de maaltijd op te bereiden of om gerechten voor te bereiden, daarom is een werkblad wel echt een vereiste voor een goede buitenkeuken!
Daarna is een hittebron ook enorm belangrijk om verschillende producten op te verhitten. Hierbij heb je uiteraard verschillende keuzes, zo kun je denken aan gas of vuur maar hierover vertellen wij later meer!
Daarnaast is ook een waterpunt enorm fijn in een buitenkeuken, een plek om water af te tappen mocht dit nodig zijn in de gerechten, maar ook om simpel even iets af te wassen of schoon te spoelen. Een wasbak is dan ook zeker geen overbodige luxe.
Uiteraard zijn er nog veel meer toevoegingen voor een buitenkeuken te bedenken maar in onze ogen zijn dit in ieder geval de absolute basics!

Voor welke hittebron kunt u het beste kiezen?


De keuze voor de juiste hittebron is eigenlijk heel erg persoonlijk! Net als binnenshuis zal de ene persoon liever op gas koken terwijl de ander voor inductie zal kiezen. In een buitenkeuken is koken op open vuur ook nog een optie. Keuze genoeg dus maar wat zijn nu de voor- en nadelen per hittebron?
Het koken op inductie is binnenshuis enorm in trek, veel mensen kiezen ervoor omdat de kookplaat makkelijk te reinigen is en de verwachting bestaat dat in de toekomst alle woningen niet meer van gas voorzien zullen worden. Daarnaast is inductie een duurzame manier van verhitten zeker in combinatie met de tegenwoordig zo populaire zonnepanelen.

Ook kan er gekozen worden voor het koken op gas. Ook hierbij geldt weer dat dit net als binnenhuis een keuze is die erg persoonlijk is. Er zijn mensen die echt zweren bij het koken op gas en ook echt het gevoel hebben dat ze dan meer feeling hebben met het gerecht dat ze aan het bereiden zijn. En ook meer zicht op het garings-proces hebben.

Ook dit is dus een persoonlijke keuze, bij het koken op gas in de buitenkeuken dient men wel rekening te houden met het aansluiten van een gasfles en de plaatsing hiervan. In de buitenkeuken moet dus ruimte gereserveerd worden om de fles te plaatsen en op deze manier het kookpunt van gas te voorzien. Daarnaast staat ook veiligheid voorop en zijn hier bepaalde eisen aan gesteld welke wel in acht genomen moeten worden.

Als laatste bestaat er ook nog te mogelijkheid om ervoor te kiezen om op open vuur te koken. Om precies te zijn op hout gestookt. Veel mensen vinden dit het ultieme buitenkeuken gevoel en vinden ook dat dit een buitenkeuken van binnen onderscheid.
Het gevoel van koken op een houtvuur doet natuurlijk denken aan het zijn in de natuur. Ook brengt het een bepaalde geur en smaak aan het eten wat zeker heel prettig is en ook echt het buiten gevoel weergeeft!
Maar ook hierbij geld, het is een zeer persoonlijke keuze en het is dan ook goed om te kijken welke keuze het beste bij u en uw wensen past!

De plaatsing van de keuken.


Het plaatsen van een buitenkeuken begint met het bepalen van de plek. Waar in de tuin zal de buitenkeuken komen te staan, en kunnen hier ook alle voorzieningen geregeld worden?
Vaak kijkt men of de buitenkeuken in de buurt van het terras kan komen te staan, hier heeft men meestal een eet set staan en zo kan er gekookt worden terwijl de rest van het gezin heerlijk meekijkt of meehelpt vanaf tafel. Op deze manier kunt u elkaar erbij betrekken en wordt het buiten koken als snel een gezinsactiviteit.

Maar er zijn ook gevallen waarbij men er bewust voor kiest om de buitenkeuken een stuk van het terras af te plaatsen. Een heerlijke rustige plek wat verderop in de tuin waar men alle aandacht voor het koken en buitenzijn kan hebben en waar men niet gestoord zal worden door de andere bezigheden in de tuin.

Ook kijkt men er soms naar om de buitenkeuken bewust in de buurt van de woning te plaatsen. Dit is vaak vanuit praktisch oog punt. Om te koken in de buitenkeuken zijn er vaak veel producten nodig en deze staan vaak binnenshuis in de koelkast, om een hoop heen en weer geloop te besparen kiest men er vaak voor de buitenkeuken vlak bij de woning te plaatsen zodat er gemakkelijk binnen iets gepakt kan worden.

De grootte van de keuken.


Ook hierbij geld weer dat voor iedereen een ander formaat keuken fijn voelt en passend in de tuin is. Het is raadzaam om bij het bepalen van het formaat ook te kijken naar de frequentie waarmee de keuken gebruikt zal worden.

Bent u van plan om zeer regelmatig buiten te koken of zal het meer een keuken zijn die gebruikt wordt bij etentjes met vrienden of gezellige feestjes. Dit zal minder vaak voorkomen dan als de keuken werkelijk voor dagelijks gebruik ingezet zal worden.

Dit is dus een belangrijke afweging om te maken en zal ook bepalend zijn voor de apparatuur in de keuken en de overige faciliteiten welke er in de keuken geplaatst zullen worden.

Zoals zojuist al aangeven zal ook de apparatuur een rol spelen in het formaat van de keuken. Kiest u voor 1 of 2 spoelbakken, wellicht een koelkast, en de hoeveelheid hittebronnen speelt ook een rol. Al deze items zorgen er met elkaar voor dat de buitenkeuken zal aanvoelen als uw keuken!

Handige tips voor de buitenkeuken.


Ook zijn er voor de buitenkeuken veel handige tips te vinden, eigenlijk net als bij een binnenkeuken! Zo is het werken met mandjes en bakjes in de lades van de keuken bijvoorbeeld erg handig. Maar ook het plaatsen van haakjes aan de muur om verschillende attributen aan op te hangen en zo meer ruimte over te houden kan een erg zinvolle tip zijn!

Een andere waardevolle tip welke wel vooral voor een buitenkeuken van belang is, kijk bij de plaatsing van de keuken naar de planten en bloemen eromheen. Sommige soorten kunnen namelijk niet goed tegen de warmte die de keuken met zich mee zal brengen.
Maar ook kan het heel handig zijn om de keuken naast een kruidentuintje te plaatsen of juist andersom. Tijdens het koken plukt u zo vers uit de tuin de juiste kruiden om uw maaltijd meer sjans te geven! Hoe mooi kan het leven zijn!

Ook is het fijn om te kijken hoe de zon in de tuin valt en meedraait met het verloop van dag. Het kan namelijk erg vervelend zijn om tegen de zon in te moeten turen tijdens het koken. Hier kan u dan ook het beste rekening mee houden door de keuken zo te plaatsen dat u hier geen hinder van zal ondervinden.
Ook een schaduwplek in de buurt van de keuken is vaak enorm fijn! Een heerlijk plekje waar u even kunt bijkomen van het koken beschut voor de zon!

Daarnaast is het raadzaam om de keuken op een voldoende beschutte plek te plaatsen zodat deze bestand is tegen alle weersomstandigheden. Het zou niet fijn zijn als uw maaltijd tijdens het koken helemaal natregent of dat de wind ermee aan de haal gaat!

De aankleding van de buitenkeuken.


Bij de aankleding van de buitenkeuken kunt u zichzelf helemaal uitleven! U kunt het zo gek niet bedenken of het is mogelijk!
Als eerste kijken we naar de vloer, soms wordt er gekozen om als vloer houten vlonderdelen te plaatsen. Dit ziet er vaak erg natuurlijk uit en past dan ook prima in een buiten omgeving waar u zo dicht mogelijk bij de natuur zal willen blijven.

Ook zijn houten vlonderdelen vaak goed bestand tegen de weer en natuur elementen en zorgen ze op deze manier voor een solide basis van de buitenkeuken.

Ook kan er voor een stenen vloer gekozen worden, dit kunnen gewoon de bestaande tuintegels zijn maar soms kiest men er ook voor om een betonnen vloer te gieten en deze soms ook nog te betegelen.

Op deze manier wordt er een hele vlakke ondergrond gemaakt welke ook nog eens zeer makkelijk schoon te houden is. Nadeel is dat het vaak wat opvallender is en wat minder goed past in een zeer natuurlijke tuin. Maar bij een meer moderne tuin maakt het zeker het plaatje compleet!

Ook zien we weleens de keuze voor grind, dit oogt vaak ook erg natuurlijk en kan dan ook een fijne keuze zijn. Het nadeel van grind is echter dat het lastig te reinigen is en op deze manier dus ook snel wat viezer kan ogen aangezien er in een buitenkeuken best weleens iets op de grond zal vallen.

Tot slot zien wij ook weleens de keuze voor houtsnippers. Ook dit is een erg persoonlijke keuze en kan zeker zeer goed passend zijn in een buitenkeuken maar ook hierbij geld weer hetzelfde principe als bij het grind, het is helaas erg lastig te schoon te houden.

Na de keuze voor de ondergrond is het tijd om te kijken naar het werkblad. Net als bij een binnen keuken zijn ook hierin verschillende keuzes. Zo kan men kiezen voor een houten werkblad, een blad van natuursteen of een kunststof blad.

Ook hierbij is het weer heel belangrijk om naar uw persoonlijke smaak te kijken maar om ook oog te hebben voor de intensiteit van het gebruik en de eigenschappen van het materiaal.

Zo oogt een natuursteen blad heel natuurlijk maar kan het ook goed passen in een moderne buitenkeuken. Andere eigenschappen van natuursteen zijn dat het zeer onderhoudsvrij is, het gaat levenslang mee en is goed bestand tegen de weer en natuur elementen! Allemaal pluspunten voor een buitenkeuken zou je zeggen!

Een houten werkblad is ook goed passend in een buitenkeuken. Hierbij moet men echter wel rekening houden met het feit dat het hout vaak wat meer onderhoud nodig heeft. Zo zal het goed gereinigd moeten worden en regelmatig in de olie moeten worden gezet om zijn kleur en kwaliteit te behouden.
Als laatste is er nog de keuze voor een kunststof blad. Hierbij moet men goed onthouden dat dit materiaal vaak minder lang meegaat en ook wel last kan ondervinden van de weersomstandigheden en hierdoor kan inleveren op kwaliteit.
Naast de ondergrond en het werkblad is ook de achterwand van belang voor de uitstraling van een buitenkeuken. Zo zijn ook hiervoor verschillende keuzes te maken qua materialen en ook hier is het weer zo dat iedere soort materiaal zijn of haar eigen eigenschappen heeft.
Zo kan er gekozen worden voor een betegelde achterwand. Dit is makkelijk te reinigen en ook goed bestand tegen de weer en natuur elementen. Daarnaast staat het vaak ook erg netjes en modern.
Ook kan er gekozen worden voor een houten achterwand. Dit geeft uiteraard een natuurlijke uitstraling aan de keuken maar is daarnaast ook nog eens erg handig. Er kan namelijk gemakkelijk iets aan bevestigd worden en dit kan erg handig zijn in een keuken.

Ook kiezen mensen er soms voor om een metalen achterwand te laten plaatsen. Dit is vaak ook erg makkelijk in het onderhoud en geeft daarnaast ook een erg mooie look aan de keuken!

De verlichting van de buitenkeuken.


Ook verlichting speelt een grote rol in een buitenkeuken! Het is belangrijk om goed zicht te hebben op het werkblad en op deze manier een goede maaltijd te kunnen bereiden. Goede verlichting is hierbij dus een must.
Bij de plaatsing van een buitenkeuken is het dus raadzaam om vooraf alvast te kijken naar de elektriciteitspunten en hoe deze het beste geplaatst kunnen worden in de buitenkeuken. Dit om latere verrassingen te voorkomen!

Het grote genieten kan beginnen.


Als alles gereed is kan dan eindelijk het grote genieten beginnen! Heerlijke momenten beleven samen met uw gezin aan tafel in het zonnetje!
U tovert met gemak de lekkerste gerechten op tafel en u waant zich een ware chef-kok in uw eigen buitenpaleis! Een buitenkeuken is dan ook zeker een keuze waar u geen spijt van zal krijgen! Met recht een toegevoegde waarde voor uw tuin!