{!!% include 'snippets/cta.rain' %!!}
0

Kortingscode: HERFSTDEAL22 - 10% extra korting > €500,-

0

Kortingscode: HERFSTDEAL22 - 10% extra korting > €500,-

28 december 2020

De leukste tuinquotes

De tuin kan veel mensen inspireren en op ideeën brengen. Veel grote denkers, filosofen, componisten, schrijvers, schilders en dichters uit de geschiedenis vonden hun inspiratie na een wandeling door tuinen of door tijd door te brengen in grote parken of de vrije natuur. In de rust die ze daar vonden kregen ze inspiratie voor het schrijven van hun baanbrekende boek, het componeren van hun beste muziekstukken of het schilderen van hun meesterwerk.

Het is dan ook niet zo vreemd dat tuinen tot vele beroemde en leuke citaten en quotes hebben geleid van beroemde en minder bekende personen. Een aantal tuinquotes zijn zelfs met de eeuwen gezegden geworden in onze taal, zoals bijvoorbeeld “Hoge bomen vangen veel wind” en “Door de bomen het bos niet meer zien”, die allebei afkomstig zijn van een Romeinse dichter genaamd Ovidius die leefde in de eerste eeuw voor Christus.
In dit artikel noemen we een aantal van de leukste, grappigste en meest spraakmakende tuinquotes en proberen we de betekenis achter deze quotes te herleiden naar advies voor het onderhoud en de inrichting van je eigen tuin.

Tuinieren is teamwork

Onze bekendste Nederlandse voetballer en coach Johan Cruijff zei ooit voor een belangrijke wedstrijd van het Nederlands elftal op het EK van 2008:

“Als ik de hele tuin moet verdedigen ben ik de slechtste, als ik dit stukje moet verdedigen ben ik de beste. Alles heeft te maken met meters, meer niet.”

Hij gaf met zijn citaat advies over het compact verdedigen van het stukje grond waarover een speler is opgesteld en maakte de vergelijking met een grote tuin die te groot is om helemaal te overzien.

In relatie tot onze eigen tuin kunnen we zeggen dat het onderhouden en in goede staat houden van een kleine en compacte tuin een stuk eenvoudiger gaat dan een grote onoverzichtelijke tuin. Bij een grote tuin raak je gauw het overzicht kwijt en verlies je je in de details, waarmee ‘aanvallers van de tegenstander’ (lees: onkruid) ongemerkt jouw veld kunnen betreden (lees: jouw gazon). Het onderhouden van een grote tuin is dan ook teamwork en kun je beter samen doen. Verdeel de taken zodat je de hele tuin mooi kan houden en je niet al het zware werk alleen hoeft op te pakken.

Onkruid verdelgen kost inspanning

Er zijn maar weinig mensen die het leuk vinden om onkruid te verwijderen uit de tuin. Toch is dit een belangrijk aspect om je planten voldoende ruimte te geven om tot bloei te kunnen komen, aangezien onkruid onnodige ruimte kan innemen en belangrijke voedingsstoffen wegneemt.

De Engelse dichter Alfred Lord Tennyson zei daarover:

“Een man van woorden en niet van daden is als een tuin vol onkruid.”

Iemand die alleen maar zegt iets te zullen doen, maar het steeds maar uitstelt zorgt voor afstel. Door het verwijderen van onkruid te vermijden en het alsmaar uit te stellen wordt het probleem alleen maar erger, en heb je binnen onafzienbare tijd je hele tuin er vol mee staan. Wees dus iemand met een plan en houd je aan je tuinplanning, zodat onkruid tijdig wordt verwijderd voordat het de overhand krijgt.

Een ander pakkend citaat over onkruid is van de Dominicaanse monnik Luis de Granada:

“Zorgen zijn het onkruid op de levensweg.”

Onkruid wordt vaak vergeleken met negatieve eigenschappen of onaangename gevoelens. Er zijn echter ook soorten onkruid die prachtige bloemen kunnen opleveren in je tuin. Denk bijvoorbeeld aan de klaproos die overal in het wild groeit, maar prachtige rode bloemen geeft. Niet alle soorten onkruid hoeven dan ook te worden verwijderd. Met name bij een natuurlijke tuin kun je bepaalde soorten gerust de ruimte geven om hun schoonheid te tonen.

Nog een bekende tuinquote die aangeeft dat je wel hard moet werken om je tuin vrij te houden van onkruid is van Gordon B. Hinckley van de Mormonenkerk in de VS, die zei:

“Zonder hard werken groeit er alleen maar onkruid.”

Onkruid verdwijnt nooit uit zichzelf. De beste manier om onkruid weg te krijgen is volgens onderzoek om het met de hand te verwijderen. Als je onkruid onderschoffelt in de aarde is het weliswaar even weg, maar kan het zo weer de kop opsteken. Dus trekt onkruid met wortel en al uit je tuin.

Insecten horen in een gezonde tuin

Insecten horen bij een gezonde tuin die groeit en bloeit. Als je vele bloemen in je tuin hebt staan trekken deze uiteraard bijen, hommels of wespen aan, die stuifmeel verspreiden van bloem tot bloem. En zolang ze je rust niet verstoren op je terras of binnen hoeven insecten ook niet hinderlijk te zijn, maar kun je er van genieten.

De Amerikaan Robert Lynd schreef daarover de zeer herkenbare en grappige tuinquote:

”Het maakt alle verschil of je een insect in de slaapkamer hoort of in de tuin.”

Zoals gezegd horen insecten bij een gezonde en levende tuin en zal je ze de ruimte moeten geven. Dus als er eentje je slaapkamer binnendringt, ga dan niet direct slaan, maar vang ze en laat ze gewoon weer lekker naar buiten, zodat ze kunnen zorgen voor meer bloemenpracht in je tuin.

Bloemen zorgen voor kleur

Waarschijnlijk zijn de mooiste en de leukste tuinquotes wel die over bloemen. Bloemen hebben iets speciaals. De kleuren, geuren en vormen van bloemen doen menig vrouwenhart sneller kloppen en er zijn vermoedelijk maar weinig dames die niet van een bosje bloemen houden. Natuurlijk zijn er ook een heleboel mannen die prachtige bloemen op hun waarde kunnen schatten en enorm kunnen genieten van een tuin vol met kleur.
Bloemen zijn wel heel persoonlijk, en verschillende bloemen zullen verschillende mensen aanspreken. Waar de een houdt van de romantische roos, heeft de ander liever een prachtige orchidee. Veel landen hebben een nationale bloem en Nederland staat bekend om haar grote bloembollenvelden met tulpen die elk jaar weer drommen bezoekers aantrekken (zelfs in Coronatijd!).

Over de vrolijkheid die bloemen brengen zei Ralph Waldo Emerson, Amerikaanse dichter:

“De aarde lacht in bloemen.”

Bloemen in je tuin voegen kleur en soms ook een heerlijke geur toe, waarmee je tuin er levendiger en sprankelender uitziet.

Twee andere citaten over bloemen, het eerste van de Duitse dichteres Getraude Beese:

“Een leven zonder dromen is als een tuin zonder bloemen.”

Bloemen horen bij een tuin en zonder bloemen is een tuin niet compleet. Een ander citaat is van de Chileense dichter Pablo Neruda en beschrijft dat we ook zonder bloemen de lente in onze tuin niet kunnen voorkomen:

“Ook al zouden we alle bloemen plukken, de lente zullen we niet kunnen tegenhouden.”

Bloemen horen bij de lente, maar zelfs een tuin zonder bloemen zal nog vele prachtige kleurtinten laten zien in het voorjaar.

En tot slot een Nederlands citaat over bloemen van de schrijver Bertus Aafjes:

“Als de bloemen konden spreken zouden ze zwijgen.”

Bloemen zeggen al voldoende met hun kleurenpracht en hebben eigenlijk geen woorden nodig om daar nog iets aan toe te voegen. Van bloemen geniet je bovendien vaak in stilte, vooral als je een veld met bloeiende tulpen ziet op de bollenvelden in mei, maar dat valt niet mee met de vele bezoekers die een selfie proberen te maken.

Genieten van tuinieren

Veel mensen kunnen intens genieten van het werken in hun tuin. De combinatie van lekker wroeten met je handen in de aarde, het buiten zijn in de frisse lucht en het je een voelen met de natuur maken tuinieren een geliefde bezigheid. Een mooi quote hierover is van de Engelse dichter Alfred Austin:

”Het genot van tuinieren: de handen in de aarde, het hoofd in de zon, het hart één met de natuur. Een tuin onderhouden is niet alleen het voeden van het lichaam, maar ook van de ziel.”

Een andere leuke tuinquote over tuinieren is van de Amerikaanse auteur Charles Dudley Warner:

“Wat een man nodig heeft om te tuinieren is een gietijzeren rug met een scharnier erin.”

Tuinieren is inspannend werk en je zult veel moeten bukken en hurken om planten te verplaatsen, schoffelen, spitten, onkruid te verwijderen, enz. Maar je krijgt er wel een hoop voor terug.

En over de verwachtingen die tuinieren met zich meebrengt zei de Nederlandse schrijfster Renate Rubinstein ooit:

“Behalve misschien kinderen hebben, is niets zo toekomstgericht als tuinieren.”

Met tuinieren denk je vooruit naar hoe je tuin er later uit zal gaan zien. De tuin is voortdurend in beweging en verandert met de seizoenen mee.

Bomen in de tuin

Een boom in je tuin kan een mooie eye catcher zijn om de horizon te doorbreken. Als alle begroeiing in je tuin laag blijft ziet een tuin er vaak eentonig uit, dus een verticaal element kan hier verandering in brengen. Bomen nemen echter wel de nodige ruimte in, maar er zijn ook boompjes die klein blijven waarmee je ze ook in een relatief kleine tuin in een woonwijk kunt planten.

Over bomen zijn ook veel pakkende citaten geschreven, zoals deze van de Belgische cartoonist Kamagurka:

“Mochten de mensen als bomen zijn, dan waaide in de herfst ons vlees eraf.”
De meeste bomen verliezen hun blad tijdens de herfst en het is goed om het gevallen blad in de tuinborders gewoon te laten liggen, aangezien dit belangrijke voedingsstoffen levert aan de bodem. Bladeren op het gazon dien je echter wel op te ruimen, aangezien deze in de winter gaan rotten onder de sneeuw en dit de grasplanten kan doen verstikken. Ook blad in de vijver dien je te verwijderen voor de winter.

Er zijn ook bomen die in de winter hun blad behouden en groen blijven, mocht je in de winter meer kleur in je tuin willen hebben. De steeneik bijvoorbeeld behoudt zijn blad en zorgt voor de nodige beschutting in je tuin, ook gedurende de winter. Bovendien kun je deze boom ook op pot groeien.

Een andere Vlaamse schrijver, Paul de Wispelaere, schreef over bomen:

“Het wonder van de bomen is dat ze groeien in stilstand, hun buitengewoon evenwicht tussen dynamiek en onbeweeglijkheid.”

Bomen staan langdurig op één plek in je tuin en kun je niet zo gemakkelijk meer verplaatsen als ze eenmaal volgroeid zijn, maar een boom is zeer dynamisch en veranderlijk en groeit naar het licht toe omhoog.

Pluk de vruchten uit eigen tuin

Als je je tuin goed verzorgd zal je er veel plezier aan beleven:

“Verzorg uw tuin, en pluk er de vruchten voor anderen.”

Deze tuinquote van de Franse schrijver Paul Bourget toont aan dat niet alleen wijzelf baat hebben bij een nette en goed onderhouden tuin, maar dat ook anderen er van zullen meegenieten en kunnen profiteren van de schoonheid ervan. Als je een mooie tuin bezit zullen ook familie en vrienden er graag samen met jou tijd in doorbrengen. Een tuin wordt daarmee echt een verlengstuk van de woonkamer en een plek waar je samen kunt genieten van de mooie dingen in het leven: lekker eten, aangenaam gezelschap, goede gesprekken en vriendschappen voor het leven.

Een andere Franse schrijver, Jaques Delille, schreef over vruchten:

“De zoetste vruchten zijn degenen die je zelf zaait.”

Het harde werk wat jezelf in het zaaien van fruitbomen in de tuin steekt, in combinatie met de verwachting dat het iets moois op zal leveren, zorgen ervoor dat je het meest kunt genieten van de vruchten die je eigen tuin voortbrengen. Deze vruchten smaken je het het zoetst.

Franse schrijvers lijken veel over vruchten te vertellen te hebben. André Gide schreef de tuinquote:

“Gelukkig is de man die zich voedt met de vruchten van zijn land.”

Kortom, het oogsten van fruit van je bomen uit eigen tuin, waar je zelf bloed, zweet en tranen in hebt gestoken kan enorm veel voldoening en geluk geven. Doorgaans zul je deze in eigen tuin zonder pesticiden en verdelgingsmiddelen kweken, wat je gezonder en meer puur natuur, organisch fruit oplevert.

De leukste Engelstalige tuinquotes

Tot slot een aantal Engelstalige tuinquotes. Natuurlijk zijn quotes in het Engels anders dan die in het Nederlands. De Engelse taal leent zich uitermate goed voor het verbasteren van woorden tot woorden die hetzelfde klinken, maar door de schrijfwijze een andere betekenis krijgen. Een aantal van de leukste tuinquotes in het Engels, die je goed op een bord in je tuin zou kunnen zetten zijn:

“You grow girl.”

Een aanmoedigende uitspraak naar een plant om te groeien kan in sommige gevallen wonderen doen!

“The grass is greener where you water it.”

Je gazon heeft veel water nodig en zal het dus beter doen en mooier groen zijn als je het genoeg sproeit, zeker in de warme zomermaanden. Het gras is dus niet altijd groener bij de buren...

“Life’s a garden. Dig it.”

Net als in het leven zal je ook in de tuin af en toe de schop erin moeten steken om het helemaal anders aan te pakken. Maar verder dien je de bodem ook rust te geven en niet teveel om te spitten, zodat deze zich kan ontwikkelen en voedingsstoffen kan verzamelen. Als je teveel omspit verstoor je de bovenlaag, waardoor je tuinplanten onvoldoende voedingsstoffen krijgen.

“God made rainy days so gardeners could get some housework done.”

Tuiniers kunnen vele uren in de tuin doorbrengen, dus soms is het wel goed dat het even regent, zodat ze binnen ook nog wat gedaan kunnen krijgen.

”Gardeners know all the dirt.”

Tuiniers kennen alle ins en outs van de tuin en wat zich op de grond allemaal afspeelt.

“Gardening is cheaper than therapy. Plus you get tomatoes.”

Het voordeel van tuinieren is niet alleen de oogst die het je oplevert, maar ook de voldoening en mentale ontspanning die het kan bieden.

“Lettuce turnip the beet.”

Een grappige verbastering met twee groenten. Niets is lekkerder dan verschillende groenten uit eigen tuin. Dus ga je gang, sla je slag en kweek er op los in eigen tuin!

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? JaNeeMeer over cookies »