{!!% include 'snippets/cta.rain' %!!}
0
0

Door Roos, 30 maart 2023

Een beginners gids voor tuinieren: De basisprincipes om te beginnen met tuinieren

Of je nu net begint met tuinieren of al een tijdje bezig bent, deze beginners gids voor tuinieren kan je helpen om een stevige basis te leggen en succesvol te zijn in je tuin. Als je namelijk een eigen tuin hebt maar geen groene vingers of geen ervaring met tuinieren dan kan het best een flinke zoektocht zijn naar hoe je dit nu eigenlijk allemaal aan moet pakken. Want ineens is er een tuin vol met mooie bloemen en planten die allemaal afhankelijk zijn van jouw zorgen. Dat kan dan ook best een flinke dobber vormen, zeker als je er geen ervaring mee hebt.

Het is dan ook erg belangrijk om ervoor te zorgen dat je in ieder geval de basis principes van het tuinieren goed onder de knie hebt zodat je goed weet hoe je hiermee aan de slag moet. Waar moet je beginnen waar moet je allemaal aan denken en hoe zorg je nu eigenlijk voor een mooie en vooral goed onderhouden tuin.

Uiteraard is iedere tuin weer anders en vraagt dus ook iedere tuin wat andere vaardigheden en zorg maar in deze blog hebben we ons dan ook vooral bij de basisprincipes gehouden die eigenlijk voor iedere tuin wel gelden. Hier zijn enkele basisprincipes om te beginnen met tuinieren, wij zouden zeggen lees lekker mee en ga daarna zelf ook vol enthousiasme aan de slag!

Het belang van het kiezen van de juiste plek

Om te beginnen gaan we kijken naar het kiezen van de juiste plek. Een heel belangrijk punt als we het hebben over de planten en bloemen in je tuin. Deze kun je namelijk niet zomaar ergens neer zetten. Uiteraard zien we vaak dat de meeste mensen lekker veel bloemen en planten een plekje in de tuin willen geven. En dat is ook helemaal niet zo vreemd want dit ziet er dan ook al snel heel erg sfeervol en gezellig uit.

Daarnaast zorgt het ook meteen voor een hele natuurlijke uitstraling van je tuin iets waar mensen vaak naar op zoek zijn. Wel is het zo dat om deze planten en bloemen goed te laten groeien en bloeien het enorm belangrijk is om te zorgen voor de juiste plek waar ze goed tot hun recht komen.

Zo wil je bijvoorbeeld dat ze op een plek komen te staan waar ze vaak voldoende zonlicht krijgen maar ook wil je graag dat ze op een plek komen te staan waar de grond vruchtbaar is. Dit is dan ook zeker weten allemaal erg belangrijk als we gaan kijken naar de omstandigheden waarin bloemen en planten goed kunnen groeien en bloeien.

Houdt er bij het kiezen van de juiste plek dan ook zeker weten rekening mee dat je er goed op let dat de planten en bloemen een goede plek krijgen waar ze helemaal tot hun recht komen. Een plek waar ze veilig staan en waar ze dus voldoende zonlicht vangen maar ook profijt hebben van vruchtbare grond.

Het kiezen van de juiste soorten beplanting

Naast de juiste plek is ook de keuze voor de juiste beplanting zelf een heel belangrijk onderwerp. Je wil namelijk wel graag kiezen voor de juiste planten en hier zoveel mogelijk profijt van hebben. Niet zomaar iedere plant of bloem kun je overal neer zetten en doet het ook goed in jouw tuin. Hier moet jij jezelf dus echt wel even in verdiepen zodat je uiteindelijk een goede keuze kunt maken.

Kies bijvoorbeeld planten die geschikt zijn voor de omstandigheden bij jou in de tuin en die dus ook passen bij jouw vaardigheden en interesses. Denk bijvoorbeeld aan het kiezen voor planten die makkelijk te onderhouden zijn. Zeker als je natuurlijk nog maar net begint met tuinieren kan dit een heel erg goed idee zijn.

 

Maar kijk ook naar planten die uit de voeten kunnen met het klimaat bij jou in de tuin en het soort grond. Dit draagt er allemaal aan bij dat je uiteindelijk een goede keuze kunt maken en dat de planten in je tuin een zo goed mogelijke kans krijgen om goed te groeien en bloeien.

Het voorbereiden van de grond

Als je graag wil dat de planten en bloemen in je tuin zo goed mogelijk kunnen groeien en bloeien dan is het vooral ook erg belangrijk om de grond waar ze in komen te staan goed voor te bereiden. Ook hiermee wil je er natuurlijk weer voor zorgen dat ze een zo goed mogelijke start krijgen en daar draagt een goede voorbereiding van de grond dan ook zeker weten aan bij. Denk er bijvoorbeeld aan om compost of een ander organisch materiaal toe te voegen zodat je de grond kunt verrijken. Op deze wijze bevat de grond dus meer voeding die dan dus weer regelrecht naar de planten toe kan.

Maar ook is het erg belangrijk om de grond goed om te schoffelen. Als je dit namelijk doet dan zorg je ervoor dat er meer zuurstof bij de grond komt en ook dat heeft dus heel erg veel fijne voordelen. Doordat er dus meer zuurstof bij de aarde komt neemt de aarde voeding beter op en dit heeft indirect dus weer veel fijne voordelen voor de planten die er komen te staan. Ook in dit geval is een goede voorbereiding dus het halve werk en hier moet je dan ook zeker goed mee aan de slag gaan.

Het planten op precies het juiste moment

De grootst mogelijke kans op een goede start voor de bloemen en planten in je tuin is als je ze op het juiste moment gaat planten. Dit is dan ook heel belangrijk om dat ze dan het voordeel hebben dat ze kunnen genieten van de meest perfecte omstandigheden. Dit is natuurlijk wel per soort plant verschillend.

Maar er is dus voor de meeste soorten planten een bepaald moment in het jaar waarop ze het beste de grond in kunnen gaan. Op dit moment zijn de omstandigheden voor die plant of bloem dan ook het meest optimaal en heb je dus ook de grootste kans dat ze het goed gaan doen.

Geef je beplanting regelmatig water en voeding

En dan hebben we natuurlijk nog het punt waarbij het erg belangrijk is dat je planten regelmatig voldoende voeding en water krijgen. Dit lijkt zo logisch maar geloof ons maar als je geen ervaring met tuinieren hebt kan dit echt allemaal helemaal nieuw zijn. Het is dan ook belangrijk om ervoor te zorgen dat je de planten en bloemen in je tuin goed verzorgd en dat je ze dus met regelmaat voorziet van vers water en goede voeding.

Hierdoor hebben ze alles wat ze nodig hebben om goed te kunnen groeien en bloeien en daar kunnen ze dan ook zeker weten hun voordeel mee doen. Het is vooral ook erg van belang om de beplanting in je tuin met regelmaat van water en voeding te voorzien. Juist door dit regelmatig allemaal te doen zorg je er ook voor dat ze goed gevoed blijven en dit zorgt er weer voor dat ze het heel goed blijven doen.

Je tuin met regelmaat onderhouden

Bij een tuin komen dus aardig wat werkzaamheden kijken. Het is dan ook zeker niet zo dat je tuin er automatisch netjes bij komt te liggen. Nee hier moet je zeker wel de nodige tijd en aandacht aan besteden en het is dan ook erg belangrijk om dit te doen. Zo is het bijvoorbeeld belangrijk om regelmatig het onkruid uit je tuin te verwijderen en dode planten. Als je dit met regelmaat doet valt het goed te overzien en heb je niet in een keer een hele grote klus voor je kiezen.

Maar ook is het handig om af en toe de aarde rondom de planten weer even los te woelen zodat de aarde genoeg zuurstof krijgt en je planten goed blijven groeien. Dit zijn dus allemaal belangrijke onderdelen van het onderhouden van je tuin waar je dan ook zeker rekening mee moet houden en welke dus op regelmatige basis terug komen.

Juist door hier goed mee om te gaan en dit onderhoud met regelmaat uit te voeren kun jij zo lang mogelijk met veel plezier van je tuin genieten.

Verdiep je in het tuinieren en vraag om informatie

Als je dus een beginner bent op het gebied van tuinieren dan valt er dus echt heel wat te ontdekken. Het is dan ook belangrijk om op zoek te gaan naar informatie zodat je nog steeds bij blijft leren en zelf ook kunt kijken wat voor jou werkt. Daarnaast is het ook altijd fijn om jezelf te verdiepen en zo dus goed te weten te komen wat de planten en bloemen in jouw tuin allemaal nodig hebben. Daarnaast leer je vaak ook meer over andere technieken en zijn er natuurlijk altijd handige tips en trucs te ontdekken.

Nu leer je echt niet enkel en alleen uit boeken. Het kan dus ook heel fijn zijn om je eens wat meer te verdiepen in hoe de mensen om je heen tuinieren. Zij kunnen je vaak ook een aantal hele fijne tips geven waar jij dan weer handig je voordeel mee kan doen! Op deze manier leer je dus altijd weer wat bij!

De basisprincipes van het tuinieren

Als je een beginner bent op het gebied van tuinieren valt er dus nog heel erg veel te ontdekken. Maar wist je dat dit juist een heel erg fijn en leerzaam proces kan zijn. Juist door jezelf hierin te verdiepen en door veel te leren en ontdekken kun jij dus er achter komen hoe het in jouw tuin allemaal werkt en welke zorg de bloemen en planten die daar staan nodig hebben.

Door de basisprincipes in deze blog te volgen weet jij in ieder geval dat je goed beslagen ten ijs komt en dat je dus een goede start kunt maken met het tuinieren in je eigen tuin en hier dus goed voor kunt zorgen. Dit is dan ook wel zo verstandig en zorgt er daarnaast meteen voor dat de bloemen en planten in je tuin de juiste zorg krijgen en dus zo goed mogelijk kunnen groeien en bloeien.

De basis principes van het tuinieren gaan dan ook vooral over de start van het tuinieren bij jou in de tuin. Hoe zorg je ervoor dat de grond in je tuin geschikt is om bloemen en planten een plekje te geven. En hoe zorg je ervoor dat je precies weet hoe je de bloemen en planten dan ook planten kan en dus tot een succes kan maken. En op welke wijze verzorg je vervolgens de bloemen en planten in je tuin. Dit alles speelt een rol bij het behoudt en onderhouden van je tuin en zorgt er dus ook voor of je planten het goed gaan doen.

Als je nog niet zoveel weet over tuinieren valt er in het begin nog van alles te leren en juist dat is zo leuk omdat je op deze manier jezelf dus steeds meer kunt verdiepen en steeds meer te weten ook komt over de verschillende soorten bloemen en planten bij jou in de tuin.

De basis principes van het tuinieren zijn in ieder geval een hele mooie start en leggen een fijne basis voor de rest van het tuinieren om op verder te bouwen. Het is dan ook enorm leuk om uiteindelijk het resultaat van je harde werken te zien en om dus te zien dat je daadwerkelijk een schitterende tuin vol bloemen en planten aan het realiseren bent.

Als je deze vervolgens ook nog eens op de juiste manier verzorgd en onderhoud dan kun je hier zeker weten onwijs veel plezier van hebben en ook echt je voordeel mee doen. Al deze verschillende soorten bloemen en planten bij elkaar vormen dan ook een heel mooi geheel en zorgen vaak ook voor veel sfeer en gezelligheid in je tuin en in ieder geval voor heel erg veel kleur! Verdiep je dus in het tuinieren en maak jezelf de basis principes eigen zodat je in ieder geval hiermee uit de voeten kunt en hier je voordeel mee kunt doen. Een goed onderhouden en verzorgde tuin vol mooie bloemen en planten is dan het fijne resultaat!