{!!% include 'snippets/cta.rain' %!!}
0
0

18 december 2020

Een keuken voor in de tuin

De tuin is bij uitstek de plek om ’s zomers thuis van heerlijk eten te genieten. Het is de plaats waar je het liefst de meeste tijd doorbrengt wanneer je thuis bent, zodat je optimaal van het aangename zomerweer kunt genieten. En daarbij is niets zo fijn als deze tijd door te brengen met mensen die je het meest dierbaar zijn.

Vanuit Hollywood hebben we het ideaalbeeld vaak gezien van buiten in de tuin eten met vele vrienden en grote families aan lange houten tafels temidden van prachtige bloemen en planten. De barbecue of keuken is binnen handbereik, zodat het versbereide eten direct vanuit de pan op de borden kan worden geserveerd. Het is een romantisch beeld, maar steeds meer willen we het echt zo inrichten in onze tuin.

De diningset heeft dan ook al geruime tijd zijn plek gevonden in de tuin. Veel mensen kopen een tuinset die speciaal is gericht op het buiten dineren en waaraan je net als binnenshuis aan je eettafel buiten uitgebreid en comfortabel kunt dineren.

Een wat minder recente ontwikkeling in ons land is die van een keuken voor in de tuin. Je mag je eigenlijk al gelukkig prijzen als je überhaupt een eigen tuin tot je beschikking hebt, aangezien lang niet iedere woning over een eigen tuin beschikt, maar als je daarbij ook nog buiten in eigen tuin kunt koken is dat natuurlijk helemaal een luxe en voorrecht. Aangezien mensen buiten in eigen tuin willen kunnen dineren, lijkt het een logische volgende stap om behalve de woonkamer ook de keuken naar de tuin te verplaatsen. De tuin wordt immers steeds meer een weerspiegeling van het interieur met meubels die op het binnen meubilair lijken, accessoires die we ook in huis hebben staan en vloerkleden onder de tuintafel zoals die ook in ons interieur liggen.

In dit artikel bekijken we waarom een keuken voor in de tuin in opkomst is en wat de mogelijkheden nu eigenlijk zijn om ook buiten in je tuin de lekkerste gerechten te kunnen bereiden.

Buitenkeukens in andere delen van de wereld

In veel Aziatische landen als Thailand, China of Maleisië is een buitenkeuken eigenlijk al generaties lang iets heel normaals en zie je bij veel van de huishoudens een keuken die zich grotendeels buitenshuis bevindt met slechts een eetkeuken binnen. Het voordeel van buiten koken is immers dat de kooklucht niet in je huis blijft hangen.

Ook in mediterrane landen als Spanje, Italië en Portugal is buiten koken al wat langer gebruikelijk, maar de laatste jaren vindt het ook zijn weg naar de Nederlandse en Belgische markt.

Bij een keuken voor in de tuin hoeft het niet altijd te gaan om een volledig geïnstalleerde keuken, maar betreft het met name de meest essentiële elementen om ook buiten in de tuin te kunnen koken.

Barbecue

De barbecue is al heel lang in gebruik in Nederland en veel mensen hebben er wel eentje in huis, die tijdens het tuinseizoen naar buiten wordt gehaald. Het kan ook zijn dat je er eentje hebt die het hele jaar door buiten staat vanwege zijn grote formaat.

Als je over een barbecue beschikt die kan worden afgesloten met een klep of deksel, dan kun je behalve de gebruikelijke stukjes barbecue vlees, worstjes en hamburgers ook grotere en luxere stukken vlees klaarmaken op de grilplaat. Wanneer je de barbecue kunt afsluiten kun je het vlees immers ook langzaam laten garen, waardoor het sappiger en malser blijft en bovendien gezonder is. Hierdoor voorkom je dat de temperaturen te hoog worden en je vlees kan aanbranden. De trend van slow cooking is niet alleen binnenshuis maar ook inmiddels buiten in de tuin te vinden.

Bak je eigen brood in een tuinhaard

Behalve op een barbecue kun je in eigen tuin ook gerechten klaarmaken op een buitenoven of stove. Deze bestaat uit twee gedeeltes, waarbij je in het onderste deel het vuur stookt met hout en in de bovenkamer bijvoorbeeld brood, pizza’s of zelfs vlees kunt bakken. Stoves hebben net als pizza-ovens een transparant, vuurvast kijkglas, zodat je kunt kijken of je gerecht al klaar is.

Daarnaast voegt een buitenoven ook sfeer toe en geeft het warmte aan je terras.

Keramisch Green EGG

Vanuit de Verenigde Staten zijn deze populaire keramische barbecues inmiddels ook overgekomen naar Europa. De kenmerkende eivorm zorgt ervoor dat je de barbecue helemaal kunt afsluiten en vrijwel alle soorten gerechten erop kunt klaarmaken. Het is daarmee een veelzijdig product, dat bovendien kan worden geleverd in zeven verschillende formaten en in combinatie met een acacia hardhoutentafel, die uitstekend bestand is tegen de weersomstandigheden in ons land.

Een Big Green EGG werkt op steenkool, dus je hoeft er geen elektriciteits- of gasaansluiting voor in je tuin te hebben, en op de grootste variant kun je tot wel acht biefstukken tegelijk grillen, dus ideaal voor grote groepen en families. Bovendien geeft de fabrikant een levenslange garantie op dit product. De prijs ervan ligt echter wel in het hogere segment, maar daar heb je wel een kwaliteitsproduct met tafel voor, waarmee koken in de tuin een plezier wordt.

Keukenblok aansluiten

Als je in plaats van alleen een barbecue of tuinhaard toch liever een keukenblok aansluit in je tuin, dan zal je in de eerste plaats een aansluiting dienen te hebben voor water en elektriciteit. Het is immers wel zo praktisch om ook water bij de hand te hebben als je buiten wilt koken en afwassen. Het water kan vaak gewoon worden doorgetrokken vanuit je buitenkraan en een elektriciteitsaansluiting is sowieso handig om ook buitenverlichting te kunnen aanleggen.

Materialen voor een buitenkeuken

De meest populaire materialen voor het aanleggen van een buitenkeuken zijn toch wel beton en hardhout. Beide materialen zijn zeer weerbestendig en robuust en kunnen daardoor lang meegaan. En een buitenkeuken zal ook het nodige moeten kunnen verdragen, aangezien wind, regen, sneeuw en hagel je aanrechtblad en schappen flink onder vuur zullen nemen.

Hardhout is bovendien populair vanwege de landelijke uitstraling, wat vaak de sfeer is die mensen zoeken bij een buitenkeuken. Een buitenkeuken is bij voorkeur rustiek en zo natuurlijk mogelijk afgewerkt. Een ander materiaal dat je ook veel ziet is baksteen, waarmee je op relatief goedkope manier een keukenblok kunt opzetten met voldoende schapruimte voor pannen en borden.

Behalve hardhout kun je een buitenkeuken ook van steigerhout of vurenhout (laten) maken. Het werkblad kan zowel van beton als steen of graniet worden gemaakt. Als je keukenblok onder een overkapping komt te staan hoef je overigens niet perse gebruik te maken van een speciale buitenkeuken, maar kan je ook een gewoon normaal keukenblok gebruiken.

Populaire elementen voor een buitenkeuken

Als je besluit een buitenkeuken te laten bouwen of deze zelf wilt gaan aansluiten, dan zal je moeten nadenken over welke keukenelementen je daarin wilt verwerken.

Zoals gezegd is een wateraansluiting wel zo handig. Als je een kraan aansluit is daarbij een dubbele wasbak bijzonder handig, zodat je gelijktijdig bijvoorbeeld groente kunt wassen en af kunt wassen.

Verder zal je over voldoende aanrechtblad willen beschikken, zodat je genoeg ruimte hebt om comfortabel groenten te kunt snijden, vlees te marineren, borden op te maken, enz. Als je dit allemaal op minder dan een halve vierkante meter naast je spoelbak moet doen is dat vaak toch wat beperkt.

Een kookplaat is wel een minimum vereiste voor een comfortabele buitenkeuken, en deze zijn er in verschillende uitvoeringen. Er zijn speciale kookplaten voor buitengebruik te koop, gemaakt van weerbestendig RVS of gietijzer. Tenzij je de buitenkeuken onder een overkapping gaat plaatsen wil je uiteraard een kookplaat met deksel, die je waterdicht kunt afsluiten. Vrijwel de meeste kookplaten voor buitengebruik werken op elektriciteit.

Een oven kan handig zijn, maar niet perse noodzakelijk als je bijvoorbeeld ook al gebruik maakt van een barbecue.

Een koelkast is ook geen noodzakelijke toevoeging, maar kan wel bijzonder handig zijn om bijvoorbeeld salades en nagerechten die je hebt klaargemaakt tijdelijk te koelen terwijl je geniet van het hoofdgerecht, of uiteraard voor het koel houden van je gekoelde dranken.

Daarnaast heb je net als bij een binnenkeuken ook wat schapruimte nodig om pannen, schalen en borden kwijt te kunnen. Deze wil je immers bij de hand hebben, dus het meest praktische is om deze ook buiten te kunnen opbergen, in ieder geval gedurende het tuinseizoen. Uiteraard kun je ze gedurende de winter binnen opbergen.

Als je een keuken voor in de tuin op maat laat maken, dan kun je een aantal schappen laten maken van bijvoorbeeld beton. Je kunt ervoor kiezen om de voorkant van de schappen juist open te laten of om mooie kastdeurtjes te plaatsen van hardhout of RVS waarmee je het meubel kunt afsluiten.

Beschermen tegen regen en condens

Tenzij je buitenkeuken onder een overkapping komt te staan, wordt deze voortdurend blootgesteld aan de weerselementen. De vraag kan dan ook zijn wat je kunt doen om je keukenapparatuur te beschermen, zodat je hier zo lang mogelijk van kunt genieten.

Het is natuurlijk mogelijk om een beschermhoes te laten maken die je over het gehele keukenblok kunt leggen, zodat je het volledig afsluit. Het nadeel daarvan is echter net als bij veel tuinsets dat er condensvorming optreedt die nog veel slechter is voor je keukenblok dan een regenbui, en met name voor het hardhout kan leiden tot lelijke plekken op het materiaal. Het beste is dan ook een keukenblok onder een afdak te kunnen plaatsen, eventueel met een afdekzeil ervoor om inregenen te voorkomen, en waaronder je toch veilig kunt koken en bakken. Mocht je geen mogelijkheden hebben voor een afdak of overkapping, dan kun je het beste je tuinkeuken laten maken van beton of hardhout. Hierbij dien je de hardhoutelementen tenminste eenmaal per jaar te oliën of beitsen om ze te beschermen tegen het water.

Bij een keukenblok dat open en bloot buiten in de tuin staat wil je alleen de hoognodige inbouwapparatuur en elementen gebruiken, zoals een wasbak met kraan, kookplaat en eventueel een oven. Zorg er ook voor dat je de elektriciteit naar de apparatuur eenvoudig kunt uitschakelen met een aparte elektriciteitsschakelaar wanneer je deze niet gebruikt.

Als je voor het koken gebruik maakt van een Green EGG of barbecue zoals eerder genoemd, dan heb je dit probleem uiteraard niet en kun je ze gewoon waterdicht afsluiten. De materialen waarvan ze zijn gemaakt zijn robuust genoeg om een regenbui te doorstaan. Kies dan ook voor een barbecue die je volledig kunt afsluiten. Je kunt eventueel wel een beschermhoes aanschaffen die de barbecue volledig afdekt, maar wel zorgt voor voldoende ventilatie zodat condensvorming op je barbecue wordt vermeden.

Bouwpakketten keukenblok

Als je graag een keuken voor in de tuin wilt maken, dan kun je deze ook aanschaffen als kant-en-klaar bouwpakket. Vaak is dit goedkoper dan een buitenkeuken die ter plekke op maat wordt gemaakt. Bij sommige winkels wordt de installatie van de buitenkeuken al inbegrepen in de aanschafsprijs.

Je kunt de buitenkeuken uiteraard ook door een vakman laten aansluiten. Met name voor de aansluiting van de elektriciteit en water is het prettig als je dit door een specialist kunt laten doen, zodat je zeker weet dat het goed en veilig gebeurd en je er zonder zorgen gebruik van kunt maken en ervan kunt genieten.

Tuinmeubilair bij je buitenkeuken

Als je kiest voor een buitenkeuken met een groot werkblad, dan kun je hier mogelijk ook gebruik van maken om er aan te eten. Door er barkrukken aan te zetten creëer je echt een gezellige eetkeuken, waar je kunt koken en ondertussen samen kunt genieten van lekkere gerechten en gezellige gesprekken met vrienden en familie.

Afhankelijk van de ruimte die je hebt kan een diningset of picknicktafel ook een goede aanvulling zijn bij je keuken in de tuin. Hier kun je aangenaam aan zitten en genieten, terwijl in de keuken de volgende gang wordt voorbereid. Met name houten tuinmeubilair past erg goed bij een keuken voor in de tuin.