{!!% include 'snippets/cta.rain' %!!}

Terug

Laatste dag 15% korting op bijna de gehele collectie - Voer de kortingscode OUTLETDAG21 in

Een tuin op het westen

  • Tuesday 05 / 01 / 2021 0
Een tuin op het westen

De inrichting en ligging van je tuin ten opzichte van de zon bepalen in belangrijke mate hoeveel uren zonlicht je in je tuin zult hebben. Je hoort misschien wel eens mensen zeggen dat een tuin op het zuiden de meest ideale tuin is. De ligging van de tuin kan dan ook een belangrijk element zijn in de keuze van een nieuwe woning. Je wilt immers ook op bepaalde tijdstippen van de zon kunnen genieten in je tuin, ook als je geen grote liefhebber bent van in de zon zitten. Het is dus goed om te beseffen met wat voor soort tuin je bij je woning te maken hebt om te weten wanneer je waar in je tuin zonlicht zult hebben.

Maar wat is nu precies het verschil tussen tuinen op het noorden, zuiden, oosten of westen? En kun je het ontwerp van je tuin gewoon aanpassen, zodat je toch optimaal kunt profiteren van de hoeveelheid zonlicht en schaduw?

Bij de meeste tuinen is die ligging in feite niet exact op het noorden, zuiden, westen of oosten, maar ligt het ergens tussenin en is de tuin bijvoorbeeld een combinatie van noordwestelijk of zuidoostelijk.

De meeste woningen beschikken over een tuin die achter de woning ligt. Daarnaast is er vaak ook nog een kleine voortuin beschikbaar, maar deze zijn voor de meeste woningen in Nederland niet zo heel erg groot. Met name bij rijtjeswoningen grenzen de voortuinen meestal aan de openbare weg of straatkant en wordt het grootste gedeelte van de ruimte hier ingenomen door een parkeerplaats voor de auto.

Alleen bij vrijstaande woningen en villa’s is er doorgaans een grotere voortuin beschikbaar en vaak zelfs naast het huis ruimte om de tuin ook door te trekken van de achterkant naar de voorkant van de woning, zodat je optimaal gebruik kunt maken van de positie van de zon op welk moment van de dag dan ook.

Als je een achtertuin hebt die op het westen ligt, dan zal je tuin in de ochtend grotendeels in de schaduw liggen, maar zal je ’s middags en ’s avonds volop zon in je tuin hebben. In dit artikel bekijken we specifiek wat de voor- en nadelen zijn van een tuin op het westen.

De ligging van je tuin bepalen

Je kunt vrij eenvoudig zelf bepalen hoe je tuin ligt ten opzichte van de zon. Als je met je rug naar je woning toe gaat staan en je tuin inkijkt en bekijkt waar de zon opkomt en ondergaat, dan weet je in welke richting je tuin ongeveer ligt. De zon komt immers op in het oosten en gaat weer onder in het westen. Uiteraard kun je ook gebruik maken van een kompas om het exacter vast te stellen. Tegenwoordig zijn er apps te krijgen voor Android smartphone of is een kompas op bijvoorbeeld iPhones al standaard geïnstalleerd, dus daarmee kun je dit eenvoudig zelf uitvinden.

Zoals hierboven aangegeven verandert deze baan met de seizoenen en zal de zon in de winter een lagere en kortere baan langs het firmament maken, terwijl deze baan gedurende de herfst en lente hoger aan de hemel is en een stuk langer is. Gedurende de zomer is de baan van de zon het langst en staat deze het hoogst aan de hemel en zorgt deze daarmee voor meer zonuren op het noordelijk halfrond. Gedurende onze wintermaanden is het de beurt aan het zuidelijk halfrond om de zomerzon te ervaren.

Meestal zal de richting van je tuin een combinatie zijn van noord of zuid met oost of west en zal je tuin vrijwel nooit exact op een windrichting liggen, maar bijvoorbeeld op het noordoosten of zuidwesten. De ligging van je tuin ten opzichte van de zon bepaalt in belangrijke mate hoeveel zoninval je in je tuin zult hebben. Zo weet je ook ongeveer op welke momenten van de dag je zonlicht of schaduw op je terras zult hebben. Hier kun je vervolgens rekening mee houden bij het indelen en ontwerpen van je tuin en waar je het beste het terras in je tuin kunt aanleggen en waar je schaduwrijke plekken dient te creëren.

Veel schaduw in de ochtend

In een tuin op het westen zal de zon in de ochtend slechts achterin je tuin te zien zijn mits je tuin diep genoeg is. Tegen je woning aan zal het door de schaduw van je woning in de ochtend op het terras tegen je woning aan lekker koel zijn en kun je hier op warme dagen heerlijk in de luwte zitten.

Genieten van de middagzon

Met een tuin op het westen zal je met name in de middag en avond kunnen genieten van veel zon in je tuin. Dat is ideaal voor als je uit het werk komt en na je werk nog even lekker in de tuin wilt kunnen nagenieten van een lentedag of zomerse dag. Voor mensen die met name laat in de middag en ’s avonds graag in de tuin willen zitten is een tuin op het westen dan ook een tuin met een ideale ligging.

Als je echter ’s ochtends buiten zult willen ontbijten in de ochtendzon, dan zal je vlak tegen je woning aan in de schaduw zitten en zal je daarvoor een plekje achterin je tuin dienen op te zoeken om die eerste zonnestralen te kunnen meepakken. Bij een tuin op het westen is het dan ook aan te raden achterin je tuin een terras of zitje te creëren, zodat je ook in de ochtend van de zon kunt genieten.

Een tuin op andere richtingen

Wanneer jouw tuin op het noorden ligt zal je doorgaans weinig zonlicht in je tuin hebben. In de winter zal de zon laag staan en alleen aan de voorkant van je huis schijnen, waardoor je tuin donker en schaduwrijk blijft. ’s Winters zal het dan ook koud in de tuin zijn. Mogelijk zal je achterin de tuin wel nog net wat zon hebben, dus je zou in dit geval een terras achterin je tuin kunnen plannen. In de zomer heb je in deze tuin wel zon, maar ook voldoende schaduw voor verkoeling. Je zult voor planten dienen te kiezen die van schaduw houden.

Ligt jouw tuin richting het oosten, dan zal je de zon dus zien opkomen en vooral in de ochtend kunnen genieten van veel zonlicht in je tuin. In de loop van de avond zal je merken dat de zon al sneller achter je huis komt te staan, waardoor het sneller donker zal worden en afkoelt. Ook hier zal je met name achterin de tuin later op de dag nog zonlicht hebben, dus een terras achterin kan ervoor zorgen dat je dag langer duurt.

Een tuin op het zuiden zal doorgaans over de hele dag zonlicht ontvangen en is daarmee een lichte tuin. Hierdoor zijn er van nature weinig schaduwplekken, maar deze kun je uiteraard zelf creëren door beplanting en indeling van je tuin. Deze tuin is ideaal voor de langere zomeravonden, alhoewel het overdag behoorlijk warm kan worden. Om toch ook ’s middags comfortabel in deze tuin te kunnen zitten kan je met beplanting of bomen zorgen voor een schaduwrijke gedeelte waar je je terras aanlegt, zodat je toch voor verkoeling kunt zorgen. Afhankelijk van de indeling van je tuin en of je wel of geen hoge hagen hebt geplaatst, zal je weinig schaduw in je tuin hebben.

Warme achtergevel

Doordat de zon ’s middags langdurig op de achtergevel van je woning staat te schijnen kan het binnen behoorlijk warm worden en kan het ook op het terras vlak tegen je huis aan behoorlijk warm zijn en langdurig warm blijven door de opwarming van de gevel, dus het is van belang dat je hier een schaduwplek kunt creëren met bijvoorbeeld zonwering, parasols. Je kunt ook een pergola of overkapping maken, maar dan heb je uiteraard een meer permanente schaduw boven je terras, terwijl je met zonwering zelf kunt bepalen wanneer je er wel of geen gebruik van wilt maken. Met name gedurende de lente is het natuurlijk prettig als je wel lekker in de zon kunt zitten op je terras, dus dan wil je die flexibiliteit hebben.

Daarentegen zal je tuin in de ochtend langer donker en koel blijven, dus als je slaapkamer aan de tuinkant grenst zal je ’s ochtends lekker lang kunnen uitslapen zonder last van de zon te ondervinden.

Profiteer van de zon in je voortuin

Veel woningen in Nederland hebben slechts de beschikking over een kleine voortuin voor het huis, aangezien hier meestal het grootste deel van de ruimte wordt ingenomen door de parkeerplaats of oprit van het huis. Met een achtertuin op het westen zal je voortuin doorgaans op het oosten liggen. Hierdoor zal je in de ochtend dan ook al veel zon voor je woning hebben, dus als je de ruimte hebt om hier gebruik van te maken, dan kun je voor je woning een kleine tuinset of bistroset met tafeltje en twee stoelen neerzetten, zodat je hier ’s ochtends bijvoorbeeld even een kop koffie kunt drinken of zelfs ontbijten.

Ook zal je hier al vroeg in het lenteseizoen van de eerste zonnestralen kunnen genieten, mits je horizon niet wordt geblokkeerd door hoge gebouwen. Door hier een klein terrasje of in ieder geval stoep te creëren waar je snel en eenvoudig een inklapbaar bistrosetje kunt neerzetten, kun je hier op elk gewenst moment van genieten.

Mocht je achtertuin niet erg diep zijn of je huis te hoog zijn voor de zon om in de ochtend je achtertuin te kunnen bereiken, dan kun je voor je woning toch nog aangenaam genieten van het ochtendgloren. Aangezien deze kant doorgaans aan de straatkant of openbare weg grenst zal je hier wellicht met wat struiken of een schutting voor de nodige privacy dienen te zorgen zodat je ook aan deze kant van je woning ongehinderd kunt zitten.

Een gazon op het westen

Met een tuin op het westen kun je prima een gazon onderhouden, aangezien je voldoende zonuren in je tuin zult hebben. Aangezien er ’s ochtends een groot deel van je gazon in de schaduw kan liggen dien je er wel voor te zorgen dat je gras niet te nat is aan het eind van de dag, omdat het anders lange tijd nodig heeft om op te drogen, aangezien de zon er pas de volgende dag in de loop van de middag vol op zal schijnen. De kans op mosvorming is dan ook groter in dit schaduwrijke gedeelte van je gazon, dus je zult hier mogelijk wat vaker dienen te verticuteren en kalk te strooien om mos en onkruid te voorkomen in vergelijking met een gazon dat de hele dag in de zon ligt.

Het beste kun je het gazon ‘s ochtends vroeg sproeien, zodat het water daarna voldoende tijd heeft om de grond in te trekken. Als je pas ’s avonds laat sproeit wanneer de zon weg is, zal de grond in het schaduwrijke deel van je tuin langdurig nat blijven.

Soorten planten in een tuin op het westen

Met een tuin op het westen zal het dus ’s middags erg warm kunnen worden, aangezien de zon dan volop in je tuin zal schijnen, dus je zult willen kiezen voor planten die veel zonlicht nodig hebben. Hieronder noemen we er een aantal die geschikt zijn.

Ridderspoor is een plant die met name in de blauwe variant erg bijzonder is. Met de lange volle trossen bloemen zorgen ze voor veel kleur in een border. Ze zijn ook verkrijgbaar in roze en witte varianten en in de volle zon bloeien ze van juni tot en met augustus.

Duizendblad heeft zeer fijn vertakte blaadjes en van mei tot oktober heeft het witte of rozige bloemetjes. Er zijn varianten van duizendblad verkrijgbaar die voor de tuin worden gekweekt, maar je vindt gewone duizendblad ook als onkruid langs bermen en spoorwegen.

De margriet is een populaire en zeer bekende tuinplant met mooie grote witte bloemen. Het blad blijft de hele winter groen en de bloeitijd is in juni en juli. De plant is goed bestand tegen korte droge perioden en hij houdt van zon, dus deze doet het uitstekend in een tuin op het westen of zuiden.

De rode zonnehoed is een vaste plant met lichtbehaarde bladeren, die bloeit in de zomermaanden juli en augustus en daarbij normaal gesproken karmijnrode bloemen heeft. Het is een plant die een zonnige plek nodig heeft en een bodem die zo nu en dan vochtig is.

Kattenkruid wordt maximaal ongeveer 80 cm en heeft daarbij lichtblauwe bloemen. De plant doet het goed op een zonnige plek, maar je dient wel te voorkomen dat de grond niet uitdroogt. Alhoewel hij goed bestand is tegen temperaturen onder het vriespunt, dien je deze plant te beschermen tegen hevige regen en sneeuw.

Er zijn nog vele andere soorten vaste planten en kuipplanten die je in een zonnige tuin op het westen kunt gebruiken. Belangrijk is dat je ervoor zorgt dat je de tuin voldoende sproeit, zodat je planten voldoende vocht uit de bodem kunnen halen. Hieronder vind je een korte toelichting op de beste tijden voor het sproeien van een tuin op het westen.

Besproeien van je tuin

Met een tuin op het westen zal de zon ’s middags en ’s avonds lang in je tuin schijnen en zullen je tuin en grasmat erg warm kunnen worden en kunnen deze uitdrogen. Het lijkt daarmee praktisch om aan het eind van de middag te sproeien omdat je tuin dan op zijn droogste zou zijn aan het eind van een warme zomerdag. Aangezien echter in de ochtend een groot deel van je tuin in de schaduw ligt is het beter om in de ochtend te sproeien, zodat het water goed door de planten in je tuin kan worden opgenomen en het niet langdurig nat blijft voordat de zon er de volgende middag op valt. Daarnaast kun je beter twee of drie keer per week langdurig sproeien dan elke dag een beetje. Door langduriger te sproeien zullen de wortels van de planten namelijk dieper moeten wortelen om het water te bereiken dat dieper in de bodem zit en niet afhankelijk zijn van water dat zich dicht aan de oppervlakte bevindt. Dit zorgt er dus voor dat je tuinplanten betere wortels ontwikkelen.

Laat een reactie achter

* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd

* Verplichte velden

Vergelijk producten Verwijder alle producten

You can compare a maximum of 3 products

Hide compare box
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »