{!!% include 'snippets/cta.rain' %!!}

Terug

Het gebruik van steigerhout in de tuin

  • Door Sanne
  • Saturday 01 / 05 / 2021 0
Het gebruik van steigerhout in de tuin

Het is tegenwoordig een heel populair product, steigerhout! We maken er meubelen van voor zowel binnen als buiten. Maar we gebruiken het ook om er schuttingen van te bouwen, wanden mee te bekleden of om er andere items mee te vervaardigen.

Niet zo gek natuurlijk want het steigerhout ziet er enorm leuk uit! Het is ten eerste enorm fijn materiaal om mee te werken en daarnaast is het ook nog eens materiaal wat goed te verwerken is.
Het steigerhout komen we eigenlijk in alle soorten tuinen tegen, het past zowel in de moderne als in de landelijke tuin maar ook in de minimalistische tuin komt het goed tot zijn recht. Vaak maakt men met steigerhout ook een vertaalslag van binnen naar buiten toe. Door het hout zowel binnens als buitenshuis toe te passen zorgt u ervoor dat het een geheel vormt en voelt het ook echt als een eenheid die bij elkaar past.

Maar wat kunnen we nu eigenlijk allemaal met dat steigerhout in onze tuinen? Op welke vlakken komt het van pas en kunnen we het goed gebruiken en op welke vlakken kunnen we beter voor andere materialen kiezen?

De plantenbak van steigerhoutWe beginnen met een iets minder gangbare variant, namelijk de plantenbak van steigerhout. Dit kan ten eerste een mooie aanvulling zijn op het gebruik van steigerhouten tuinmeubelen maar ook op zichzelf kan het erg mooi staan in de tuin.
U kunt deze plantenbakken kant en klaar aanschaffen maar het is natuurlijk ook enorm leuk om ze helemaal zelf te maken! Het voordeel van het zelf maken van de plantenbakken is dat u ze volledig naar wens kunt maken en helemaal op maat voor de plek waar ze komen te staan. Daarnaast is het ook een vrij eenvoudige klus die weinig tijd in beslag zal nemen!

U heeft enkel steigerhout nodig in de juiste afmetingen, plastic doek of speciaal gronddoek en aarde, uiteraard heeft u ook schroeven of spijkers nodig om de plantenbak in elkaar te zetten en het bijbehorende gereedschap hiervoor.
Zaag het hout vervolgens goed op maat en schroef of spijker daarna de bak in elkaar. Vervolgens is het zaak om het doek aan de binnenzijde van de bak te bevestigen. Dit doet u door het vast te spijkeren of nieten. Zorg dat het helemaal rondom in de plantenbak zit zodat de aarde er goed in kan. Vervolgens vult u de plantenbak met aarde en bent u eigenlijk al klaar!

Dan is het enkel nog zaak om er leuke planten en bloemen in te zetten naar wens en om de plantenbak vervolgens op zijn plek te zetten. Een goede tip kan nog zijn om de plantenbak te voorzien van wieltjes aan de onderkant. Op deze manier is hij gemakkelijk naar een andere plek te verplaatsen! En dit kan erg handig zijn.

Steigerhouten tuinmeubelenNaast de plantenbakken zien we ook veel tuinmeubelen van steigerhout. Deze zijn er werkelijk in alle soorten en maten, van een leuk bankje voor in de tuin tot een complete lounge set, u kunt het zo gek niet bedenken of het is van steigerhout te maken! Voor de echte doorgewinterde doe-het-zelver is ook het zelf maken van tuinmeubilair van steigerhout waarschijnlijk geen probleem. Maar in de meeste gevallen is het toch handig om het meubilair kant en klaar aan te schaffen in de winkel.

De keuze in deze tuinmeubelen is echt enorm! Zoals we al aangaven zijn ze er in alle soorten en maten en ook in verschillende kleuren en diktes steigerhout. Ook zien we verschillende stijlen terugkomen in de meubelen. Zo zijn er hele moderne, strakke meubelen maar zien we ook veel landelijke modellen. Hierin heeft u dus de keuze uit een zeer ruim aanbod.

Ten eerste is het belangrijk om te bedenken wat voor meubelstuk u graag zou willen. Is het uw wens om gezellig in de tuin te kunnen eten met het gezin, of kiest u er liever voor om een heerlijke lounge plek in de tuin te hebben waar u gezellig tijd door kunt brengen met vrienden. En wellicht heeft u zelfs wel plek voor beide.

Kijk dus van tevoren goed welke functies u zou willen dat de tuinmeubelen hebben en maak dan een plan voor uw tuin. Bedenk goed waar de meubelen moeten komen te staan en meet vervolgens deze plekken op. Op deze manier kunt u straks goed een inschatting maken van de grootte van het meubel dat u nodig zal hebben.

Soms kan het helpen om het meubel met stoepkrijt uit te tekenen op bijvoorbeeld het terras, zo ziet u direct hoeveel plek het in zal nemen en hoe het zal komen te staan.
Uiteindelijk zijn de juiste maten bekend en heeft u een keuze kunnen maken. Dan is het zaak om een goede winkel te vinden met een ruim voldoende aanbod en u daar eens rustig te oriënteren. Probeer verschillende meubelen uit, voel hoe ze zitten, kijk of ze goed bij de tuin zouden passen. Het is heel erg fijn om de meubelen in het echt te kunnen zien en ervaren zodat u echt een goed beeld heeft en een goede weloverwogen keuze kunt maken. Het is namelijk geen aanschaf die u dagelijks doet en na gebruik retourneren is vaak moeilijk.

Denk bij de keuze voor het juiste meubilair ook goed na over hoeveel zitplekken u zou willen hebben. Hoeveel gezinsleden heeft u en hoeveel mensen heeft u daarnaast vaak over de vloer in de tuin. Uiteraard kunt u altijd zitplekken aanvullen met bijvoorbeeld losse stoelen of krukjes maar het is fijn om hier wel een beetje rekening mee te houden.

Wandbekleding van steigerhoutWat we ook steeds vaker terug zien komen in de tuinen is wandbekleding van steigerhout. Men bekleedt bijvoorbeeld een stenen muurtje of een schutting met steigerhouten planken.

De planken zijn makkelijk op maat te maken en ook nog eens vrij eenvoudig te bevestigen. Het kan dus een leuke makkelijke manier zijn om dat saai muurtje een beetje op te fleuren. Doordat steigerhout er in zoveel kleuren en diktes verkrijgbaar is, zal er altijd wel een model zijn dat goed bij uw wensen past.
Het kan ervoor zorgen dat u er vervolgens haakjes aan kunt maken en gemakkelijk plantenbakken aan kunt hangen of tuinverlichting, zonder de stenen muur of schutting te beschadigen.

Ook kan het een fijne manier zijn om sfeer toe te voegen. Kies de gewenste kleur en het zal uw tuin echt helemaal ophalen of er juist voor zorgen dat het samen met eventueel tuinmeubilair een geheel zal vormen in de tuin.

Het vraagt wat onderhoudNet als veel andere materialen vraagt ook steigerhout het nodige onderhoud. Nu verschilt dit uiteraard wel per soort hoeveel onderhoud dit zal zijn maar u zal er sowieso tijd en aandacht in moeten stoppen.

Ten eerste kan het zo zijn dat bepaalde soorten steigerhout na verloop van tijd gaan splinteren of splijten. Dit kunt u tegengaan door een laag over het hout heen te schilderen, denk bijvoorbeeld aan een speciale vernislaag of laklaag. Dit zal het hout beschermen en ervoor zorgen dat er minder snel slijtage zichtbaar zal zijn.

Ook is het zaak om het steigerhout goed te beschermen tegen de elementen van het weer. Dit kan op verschillende manieren, onder andere dus met een vernis of lak laag maar u kunt dit ook prima doen met een laagje verf. Er is speciale verf voor steigerhout en dit zorgt werkelijk voor een prachtig effect en heeft daarnaast ook een verzorgende functie voor het hout.

Nu is het zeker niet zo dat steigerhout altijd een laagje nodig heeft, veel mensen vinden het voordeel van steigerhout juist dat het zo robuust en wild oogt. Zij vinden het juist mooi als het wat slijtage vertoond omdat dit het hout juist die robuuste look geeft. Dit is dus een hele persoonlijke keuze en we zien er veel verschillen in.
Bij de landelijke tuin wordt steigerhout bijvoorbeeld vaak gebruikt voor meubelen maar ook voor wandelementen. Nu kunt u zich voorstellen dat het een prima idee is als de wandelementen wat slijten en wat slijtage plekken vertonen maar dat dit wat minder geslaagd is voor de meubelen.

Dit kan er namelijk voor zorgen dat het een stuk minder lekker zit, of dat er haken aan de kleding verschijnen omdat u op een splinter gaat zitten. Dit is uiteraard niet de bedoeling dus voor meubelen is het dan ook raadzaam om voor gladgeschuurd steigerhout te kiezen of om het anders te laten lakken of vernissen zodat het een glad zitvlak zal hebben.

De keuze is reuzeZoals we eerder al aangaven is steigerhout er in allerlei verschillende soorten en maten. Ten eerste al zijn er heel veel verschillende kleuren steigerhout te verkrijgen. Dit kan zijn van bruin tot zwart en grijs of white wash. Dit laatste is overigens echt een trend die we de laatste tijd steeds vaker terug zien komen!

Naast de kleur is ook de dikte zeer verschillende, er zijn allerlei verschillende diktes in de planken te verkrijgen en dit maakt het steigerhout dan ook geschikt voor zeer veel verschillende doeleinden. Enorm handig dus.
Daarnaast is het steigerhout ook altijd heel handig te verwerken. Het hout pakt gemakkelijk spijkers en schroeven en zit door zijn structuur al snel stevig in elkaar, enorm handig dus ook voor de wat minder ervaren klusser!

Naast de kleur en de diktes kunt u ook kiezen voor geschuurd of ongeschuurd steigerhout. Zo zijn er dus hele gladde planken die al helemaal gladgeschuurd zijn maar ook grovere planken die er ook zeer robuust uitzien en aanvoelen.
Ook hierbij is het raadzaam om goed te bedenken waar u de planken voor gaat gebruiken en wat er dan het beste van pas zal komen. Voor meubelen kan het bijvoorbeeld zeker handiger zijn om de gladde planken te gebruiken en voor plantenbakken en wand elementen zijn de robuuste planken vaak weer een betere keuze omdat dit er heel landelijk en stoer uitziet!

Sowieso is stoer een woord wat we vaker tegenkomen als we het over steigerhout hebben. Mensen vinden het namelijk over het algemeen een enorm stoer product. Het heeft dan ook een wat ruiger karakter en zien we met name terug in de landelijke en natuurlijke tuinen. Al komt het ook in een moderne tuin prima tot zijn recht!

Welke soort steigerhout u dus ook kiest het kan altijd prima van pas komen in de tuin. U kunt er verschillende kanten mee op en het steigerhout kan voor verschillende doeleinden gebruikt worden. Zeker een aanrader dus om ook in uw eigen tuin steigerhout te gebruiken, een gemakkelijk en stijlvol product dat past in iedere tuin!

Laat een reactie achter

* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd

* Verplichte velden

Vergelijk producten Verwijder alle producten

You can compare a maximum of 3 products

Hide compare box
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »